O lege neclară crează haos în Iași

1retrocedare1
1retrocedare

Dimensiune font:

| 07-07-2023 06:59

Mulţi ieșeni se folosesc de Legea 231 pentru a obţine, în mod abuziv, terenuri * legea vorbeşte despre necesitatea găsirii confortul necesar locuirii în terenurile adiacente actualei proprietăţi, iar tocmai din acest motiv s-a ajuns în situaţii precum cel din Păcurari, unde un cetăţean are o curte de vreo 700 de metri pe strada Spinţi şi a împrejmuit în spate un teren de vreo 5.000 metri pătraţi şi alţi 600 metri pătraţi pe toată lungimea străzii Cişmeaua Păcurari pe care acum îi revedică în baza Legii 231 * primarul spune că nu poate influenţa în vreun fel deciziile Comisiei de Fond Funciar, dar nu este moral ca proprietatea oraşului să fie retrocedată fără ca petentul să fi făcut dovada că îi trebuie acel teren pentru a putea trăi

Prin Legea nr. 231/2018, statul român a acordat persoanelor fizice sau juridice interesate posibilitatea de a dobândi dreptul de proprietate asupra a două noi categorii de terenuri care nu intrau în sfera de acoperire a Legii fondului funciar nr. 18/1991. Este vorba de terenurilor intravilane aferente construcțiilor deținute, care au fost realizate de fostele cooperative de producție, fostele asociaţii economice intercooperatiste şi fostele cooperative de consum şi de terenurilor aferente casei de locuit și anexelor gospodărești. „În cazul terenurilor aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, precum și a curții și grădinii din jurul acestora, care nu au fost cooperativizate, deținătorii sau moștenitorii acestora pot solicita comisiei județene emiterea titlului de proprietate în condițiile prezentei legi, astfel: a) dacă solicitanții figurează în registrele agricole sau registrele cadastrale și în evidențele fiscale; b) dacă terenul este în proprietatea statului român și persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcțiilor de pe terenurile care fac obiectul prezentei legi; c) nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane”, se arată în articolul 27 al legii. Legea veche – 18/1991 - avea un conținut diferit față de cel din prezent, în sensul că se referea exclusiv la terenuri aferente locuinței, sintagmă care, atât în lumina practicii instanțelor de judecată cât și a practicii Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietăților  se interpreta în sensul că se referă doar la suprafața de teren ocupată efectiv de locuință, nu și la terenurile adiacente (curte, grădină).

„Ce facem, împrăştiem proprietatea şi o răscmpărăm peste ani?”

Subiectul a fost readus în discuţie de primarul Mihai Chirica şi a fost generat de audienţele televizate pe care edilul-şef le acordă săptămânal. Primarul a susţinut în repetate rânduri că noua lege a favorizat abuzurile, în sensul că oameni care nu aveau nimic de-a face cu terenul din vecinătatea curţii lor, au fost puşi în posesie. „Nu sunt membru al Comisiei de Fond Funciar, nu am deschis niciodată un dosar de fond funciar şi nu o voi face, dar nu sunt de acord cu punerile în posesie a unor terenuri care aparţin statului şi care nu se duc spre proprietarii de drept. Sigur, aceste prevederi are legii, eu le pot împiedica, dar sunt multe legi care s-au croit după interesul unuia. Nu e normal, moral, să mă apuc să decapitez patrimoniul public al statului după ce m-am luptat cu instituţii  pentru al completa, vezi subiectul Forus, al cinematografelor, al curţilor de şcoală.... Să privesc acum cu nonşalanţă cum se împrăştie patrimoniul public din cauza unor chestiii care spun eu am deţinut o curte de 5 000 de metri, de 500 de metri şi sunt în măsură şi în drept să fiu pus în posesie. Nu. Ai curtea ta, ai casa ta, în spate mai erau 2.000 de metri şi te-ai dus şi ţi-a tras gard acum N ani şi pe urmă vii şi te transpui cu punerea în posesie pentru suprafaţa de 2.000 de metri. Dar poate o să am nevoie, nu eu, alt primar, poate vrea să facă acolo o grădiniţă, un dispensar... Ce facem, împrăştiem proprietatea şi o răscmpărăm peste ani? Este a noastră . Le-am spus la comisie, nu mă bag, dar ţineţi cont de principiul fundamental prin care trataţi patrimoniul unei naţiuni. Aşa văd eu lucrurile”, a spus acesta.  

Păcurari, exemplul cel mai elocvent

În trecut, în cadrul unei şedinţe de Consiliul Local, primarul Mihai Chirica dezvăluia faptul că mulţi ieşeni încearcă să pună mâna pe suprafeţe importante profitând de chichiţele legislative. „Această Lege 231 are, să spunem, nişte chichiţe pe care eu le-am sesizat de la data apariţiei. Avem revendicări pe Legea 231 pentru terenuri care aparţin municipiului Iaşi pe mii de metri de persoană. Un exemplu din Păcurari: un cetăţean are o curte de vreo 700 de metri pe strada Spinţi şi a împrejmuit în spate un teren de vreo 5.000 metri pătraţi şi vreo 600 metri pătraţi pe toată lungimea străzii Cişmeaua Păcurari şi acum vrea să îl revendice pe 231. Scopul pentru care a fost creată Legea 231 spune cam aşa: având în vedere necesitatea de a găsi confortul necesar locuirii, case care au ajuns în proprietatea unor cetăţeni prin diverse acte normative sau prin diverse acte de vânzare-cumpărare pe terenuri aparţinând autorităţilor publice locale pot intra în proprietatea acelor persoane pentru a le asigura confortul de locuire. Pe 5.900 de metri pătraţi în spate nu mai vorbim de confort de locuire. Adică s-a exagerat şi s-a trecut în altă latură. Să nu mai vorbim despre societăţi comerciale, care au solicitat  mii de hectare...”, a spus primarul.

Edilul-şef a mai spus că a solicitat ministerului să facă nişte norme de aplicare care să spună ce se înţelege prin confort de locuire. „Adică să ai o suprafaţă minimă ca să poţi intra în casă, să ai un garaj, să ai o viaţă cât se poate de normală. Pentru că nu e normal să deţii o proprietate de 58 de metri pătraţi a ta şi să mai ceri completarea ei cu până la 800 de metri pătraţi pe Agatha Bârsescu considerând că e un drept legitim, dar de fapt este o deznaţionalizare sau, în fine, o scoatere din inventarul public a unor bunuri care ar trebui să le folosim”, a mai spus, atunci, Chirica.

 „Punerile în posesia trebuiau rezolvate în primul deceniu după 1990”

Curtea Şcolii 22, Muşatini, Grădiniţa 25 de pe Şoseaua Naţională, parcarea la blocurile din Ciurchi, B-urile de pe Strămoşilor, Răzoarelor sunt doar câteva exemple prin care municiplaitatea a reuşit să aducă respectivele terenuri în proprietatea oraşului. Pe unele le-am rezolvat prin schimburi de terenuri, am eliberat curţile de şcoală şi spaţiile de lângă blocuri. Am eliberat şi parcul din faţa Sinagogii Mari, unde se dorea realizarea unui P + 2, aici negocieri au durat doi ani şi jumătate. Nu ar mai fi trebuit ca să mai discutăm de puneri în posesie şi abordări la prima mâna. Punerile în posesie trebuiau rezolvate în primul deceniu după 1990”, a mai declarat edilul-şef. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Regal de creativitate la Palatul Culturii
15/05/2024 17:43

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, in calitate de partener al Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) in organizarea celei de-a IV-a editii a Romanian Creative Week, invită ...

Curtea de Apel Suceava menţine controlul judiciar instituit faţă de primarul Botoşaniului, Cosmin Andrei
15/05/2024 17:23

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, rămane sub control judiciar in dosarul in care este acuzat de fapte de corupţie, potrivit unei decizii luate, miercuri, de Curtea de Apel Suceava. Controlul ju ...

Dulgheritul, o meserie pe cale de dispariție
15/05/2024 14:22

  Într-un colt linistit al atelierului său, Petru Poinescu, din Vaslui, mangaie cu privirea mesele de lucru. Fiecare suprafată poartă urmele unor povesti vechi, sculptate in lemn de mainile sale ...

A început Romanian Creative Week 2024
15/05/2024 14:10

 Comunicat de presă. A inceput Romanian Creative Week 2024, premierele primei săptămani: Mircea Cantor va prezenta celebra geantă Dior la Iasi, Festival du Bonheur pour les gourmands, in parcul Pa ...

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoșani rămâne în arest la domiciliu
15/05/2024 13:34

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a ...

Concurs pe teme de anticorupție, dedicat elevilor din Vaslui
15/05/2024 13:05

Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Vaslui din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, in parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui şi Primăria Municipiului Vaslui, derulează in perioada, 1 ...

Spectacol dedicat copiilor, la Opera Iași
15/05/2024 13:01

Opera Naţională Romană din Iaşi anunţă că programează un nou spectacol de balet dedicat copiilor,"Zana păpuşilor", de Josef Bayer, care va putea fi urmărit duminică, in Sala Mare, de la or ...

Municipiul Iaşi devine acţionar la ApaVital
15/05/2024 12:59

Consilierii locali ieşeni se vor intruni miercuri, 15 mai, de la ora 10, intr-o nouă şedinţă extraordinară pe a cărei ordine de zi este inscris un singur proiect de hotărare şi anume aprobarea particip ...

  La închisoare, după ce şi-a spânzurat mâţa!
15/05/2024 12:56

M.C. are o vilă intr-un sat din sudul municipiului Iasi. Construcţia e aproape de varful dealului, una foarte izolată. Dar asta nu l-a scăpat de răspunderea in faţa legii. După excesul de furie din vara ...

O bătrânică s-a apărat cu ghipsul de la mână împotriva fiului şi a nurorii
15/05/2024 12:54

Judecătorii păşcăneni s-au confruntat, săptămana trecută, cu un dosar la al cărui conţinut nu s-ar fi gandit vreodată. O bătranică in etate de 72 de ani, văduvă şi cu afecţiuni cardiace, a cerut ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei