Ambasadorul Irlandei, prezent la Festivalul Serile Filmului Românesc

paul-mcgarry-Nine-oclock3

Dimensiune font:

| 12-08-2021 16:00

Ambasadorul Irlandei în România, Paul McGarry s-a aflat în cursul zilei de joi la Iaşi, prilej cu care s-a întâlnit cu organizatorii Festivalului Serile Filmului Românesc, aflat la cea de-a XII-a ediţie, cu criticul de film Irina Margareta Nistor şi cu reprezentanţii Universităţii ‘Petre Andrei din Iaşi’.

Prima vizită a ambasadorului Irlandei în Iaşi este prilejuită de desfăşurarea celei de a XII-a ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), în cadrul căruia joi seara va fi proiectat pentru prima oară în România filmul ‘Adam & Paul’, în regia lui Lenny Abrahamson.

‘Este prima dată când în România va fi proiectat filmul. A fost făcut în 2004, când economia irlandeză începuse să îşi revină. E un film interesant. Este viaţa a doi drogaţi care ating nivelul cel mai de jos din viaţa lor. Filmul încearcă de fapt să dea o notă mai umană a ceea ce înseamnă drogaţii şi perspectiva pe care trebuie să o avem faţă de ei, adică îi arată pe oameni când le e mai rău şi din perioada cea mai îngrozitoare din viaţa lor. Pe de altă parte umanizează relaţia asta, ne face să ne ataşăm de personaje. Nu e un film deprimant. Se vede foarte bine modul în care Ion Caramitru i-a înţeles pe irlandezi. Este o scenă extraordinară. Personajele vor rămâne în mintea spectatorului pentru foarte multă vreme. Ne ajută să înţelegem o lume pe care de obicei o ignorăm‘, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, ambasadorul Irlandei în România, Paul McGarry.

Criticul de film şi ambasador al SFR, Irina Margareta Nistor, a menţionat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că actorul Ion Caramitru a ţinut foarte mult ca în cadrul acestei ediţii care îi este dedicată să fie prezentată şi această peliculă.

‘Domnul Caramitru a ţinut foarte mult la filmul acesta şi la rolul pe care îl joacă acolo. M-am bucurat că Excelenţa Sa ne-a ajutat să facem rost de el. Erau deja câţiva ani de atunci. Filmul nu a fost prezentat în România, dar voia neapărat să vadă toată lumea ce rol a jucat, care nu e de foarte mare întindere, dar care e cu totul surprinzător. În general în Irlanda filmele lor seamănă foarte mult cu ale noastre din foarte multe puncte de vedere. Pe de altă parte, sunt mulţi actori români care au jucat acolo. Încercăm să facem o legătură între o lume şi alta. E păcat să nu ne vedem actorii noştri când joacă în străinătate‘, a declarat Irina Margareta Nistor.

La rândul său, organizatorul Festivalului Serile Filmului Românesc, Andrei Giurgia, a subliniat importanţa transferului cultural.

‘Iată că într-un festival românesc aducem filme din alte ţări iar filmul pe care o să-l vedem în această seară nu îl dăm doar aşa pentru că se întâmplă. Faptul că domnul Caramitru are un rol acolo a fost foarte apreciat de critica din Irlanda’, a spus Andrei Giurgia.

‘Ne bucurăm că în aceste condiţii de pandemie festivalul merge mai departe. În România festivalurile se termină la a treia ediţie. Iată că acest festival nu se termină la a treia ediţie, chiar în condiţiile în care uneori oaspeţii nu au reuşit să ajungă din motive obiective. Ca instituţie, de ani de zile am fost alături de acest festival şi cu siguranţă vom merge mai departe pentru că fiecare succes al festivalului este un succes al Iaşiului‘, a declarat Sorin Bocancea, rectorul Universităţii ‘Petre Andrei’ din Iaşi, cea mai mare universitate particulară din zona de nord-est a României.

În cadrul conferinţei de presă, din partea Universităţii ‘Petre Andrei’ din Iaşi, au fost înmânate diplome de onoare ambasadorului Irlandei în România, Paul McGarry, şi actorului Ion Caramitru, căruia îi este dedicată ediţia din acest an a SFR.

‘Este un moment marcant pentru noi pentru că avem astăzi un ambasador în vizită la UPA din Iaşi. Sperăm că vom stabili relaţii academice şi culturale iar peste 10 ani îl aşteptăm pe domnul ambasador să îi înmânăm diploma de excelenţă Doctor Honoris Causa‘, a declarat prof.univ.dr. Doru Tompea, preşedintele Consiliului de Administraţie din cadrul UPA din Iaşi.

Preşedintele Senatului UPA din Iaşi, conf.univ.dr. Anca Tompea, a evocat prietenia de peste 40 de ani cu Ion Caramitru, încă de pe vremea studenţiei, şi a mulţumit organizatorului SFR, Andrei Giurgia, pentru iniţiativa sa.

‘Îl cunoaştem pe domnul Caramitru de când eram studenţi, de când funcţiona UASCR. Îmi face o deosebită onoare să fiu purtătoarea de cuvânt al Senatului UPA din Iaşi, în calitate de preşedinte, şi să îi înmânez printr-un reprezentant această diplomă cu gândul că va avea mai multă sănătate, că va veni din nou la Iaşi, că ne va încânta cu prezenţa lui pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. Senatul UPA din Iaşi îşi exprimă mulţumirea şi faţă de Andrei Giurgia, care a făcut posibil acest festival. Încă de la început a venit în această instituţie şi a propus conducerii UPA din Iaşi proiectul său, care acum a ajuns la o mare amploare. Mulţumim pentru tot ceea ce face pentru Iaşi, pentru faptul că reuşeşte să adune în Iaşi atâtea personalităţi, şi nu puţine, de o valoare absolut uimitoare. Sunt fan teatru, fan film, fan tot ceea ce înseamnă actorii şi artiştii noştri care ne reprezintă în lume, cu atât mai mult cu cât avem actori care joacă şi în străinătate, chiar şi cei tineri‘, a declarat Anca Tompea.

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Serile Filmului Românesc, dedicată actorului Ion Caramitru, aduce la Iaşi, în perioada 11-15 august, o serie de filme româneşti de colecţie, cele mai noi apariţii cinematografice româneşti şi numeroşi actori, regizori şi scenarişti români care vor răspunde la întrebările publicului după proiecţii.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Regal de creativitate la Palatul Culturii
15/05/2024 17:43

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, in calitate de partener al Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) in organizarea celei de-a IV-a editii a Romanian Creative Week, invită ...

Curtea de Apel Suceava menţine controlul judiciar instituit faţă de primarul Botoşaniului, Cosmin Andrei
15/05/2024 17:23

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, rămane sub control judiciar in dosarul in care este acuzat de fapte de corupţie, potrivit unei decizii luate, miercuri, de Curtea de Apel Suceava. Controlul ju ...

Dulgheritul, o meserie pe cale de dispariție
15/05/2024 14:22

  Într-un colt linistit al atelierului său, Petru Poinescu, din Vaslui, mangaie cu privirea mesele de lucru. Fiecare suprafată poartă urmele unor povesti vechi, sculptate in lemn de mainile sale ...

A început Romanian Creative Week 2024
15/05/2024 14:10

 Comunicat de presă. A inceput Romanian Creative Week 2024, premierele primei săptămani: Mircea Cantor va prezenta celebra geantă Dior la Iasi, Festival du Bonheur pour les gourmands, in parcul Pa ...

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoșani rămâne în arest la domiciliu
15/05/2024 13:34

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a ...

Concurs pe teme de anticorupție, dedicat elevilor din Vaslui
15/05/2024 13:05

Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Vaslui din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, in parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui şi Primăria Municipiului Vaslui, derulează in perioada, 1 ...

Spectacol dedicat copiilor, la Opera Iași
15/05/2024 13:01

Opera Naţională Romană din Iaşi anunţă că programează un nou spectacol de balet dedicat copiilor,"Zana păpuşilor", de Josef Bayer, care va putea fi urmărit duminică, in Sala Mare, de la or ...

Municipiul Iaşi devine acţionar la ApaVital
15/05/2024 12:59

Consilierii locali ieşeni se vor intruni miercuri, 15 mai, de la ora 10, intr-o nouă şedinţă extraordinară pe a cărei ordine de zi este inscris un singur proiect de hotărare şi anume aprobarea particip ...

  La închisoare, după ce şi-a spânzurat mâţa!
15/05/2024 12:56

M.C. are o vilă intr-un sat din sudul municipiului Iasi. Construcţia e aproape de varful dealului, una foarte izolată. Dar asta nu l-a scăpat de răspunderea in faţa legii. După excesul de furie din vara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei