'OMUL SFINŢEŞTE LOCUL' Părintele NICOLAE TĂNASE e tată pentru 250 de COPII!

default

Dimensiune font:

| 25-11-2013 08:31

Părintele Nicolae Tănase, din Valea Screzii, judeţul Prahova, face cinste veşmintelor preoţeşti. Timp de 23 de ani, a dus o luptă crâncenă împotriva avorturilor. A convins mame să nu-şi lepede pruncii, oferindu-le un cămin. A adunat în casa lui orfani condamnaţi să-şi trăiască copilăria pe străzi. Acum, este tată pentru 250 de copii şi se zbate să le facă un rost tuturor. În plus, în grija sa mai sunt încă 200 de suflete necăjite, în cea mai mare parte femei bătute crunt de soţi care, ciocănind la uşa acestui om, au găsit alinare şi înţelegere.

Un bărbat îmbrăcat în straie negre urcă agale dealul din Valea Screzii, judeţul Prahova. Sătenii îi dau bineţe şi se grăbesc să-i sărute mâna muncită. În sfârşit, a ajuns acasă! O fetiţă cât un ghem de aţă vine în fugă pe iarba din faţa casei. I se aruncă cu putere la piept şi-l strânge tare în braţe. E tatăl ei şi îl iubeşte mai mult decât orice pe lume.

La rândul său, preotul Nicolae Tănase ar încerca să mute munţii din loc pentru această micuţă. Dragostea pentru copiii săi este nemărginită. Întotdeauna spune că nu are suficient de mulţi. Doar 250. Şase ai lui şi ceilalţi adunaţi de pe drumuri. Copii necăjiţi, copii cu probleme.

“În anul 1990, am început o luptă împotriva avortului. Mergeam prin spitale şi încercam să le conving pe femei să nu omoare pruncul nenăscut. Pe unele le-am convins să renunţe şi, dacă nu-şi permit o gură în plus, să lase copilul în grija mea. În 1994, am înfiinţat asociaţia Pro Vita, am construit un aşezământ în Valea Screzii, unde sunt primiţi cu braţele deschise toţi copilaşii şi familiie cu probleme sociale. În acest moment, în satele Valea Screzii şi Valea Plopului ne ocupăm de peste 400 de persoane, dintre care 250 sunt minori. Toţi sunt copiii mei, chiar dacă, oricând, se pot întoarce, dacă vor, la familiile lor”, spune preotul Nicolae Tănase când este întrebat de activitatea sa.

Cu barba lui mare şi bogată te duce cu gândul la un Noe modern, care a adunat în barca sa toţi proscrişii societăţii, condamnaţi la înec moral de către o lume mult prea crudă pentru a privi şi la aproapele lor. Preotul Tănase s-a cocoţat în vârful credinţei şi a scrutat cu încredere zarea.

Îi ţine în facultăţi şi le face un rost în viaţă

A văzut multă suferinţă şi durere. Copii şi femei care înotau împotriva cursului vieţii pe care, fără voia lor, au fost obligaţi s-o trăiască. S-a uitat la cer şi a cerut sprijinul Celui de Sus. “Doamne, dă-mi puterea şi timpul să-i ocrotesc pe toţi”.

Dumnezeu i-a ascultat ruga şi, astfel, casa lui a devenit o arcă unde au început să se strângă orfani, copii abuzaţi, femei maltratate de soţi care, cu ajutorul părintelui Nicolae, au învăţat că palma grea a bărbatului nu este făcută doar să lovească, ci şi să aducă alinare.

Cei 250 de copii de care are grijă cresc protejaţi de tăria părintelui adoptiv şi educaţi în spiritul creştin. Iar acesta nu are satisfacţie mai mare decât atunci când reuşeşte să le schimbe cursul vieţii. Îi ţine în facultăţi, băieţilor le cumpără pământ, iar pentru fete strânge cu drag zestre.

Nu are bani să construiască o şcoală de meserii

Este greu de spus cum îşi pune Dumnezeu amprenta asupra noastră. Care sunt momentele în care simţim că trebuie să-i urmăm calea şi învăţăturile. Îngeri, diavoli, miracole, o întreagă mitologie moştenită şi impusă de mii de ani. E uşor să te pierzi, mai ales dacă nu ai pe nimeni să te îndrume.

Există oameni pe lumea asta care au harul de a te scoate la lumină, de a-ţi arăta drumul bun şi drept către o viaţă mai bună. Un astfel de om, preotul Nicolae Tănase, stă acum liniştit pe prispa casei. Închide ochii şi respiră adânc. Îi vede pe toţi. Le simte deznădejdea. Sunt pierduti într- o lume care nu-i doreşte.

Un copil întinde mâna şi fură pentru a mânca. O mamă îşi strânge bebeluşul la piept, încercând să-l protejeze de loviturile tatălui. Într-un colt de casă, o femeie se înconvoaie sub pumnii bărbatului pe care cândva l-a iubit. Spaima lor e fără margini, iar el o resimte ca pe o durere. Are harul de a suferi pentru fiecare în parte.

“Unde sunteţi? O să vă strâng pe toţi şi o să vă deschid ochii asupra lumii. O să vă ofer o viaţă pe care Dumnezeu a creat-o pentru voi şi pe care nimeni nu are dreptul să o răpească”, gândeşte preotul.

Unii au auzit chemarea lui, pe alţii a mers şi i-a luat personal. Toţi au descoperit bunătatea Domnului în persoana părintelui Nicolae Tănase. Pentru el nu a cerut niciodată nimic. Vrea doar timp şi sprijin financiar din partea creştinilor care îl pot ajuta să-şi ducă la bun sfârşit planul de a mai construi câteva case pentru cei nevoiaşi şi o şcoală de meserii: copiii sunt viitorul, iar fără ei, universul nostru ar pieri sub urgia Apocalipsei.


Se roagă pentru el

Femeile şi micuţii din acest aşezământ merg în fiecare zi la biserică şi se roagă ca Dumnezeu să-l ocrotească pe binefăcătorul lor.

“Aprind lumânări pentru preotul Tănase, să-i fie calea uşoară pentru a face bine. Eu sunt orfană şi, copilă fiind, el mi-a fost tată. Acum am crescut şi am rămas pe loc, să-l ajut. Am făcut cursuri de îngrijitor şi am grijă de oamenii care locuiesc aici”, ne-a mărturisit Antoanela Guţă (foto), în vârstă de 38 de ani.


«Mi-am găsit liniştea»

Într-una din casele construite de preotul Tănase locuieşte Steliana Avram (39 de ani), o mamă cu doi copii. Bătută de soţ, umilită şi batjocorită, a bătut la uşa părintelui, care s-a deschis larg pentru acest suflet necăjit.

“Bărbatul meu mă bătea zilnic, iar copiii mei, Elena şi Ionuţ, erau martori. Într-o seară, soţul meu a venit beat şi a dat foc la casă. Am fugit şi Dumnezeu mi-a călăuzit paşii către acest om minunat, preotul Nicolae, care mi-a oferit un cămin. Aici mi-am găsit liniştea. Fetiţa mea a început din nou să râdă fericită, iar băiatul, care abandonase şcoala, este în clasa a X-a la liceu. Acest om este un înger trimis pe pământ să aibă grijă de cei năpăstuiţi”, ne-a spus Steliana.

Sursa: libertatea.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:04

 

Calendar ortodox, 26 decembrie. Sărbătoare importantă, în a doua zi de Crăciun
26/12/2021 09:30

  În fiecare an, pe 26 decembrie este mare sărbătoare la romani! În această zi, toti crestinii se bucură de a 2-a zi de Crăciun, dar si de prăznuirea in calendar a mai multor sfinti. P ...

Calendar creștin ortodox, 25 Decembrie. Nașterea Domnului - Crăciunul
25/12/2021 07:59

Creştinii ortodocşi, catolici şi protestanţi sărbătoresc pe 25 Decembrie Naşterea Domnului - Crăciunul.  Cel dintai praznic impărătesc cu dată fixă, in ordinea firească (cronologică) a vie ...

Cine este Moş Crăciun, cel mai popular personaj din lume! Ce rol a avut Crăciuneasa
24/12/2021 07:28

Moş Crăciun face parte din universul copiilor, le dă incredere, siguranţă şi echilibrul emoţional, iar mitul său, cu o tradiţie indelungată şi puternică, intăreşte valorile familiei. Chiar dacă n ...

HOROSCOPUL ZILEI
24/12/2021 05:49

Horoscop 6 decembrie 2019. Berbec Banii au un scop pozitiv astăzi: acela de a oferi o bucurie unui număr mai larg de persoane. Eşti darnic, gata de gesturi umanitare sau măcar să faci cinste prietenilor t ...

PORECLA SEXUALĂ a zodiei tale
26/06/2021 17:01

  Berbec – "Omul minutului" Acest semn de foc este cunoscut ca un jucător rapid, un impulsiv robust căruia ii place sexul pur şi mai puţin detaliile romantice care l-ar putea condimen ...

Parlamentul muntenegrean a votat pentru naționalizarea averii bisericii VIDEO
29/12/2019 10:54

 Parlamentul de la Podgorita a adoptat o lege care a starnit tulburări si violente, atat intre legiuitori cat si in stradă.       Textul prevede naţionalizarea proprietăţilor pe c ...

Predicțiile sumbre ale lui Nostradamus pentru 2020
29/12/2019 04:57

Predictiile lui Nostradamus pentru anul 2020 sunt unele care ne fac să rpivim cu maximă ingrijorare ceea ce se va intampla in anul ce stă să inceapă. Alegerile prezidentiale din SUA Una dintre profetiile ...

Este sărbătoare mare astăzi! Ce nu ai voie să faci? E PĂCAT!
21/12/2019 14:46

Sfanta Mucenita Iuliana si Sf. Mucenic Temistocle sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 21 decembrie. Deoarece această sărbătoare este in Postul Crăciunului, astăzi nu avem voie să mancam d ...

HOROSCOP 20 DECEMBRIE: Ziua îți aduce surprize neașteptate
20/12/2019 14:28

Horoscop 20 decembrie. Ziua de vineri trebuie să fie centrată asupra propriei persoane, a stimei personale, a recăpătării increderii in sine si in cei din jur.  Horoscop 20 decembrie 2019 – Ber ...

Zodiile care mint fără remușcare! Duc minciuna la nivel de artă
19/12/2019 14:58

Ei sunt nativii care duc minciuna la nivel de artă. Atunci cand vine vorba despre minciuni, unii oameni par să fie experti, in timp ce altii reusesc să fie prinsi intotdeauna cu minciuna. Iată care sunt zo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei