Povestea bisericii Stavropoleos, „gingașa ctitorie” din inima Bucureștiului

01    0141700

Dimensiune font:

| 23-09-2023 19:59

  Povestea bisericii Stavropoleos, „gingașa ctitorie” din inima Bucureștiului

 

 
 

În Centrul Vechi, la intersecția dintre strada Poștei și strada care îi poartă numele se ridică micuța biserică Stavropoleos, care se face remarcată prin frumusețea sa fiind un magnet pentru ochii trecătorilor în favoarea clădirilor mult mai înalte ce o înconjoară. Denumit de istoricul Constantin C. Giurescu drept „gingașa ctitorie”, lăcașul de cult va împlini în această toamnă 299 de ani de existență, motiv pentru care vă prezentăm povestea bisericii Stavropoleos.

 

 

Istoria bisericii începe pe vremea domnului Nicolae Mavrocordat, mai exact în anul 1721, când arhimandritul grec Ioanichie Stratonikeas a venit în București de la Mănăstirea Gura, eparhia Pogonianei (Epir, la granița dintre Grecia și Albania de azi). Acesta a cumpărat de la jupâneasa Despa terenul din centrul orașului, un loc care încă de pe atunci era extrem de viu, fiind împânzit de oameni, prăvălii, biserici și hanuri. Întâi de toate, Ioanichie a ridicat hanul său, în 1722, iar abia apoi s-a apucat de construirea bisericii. Pentru a avea destul spațiu, serdarul Grigoraşcu Greceanu îi vinde lui Ioanichie „un stânjen de loc”, pentru a avea destul loc să construiască și altarul bisericii.

Hanul şi biserica Stavropoleos/ de Emanuel Bădescu

 

Lucrările la biserica Stavropoleos au început imediat după ce hanul lui Ioanichie a fost gata, iar lăcașul de cult, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, a fost gata în primă fază la 30 octombrie 1724, după cum se arată și în pisanie:

„În timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat şi sub păstorirea mitropolitului Daniil, cu toată cheltuiala arhimandritului Ioanichie din Ostaniţa”.

Lucrările au fost desfășurate în mare parte în vara anului 1724, astfel că la iulie 1724 zidurile erau gata, moment în care Ioanichie Stratonikeas a extins terenul său pentru a avea loc și pentru pivnița și clopotnița bisericii.

Fișier:Interior Biserica Stavropoleos.jpg - Wikipedia

Deși la început biserica Stavropoleos avea formă dreptunghiulară, fără laterale și pridvor, în toamna lui 1728 biserica a suferit modificări, având astfel în cele din urmă formă de cruce. Totodată, ctitorul lăcașului de cult i-a adăugat și brâul care se află de jur-împrejurul bisericii, lucrările fiind finalizate la 8 noiembrie 1733. 

Biserica Stavropoleos, Bucuresti

Denumirea actuală a bisericii datează de la 1726, când Ioanichie a devenit mitropolit al Stavropolei, numele de Stavropoleos fiind adaptarea în limba română a cuvântului elen „Stauropolis”, care înseamnă „orașul crucii”.

Ridicată la rangul de mănăstire, biserica Stavropoleos dobândește de-a lungul anilor mai multe terenuri, case, livezi, păduri și mori, ca urmare a daniilor primite de la boierii, dregătorii și slujitorii vremii, responsabilii bisericii păstrând relații foarte bune cu mai marii din țară. Din păcate, Ioanichie Stratonikeas moare la 7 februarie 1742 la vârsta de 61 de ani și este îngropat în biserica pe care a ctitorit-o. 

Marele Cutremur din 1802, și degradarea continuă nu iartă biserica Stavropoleos

Biserica Stavropoleos a fost puternic afectată de Marele Cutremur din 1802 care a zguduit România și care s-a simțit până la Moscova, fiind reparată în anul 1803. Desigur, biserica avea să fie afectată și mai serios de cutremurul din 1838, autoritățile somând conducerea bisericii să dărâme turla, amenințând altfel cu demolarea lăcașului de cult. 

În ciuda stării avansate de degradare, litograful și desenatorul francez Auguste Dieudonné Lancelot, ajuns în București, avea să deseneze și să studieze biserica Stavropoleos la 1860, fiind impresionat de frumusețea sa: „Ansamblul porticului are o înfăţişare bogată şi graţioasă; deasupra coloanelor – decorate cu împletituri şi frunzişuri fin sculptate, înviorate de dungi roşii şi verzi – zidul este împărţit în zone de diferite culori; arabescurile pictate se deosebesc foarte mult unele de altele. Postamentul între piedestalele coloanelor este împodobit cu trei mari basoreliefuri: acela din mijloc prezintă un cavaler înarmat călare; celelalte două întruchipează doi lei înfruntându-se, având în jur ornamente îmbelşugate”.

Perioada restaurării și istoricul până în zilele noastre

În ciuda rugăminților reprezentanților bisericii, aceasta a fost ignorată decenii bune de autorități și nu a fost restaurată, astfel că în 1888 un raport realizat de Ministerul Cultelor a scos la iveală faptul că biserica din centrul Bucureștiului era aproape o ruină: prin acoperiș intrau ploaia și zăpada, zidurile se puteau surpa oricând iar picturile riscau să fie distruse de vreme.

Prin urmare, la 1897 arhitectul Ion Mincu este numit de Ministerul Instrucțiunii și Cultelor pentru a dirija restaurarea bisericii. Cunoscutul arhitect declară după studii amănunțite că restaurarea completă a bisericii este aproape imposibilă, din cauza greșelilor realizate la construcția inițială.

Totuși, în 1904 arhitectul Ion Mincu începe lucrările de restaurare, iar după patru ani prezintă autorităților planurile pentru ridicarea, alături de biserica, a clădirii ce amintea de vechiul han dispărut și care avea să devină muzeu. Restaurarea picturii a fost încredințată preotului pictor V. Damian. Clădirea care seamănă cu vechiul han găzduiește o bibliotecă de artă, teologie și istorie, manuscrise și tipărituri în română, slavonă sau greacă, dar și icoane, fragmente de frescă, obiecte de cult sau alte elemente recuperate de la bisericile demolate în timpul regimului comunist.

Monografie | Stavropoleos

Atunci au fost consolidate zidurile și temelia bisericii, s-a ridicat o turlă nouă, a fost refăcut brâul din stuc, fiind realizat din piatră acum, a fost montat acoperișul nou, la fel și clopotnița, pardoselile și multe alte elemente care erau măcinate de timp și nepăsare.

Între 1904 și 1940, Biserica Stavropoleos a îndeplinit doar rolul de monument istoric, aici fiind păstrate elemente de arhitectură sau pietre funerare însemnate provenite de la bisericile demolate în centrul vechi al Capitalei. În 1940, cu ajutorul preotului Dimitrie Iliescu-Palanca și al epitropului bisericii, Octavian Dobrin, biserica își redeschide porțile pentru enoriași. Opt ani mai târziu, părintele Dumitru Iliescu-Palanca este întemniţat, fiind condamnat, pe 6 august, în acelaşi an, la 20 ani muncă silnică, acuzat fiind de „uneltire contra ordinii sociale”. Este întemnițat la Gherla, Aiud, Lugoj și în cele din urmă Balta Brăilei, murind la 1 martie 1963.

Biserica Manastirii | Stavropoleos

În 1995, biserica Stavropoleos primește din partea Comisiei Europene premiul pentru conservarea patrimoniului arhitectural european pentru proiectul său de restaurare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Orgonii, călătoria către armonie și energie vitală
29/04/2024 15:05

În căutarea unor remedii si practici alternative pentru a imbunătăti sănătatea si bunăstarea noastră, oamenii au explorat o gamă largă de tehnologii si concepte. Printre acestea se numără si or ...

Săptămâna Mare. Pilda celor Zece Fecioare
29/04/2024 13:55

 Într-o lume străbătută de invătături si povestiri care au rămas in inimile oamenilor de-a lungul secolelor, una dintre cele mai memorabile este Pilda celor Zece Fecioare,care se citeste in mar ...

Săptămâna Mare - Predica Smochinului Neroditor
29/04/2024 08:55

Predica Smochinului Neroditor, un pasaj religios bogat in simboluri si invătăminte, oferă o platformă profundă pentru reflectie si intelegere in viata noastră cotidiană. Această parabolă, prezentată i ...

HOROSCOPUL ZILEI
29/04/2024 05:08

BERBEC Ingrijeste-te mult astăzi! Tumultul profesional te poate scoate din zona ta de confort. Somnul, dieta potrivita, plimbarile in aer liber si compania oamenilor dragi si de incredere te pot ajuta mult. ...

Tradiţii şi obiceiuri de Florii 2024. De ce este bine să avem salcie în casă pe 28 aprilie
27/04/2024 16:13

Tradiţii şi obiceiuri de Florii 2024. Sărbătoarea de Florii se numără printre cele mai importante zile din calendarul creştin ortodox şi are loc pe 28 aprilie. Salcia, simbolul sărbătorii de Florii, e ...

Papa Francisc va participa la summitul G7 pentru a discuta despre inteligența artificială
27/04/2024 09:37

 Papa Francisc va participa la summitul G7 din acest an pentru a discuta despre provocările pe care le ridică inteligenta artificială (IA), a declarat, vineri, premierul italian Giorgia Meloni, relateaz ...

HOROSCOPUL ZILEI
27/04/2024 05:00

BERBEC: Nu prea mai esti dispus să tolerezi orice afront venit din partea celorlati preferand să alegi oamenii care chiar merită să facă parte din viata ta.   TAUR: Esti mult mai preocupat de car ...

HOROSCOPUL ZILEI
25/04/2024 05:18

BERBEC Este cu sigurantă ziua cea mai "bogată" in evenimente din această lună: primiti musafiri, plecati la drum si trebuie să finalizati si o parte din lucrările incepute. Relatiile cu rudel ...

Serviciile de pompe funebre - ajutor garantat în cazul evenimentelor nefericite
24/04/2024 14:58

În situatia tragică in care pierdeti un membru al familiei, este nevoie să puteti apela la un ajutor de incredere care să vă ofere suportul fizic si moral necesar pentru a trece mai usor peste zilele ...

Tradiții de ziua Sfântului Gheorghe
23/04/2024 10:04

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din calendarul ortodox, sărbătorit in fiecare an pe 23 aprilie În calendarul popular, Sfantul Ghe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei