Britanicii ademenesc medicii ieşeni cu salarii anuale de 90.000 de lire sterline

1medici
1mediciVornicu

Dimensiune font:

| 10-01-2019 00:00

Sunt 600 de localităţi fără medici de familie în România, în regiunea rurală. Cu toate acestea, niciun primar nu e în stare măcar să ofere un bonus de relocare şi o ofertă de dotare a cabinetului sau măcar o renovare a acestuia, astfel încât un medic tânăr, proaspăt specialist, să fie câtuşi de puţin tentat să preia acea localitate, fără niciun cost suplimentar din partea lui. De aceea nici nu se îngrămădesc medicii să vină”, susţine Ciprian Ovidiu Vornicu, medic de familie din Iaşi

Medicii şi asistentele din România au părăsit masiv ţara, în ultimii ani, pentru a se îndrepta să profeseze în ţări occidentale, unde pot câştiga salarii de zeci de ori mai mari. Cele mai frecvente destinaţii sunt Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi ţările din nordul Europei.

În Marea Britanie, ca în majoritatea ţărilor, instituţiile de îngrijire a sănătăţii sunt de două feluri: publice şi private. Tratamentul la instituţiile de stat este gratuit, cu excepţia tratamentului stomatologic (boli dentare) şi unele dintre operaţiile complexe.

Medicul de familie (adesea numit pur si simplu GP - General Practitioner) oferă servicii prin Serviciul Public de Sănătate (NHS). Orice persoană din Regatul Unit are dreptul să se înregistreze la un medic de familie şi să beneficieze gratuit de îngrijirea medicală primară.

În judeţul Iaşi, numărul medicilor de familie care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) se apropie de 450. Într-o estimare făcută de membrii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) s-a arătat că, în medie, cheltuielile de funcţionare pentru un cabinet ajung la 4.600 de lei pe lună, aici fiind incluse chiria, aproximată la 1.000 de lei, dar şi alte cheltuieli.

În acest context, anul trecut, medicii de familie care fac parte din Societatea Naţională a Medicilor de Familie (SNMF) au solicitat alocarea de fonduri suplimentare pentru asistenţa medicală primară prin rectificarea bugetară din iulie 2018, medicii precizând că asistenţa medicală primară se confruntă cu o subfinanţare în comparaţie cu alte paliere ale sistemului de sănătate. „În România, procentajul alocat medicinei de familie din totalul fondurilor pentru sănătate este în declin constant, ajungând la mai puţin de 5,8% în 2017, faţă de 8,76% în 2008, în condiţiile în care acest procent este în majoritatea statelor europene în jur de 13%”, se arată scris în nota de fundamentare.

Oferta britanicilor: 90.000 lire sterline pe an!

Medicul de familie ieşean Ciprian Ovidiu Vornicu este unul dintre medicii care, zilele trecute, a primit o ofertă pentru a profesa în Anglia, pe un salariu mai mult decât generos: 90.000 lire sterline pe an! „Cam aşa sună o ofertă de medic de familie în Marea Britanie. O să mă întrebaţi dacă există oferte asemănătoare în România. Răspuns: zero! Sunt 600 de localităţi fără medici de familie în România, în regiunea rurală. Cu toate acestea, niciun primar nu e în stare măcar să ofere un bonus de relocare şi o ofertă de dotare a cabinetului sau măcar o renovare a acestuia, astfel încât un medic tânăr, proaspăt specialist, să fie câtuşi de puţin tentat să preia acea localitate, fără niciun cost suplimentar din partea lui. De aceea nici nu se îngrămădesc medicii să vină, ci preferă să aleagă asemenea oferte. Oare când o sa ne trezim din amorţeala asta şi n-o să mai lăsam mediocrii şi incompetenţii să ne decidă viitorul nostru şi al copiilor nostri?”, se întreabă medicul ieşean.

Acesta subliniază faptul că se poate ajunge şi la 500 de lire pe zi, ca medic înlocuitor, însă motivul pentru care medicii „se încăpăţânează” să rămână în ţară este că sunt altruişti.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara, la sfârşitul anului trecut, „că în mediul rural sunt aproximativ 700 de cabinete de medici de familie neocupate”, precizând că se are în vedere o modalitate de a-i face pe medicii rezidenţi să stea în ţară un anumit număr de ani. „În acest moment, în România există în jur de 700 de cabinete de medici de familie din zona rurală neocupate. Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, finanţaţi direct din bugetul MS. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară pentru că, ştiţi foarte bine, în urma aplicării Legii salarizării salariile rezidenţilor au crescut considerabil”, a spus Pintea la o conferinţă de presă.

Pintea vrea să ţină medicii în ţară cu forţa: un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătăţii

 

Medicul e un liber profesionist, nu un sclav pe plantaţie”

Salariile personalului medical au înregistrat creşteri semnificative în anul 2018, iar salarizarea din domeniu a ajuns, pentru prima dată, aproape de nivelul din Uniunea Europeană, odată ce unele salarii au depăşit şi 4.000 de euro după măririle de la 1 martie. Cu toate acestea, medicul ieşean este de părere că, oricât de mult ar încerca cei din Guvern să îi momească pe aceştia să ramână în ţară, nu vor reuşi, deoarece se omite un amănunt important: „medicii nu sunt sclavi pe plantaţie”. „Nu, doamna ministru, cu asemenea oferte medicii nu revin acasă, oricât aţi creşte salariile, pentru ca aţi omis un lucru esenţial: medicul e un liber profesionist, nu un sclav pe plantaţie; el îşi pune la dispoziţie timpul şi cunoştinţele acumulate în peste 20 de ani de studii pentru binele pacientului şi cere doar condiţii de muncă decente şi respect din partea autorităţilor. Dacă vreţi să cunoaşteţi cu adevărat realitatea, mergeţi un pic prin ţară, prin dispensarele din rural (şi chiar urban), în vizite neanunţate, ca să ascultaţi poveştile doctorilor, nu ale primarilor şi consilierilor. Poate aşa o să ne daţi motive să refuzăm aceste oferte, dacă o sa vă pese cu adevărat de medicina de familie”, a mai spus medicul de familie Ciprian Ovidiu Vornicu.

Într-un raport publicat anul trecut de Banca Mondială, reiese că unul din patru medici a plecat să lucreze în străinătate. Între anii 2000 şi 2013, numărul medicilor români care au părăsit ţara a crescut cu peste 650 la sută, depăşind 14.000 în 2013 (peste 25 la sută din totalul medicilor români). Ca urmare, multe zone rurale sunt lăsate fără asistenţă medicală, agravând situaţia celor mai săraci români. „Încă se mai pot schimba lucrurile. Noi suntem învăţaţi să reacţionăm doar când ne ajunge cuţitul la os. În traducere, când chiar nu o să mai fie medici prin ţară. N-aş vrea să se ajungă aşa departe. Un mic bulgăre care se rostogoleşte suficient de mult poate deveni o adevărată avalanşă... şi de multe ori aşa se întâmplă”, a mai spus Vornicu.

Florentina SANDU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei