Free-lancerii lingurii şi făcăleţului

3bucatari

Dimensiune font:

| 22-07-2019 00:00

 O meserie „banală”, lejeră şi destul de mănoasă. Aşa cred mulţi despre cei care-şi duc traiul robotind prin bucătăriile cantinelor şi restaurantelor. Nu dai bani pe mâncare, ba mai duci şi-acasă, înhaţi şi-un procent din bacşişul primit de ospătar. Belfereală. Realitatea-i cu totul alta. Deseori, e mai greu ca la ocnă: 12, 14, 16 ore pe zi, puţine clipe-n care să-ţi tragi sufletul. Căldură, fum, umiditate, mult stat în picioare. Ingrediente care nu fac deloc ideală meseria asta. Câteodată, însă, merită efortul. Foarte rar şi tocmai de aceea din ce în ce mai mulţi preferă colaborările ocazionale în locul unor contracte clasice, pe perioadă nedeterminată. Cu loc de muncă stabil şi destul de sigur.

1.000 de euro lunar, dacă eşti expert în prepararea pastelor

Cristi are 48 de ani şi acum lucrează ca bucătar în Palas, la un restaurant de lux, cu specific italian. A ajuns aici după o experienţă de aproape 20 de ani în Peninsulă, unde a devenit expert în prepararea pastelor. În Palas, doar cu asta se ocupă, nu face pizza ori altceva.

Pentru cineva care nu-i deloc familiarizat cu domeniul, salariul lui Cristi pare enorm. Aproape ca la un IT-st, 1.000 de euro net pe lună. În Italia lua dublu, dar, totuşi, parcă e mai bine acasă. Zice el, cu un zâmbet obosit.

Programul e extenuant, te uzează. O zi lucrezi la foc automat, minim 16 ore, una stai acasă. Şi tot aşa. Când eşti liber, abia poţi să te refaci, n-apuci să faci nimic constructiv. Iar dacă ai proasta inspiraţie să te duci la chef ori dacă te-a blagoslovit careva cu o invitaţie la chermeză, e naşpa rău. Că trebuie să intri în tură şi nu faci faţă serviciului.

Taman într-un moment din ăsta l-am prins. Se dusese la treabă, dar n-a rezistat decât trei ore. A plătit unui coleg să-i ţină locul. O nimica toată: 300 de lei.

Deşi calificarea, experienţa de peste 30 de ani şi cunoaşterea tuturor subtilităţilor meseriei i-ar permite un post mult mai sus, Lenuţa preferă să stea ca ajutor de bucătar. A ieşit din liceu cu diplomă şi o grămadă de cursuri practice. Dar acum, ajunsă la o vârstă, se mulţumeşte cu această slujbă modestă. N-are chef să se lege la cap, să-şi asume răspunderi, să aibă stress. Ea doar pregăteşte ingredientele, pe care „le dă la mână” bucătarului.

Şi-aşa, programul de lucru o termină. Când iese de la muncă, musai să dea pe gât un pahar cu vin.  Bucătăria în care lucrează deserveşte două restaurante de lux din centrul oraşului. Nu-şi permite mai mult de două-trei pauze de ţigară în cele 12 ore cât stă la serviciu. Salariul e doar un pic peste cel minim. 1500 de lei. Evident, nu dă bani pe mâncare, fapt care înseamnă totuşi ceva.

Bucătar cu ora

Tot de la ea aflu o chestie nouă pentru mine. Şi cred că nu-s singurul neştiutor. Atunci când apar evenimente majore, cu mulţi clienţi, se apelează la „free-lanceri”. Bucătari experimentaţi, dar care s-au săturat de programul infernal, stau acasă şi vin doar la asemenea ocazii. Sunt plătiţi la ziua de muncă. Au relaţii de colaborare cu mai multe localuri, de regulă pe unde au mai lucrat.

Metoda asta nu-i deloc o găselniţă românească, e copiată din Vest. Acolo, de multă vreme se procedează aşa.

Paula a lucrat la modul ăsta pe la mijlocul anilor 2000. La Roma, unde principala colaborare o avea cu un restaurant specializat în produse din peşte, care avea şi o pizzerie tradiţională, cu vatră. Era ajutor de bucătar, muncea de la 17.00 până la 5.00 dimineaţa. Începea prin a pune lemne pe foc, alimentarea cuptorului se făcea doar până la 19.00 şi după aia punea aluatul. Primea pentru asta 30 de euro pe tură. Dar nu venea în fiecare zi, ci doar când o chema bucătarul-şef, când erau mulţi clienţi şi personalul permanent nu mai prididea. Cât a stat ca free-lancer, n-a scos niciodată mai mult de 700 de euro într-o lună. Extrem de puţin pentru viaţa de la Roma. Ca o comparaţie, un bucătar angajat cu contract primea 2.000 de euro, iar şeful se ducea şi spre 3.500 - 4.000.

Vezi noile oferte de locuri de muncă

Aici, la Iaşi, foarte probabil (aproape imposibil de verificat acurateţea informaţiei), cea mai bogată experienţă ca free-lancer în materie de gătit la modul industrial o are Ina, bucătăreasă respectabilă, care a lucrat cu contract vreme îndelungată, la o puzderie de firme. Pe salarii nici mici, dar nici mari. Ultima dată, acum vreo doi ani, pleca acasă cu 1.600 de lei în fiecare zi de leafă. Plus celelalte avantaje. Dar, cum au spus mai toţi, ritmul infernal, condiţiile de lucru (chiar dacă în unele bucătării era aer condiţionat, nu prea se simţea diferenţa) şi rutina au făcut-o să renunţe la un job sigur şi stabil, preferând statutul de free-lancer. Sau zilier, cam tot aia e. Are mai mult timp, nu mai e stress, în plus, fapt oarecum surprinzător, toţi cei cu care colaborează – patronii de restaurante – s-au dovedit foarte serioşi. Plătesc bine şi la timp. Adică, pe loc, la sfârşitul programului de lucru. Marcel FLUERARU

 

 

 

 



 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei