Facturi duble la încălzire!

1caldura1

Dimensiune font:

| 18-10-2022 07:59

Mai târziu cu o săptămână faţă de anul trecut, municipalitatea ieşeană a decis distribuirea de agent termic în tot oraşul * pornirea instalaţiilor s-a realizat înainte ca ANRE să avizeze noile tarife pentru producerea şi transportul agentului către populaţie, ceea ce înseamnă că, deocamdată, ieşenii achită tot 245 lei/gigacalorie * însă, după avizarea de la Bucureşti şi consulatarea aleşilor locali, preţul pentru populaţie ar putea urca la maximum 445 lei/gigacalorie * la tariful estimat, rezultă că, pentru întreaga iarnă, proprietarul unui apartament cu o cameră va achita în total 755 lei, cei care locuiesc în aparamente cu două camere vor achita 1.079 lei, iar proprietarii de apartamente cu 3-4 camere vor achita 1.659 lei

După analiza temperaturilor înregistrate în ultimele nopți și a previziunilor meteorologice pentru următoarele zile, municipalitatea ieşeană a decis  derularea manevrelor de pornire a sezonului de încălzire 2022-2023 în urma întrunirii condițiilor prevăzute de Lege în acest sens (articolul 117 din Hotărârea de Guvern Hotărârea de Guvern 425/1994, când temperatura medie exterioara în intervalul orar 20.00 - 6.00, timp de trei zile consecutive este mai mică de zece grade Celsius). „Furnizarea de agent termic a început încă de acum două săptămâni, însă doar pentru acei consumatori care ne-au solicitat acest lucru. Dat fiind faptul că, în weekendul trecut, au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, începând de astăzi (n.r. – ieri) furnizăm agent termic în întreg oraşul”, spune Alin Aivănoaei, directorul SC Termo-Service, societate desemnată de municipalitatea ieşeană să se ocupe de managementul serviciului de termoficare din oraş. Ca de obicei, se va lucra în regim de permanență, 24/24 ore, cu echipe suplimentare dedicate intervențiilor de urgență, în cazul apariției unor avarii la instalațiile interioare ale clienților. „Toate punctele și modulele termice funcționează automat și încep să furnizeze încălzire în momentul în care temperatura exterioară coboară, așa cum este înregistrată de senzorii exteriori montați la fiecare punct/modul termic. Atunci când temperatura exterioară depășește 14 grade, punctele și modulele termice se opresc automat, în așa fel încât clienții să beneficieze de încălzire exact când este nevoie, în funcție de temperaturile exterioare”, mai spune directorul Termo Service.

În aşteptarea OK-ului de la Bucureşti

În condiţiile în care costurile de producţie au crescut prin majorarea tarifelor la combustibili şi materia primă, operatorii de termoficare au solicitat ANRE majorarea tarifelor la agentul termic livrat populaţiei. „Noi am am solicitat la ANRE avizarea noilor tarife şi suntem în aşteptarea documentaţiei. Nu cred că o vom primi într-un termen care să ne permită să introducem pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local din luna octombrie, probabil acest lucru se va petrece în noiembrie. Pot să vă spun că am solicitat un preţ de 690 lei per gigacalorie fără TVA pentru a ne putea acoperi costurile de producţie”, spune viceprimarul Cezar Baciu.

Cât vor plăti ieşenii în plus pentru a se încălzi?

În prezent, ieşenii achită 245 lei/gcal, Primăria subvenţionând diferenţa până la 385 lei pentru fiecare gigacalorie vândută populaţiei. Dacă noile tarife vor fi avizate, preţul plătit de populaţie s-ar putea dubla. „În linii mari, ieşenii ar putea plăti cu până la 200 de lei în plus per gigacalorie. Rămâne de văzut ce tarife vor fi avizate şi care va fi cuantumul subvenţiei acordate de municipalitate”, mai spune Baciu. Afirmaţie care o confirmă pe cea a primarului, de luna trecută. „Prognozăm o scumpire, destul de mare, cu aproape 300 de lei, având în vedere creșterile la combustibil din iarna precedentă. Nu vom duce creșterea către populație în totalitate pentru că așa e și normal și o să creștem și subvenția”, a spus Mihai Chirica. Ceea ce, evident, ar face ca facturile la încălzire să se dubleze!

Ianuarie, luna cea mai scumpă

Evident, cel mai devreme, un nou preţ al agentului termic – maxim 445 lei/gigacalorie - va intra în vigoare în luna decembrie. Raportat la consumurile din anii anteriori, aceasta înseamnă că ieşenii care locuiesc în apartamente cu o cameră ar putea plăti, în medie, 165 lei. Pentru posesorii de apartamente cu două camere, agentul termic ar costa 200 lei, iar la trei camere, 319 lei.

Luna ianuarie, însă, căldura va scoate din buzunarele ieşenilor sume şi mai mari ştiut fiind faptul că temperaturile exterioare scad vertiginos. În anii trecuţi, consumurile în această lună au variat între 0,52 şi 1,03 gigacalorii, ceea ce înseamncă că la apartamente sub 30 de metri pătraţi costul căldurii va fi de 232 lei. La două camere, căldura va ajunge la 376 lei, iar la 3-4 camere, de 448 lei în sus. În februarie, preţurile ar fi următoarele: 190 lei (o cameră), 223 lei (două camere) respectiv minim 395 lei (pentru trei sau patru camere). În fine, în martie, agentul termic consumat este cumva similar cu cel din decembrie, deci cu tarife cuprinse între 165 şi 3200 lei. Repetăm, sunt preţuri estimative, care sunt influenţate de temperaturile exterioare.

Adăugând facturile pe noiembrie, care vor fi achitate la vechiul tarif (245 lei/gcal, rezultând valori cuprinse între 37 lei şi 80 de lei, rezultă că, pentru întreaga iarnă, proprietarul unui apartament cu o cameră va achita în total 755 lei. Cei care locuiesc în aparamente cu două camere vor achita 1.079 lei, iar proprietarii de apartamente cu 3-4 camere vor achita 1.659. Funcţie de cât de mult va dura sezonul rece, este posibil ca agentul termic că fie furnizat şi în aprilie 2023, însă calculul de mai sus ţine cont doar de perioada decembrie 2021-martie 2022 (de asemenea, nu am calculat facturile pe octombrie, care, oricum, vor fi de ordinul zecilor de lei).

Modernizări

Fără îndoială, alta ar fi fost situaţia dacă municipalitatea ieşeană nu ar fi reabilitat circa 56% din rețeaua primară de termoficare, respectiv 54,15km dintr-un total de 97,6 km și 65,2% din rețelele secundare, adică 81,11 km din totalul de 124,4 km. În total, în rețea și în cele două CET-uri, din Iaşi şi Holboca, s-au investit peste 250 milioane de euro, ceea ce, evident, va conta în această iarnă întrucât, în acest moment, pierderile pe reţea au scăzut  undeva la 18-20%.

Câţi clienţi mai are CET Iaşi?

În prezent, sunt branșate la sistemul de producere, transport și distribuție cu energie termică din municipiul Iași un număr de 23.121 apartamente, 185 agenți economici, 42 instituții publice, 70 unități de învățământ, 10 spitale, 7 universități. Municipalitatea continuă programul de extindere a serviciului de termoficare în Copou, urmând a branşa la sistemul de încălzire centralizat Spitalul Parhon şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

VIDEO Stadiul lucrărilor pregătitoare construirii SRU Iași la o lună de la deschiderea șantierului
17/05/2024 19:26

 Lucrările pregătitoare construirii Spitalului Regional de Urgentă (SRU) Iasi au ajuns la un stadiu de 20% in executie la o lună de la deschiderea santierului: constructorul spune că lucrăr ...

O nouă campanie de recrutare de gradați, la Iași. La precedenta, aproape jumătate dintre candidați au picat proba fizică
17/05/2024 19:24

Brigada 15 Mecanizată „Podu Inalt” Iasi organizează o nouă campanie de recrutare de soldati gradati profesionisti, după ce, la precedenta, aproape jumătate dintre candidati au picat proba fizică. Per ...

Polițiștii și DIICOT au descins peste traficanți care vindeau droguri copiilor din județe din Moldova: Patru indivizi au fost reținuți
17/05/2024 19:07

Patru traficanti care din 2023 pană in prezent au vandut canabis consumatorilor din judetele Neamt, Suceava, Botosani si Iasi, in special copiilor, au fost retinuti de politisti si de procurorii DIICOT. Procu ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
17/05/2024 19:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

Marcel Ciolacu, de pe șantierul autostrăzii Moldova: Am transformat MOLDOVA în regiunea cu cele mai mari investiții publice în infrastructură
17/05/2024 16:15

Marcel Ciolacu, aflat vineri in vizită in judetul Iasi, anuntă că ,,Autostrada Moldovei este cea mai mare sansă pentru companiile judetului Iasi si angajatii locali la prosperitate economică, cu venituri i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei