„Ador să mă aflu în ipostaza de a descoperi de la vârste fragede artiștii de mâine, predestinați scenei”

1raluca zaharia
1 raluca zaharia 2

Dimensiune font:

| 10-03-2022 00:47

 Dialog cu Raluca Zaharia, dirijorul Corului de copii al municipiului Iași

 

 

„Sunt o persoană ambițioasă, loială celor care își arată dorința de a mă cunoaște, cu inițiativă, perfecționistă, dar realistă, căci accept minusurile care apar spre a fi îmbunătățite. Mă încarc în preajma celor dragi și îmi canalizez toată energia în activități care îmi aduc bucurie, precum cântul, descifrarea de partituri și căutarea de repertoriu, cititul și ...călcatul, o activitate relaxantă, care mă ajută să îmi ordonez gândurile”, spune Raluca Zaharia, dirijorul Corului de copii al municipiului Iași, care ne-a împărtășit o parte din povestea vieții ei.

- Dacă ar fi să fiți portretizată într-un tablou, cum v-ar plăcea să arătați?

 - Am primit deja drept cadou din partea copiilor mei din cor un portret din care nu au lipsit anumite elemente care se pare că au devenit definitorii pentru mine în ochii celorlalți: ținuta de zână, zâmbetul nelipsit, mulțimea de voci pe care o ghidez cu bagheta-mi magică, pupitrul cu note muzicale, pianul asupra căruia mă îndrept pentru studierea partiturilor. Portretul este aproape complet, căci într-adevăr, menirea de dirijor a devenit, încă din anii de școală, un eu care întregește omul Raluca. Spun aproape complet pentru că aș mai adăuga poate ceva care să sugereze maternitatea, o latură foarte importantă pentru mine, din care învăț zi de zi răbdarea, toleranța, empatia, iubirea.

- Cine este dna Raluca Zaharia? Cum v-ați ales profesia? Ce v-a adus profesia?

- Cine este Raluca Zaharia? Sunt o persoană ambițioasă, loială celor care își arată dorința de a mă cunoaște, cu inițiativă, perfecționistă, dar realistă, căci accept minusurile care apar spre a fi îmbunătățite. Mă încarc în preajma celor dragi și îmi canalizez toată energia în activități care îmi aduc bucurie, precum cântul, descifrarea de partituri și căutarea de repertoriu, cititul și ...călcatul, o activitate relaxantă, care mă ajută să îmi ordonez gândurile.

Cum mi-am ales profesia? Profesia m-a ales pe mine. În anii de liceu, fiind foarte organizată, a răsărit ideea de a deveni contabil, astfel încât m-am gândit ca muzica să rămână un hobby. Dar MAMA a fost și este persoana care m-a determinat să îmi fructific toate calitățile artistice care au fost descoperite și șlefuite pe parcursul anilor de profesorii și persoanele care mereu au văzut în mine acel quelque chose. După un an de „rătăciri economice” la FEAA, am dat admiterea la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași unde am fost an de an bursieră și singura din generația mea admisă la dirijat. E o profesie care se însușește,  se asimilează trecând un bagaj imens de informații prin filtrul propriu, prin inteligența muzicală personală. Un muzician se modelează de la vârste fragede, se dezvoltă de timpuriu într-o singură normalitate – aceea de a sluji arta.

-Am vorbit despre bucuriile artei, însă mă întreb dacă există și lucruri mai puțin plăcute...

-  Arta îmbină sentimentele puternice: treci brusc de la agonie la extaz, de la bucurie la tristețe, e un carusel destinat celor cu stomacul tare. Poate aș vrea să șterg din memorie momentele de angoasă, de anxietate pe care le-am trăit din cauza presiunilor de a demonstra că sunt omul potrivit la locul potrivit.

- V-ați simțit vreodată marginalizata din cauza statutului de femeie? Ce ați făcut in acel moment? Cum v-ati ridicat?

- Fiecare om trăiește acest sentiment în urma căruia ajunge poate să se îndoiască de menirea sa, căci echilibrul uman constă, în viziunea mea, în a ne contabiliza utilitatea gesturilor și acțiunilor noastre. În ceea ce mă privește, mi-am găsit vocația și acest fapt îmi conferă o foarte mare liniște sufletească.

- Trăim într-o lume provocatoare, plină de nedreptăți. Care a fost cea mai mare nedreptate si cum i-ați făcut față?

- Nedreptăți apar la tot pasul, dar trebuie să le depășim iubindu-ne pe noi și iubindu-i pe cei din jurul nostru. Venim pe lume cu un scop și dacă îl găsim, reușim să fim în armonie cu Creatorul, cu Universul, cu Destinul. Fiecare dintre noi se naște cu o stea care luminează pe Cer. Intervin răbdarea, toleranța, iertarea, uitarea, acceptarea, continuitatea, schimbarea, inovația.

- Se vorbeste multe despre discriminarea feminină. V-ați simțit vreodată discriminată în raport cu domnii? Sau poate cu unele doamne? Cum a fost acel moment?

- Îmi place să cred că putem trăi cu toții în armonie și că putem accepta faptul că fiecare are o chemare, un rol. Modelându-mă profesional în preajma artiștilor, apreciez foarte mult calitățile native și ador să mă aflu în ipostaza de a descoperi de la vârste fragede artiștii de mâine, predestinați scenei.

- Care au fost momentele marcante în cariera dvs? La ce ați renunțat? Care este cea mai mare realizare?

-  În orice carieră cred că profesionalismul este determinat atât de constanță, cât și de inovație. Cu cât reușim să întrepătrundem continuitatea cu reinventarea, cu atât devenim mai credibili în domeniul nostru de activitate. Dintotdeauna am fost sârguincioasă, atentă la detalii, muncitoare. Îmi amintesc de diminețile sau nopțile de studiu individual la flaut, la pian, la teoria muzicii, de orele interminabile din biblioteci, care mi-au adus imense satisfacții atât pe plan profesional, cât și personal. Zi de zi sunt recunoscătoare pentru faptul că sunt muzician.

- Familia, cariera, copiii... Cum  ați integrat acest roluri în viața dvs? Cum ați reușit să păstrați echilibrul?

- Îi mulțumesc lui Dumnezeu că familia, cariera, copiii se întrepătrund atât de armonios, că soțul meu este un partener de viață minunat, că fetele mele sunt sănătoase, că oamenii cu care interacționez sunt implicați, dornici să le ofere copiilor lor amintiri memorabile.

- Dragoste sau carieră? Ce ați alege la un moment de răscruce?

- Din dragoste, alegerea ar fi dragostea.

- Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol va oferiți? Și de ce?

- Rolul de îndrumător pentru că deja am călăuzit zece generații de copii care au cunoscut îndeaproape lumea artei.

- Și dacă mâine ar fi să schimbați lumea, ce ați face?

-  Dacă mâine aș putea schimba lumea, aș face-o prin a încuraja oamenii să se ajute unii pe alții prin aprecierea calităților celorlalți, dar și prin acceptarea propriilor limite. Dar în loc să încerc să îi schimb pe alții, încerc să mă schimb doar pe mine, să văd doar lucrurile bune din jurul meu.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mircea Geoană, după ce Macron a reluat ideea trimiterii trupelor NATO în Ucraina: „Nu există discuții în acest sens”
06/05/2024 14:31

NATO nu are nicio intentie să trimită soldati pe teritoriul ucrainean, a asigurat vineri secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană,după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilita ...

Trei case distruse de un incendiu la Vatra Moldoviței
06/05/2024 07:15

Patru case din localitatea Valea Moldovei au fost afectate, duminică, in prima zi de Paşte, de un puternic incendiu, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Potrivi ...

Caz halucinant la Cluj-Napoca. Pacient cu accident vascular, transferat cu elicopterul la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici
05/05/2024 09:50

 Un pacient cu accident vascular a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici. Practic, in tot Centrul Universitar Cluj nu s-a găsit o clinică unde să fie oper ...

Urșii își fac de cap la Slănic Moldova
05/05/2024 09:35

Un grup de turişti, din care făcea parte şi un britanic, s-a intalnit, vineri, cu patru urşi pe traseul ‘300 de scări’ din Slănic Moldova, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău ...

Poveste de film tragic: O femeie din Vaslui a fost ucisă de o mașină fix în timp ce mergea la Înviere
05/05/2024 09:12

O femeie de 85 de ani a murit, in noaptea de sambătă spre duminică, pe un drum din judeţul Vaslui, după ce a fost lovită de un autoturism in timp ce se indrepta spre biserică, să asiste la slujba de Inv ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
05/05/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
05/05/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

Încendiu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o hală a unei firme de prelucrare a fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, Neamț
05/05/2024 06:26

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, la o hală a unei firme care se ocupă cu prelucrarea fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, judeţul Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu fla ...

Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
05/05/2024 06:01

Un bărbat din Vaslui si-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool si al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori il bătea fără motiv. ...

Continuă războiul surd, pentru Cheile Bicazului, între Secuime și Neamț. Alt proces pierdut de Harghita
05/05/2024 05:30

De ani de zile, autorităţile din Harghita incearcă, fără succes, să preia in administrare celebrul defileu, considerand că li se cuvine. Recent, au pierdut un nou proces, la fel ca multe altele. „Inal ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei