1interviu catalin sava
1interviu Mihail Siskin la TNI

Dimensiune font:

„FILIT aduce Iaşului un racord la prezent, o emulaţie fără precedent în rândul cititorilor săi”

| 10-10-2019 05:58

 

Dialog cu jurnalistul şi muzicologul Cătălin Sava

 

- Ați fost alături de FILIT încă de la prima ediție. Ce v-a atras la acest proiect?

- A fost o discuție prietenească, o rugăminte să mă alătur unei idei noi pe atunci, în 2013, în care scriitorii Florin Lăzărescu, Dan Lungu și Lucian Dan Teodorovici investiseră enorm, atât timp, cât și pasiune. Ei aveau nevoie de un jurnalist care să urce pe o scenă ca prezentator, pentru câteva seri dintr-un vis frumos, acela de a avea la Iași un festival „ca afară”. I-am auzit de multe ori povestind despre ce trăiau la târgurile și festivalurile mari din Europa. Ca și cititor mi s-a părut extraordinar, ca jurnalist era foarte provocator, așa că n-am avut nici o ezitare, mi-a plăcut foarte mult spiritul democratic în care se lucra în această echipă cu oameni deschiși, calzi și prietenoși.

- Care au fost detaliile care v-au determinat să continuați colaborarea? Cine a avut cuvântul cel mai greu de spus în luarea deciziei de a continua colaborarea -- jurnalistul Cătălin Sava sau cititorul Cătălin Sava?

- Nici unul, nici altul.. sau amândouă! FILIT generase încă de la prima ediție un val de entuziasm fără precedent, care m-a contaminat și pe mine, pur și simplu. Promisiunea pe care o faci unui prieten se respectă întotdeauna, nici nu mi-am pus problema să nu continuu, deși plecasem din Iași și lucram la București. Ca jurnalist era o cauză, iar TVR Cultural tocmai fusese decapitat. A fost o onoare să fiu prezentatorul serilor FILIT. Îmi amintesc că atunci, la început, am și moderat o întâlnire cu tema „Jurnalismul și literatura” și am realizat că invitații - Cristian Teodorescu și Florin Iaru - erau pur și simplu entuziasmați de ideea și amplitudinea acestui festival de la chiar prima lui ediție. Era o cauză bună și generoasă, iar publicul, extraordinar. Pe de altă parte, trebuie să recunosc, FILIT mi-a creat un îndreptar de lectură, am început să citesc cu metodă, după desfășurătorul fiecărei ediții, ceea ce mi-a prins foarte bine, sunt un cititor dezordonat și superficial.

- Ce a adus FILIT pentru Iași? Ce poziție ocupă, din punctul dvs de vedere, în rândul festivalurilor de literatură?

- Nu îmi place să folosesc cuvinte mari, dar cred că FILIT aduce Iașului un racord la prezent, o emulație fără precedent în rândul cititorilor săi, majoritatea tineri, în primul rând. Am fost la destule festivaluri, căldura publicului din Iași e una foarte specială care contaminează, toți scriitori și traducătorii invitați aici sunt cuceriți și seduși, iar pentru că vorbele circulă, în scris sau nu, multă lume din breasla lor a aflat despre Iași ca un loc în care publicul citește și pune întrebările potrivite, așa că astăzi observ un anumit respect al invitaților pentru publicul FILIT despre care știu de la prietenii sau editorii sau traducătorii lor care au fost aici. FILIT e un brand cultural foarte puternic pentru Iași și a devenit, așa cum spun scriitori mari care ajung aici, unul dintre cele mai importante festivaluri modern de literatură din lume. Richard Ford, scriitorul american care a scris „Independence Day”, a spus anul acesta că el îl va recomanda tuturor prietenilor săi pentru că este unul dintre cele mai frumoase festivaluri la care a fost.

- Ați fost pe scenă alături de mari nume ale literaturii și aș vrea să le trecem împreună în revistă. Ce v-a adus fiecare dialog? Ce ați păstrat ca amintire de preț de la fiecare?

- Ca prezentator, am fost mai ales în culise cu marii scriitori prezenți la FILIT, iar ăsta e un spectacol în sine. Și marii scriitori au emoții, chiar dacă au fost în săli mult mai mari, chiar dacă au vândut tiraje de milioane. Ei vin în fața publicului cu emoția celui știe că oamenii din Iași le-au citit cărțile și sunt extrem de calzi și de vii ca participanți la un dialog despre literatura lor și despre rostul verbului „a citi”. Îmi amintesc între altele emoția lui François Weyergans, uimirea lui Gao Xingjian, curiozitatea lui Jonathna Franzen sau chiar fericirea Veronicăi Roth la întâlnirea cu sutele de tineri. E o experiență extraordinară să ai parte de toate aceste întâlniri, e încă un lucru pentru care, da, trebuie să-i fiu recunoscător FILIT.

- Un scriitor îți deschide o lume a sa, în care te invită să o cunoști, să îl cunoști. În lumea cui v-ați simtit cel mai bine? Ce v-a plăcut?

- De obicei, ne construim această lume din imagini subiective decupate din cărțile lor. Nu întotdeauna autorul rimează cu lumea lui, nu cred că scriitori sunt întotdeauna 100% oamenii pe care ni-i imaginăm noi, dar dacă ai șansa să îi cunoști, să îi asculți lucrul acesta e extraordinar. Deseori o discuție cu un scriitor pe care îl iubești îți va oferi nu doar răspunsuri și chei, ci și alte fațete și posibile idei de lectură. Pentru mine, o întâlnire foarte specială la FILIT a fost cea cu Jón Kalman Stefánsson cu care am avut o discuție pe care n-am s-o uit prea curând, despre muzica lui Bach și poezie, despre jurnalism și despre țara lui natală.

- La această ediție ați intrat în dialog, la Serile FILIT, cu Mihail Șîșkin, considerat a fi una dintre cele mai importante voci în literatura rusă contemporană. V-ați dorit această întâlnire încă de anul trecut. Ce anume a stârnit această dorință? Dacă ați schimba rolurile, ce întrebări ați dori să adreseze Șîșkin?

- Mi-am dorit mai demult seara cu Șîșkin. Se întâmpla cam în perioada în care la FILIT începeau să vină nume cu adevărat mari, eu tocmai citisem „Scrisorar” și eram fascinat. La o discuție cu Florin și Lucian despre scriitorii ruși contemporani, plecând de la Vodolazkin, am spus că dacă vor reuși să-l aducă vreodată pe Mihail Șîșkin aș vrea să moderez eu discuția cu el. Florin a ținut minte asta, iar când m-a sunat să-mi spună m-au năpădit toate emoțiile. Între timp apăruseră și „Părul Venerei” și „Luarea Ismailului” și mi-am dat seamă că incredibilul devenea credibil. Am avut discuții lungi și aplicate cu o bună prietenă din București care e fan Șîșkin, cred că este unul dintre cei mai mari autori de literature all time care a fost la FILIT – și asta nu doar pentru că îmi place mie. Am fost fericit de incadescența aplauzelor din seara cu el și de ce mi-a spus în culise, după dezbatere. Nu cred că e important ce aș fi vrut eu ca întrebări de la Mihail Șîșkin ca jurnalist, cred că într-un interviu nu jurnalistul e important, mai ales dacă e față în față cu unul dintre cei mai mari scriitori ai timpului său.

- Cum a fost această ediție comparativ cu cele din anii anteriori?

- A fost cea mai „grea” prin consistența numelor mari și numărul evenimentelor. FILIT devine din ce în cemai bun la fiecare ediție. La anul, ediția 2020 va fi și mai bună!

- Ce vă doriți mai departe de la FILIT atat ca jurnalist, cât și ca om pasionat de carte?

- Îmi doresc ca FILIT să existe, doar atât. Dacă politicul va înțelege că acest festival este unul dintre cele mai bune lucruri care i se întâmplă Iașului acum în secolul 21, cei care îl fac, îl vor face bine, extraordinar, ca și până acum.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT a avut loc la Iaşi în perioada 2-6 octombrie. Timp de 5 zile, au avut loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și evenimente. Ca de fiecare dată, Serile FILIT au fost găzduite de Teatrul Naţional. Pe scenă au urcat María Dueñas, în dialog cu Robert Șerban, Richard Ford, care a fost intervievat de Marius Chivu şi Mihail Şişkin, care a purtat un dialog cu Cătălin Sava. „Am vizitat multe târguri şi festivaluri de carte şi FILIT este chiar foarte special. Atmosfera este grozavă şi mi-a plăcut foarte mult aici. A fost o experienţă grozavă şi publicul este absolut fantastic. Mulţumesc foarte mult, Iaşi!”, a spus scriitorul rus Mihail Şîşkin.

Publicul a avut ocazia de a-i cunoaște pe scriitorii Richard Ford (SUA), Mihail Șîșkin (Rusia), María Dueñas (Spania), Mathias Énard și Lionel Duroy (Franța), Sjón (Islanda), Kim Leine (Danemarca), Herman Koch (Olanda), Aslı Erdoğan (Turcia), Ahmed Saadawi (Irak), Svetislav Basara (Serbia), Drago Jančar (Slovenia), Geneviève Damas (Belgia), Faruk Šehić (Bosnia și Herțegovina).
La Casa Casa FILIT i-au urmărit pe scriitorii români Diana Bădica, Dan Coman, Andrei Crăciun, Bogdan Georgescu, Florin Irimia, Emanuela Iurkin, Olga Macrinici, Dan Miron, Cătălin Pavel, Dan Pleșa, Simona Popescu, Andreea Răsuceanu, Doina Ruști, Bogdan Suceavă. În acelaşi spaţiu s-au derulat evenimente ce au avut în centru poezia la care au participat Svetlana Cârstean, Ionel Ciupureanu, Sorin Despot, Irina Georgescu, Silvia Grădinaru, Diana Iepure, Ligia Keșișian, Vasile Leac, Vlad Pojoga, Monica Stoica, Livia Ștefan, Victor Țvetov, Mihai Vieru, Gelu Vlașin, Andrei Zbîrnea.
Casa Copilăriei (Palatul Copiilor Iași), dedicată literaturii pentru copii, a găzduit evenimente cu scriitorii Cristina Andone, Lavinia Braniște, Veronica D. Niculescu, Alexandru Vakulovski și Matei Vișniec. La Casa Fantasy (Casa de Cultură a Sindicatelor), dedicată literaturii fantasy, au participat scriitorii Rodica Bretin, Lucian Merișca, Ana Maria Negrilă, Mircea Opriță și Liviu Surugiu.

FILIT este unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa. Aspectele remarcate sunt prezența numeroasă a publicului, interesul manifestat de acesta, implicarea comunității prin numeroși voluntari și evenimente conexe, precum și numărul ridicat de evenimente și distribuția geografică a acestora – activitățile culturale se desfășoară în tot orașul, dar și alte localități din județul Iași

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Gest impresionant - Boxerul deceniului s-a oferit să achite funeraliile lui George Floyd
02/06/2020 15:45

 Mayweather personal a luat legătura cu familia, potrivit lui Leonard Ellerbe, CEO al Mayweather Promotions. El va suporta costurile pentru inmormantarea lui Floyd care va a vea loc pe 9 iunie, in oraşul ...

Tânărul  din Botoșani, care a provocat accidentul soldat cu şase răniţi, se afla sub influenţa băuturilor alcoolice
02/06/2020 14:51

 "În acest moment, tanărul se află in custodia Poliţiei şi este audiat in prezenţa unui avocat ales. El este cercetat pentru infracţiunile de vătămare corporală din culpă, ameninţare ...

Cutremur de 4,4 grade pe scara Richter, în România
02/06/2020 14:49

 Astăzi, la ora 14:12:55 (ora Romaniei), s-a produs in zona seismică Vrancea, Covasna, un cutremur mediu cu magnitudinea (EWS) M 4.8, la adancimea de 117km. Cutremurul s-a produs in ...

VIDEO Imagini terifiante: Unii americani au profitat de proteste pentru a goli magazinele de lux. Gucci, Louis Vuitton, Jordan, devastate
02/06/2020 13:59

 Lumea intreagă a fost indignată de ceea ce s-a intamplat in America, in cazul uciderii lui George Floyd, episod care a arătat că, din păcate, „boala“ numită rasism există şi in 2020 ş ...

30 de minute: ce s-a întâmplat înainte ca George Floyd să fie imobilizat până la moarte  Citeste mai mult: adev.ro/qb99ga
02/06/2020 13:32

BBC reconstituie firul evenimentelor care au culminat cu scena surprinsă de martori in care poliţistul Derek Chauvin il imobilizează pe George Floyd.   Totul a inceput cu un telefon la poliţie in seara ...

Lovitura după criză pentru cei cu mașini pe motorină și benzină. Ce turnură a luat acum prețul petrolului?
02/06/2020 13:05

  Ce se intamplă cu pretul la benzină si motorină În ciuda cresterii istorice, aceasta a venit după o scădere istorică. Petrolul este incă departe de a reveni la nivelurile ridicate anterioa ...

Ce arată autopsia lui George Floyd. Familia este revoltată și cere o nouă examinare
02/06/2020 12:56

 Familia lui George Floyd, care a murit in custodia politiei Minneapolis, a selectat un examinator medical independent pentru a efectua o autopsie separată, scrie Fox9. În concluziile prelimin ...

SUA: Preşedintele Trump ameninţă cu desfăşurarea armatei dacă violenţele vor continua. El spune că tulburările din capitala federală sunt
02/06/2020 12:29

 Preşedintele Donald Trump s-a angajat luni să restabilească ordinea intr-o ţară afectată de revolte, ameninţand că va desfăşura armata dacă nu se pune capăt violenţei in oraşele americane, i ...

Tanar de 18 ani din Dobrovat, arestat preventiv 30 de zile
02/06/2020 12:14

 Politistii ieseni au identificat un tanăr, bănuit de comiterea infractiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, conducerea unui vehicul fără permis de conduc ...

VIDEO Forțele de ordine din SUA au atacat în mod intenționat jurnaliștii pe parcursul protestelor din ultimele zile (Bellingcat)
02/06/2020 12:05

 Bellingcat.com, o platformă recunoscută pentru investigatiile sale si eforturile de fact-checking sustine că a identificat si colectat mai multe cazuri in care fortele de ordine au vizat in mod deliber ...