Iaşul are, la Mădârjac, o staţiunea de cercetare academică unică în ţară!

1statiune
1statiune02

Dimensiune font:

| 07-12-2019 00:00

Staţiunea de cercetări geografice şi de monitorizare a calităţii mediului Mădârjac a fost gândită şi realizată în perioada 2007–2010, de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, ca o nouă bază de pregătire universitară avansată şi de cercetare ştiinţifică în domeniul Ştiinţelor Vieţii şi ale Pământului. Staţiunea este poziţionată în inima Moldovei, într-o zonă strategic aleasă, înconjurată de pădure, într-un mediu natural nealterat, etalon al calităţii acesteia pentru unităţile de podiş din partea de est a României.

Anual, zeci de studenţi interpretează în lucrările lor ştiinţifice datele colectate în cadrul staţiunii, unde întregul complex de factori naturali permite o abordare modernă, sistemică, a unor parametri, procese şi fenomene naturale, îndeosebi de natură geomorfologică, climatică şi bio-pedologică, dar şi analiza riscurilor naturale şi antropice.

Conf. univ. dr. Lilian Niacşu, actualul director al staţiunii de cercetare academică din Mădârjac, judeţul Iaşi, a răspuns, în exclusivitate, la câteva întrebări adresate de Evenimentul Regional al Moldovei.

- Domnule Niacşu, spuneţi-ne, cum a apărut şi cum s-a dezvoltat proiectul care a făcut posibilă înfiinţarea unei staţiuni de cercetare tocmai la Mădârjac?

- Staţiunea a început să funcţioneze în urmă cu 10 ani. Domnul profesor Constantin Rusu este cel care a făcut demersurile de iniţiere ale proiectului, la momentul respectiv, pe vremea când era decan, după care preşedinta senatului a dezvoltat staţiunea. Mădârjac este destinată practicii şi cercetării academice pentru studenţii din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie de la master şi doctorat, şi se diferenţiază de celelalte staţiuni ale universităţii, din Tulnici (Vrancea) şi Munţii Rarău, care se axează mai mult pe practica studenţească. Scopul principal al staţiunii a fost acela de a crea condiţii de cercetare, staţiunea nefiind gândită pentru a putea găzdui foarte mulţi studenţi odată. În schimb, acolo pot avea loc diverse activităţi pe timpul zilei, deoarece există chiar şi o sală de conferinţe şi numeroase laboratoare moderne.

Studenţii participă în mod gratuit la stagiile de cercetare, acestea fiind prevăzute în programele didactice, iar uneori primesc chiar şi finanţare din partea universităţii pentru desfăşurarea activităţilor.”

- V-aţi confruntat vreodată cu problema lipsei spaţiului?

- La Mădârjac nu putem face practică studenţească în sistemul clasic, care presupune o săptămână de staţionare, tocmai din lipsa spaţiului de cazare. Ne aflăm, în prezent, într-o fază de tranziţie, de dezvoltare, deoarece dorim să mărim capacitatea de găzduire şi să modernizăm laboratoarele în aşa fel încât să permită operaţiunile a mai multor studenţi odată. Proiectul iniţial a fost de 12 locuri, care sunt bune, dar nu sunt suficiente. Pentru grupele din cadrul masterului de „Amenajarea teritoriului”, sau grupele de „Geomaticăşi „Mediu Actual şi dezvoltare durabilă”, anumite activităţi se desfăşoară acolo. Uneori tot modul. Şi grupele pot fi şi de 18 sau 25 de studenţi, iar din această cauză vara chiar am întâmpinat problema asta, ceea ce a condus la alcătuirea unui proiect pentru mărirea capacităţii. Majoritatea lucrurilor de care aveam nevoie, în acest sens au fost deja achiziţionate, iar din vara anului 2020 va fi posibilă găzduirea a cel puţin 20 de alte persoane. Însă noi ne vom axa în continuare pe cercetare, la Mădârjac. Asta înseamnă echipamente, colaborări şi proiecte de cercetare. Studenţii participă în mod gratuit la stagiile de cercetare, acestea fiind prevăzute în programele didactice, iar uneori primesc chiar şi finanţare din partea universităţii pentru desfăşurarea activităţilor.

- Colaboraţi, în prezent, cu alte instituţii sau studenţi ai universităţilor din ţară?

