Sarbatori religioase - 13 septembrie. Povestea Bisericii Invierii din Ierusalim

preot_sutana_06506300

Dimensiune font:

| 13-09-2020 10:14

Ziua de 13 septembrie are mai multe semnificatii pentru credinciosi, indiferent ca sunt ortodocsi, greco-catolici sau romano-catolici.

Ortodoxe

Tarnosirea bisericii Invierii din Ierusalim; Sf. Sfintiti Mc. Corneliu Sutasul si Ciprian, episcopul Cartaginei; Sf. Cuv. Ioan de la Prislop; Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian si Valerian
Duminica dinainte Inaltarii Sfintei Cruci

Greco-catolice

Duminica dinainte Inaltarii Sfintei Cruci. Sfintirea bisericii Invierii din Ierusalim; Sf. m. Corneliu Sutasul

 

 

Romano-catolice

Duminica a 24-a de peste an
Sf. Ioan Gura de Aur, ep. inv.


 


In ziua de 13 septembrie este sarbatorita de Biserica Ortodoxa sfintirea Bisericii Invierii din Ierusalim.

Biserica Invierii sau Biserica Sfantului Mormant este o constructie ridicata de Sfanta imparateasa Elena, mama Sfantului imparat Constantin cel Mare (306-337), in Ierusalim.

Asezamantul a fost ridicat pe muntele Golgota acolo unde s-a rastignit Mantuitorul Hristos, deasupra Sfantului Mormant.

Dupa patima cea de bunavoie, dupa Inviere si dupa Inaltarea la ceruri, acest loc sfant pe care s-a savarsit jertfa Mantuitorului era urat de cei care nu-L marturiseau pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

In urma infrangerii revoltelor iudaice, imparatul Hadrian (117-138), care nu-i suporta nici pe iudei, nici pe crestini, a construit in locul cetatii Ierusalimului, distrusa de Tit (79-81), o noua cetate in numele sau, numind-o Elia Capitolina.

Atunci mormantul Domnului a fost astupat cu pamant si cu pietre, iar pe Golgota a fost zidit un templu inchinat zeitei Venera: "A facut locuinte idolesti ca urmasii sa uite cu totul pe Hristos si locurile acelea, pe care au umblat picioarele lui Hristos, sa nu le mai pomeneasca niciodata. Insa ticalosul singur a pierit si locul cel sfant iarasi l-a proslavit Imparatul slavei" (Vietile Sfintilor).

La Ierusalim, in aceste locuri, a trimis imparatul Constantin cel Mare pe imparateasa Elena, cu mult aur si i-a scris patriarhului Macarie (314-333) ca sa o ajute la ridicarea sfantului locas.

Sfanta Elena a darmat constructiile ridicate de Hadrian, curatind si innoind cetatea. A aflat Crucea pe care a fost rastignit Hristos si mormantul si a intemeiat o biserica minunata, ingradind cu un zid locurile unde s-a rastignit Hristos si unde s-a ingropat, pentru ca nu erau departe unul de altul, asa cum arata Sfantul Evanghelist Ioan: " Iar in locul unde a fost rastignit era o gradina, si in gradina un mormant nou, in care nu mai fusese nimeni ingropat" (Ioan 19, 41).

Sfanta Elena a zidit si alte biserici in Betleem si pe Muntele Eleonului si in gradina Ghetsimani si la multe locuri sfinte, si le-a inzestrat. Insa biserica de pe mormantul Domnului era mai frumoasa si mai mare decat toate.

Finalizarea constructiei si sfintirea ei, Sfanta Elena nu le-a mai vazut, caci intoarsa la Roma a trecut in vesnicie.

La incheierea lucrarilor de constructie, care au durat zece ani, imparatul Constantin cel Mare a invitat episcopii din toate tarile in Ierusalim, la sfintirea bisericii. "Si era multa multime de arhierei adunati, din Vithinia, din Cilicia si Cappadocia, din Siria si Mesopotamia, din Finicia si Arabia, din Palestina, din Egipt, Africa, Thivania si din Persia a venit un episcop. Si credinciosi, multime fara de numar, din toata lumea s-a adunat, incat hotarele Ierusalimului nu-i incapeau pe ei. Si s-a sfintit Biserica Invierii lui Hristos in luna septembrie in 13 zile si tot Ierusalimul s-a innoit, la treizeci de ani ai imparatiei lui Constantin" (Vietile Sfintilor).

Sfantul si intocmai cu apostolii imparat Constantin cel Mare a hotarat in acea zi, impreuna cu sfintii parinti, ca sa fie praznuita sfintirea Bisericii Invierii din Ierusalim, de toate bisericile din toata lumea, in fiecare an.

Sfantul Sfintit Mucenic Corneliu Sutasul este pomenit in calendarul crestin ortodox in ziua de 13 septembrie.

A fost unul din centurionii imparatului Tiberiu (14-37) din cohorta "Italica" din orasul Cezareea Palestinei. Corneliu era un om bun si milostiv asa cum se arata in Faptele Apostolilor: "Iar in Cezareea era un barbat cu numele Corneliu, sutas, din cohorta ce se chema Italica. Cucernic si temator de Dumnezeu, cu toata casa lui si care facea multe milostenii poporului si se ruga lui Dumnezeu totdeauna" (Fap. Ap. 10; 1, 2).

Afland despre invataturile si patimile Domnului Iisus Hristos incepuse sa creada si se ruga lui Dumnezeu ca sa-l invredniceasca a primi sfantul botez.

Pentru cineva care nu era evreu acest lucru era insa nepermis la acel moment.

De abia dupa Sinodul Apostolic de la Ierusalim, care a avut loc in jurul anului 50, au fost primiti in Biserica cei dintre neamuri, pagani, cei netaiati imprejur. Taierea imprejur era impusa de legea lui Moise si era o practica absolut obligatorie pentru evrei.

Sfintii Apostoli au hotarat la primul Sinod al Bisericii ca neamurile nou crestinate sa ramana fara taierea imprejur.

Corneliu Sutasul a fost cel dintai dintre neamuri primit in crestinism.

Dupa primirea sfantul botez, Corneliu a insotit pe Sfantul Apostol Petru in misiunea de propovaduire, iar mai pe urma a fost hirotonit episcop. A fost prins in orasul Schepsia de catre senatorul Dimitrie, care l-a obligat sa jertfeasca idolilor. Aratandu-si in fata acestuia puterea rugaciunii sale la adevaratul Dumnezeu, Iisus Hristos, Dimitrie s-a botezat impreuna cu familia sa si alte 277 de persoane.

Tot astazi se face pomenirea Sfantului Cuvios Ioan de la Prislop.

Sfantul Ioan, originar din satul Silvasul de Sus, parasind casa parinteasca s-a calugarit de tanar la Manastirea Prislop. Dupa un numar de ani petrecuti aici, dorind sa duca o viata si mai linistita, a gasit un loc mai departat, unde si-a sapat singur, o chilie in piatra, cunoscuta pana azi sub numele de "chilia" sau "casa sfantului". Acolo si-a petrecut restul zilelor in neincetate rugaciuni si post, pana cand viata i-a fost curmata de niste vanatori, care l-au impuscat fara voie.

Nu se stie cu precizie cand a trait Cuviosul Ioan de la Prislop, dar se presupune ca a vietuit in secolul al XV-lea sau in prima jumatate a celui urmator. La 20-21 iunie 1992, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat canonizarea Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop. (surse: vol. "Vietile Sfintilor"; "Monahismul ortodox romanesc", vol. II, 2016) 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
HOROSCOPUL ZILEI
25/04/2024 05:18

BERBEC Este cu sigurantă ziua cea mai "bogată" in evenimente din această lună: primiti musafiri, plecati la drum si trebuie să finalizati si o parte din lucrările incepute. Relatiile cu rudel ...

Serviciile de pompe funebre - ajutor garantat în cazul evenimentelor nefericite
24/04/2024 14:58

În situatia tragică in care pierdeti un membru al familiei, este nevoie să puteti apela la un ajutor de incredere care să vă ofere suportul fizic si moral necesar pentru a trece mai usor peste zilele ...

Tradiții de ziua Sfântului Gheorghe
23/04/2024 10:04

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din calendarul ortodox, sărbătorit in fiecare an pe 23 aprilie În calendarul popular, Sfantul Ghe ...

HOROSCOPUL ZILEI
23/04/2024 04:50

 Berbec Cei născuti in zodia Berbec se pot astepta de azi inainte la o deblocare a orizonturilor profesionale, la o nouă viziune despre directia in carieră pe care trebuie să o urmeze. Unii nativi vor ...

Horoscopul zilei
22/04/2024 04:27

  CAPRICORN Poate o s-aveţi o discuţie - de principiu - referitoare la locuinţa şi o să vă decideţi fie acum dacă vă luaţi alta, ori o renovaţi doar, fie in ianuarie - februarie. E posibil s ...

HOROSCOPUL ZILEI
21/04/2024 05:34

BERBEC  Creativitatea ta este la cote maxime acum, deci profita de acest fapt. Este o zi ideala sa creezi orice cum ar fi sa scrii, sa pictezi, sa compui sau sa faci mici mestesuguri cu mainile tale dibac ...

Baba Vanga și Nostradamus profețesc Al Treilea Război Mondial: ce oras va arde din temelii la inceputul conflagratiei
18/04/2024 20:57

 Baba Vanga este renumită pentru serie sa de previziuni, unele dintre ele extrem de tulburătoare. Multe dintre acestea au fost consemnate de presă incă din timpul vietii ei. Chiar si după moartea sa i ...

HOROSCOPUL ZILEI
18/04/2024 07:58

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

Primele Denii din acest Post: Programul slujbelor la Catedrala Patriarhală
17/04/2024 11:12

In săptămana a cincea din Postul Mare, crestinii ortodocsi participă la primele slujbe numite Denii din parcursul anului bisericesc: Denia Canonului Mare – miercuri si Denia Acatistului Bunei Vestiri – v ...

HOROSCOPUL ZILEI
17/04/2024 08:20

 BERBEC Sunteti obligat să dati un răspuns cat mai rapid la propunerea care vi se face dimineata pentru o noua ocupatie sau contract. Aveti contraargumente puternice, dar parcă nimeni nu vrea azi să v ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei