1 interviu prima
1interviu3
1interviu2

Dimensiune font:

„Păpușa nu are limitele pe care le are omul. Ea poate fi oricine și poate face orice”

| 12-09-2019 04:13

 * dialog cu Alex Giuseppe Torboli, actor la Teatrul Bacovia” din Bacău

 

La început a fost partitura, apoi a venit „scândura”, pe care dă viață rolurilor prin intermediul păpușilor. Am discutat cu actorul Alex Giuseppe Torboli despre artă, muzică, teatru, dar și despre cum este să fii bărbat şi să te joci cu păpuși. E magic! Este hrană pentru suflet, pentru creativitate și pentru imaginație”, a fost răspunsul primit.

- Muzica sau actoria? Care a fost prima dragoste? Și căreia i-ai rămas fidel?

- Prima artă cu care am intrat în contact a fost muzica. Probabil a fost un „microb” care m-a molipsit încă din pântecul mamei (soprana Luiza Ştefania Torboli - n.r.). Era studentă la Conservator și angajată a Filarmonicii de Stat Moldova” și inevitabil luam parte la toate activitățile ei muzicale. Am studiat la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași unde am învățat aprofundat pianul și percuția, apoi m-am înscris la Facultatea de Teatru, tot la Iași. Pot spune că sunt ca o slugă la doi stapâni, teatrul și muzica, dar în situația de față ambii au în grijă aceeași moșie – arta. Sunt fidel amândurora în egală măsură.

- Cum ai ales arta? Să fie înscrisă în ADN, ca moștenire genetică?

- Cred că este înscris în AND-ul meu deoarece pe scenă mă simt cel mai bine. Cunosc câte puţin din mai multe domenii, însă nu mă văd profesând altundeva decât pe scenă. Părinții mei m-au ghidat pe acest drum, dar eu am decis să continuu să îl parcurg.

- Actor păpușar. Cum este să fii barbat și să te joci cu păpuși?

- Inițial voiam să încep pregătirile pentru a deveni actor dramatic, dar am aflat că urmând cursurile secției de Actorie/păpuși/marionete pot studia și teatrul dramatic, dar și pe cel de animație în egală măsură. Am considerat acest lucru ca fiind un plus pentru mine și nu regret nici o secundă alegerea. Prin păpușărie poți transmite mesaje mult mai puternice deoarece păpușa nu are limitele pe care le are omul. Ea poate fi oricine și poate face orice. Rămâne la îndemâna păpușarului dacă își limitează imaginația. Cum e să fiu bărbat și să mă joc cu păpuși? Îmi place pur și simplu. E magic! Este hrană pentru suflet, pentru creativitate și pentru imaginație.

- Cum dai viață unui personaj? Ce te inspiră? De unde știi sau, mai bine spus, cum știi că rolul va fi bine pus în scenă?

- În construcția unui personaj pornesc de la datele furnizate în text de către autor, de ceea ce spune personajul meu în funcție de situația dată și de celelalte personaje. După ce studiez textul, împrumut câte ceva de la persoanele care trec zilnic pe lângă mine - ticuri, defecte fizice, de limbaj etc. Toate acestea se află sub „lupa” regizorală. Regizorul decide ce păstrez, unde să mai plusez, unde să mai tai. Consider că împreună trebuie să avem grijă ca personajul, alături de întreg spectacolul, să fie pregătite pentru a fi arătate publicului.

- Ce-ai face dacă într-un spectacol copiilor nu le-ar plăcea rolul interpretat de tine și s-ar mâhni?

- De când lucrez în domeniul animației nu mi s-a întâmplat să nu le placă personajele interpretate de mine, nici măcar în situațiile în care jucam un personaj negativ. Bănuiesc că aș gestiona situația pe moment în funcție de publicul prezent.

- Nu puteam rata o întrebare clișeu – care a fost prima piesă ca actor și cum te-ai simțit?

- În timpul anilor de studiu am avut câte două examene pe an la Arta actorului. Eram obișnuit cu faptul că sunt expus și nu mă pot ascunde după păpușă. Primul spectacol dus cap-coadă, nu fragmențele de 15-20 de minute, a fost examenul cu care mi-am dat licența, și anume D-ale Carnavalului, de I.L. Caragiale, unde l-am interpretat pe Nae Girimea. Mai târziu, mai exact în stagiunea trecută, la Teatrul Municipal Bacovia” din Bacău, s-a montat Take, Ianke și Cadîr, de V.I. Popa, unde am jucat rolul lui Take. La ambele premiere am avut emoții puternice, dar am fost sigur pe mine deoarece repetițiile au fost intense și am înțeles din timp în ce lume și în ce atmosferă trebuie să mă plasez.

- Care este spectacolul în care te regăsești cel mai bine?

- Las un pic din mine în fiecare spectacol din a cărui distribuție fac parte. Îmi este greu să mă hotărăsc asupra unuia. Aș putea spune că amprenta cea mai pronunțată a lăsat-o asupra mea D-ale Carnavalului deoarece în acel spectacol, de fiecare dată când îl joc, mă regăsesc cu foștii colegi din studenție cu care rezonez și mă înțeleg foarte bine. Este ca o gură mare de aer curat de munte atunci când joc alături de ei pe scenă.

- Ești și muzician, cânți într-o trupă. Ce îți place cel mai mult la un show?

- Când energia publicului se combină cu energia scenică, succesul evenimentului sau al spectacolului este garantat. „Cea mai nobilă artă este aceea de-ai face pe ceilalți fericiți”, afirma P.T. Barnum, și pe această idee merg și eu. Când sunt pe scenă, indiferent de context, cel mai mult îmi place să văd că oamenii se simt bine. Din punctul meu de vedere asta trebuie să facă un artist, să binedispună.

- Ce faci când nu ești pe scenă? Ce planuri ai?

- Doresc să termin studiile masterale și dacă mă simt pregătit, să urmez și un doctorat. Aș dori să contribui și eu la formarea viitoarelor generații de actori/păpușari. Timpul liber îl ocup cu diverse activități uzuale, aș spune eu. Citesc, mă plimb prin parcuri, merg la sală, mă uit la filme. Practic fac ceea ce îmi place și-mi ține motoarele pornite pentru noile proiecte ce vin, tocmai pentru ca demarajul să nu fie atât de greu.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. BARNAR GRUP S.R.L., cu sediul în Sat Holda, oraș Broșteni, nr. 43, cătun Barnar, camera 2, jud. Suceava, C.U.I. RO 23279681, nr. de înregistrare în Registrul Comerțului J33/299/2008, numit potrivit Încheierii de ședință nr. 393/2017 din data de 30.06.2017, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 5528/86/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 28.11.2019, ora 12.00, a următorelor active: Nr. Activ - Denumire şi descriere active - Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.) Activ 1 Utilaje de lucru prelucrare lemn compuse din: Linie de debitat buşteni, Wood-Mizer, tip LT 300S, seria 012007 54 B1.02; Gater universal tip RP50, an fabricaţie 1992; Bandă tăiere (bandă transportoare), Doma; Maşină de calibrat (marca Maweg, tip SE 2, serie 202056 7879, an fabricaţie 1972); Maşină de ascuţit+accesorii (Wood Mizer); Maşină de rosturi în coadă, Leone; Motoferăstrău Sthil; Motoferăstrău Sthil; Circular radial; 144.200,00 lei, 72.100,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 27.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activului scos la vânzare este cuprinsă în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 27.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore de la primirea dovezii de achitare). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: # 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
LEXINSOLV I.P.U.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 4520/86/2014 al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitaţie publică, individual, bunuri imobile și mobile aparţinând debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L., cu sediul în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, CUI 756668, aflat în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2006, constând din: Activul format din teren curți-construcții în suprafață totală de 7.331 mp, din care 2.500 mp cu nr. cadastral 1557 înscris în cartea funciară nr. 30457, 4.831 mp cu nr. cadastral 30429 înscris în cartea funciară nr. 30429 a comunei cadastrale Cajvana, pe care sunt amplasate un număr de 10 construcții cu nr. cadastral 1557 – C1, 30429 – C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9, situat în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, prețul de pornire al licitațiilor publice fiind de 1.417.550 lei, exclusiv TVA; Bunurile mobile proprietatea debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana, din care o parte sunt evaluate ca materiale refolosibile, Autoturism Skoda Fabia, nr. înmatriculare SV99MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.930 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter 208 D KA, nr. înmatriculare SV90MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 2.436 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Dacia furgon, nr. înmatriculare SV06SXI, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.379 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Gaz Gazelle, nr. înmatriculare SV97MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 3.447 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV94MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 7.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXX, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV95MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 8.410 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXU, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV98MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 9.582 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Kogel, tip SN 24P 100/1060, nr. înmatriculare SV83MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.848 lei, exclusiv TVA; Linie de panificație, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 31.825 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter, nr. înmatriculare SV91MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.724 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară MAN 19362, nr. înmatriculare SV02ZDC, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip TE85XC/CF 85 380, nr. înmatriculare SV93MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85.430 380/4X2, nr. înmatriculare SV07FGY, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; IFRON D204, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.285 lei, exclusiv TVA. Prețurile de pornire reprezintă 50% din valorile stabilite prin rapoartele de evaluare existente la dosarul cauzei. Licitaţia va avea loc la data de 27.11.2019, ora 11:00, la sediul LEXINSOLV I.P.U.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitaţie, licitatorii au obligaţia de a depune 10% din preţul de pornire al licitaţiei în contul de lichidare judiciară nr. RO42BTRLRONCRT00W6312002 deschis la Banca Transilvania pe numele debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana. În caz de neadjudecare licitaţia publică se va repeta în aceleaşi condiţii în data de 20.12.2019 ora 11:00. Prezenta publicaţie de vânzare constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în dosarul în cauză. Informaţii suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, www.lexinsolv.ro.
Captură record de permise de conducere, la IPJ Iaşi!
18/11/2019 12:38

* in ultima săptămană, agenţii Poliţiei Judeţene Iaşi au reţinut 65 de permise de conducere, aplicand peste 600 de amenzi, majoritatea pentru nerespectarea regimului legal de viteză În perioada ...

România trebuie să devină „o stare de fapt”
18/11/2019 07:08

      Romanii au sancţionat dur PSD pe 10 noiembrie pentru ineficienţa actualului administrativ şi pentru „exercitarea toxică a puterii”, iar votul din primul tur a arătat c ...

Computer tomograf modern la spitalul din Bacău
18/11/2019 05:27

  Spitalul Judetean de Urgentă Bacău are un computer tomograf de ultimă generatie, investitie ce completează paleta dotărilor din ultimii ani. „Vorbim despre aproape 20 de obiective de investit ...

Dacă se întâlneşte cu socrul, ajunge la puşcărie
18/11/2019 00:22

* un ieşean a primit ordin de protecţie, după ce ginerele său de conjunctură i-a spart geamurile casei, i-a tăiat cablul TV şi l-a ameninţat cu moartea * ginerele va trebui să evite, in următoarele ş ...

Noul Plan Urbanistic General vine în decembrie!
18/11/2019 00:00

La ultima şedinţă a Consiliului Local, viceprimarul Radu Botez a vorbit despre stadiul actual al avizării Planului Urbanistic General (PUG) al Iaşului. „În luna decembrie, vom merge din n ...

Mii de tei, salcâmi şi brazi, plantaţi la Iaşi
18/11/2019 00:00

Cei 100 de tei au fost plantaţi pe traseul Tătăraşi – Rond Agronomie, inceputul fiind realizat pe Strada Stihii (Sinagoga Mare) şi pe Bulevardul Carol I. Sprijinul financiar necesar implem ...

Lucrările de pe bulevardul Ţuţora avansează tot mai rapid!
18/11/2019 00:00

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai in Municipiul Iaşi”, cu o valoare totală de 114.359.729,95 lei (aproape 24 milioane de euro), presupune reabilitarea infrastructurii şi supr ...

Primarul Chirica a dispus concedierea unui agent al Poliţiei Locale
18/11/2019 00:00

Situaţia nemaiintalnită la Palatul Braunstein, obiectiv al Primăriei aflat in prin proces de reabilitare. Primarul Mihai Chirica a dezvăluit abuzul unui angajat al Poliţiei Locale, despre care spune c ...

Afacerist ieşean, şantajat de Corduneni
17/11/2019 21:05

* un afacerist ieşean a fost şantajat mai bine de trei luni de unul dintre fraţii lui Adrian Corduneanu şi de incă un tanăr * bărbatului in cauză, in varstă de 41 de ani, i se cereau, sub ameninţarea ...

Cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei angajează REDACTOR pentru ediția online
17/11/2019 19:20

  Cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei angajează REDACTOR pentru editia online. Cerinte obligatorii: - de preferinţă din Iaşi, absolventi studii superioare sau studenti - scrierea corectă i ...