- Avem colaborări cu Institutul de cercetare şi Institutul Academiei Române, însă colaborările cu organismele de acest fel nu se bazează pe latura didactică a educaţiei, ci pe cercetarea mai amplă a fenomenelor, iar noi dorim să ne axăm pe dezvoltare. Chiar în ultimele trei luni am reuşit să semnăm acorduri de colaborare cu diferite instituţii. Cel mai recent proiect pe care îl vom demara este un parteneriat cu Centrul de cercetări pentru combaterea eroziunii solului, de la Perieni (Bârlad), din jurisdicţia Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Bucureşti. Pe baza acestui acord, urmează să dezvoltăm anul viitor nişte parcele experimentale, şi vom avea activităţi comune de cercetare, la Mădârjac. Acolo vor fi amenajate aceste parcele cu suportul ştiinţific şi tehnic al specialiştilor din Bârlad şi capitală. Un alt exemplu ar putea fi colaborarea, din primăvara anului acesta, cu Institutul Astronomic de la Bucureşti, care a avut loc prin intermediul Facultăţii de Matematică. Acest proiect monitorizează activitatea cerului, printr-o serie de 14 puncte naţionale de cercetare şi monitorizare a meteoriţilor care cad pe teritoriul ţării noastre. Unul dintre aceste puncte este amplasat deja la Mădârjac. Echipamentul instalat este funcţional, primind date despre activităţile din afara atmosferei în timp real . Punctul de observaţie de la Mădârjac e unul important deoarece e departe de oraş, poluarea fiind redusă şi altitudinea fiind cea mai ridicată din zona Moldovei. În ceea ce priveşte universităţile din România, o colaborare importantă ar putea fi considerată cea cu Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti, care a instalat un observator în curtea staţiunii noastre, prin care este monitorizată activitatea geofizică, date pe care aceştia le pot folosi şi interpreta în scopuri academice personale.

Suma necesară pentru finalizarea proiectului, în ceea ce priveşte strict staţiunea de la Mădârjac, se ridică la 600.000 de euro. Rămâne de văzut dacă vom primi sau nu finanţare.”

- Cum a fost ales amplasamentul acestor staţiuni de cercetare?

- Amplasamentul fiecărei staţiuni a fost ales pentru a servi unui anumit scop. Staţiunea Rarău se află în vârful muntelui, la altitudine ridicată şi se axează pe măsurători meteorologice în practicile studenţeşti. Staţiunea din Tulnici se află într-o zonă subcarpatică, condiţiile geografice sunt specifice zonei subcarpatice, iar staţiunea de la Mădârjac se află în inima Podişului Moldovei (47°03’17” latitudine nordică, 27°15’09” longitudine estică), la 250 de metri altitudine, în judeţul Iaşi. Amplasamentul nu este deloc întâmplător, comuna Mădârjac fiind situată la distanţe aproximativ egale faţă de Carpaţi şi de Prut, respectiv între graniţa cu Ucraina (în nord) şi Dunăre (în sud). Dacă vă uitaţi pe o hartă o să vedeţi că se află într-o zonă extracarpatică, încă nealterată de om, în peticul cel mai împădurit din estul ţării, între Siret şi Prut, aspecte care creează condiţii foarte bune de monitorizare.

- Ce domenii de cercetare putem spune că acoperă şi aprofundează staţiunea din Moldova?

- Aşa cum îi spune şi titulatura, Mădârjac a fost gândită şi funcţionează în calitate de staţiune de cercetare fizico-geografică şi de monitorizare a calităţii mediului. Asta ca o detaliere a activităţii de bază, pentru că studiile fizico-geografice presupun analizarea tuturor învelişurilor pământului, adică geologie plus componente geologice, geomorfologie, biogeografie, pedologie, utilizarea terenurilor şi studierea condiţiilor climatice. În sensul aprofundării cercetărilor, la începutul acestui an s-au făcut anumite demersuri pentru finanţarea unui proiect de dotare cu echipament modern a universităţii, iar dacă se reuşeşte ducerea la bun sfârşit a acestui proiect, cu temetica „Investigarea aerosolilor aerotermici din România”, cele trei staţiuni de pe teritoriul României vor funcţiona drept centre de cercetare propriu-zise, datele colectate de acolo putând fi interpretate şi în cadrul facultăţilor de fizică şi chimie. Chiar acum câteva zile au apărut rezultatele proiectului, realizat prin intermediul Programului Operaţional Competitivitate (POC), cu finanţare din fonduri europene, acesta primind 92 de puncte în urma evaluărilor. Suma necesară pentru finalizarea proiectului, în ceea ce priveşte strict staţiunea de la Mădârjac, se ridică la 600.000 de euro. Rămâne de văzut dacă vom primi sau nu finanţare.

-Mai există în ţară alte staţiuni academice de cercetare similare cu cea de la Mădârjac?

- Am avut chiar şi colaborări, pe parcursul anilor, cu staţiunea de cercetare din Baru Mare, a Universităţii din Cluj, care are preocupări similare cu ale noastre, însă, de regulă fiecare staţiune de cercetare, în funcţie de realitatea din teren, este concentrată şi dezvoltată pe tematici de studiu, fiindcă dacă eşti amplasat în subcarpaţi te vei axa pe studiul alunecărilor de teren, nu vei studia faleze. Prin urmare, fiecare staţiune de cercetare din România este diferită de cealaltă, tocmai datorită unicităţii spaţiului în care acestea se regăsesc, dar şi datorită activităţilor cu care se preocupă. Staţiunea de cercetare Mădârjac este unică în toată ţara.

A consemnat Daiana SFREDEL

***

Amplasamentul nu este deloc întâmplător, comuna Mădârjac fiind situată la distanţe aproximativ egale faţă de Carpaţi şi de Prut, respectiv între graniţa cu Ucraina (în nord) şi Dunăre (în sud). Dacă vă uitaţi pe o hartă o să vedeţi că se află într-o zonă extracarpatică, încă nealterată de om, în peticul cel mai împădurit din estul ţării, între Siret şi Prut, aspecte care creează condiţii foarte bune de monitorizare”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei