Alertă de gripă!

1gripa1

Dimensiune font:

| 06-01-2020 00:33

 

 

* la Iaşi au fost înregistrate deja două cazuri de gripă de tip B * specialiştii afirmă că la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie se va înregistra un „vârf” al cazurilor de îmbolnăviri, de aceea recomandă în continuare vaccinarea specifică, mai ales a persoanelor din categoriile de risc

Conform informaţiilor oferite de către Institutul Naţional de Statistică Medicală, la nivelul judeţului Iaşi au fost confirmate două cazuri de gripă de tip B.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, gripă clinică şi pneumonii a fost, de la declanşare sezonului rece, de 91.423, cu 0.6% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, şi cu 6.3% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară. De asemenea, au fost raportate, la nivel naţional, 177 cazuri de gripă clinică. „A fost comunicat primul deces confirmat cu virus gripal din sezonul 2019/2020: un bărbat în vârsta de 54 de ani, din judeţul Dâmboviţa, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiţii medicale pre-existente, dar nevaccinat anti-gripal. De la începutul sezonului au fost confirmate 33 cazuri de gripă, cinci cazuri gripă cu virus AH3, patru cazuri gripă cu virus AH1, trei cazuri gripa A nesubtipat, 21 cazuri gripă cu virus B”, au declarat reprezentanţii Institutul Naţional de Statistică Medicală.

Conform Centrului European de Control al Bolilor, circulaţia simultană a virusurilor de tip A şi de tip B ar putea cauza mai multe îmbolnăviri, vârful epidemiei urmând a se înregistra la începutul lunii februarie. „Cei mai expuşi sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în câteva zile, însă cei din grupele de risc sunt predispuşi la complicaţii serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficienţă cardiacă. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate, a spus dr. Tudor Ciudahoru, medic primar urgenţe.

Vaccinarea, cea mai eficientă măsură de prevenţie împotriva virusurilor gripale

În acest sezon gripal s-au vaccinat peste 1.340.000 de persoane din grupele de populaţie la risc, cu vaccin furnizat prin programul Ministerului Sănătăţii, faţă de 1.100.000 de persoane imunizate în sezonul trecut, în aceeaşi perioadă. Cu toate acestea, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, atrage atenţia că, în acest an, având în vedere atât evoluţia virozelor şi a gripelor la nivel naţional, cât şi aprecierile pe care le face Centrul European de Control al Bolilor, se estimează un număr mai mare de îmbolnăviri comparativ cu ultimele două sezoane, din cauza circulaţiei simultane a virusurilor de tip A şi de tip B. Vaccinurile disponibile pe piaţă sunt tetravalente, cuprinzând tipurile de virusuri gripale A şi B recomandate de către OMS pentru a fi incluse în vaccin şi se administrează în doză unică, cu excepţia copiilor până la vârstă de 10 ani, care trebuie să facă două doze la interval de o luna, în cazul în care sunt vaccinaţi pentru prima dată. „Vaccinurile au, indiferent de opţiunea pentru vaccinare (vaccin inactivat sau vaccin viu atenuat), un profil de siguranţă foarte bun, verificat şi de utilizarea îndelungată în Europa, în Statele Unite şi în alte ţări”, a dat asigurări dr. Alexandru Rafila, încercând să-i liniştească pe cei care mai au încă rezerve faţă de siguranţa conferită de vaccinul gripal, prin propriul exemplu.

Alexandru Rafila apreciază că tot mai mulţi români conştientizează importanţa imunizării, iar dovada acestui fapt este aceea că, pe lângă cele 1,5 milioane de doze de vaccin gripal achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru acest sezon, care au fost administrate aproape în totalitate, pe piaţa liberă s-a dublat cererea de vaccin, comparativ cu sezonul 2018 – 2019, astfel că peste 2 milioane de oameni, mai ales din categoriile cu risc, s-au vaccinat împotriva gripei. „Este un fapt îmbucurător că numărul de doze administrate este mai mare faţă de anul trecut cu 25%, însă mai avem până la acoperirea ţintei recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)”, a punctat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Recomandările specialiştilor

 Medicii recomandă ca tratamentul pentru gripă să fie instituit cât mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele două zile de la debutul bolii. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau strănutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor. „Evitaţi contactul cu persoanele bolnave, evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave. Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente. Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă”, avertizează specialiştii.

Ruxandra CAŞU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
Pacient la un pas de moarte din cauza unui șarpe
21/05/2024 18:38

La Spitalul Municipal Roman a fost adus un tanăr de 22 de ani, după ce a fost muscat de un sarpe. Lipsa serului antiviperin a impus transferul pacientului la Spitalul Judetean de Urgentă Bacău. „Medi ...

Spectacol electrizant de dans, la Palatul Culturii din Iași, în cadrul Romanian Creative Week
21/05/2024 17:22

Petrecere la Palat: spectacol electrizant de dans, cu ropote de aplauze, la Palatul Culturii din Iasi. Expozitiile de artă si fashion imbogătesc atmosfera la Romanian Creative Week Petrecere la Palat: specta ...

Crimă urmată de sinucidere într-un sat din Vaslui. Dascălul din localitate a descoperit totul
21/05/2024 15:55

Crimă urmată de sinucidere intr-un sat din Vaslui. Dascălul din localitate a descoperit totul. Ce s-a intamplat de fapt si cum a fost descoperită oroarea? Crimă urmată de sinucidere la Vaslui Posibilă ...

A doua zi de grevă la Agenţia pentru Protecţia Mediului
21/05/2024 14:42

Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui au intrerupt activitatea, marţi, pentru a doua zi consecutiv, cu scopul de a atrage atenţia cu privire la necesitatea obţinerii egalizării salari ...

Un angajat al Inspectoratului de Stat în Construcţii a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru luare de mită
21/05/2024 13:35

Un angajat al Inspectoratului de Stat in Construcţii (ISC) a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe langă Tribunalul Iaşi pentru luare de mită, intr-un dosar instrumentat de impreună cu ofiţerii de ...

Angajat al Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi, cercetat pentru luare de mită - Ar fi cerut şase sisteme de aer condiţionat cu module Wi-Fi
21/05/2024 13:04

Un angajat al Inspectoratului de Stat in Construcţii Iaşi este cercetat pentru luare de mită. Ar fi cerut şase sisteme de aer condiţionat cu module Wi-Fi pentru a semna documentaţia necesară pentru recep ...

Detalii șocante în cazul tentativei de suicid a grefierei de la Vaslui. Ce a împins-o la acest gest
21/05/2024 10:47

Apar detalii socante in cazul grefierei din Vaslui care a incercat să isi pună capăt zilelor. Femeia ar fi dat foc mai multor dosare in biroul in care lucra, iar apoi a incercat să se spanzure. Potrivit an ...

Medvedev, furibund împotriva lui Zelenski: 'Ar trebui judecat sau lichidat!' / 'E o țintă legitimă pentru noi'
21/05/2024 10:37

Vicepresedintele Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a avut o nouă iesire surprinzătoare, foarte dură impotriva presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, despre care spune că ar ...

Viitorul sună bine pentru tinerii din Moldova!
21/05/2024 08:39

Gura Humorului a găzduit in week-end unul dintre cele mai complexe si dinamice evenimente dedicate tinerilor din zona Moldovei, Tabăra RYLA Med+ Moldova — Rotary Youth Leadership Awards. Evenimentul, or ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei