Păcurari şi Tătăraşi, cartierele cu cea mai pură apă!
Dimensiune font:
Aici erau înregistrate ieri cele mai mici valori ale turbidităţii * în schimb, apa ieşenilor din Centru avea cea mai mică valoare în ceea ce priveşte clorul rezidual, în vreme ce apa celor din Copou era cea mai rece!
Pentru producerea de apă potabilă sunt utilizate diverse surse de apă brută: apă freatică sau apă de suprafaţă. De obicei, apele subterane sunt „sigure” (dacă nu sunt poluate de activităţile umane), dar sunt disponibile în volume insuficiente. Din acest motiv, companiile de apă utilizează apa de suprafaţă din lacuri sau râuri. Acesta este cazul şi la ApaVital, care foloseşte, pe lângă apă freatică din sursa Timişeşti, apă brută de suprafaţă din râul Prut. Dacă v-aţi întrebat vreodată cât de bună este apa pe care o consumaţi, puteţi obţine informaţii despre calitatea apei din municipiu doar printr-o simplă apăsare de buton. Aceasta întrucât, încă de acum şapte ani, graţie unui grant de 1,2 milioane de euro oferit de guvernul olandez, ApaVital a implementat un program de monitorizare online a calităţii apei furnizate ieşenilor, analizatoarele măsurând clorul rezidual, turbiditatea, conductivitatea electrică, temperatura si presiunea. Intervalul de încărcare a datelor către server este de aproximativ patru ore, sistemul de monitorizare permiţând citirea datelor în timp real.
Ce valori indica ieri harta digitală
Ieri, de exemplu, potrivit hărţii digitale cea mai pură apă era furnizată în Păcurari şi Tătăraşi, aici înregistrându-se cele mai mici valori în ceea ce priveşte turbiditatea (conform definiţiei, turbiditatea este o măsură a clarităţii relative a unui lichid şi este produsă de materii anorganice - oxizi de fier sau alte metale, aluviuni - depuneri sedimentare, materii organice). În schimb, apa din Centru avea cea mai mică valoare a clorului rezidual liber (cantitatea de clor rămas în apă în urma tratării), iar cea din Copou, temperatura cea scăzută. Dacă, însă, ar fi să ne referim la cantitatea de nitriţi din apă, cele mai mici valori se înregistrau în Centru, Tătăraşi şi Nicolina. „Sintagma apa cea mai bună nu este una potrivită. ApaVital furnizează apă ai căror indici de calitate se înscriu în limitele admise. În plus, vorbim de o perioadă a anului în care 80% din oraş este alimentat din sursa Timişeşti, superioară celei din Prut. Diferenţe ar putea fi doar în ceea ce priveşte temperatura apei, însă acestea sunt minime atât timp cât, în această perioadă a anului, şi temperatura apei de suprafaţă este scăzută”, spun oficialii ApaVital. Aceştia au mai precizat că, peste toate, calitatea apei de la robinet depinde şi de calitatea reţelelor interioare din clădiri, zonă în care compania nu are niciun fel de atribuţii.
Apa ieşenilor din Centru, cea mai mică valoare a clorului rezidual
Vă prezentăm o serie de indicatori fizico-chimici pe diferite zone din Iaşi (valori înregistrate ieri la ora 15.00):
Dacia: Clor rezidual liber 0,3770 mg/l; turbiditate UNT 0,50; Concentraţia ionilor de hidrogen (pH) 7,67; Nitriţi 0,009 mg/l; Temperatură: 14 grade
Alexandru cel Bun: Clor rezidual liber 0,356 mg/l; Turbiditate 0,41 UNT; Concentraţia ionilor de hidrogen (pH) 7,66; Nitriţi 0,023 mg/l; Temperatură: 14 grade
Păcurari: Clor rezidual liber 0,227 mg/l; Turbiditate 0,32 UNT; Concentraţia ionilor de hidrogen (pH) 7,73; Nitriţi 0,003 mg/l; Temperatură: 14 grade.
Centru: Clor rezidual liber mg/l 0,147 ; Turbiditate UNT 0,70; Concentraţia ionilor de hidrogen (pH) 7,59; Nitriţi 0,014 mg/l; Temperatură: 15 grade.
Tătăraşi: Clor rezidual liber 0,227 mg/l; Turbiditate 0,001 UNT; Concentraţia ionilor de hidrogen (pH) 7,69; Nitriţi 0,001 mg/l; Temperatură: 14 grade.
Nicolina: Clor rezidual liber 0,383 mg/l; Turbiditate 0,52 UNT; Concentraţia ionilor de hidrogen (pH) 7,67; Nitriţi 0,003 mg/l; Temperatură: 15 grade. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau