1 interviu prima
1interviu3
1interviu2

Dimensiune font:

„Păpușa nu are limitele pe care le are omul. Ea poate fi oricine și poate face orice”

| 12-09-2019 04:13

 * dialog cu Alex Giuseppe Torboli, actor la Teatrul Bacovia” din Bacău

 

La început a fost partitura, apoi a venit „scândura”, pe care dă viață rolurilor prin intermediul păpușilor. Am discutat cu actorul Alex Giuseppe Torboli despre artă, muzică, teatru, dar și despre cum este să fii bărbat şi să te joci cu păpuși. E magic! Este hrană pentru suflet, pentru creativitate și pentru imaginație”, a fost răspunsul primit.

- Muzica sau actoria? Care a fost prima dragoste? Și căreia i-ai rămas fidel?

- Prima artă cu care am intrat în contact a fost muzica. Probabil a fost un „microb” care m-a molipsit încă din pântecul mamei (soprana Luiza Ştefania Torboli - n.r.). Era studentă la Conservator și angajată a Filarmonicii de Stat Moldova” și inevitabil luam parte la toate activitățile ei muzicale. Am studiat la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași unde am învățat aprofundat pianul și percuția, apoi m-am înscris la Facultatea de Teatru, tot la Iași. Pot spune că sunt ca o slugă la doi stapâni, teatrul și muzica, dar în situația de față ambii au în grijă aceeași moșie – arta. Sunt fidel amândurora în egală măsură.

- Cum ai ales arta? Să fie înscrisă în ADN, ca moștenire genetică?

- Cred că este înscris în AND-ul meu deoarece pe scenă mă simt cel mai bine. Cunosc câte puţin din mai multe domenii, însă nu mă văd profesând altundeva decât pe scenă. Părinții mei m-au ghidat pe acest drum, dar eu am decis să continuu să îl parcurg.

- Actor păpușar. Cum este să fii barbat și să te joci cu păpuși?

- Inițial voiam să încep pregătirile pentru a deveni actor dramatic, dar am aflat că urmând cursurile secției de Actorie/păpuși/marionete pot studia și teatrul dramatic, dar și pe cel de animație în egală măsură. Am considerat acest lucru ca fiind un plus pentru mine și nu regret nici o secundă alegerea. Prin păpușărie poți transmite mesaje mult mai puternice deoarece păpușa nu are limitele pe care le are omul. Ea poate fi oricine și poate face orice. Rămâne la îndemâna păpușarului dacă își limitează imaginația. Cum e să fiu bărbat și să mă joc cu păpuși? Îmi place pur și simplu. E magic! Este hrană pentru suflet, pentru creativitate și pentru imaginație.

- Cum dai viață unui personaj? Ce te inspiră? De unde știi sau, mai bine spus, cum știi că rolul va fi bine pus în scenă?

- În construcția unui personaj pornesc de la datele furnizate în text de către autor, de ceea ce spune personajul meu în funcție de situația dată și de celelalte personaje. După ce studiez textul, împrumut câte ceva de la persoanele care trec zilnic pe lângă mine - ticuri, defecte fizice, de limbaj etc. Toate acestea se află sub „lupa” regizorală. Regizorul decide ce păstrez, unde să mai plusez, unde să mai tai. Consider că împreună trebuie să avem grijă ca personajul, alături de întreg spectacolul, să fie pregătite pentru a fi arătate publicului.

- Ce-ai face dacă într-un spectacol copiilor nu le-ar plăcea rolul interpretat de tine și s-ar mâhni?

- De când lucrez în domeniul animației nu mi s-a întâmplat să nu le placă personajele interpretate de mine, nici măcar în situațiile în care jucam un personaj negativ. Bănuiesc că aș gestiona situația pe moment în funcție de publicul prezent.

- Nu puteam rata o întrebare clișeu – care a fost prima piesă ca actor și cum te-ai simțit?

- În timpul anilor de studiu am avut câte două examene pe an la Arta actorului. Eram obișnuit cu faptul că sunt expus și nu mă pot ascunde după păpușă. Primul spectacol dus cap-coadă, nu fragmențele de 15-20 de minute, a fost examenul cu care mi-am dat licența, și anume D-ale Carnavalului, de I.L. Caragiale, unde l-am interpretat pe Nae Girimea. Mai târziu, mai exact în stagiunea trecută, la Teatrul Municipal Bacovia” din Bacău, s-a montat Take, Ianke și Cadîr, de V.I. Popa, unde am jucat rolul lui Take. La ambele premiere am avut emoții puternice, dar am fost sigur pe mine deoarece repetițiile au fost intense și am înțeles din timp în ce lume și în ce atmosferă trebuie să mă plasez.

- Care este spectacolul în care te regăsești cel mai bine?

- Las un pic din mine în fiecare spectacol din a cărui distribuție fac parte. Îmi este greu să mă hotărăsc asupra unuia. Aș putea spune că amprenta cea mai pronunțată a lăsat-o asupra mea D-ale Carnavalului deoarece în acel spectacol, de fiecare dată când îl joc, mă regăsesc cu foștii colegi din studenție cu care rezonez și mă înțeleg foarte bine. Este ca o gură mare de aer curat de munte atunci când joc alături de ei pe scenă.

- Ești și muzician, cânți într-o trupă. Ce îți place cel mai mult la un show?

- Când energia publicului se combină cu energia scenică, succesul evenimentului sau al spectacolului este garantat. „Cea mai nobilă artă este aceea de-ai face pe ceilalți fericiți”, afirma P.T. Barnum, și pe această idee merg și eu. Când sunt pe scenă, indiferent de context, cel mai mult îmi place să văd că oamenii se simt bine. Din punctul meu de vedere asta trebuie să facă un artist, să binedispună.

- Ce faci când nu ești pe scenă? Ce planuri ai?

- Doresc să termin studiile masterale și dacă mă simt pregătit, să urmez și un doctorat. Aș dori să contribui și eu la formarea viitoarelor generații de actori/păpușari. Timpul liber îl ocup cu diverse activități uzuale, aș spune eu. Citesc, mă plimb prin parcuri, merg la sală, mă uit la filme. Practic fac ceea ce îmi place și-mi ține motoarele pornite pentru noile proiecte ce vin, tocmai pentru ca demarajul să nu fie atât de greu.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. HYDRAMOLD S.R.L. IAŞI, cu sediul social în Mun. Iaşi, str. Calea-Chişinăului, nr.29, corp C43/4, parţial, jud. Iaşi, CUI : RO1966633; Nr. de înregistrare la O.R.C. J22/1247/1991, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 02.10.2019, ora 12.00, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 3 - AUTOUTILITARĂ MARCA RENAULT, FURGON, 2006, 2,5 TDI, 99 CP - 4.792,00 lei Activ 5 - STIVUITOR MANUAL SDJ 1000 - 640,00 lei Activ 6 - Imobilizări Necorporale. Instalaţii Tehnice. Prototipuri. Mobilier, Aparatură, Birotică - 40.968,00 lei Activ 7 - Programe şi Aplicaţii Web. Echipamente IT - 21.624,00 lei Activ 8 - Agregat de probat pompe de adâncime - 2.168,00 lei Activ 9 - Ancoră hidraulică (presiune 260 bari) - 2.400,00 lei Activ 10 - Cheie hidraulică 100 dan*m modernizată - 656,00 lei Activ 11 - Cheie hidraulică 1500 daNxm modernizată - 2.088,00 lei Activ 12 - Cheie hidraulică 350 dan”m modernizată - 2.064,00 lei Activ 13 - Echipament de tensionare/detensionare TENSRELAX - 43.152,00 lei Activ 14 - Echipament mobil pentru asamblări filetate - 44.128,00 lei Activ 15 - Echipament spate UEMA - 6.440,00 lei Activ 16 - Presă rabatabilă de 400 tf - 19.200,00 lei Activ 17 - Stand probat grup combinat acţionare (mb telecom) STH-21 - 86.624,00 lei Activ 18 - Stand probat prevenitoare - 2.872,00 lei Activ 19 - Unitate de acţionare hidraulică UAH.700 - 4.336,00 lei Activ 20 - Stand pentru montat cilindri hidraulici - 2.856,00 lei Activ 21 - Stand pentru probat pompe manuale - 4.480,00 lei Activ 22 - Traductor combinat de turaţie, cuplu şi putere - 2.544,00 lei * Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864, 0751083082, fax: 0232/212231, email: vanzari@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Tribunalul Bacău a pronunțat falimentul companiei RAFO Onești/ Urmează vânzarea pe bucăți
20/09/2019 00:04

Falimentul companiei RAFO a fost pronuntat de Tribunalul Bacău pe 19 septembrie 2019, a anuntat CITR, lichidatorul judiciar al societătii, printr-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, falimentul RAFO sur ...

Pactul pentru Muncă - mobilizare fără precedent a oamenilor de afaceri
20/09/2019 00:00

Un sistem educaţional bazat de cererea reală de forţă de muncă corelata cu nevoile pieţei. Programe de reconversie profesională şi de calificare, necesitatea invăţămantului dual profesional conectat ...

Criza climatică globală îi scoate pe ieşeni la protest!
19/09/2019 21:37

Vineri, incepand cu ora 16.00, in Piaţa Unirii din Iaşi va avea loc un protest paşnic al comunităţii ieşene preocupată de problemele de mediu şi de criza climatică mondială. „Global Climate Stri ...

Cel mai mare târg de utilaje agricole se află acum la Iaşi
19/09/2019 21:30

* peste 200 de reprezentanţi din diverse domenii ale agriculturii sunt prezenţi, incepand de astăzi şi pană duminică, la unul dintre cele mai mari targuri de profil din ţară – Agralim Targul ...

Primăria a blocat plăţile către constructorul şoselei Bârnova!
19/09/2019 21:00

  * conducerea Primăriei Municipiului Iaşi ii asigură pe locuitorii din zona şoselei Barnova că este direct şi profund preocupată de ritmul şi calitatea lucrărilor de modernizare a acestui drum * ...

Tot mai mulţi ieşeni încep să se sature de mirajul Vestului
19/09/2019 20:39

 Oameni plecaţi afară nu pentru a-şi face rost acolo, ci pentru a caştiga un ban muncit, cu care s-o scoată la liman. Oameni care au plecat, s-au intors, iar au plecat şi tot aşa, vreme de aproape d ...

Ucigaşul pădurarului din Sireţel avea discernământ!
19/09/2019 15:26

* minorii implicaţi in acest caz răman in continuare internaţi, pentru că expertizarea lor durează mai mult Bărbatul de 50 ani, cercetat pentru complicitate la omor calificat in cazul pădurarului de la ...

Un bărbat de 58 de ani s-a aruncat de la balconul spitalului de Neurochirurgie
19/09/2019 15:20

Este anchetă internă la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, după ce un pacient s-a aruncat de la balconul etajului 4. Cele care si-au dat seama de absenta sa au fost asistentele medicale, care au dat si ala ...

Flagrant într-un dosar de trafic de droguri, la Iaşi
19/09/2019 15:19

Ieri, politistii de combatere a criminalitătii organizate din Iaşi, sub coordonarea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Serviciul T ...

Se adaugă o nouă „surpriză”, soferilor
19/09/2019 14:37

 În ultimele zile v-am informat despre noile reglementări privind interzicerea telefonului mobil la volan… Tinerea in mană sau folosirea cu mainile in orice mod a telefonului mobil sau a or ...