Procurorii din Hârlău, neinteresați de cazul profanării de morminte de la Scobinţi

1profanare1
1profanare2

Dimensiune font:

| 14-06-2021 08:37

Sunt aproape nouă luni de când am scris despre revoltătorul caz al profanării de morminte de la Scobinţi, despre cum procurorii şi poliţiştii din zona Hârlăului se joacă efectiv cu nervii unei familii de ieșeni.

O mică recapitulare: cetăţeanul Gheorghe Petrei se luptă, încă din 2015, cu autorităţile pentru a recăpăta o fâşie de 50 de centimetri din parcela unde este îngropat socrul său, Constantin Marin, şi pentru a putea restaura monumentul funerar. El îl acuză pe agentul fiscal al Primăriei Scobinţi, Doru Fedeleş, de profanare de morminte. Tatăl acestuia din urmă a decedat la sfârşitul lui 2014, la câteva zile după moartea lui Constantin Marin. Cei doi defuncţi au locurile de veci unul lângă celălalt, în cimitirul Feteşti din comuna Scobinţi.

După înmormântarea socrului, Petrei a amenajat cavoul, a pus acolo un grilaj şi o măsuţă metalică având deasupra o placă din beton, iar în primăvara lui 2015 a revenit acolo pentru a curăţa buruienile şi pentru pomenire. A văzut că masa de la cavoul fusese mutată cu aproximativ 70 de centimetri, iar cavoul lui Fedeleş se exinsese pe o fâşie de jumătate de metru din parcela lui Constantin Marin, acoperind urmele lăsate de buldoexcavatorul cu care a fost deplasată masa.

Petrei s-a dus în sat să se intereseze, a vorbit cu mai mulţi oameni, de la care a aflat agentul fiscal fusese autorul profanării. Revoltat, a mers la poliţie, reclamând fapta. Drept urmare, pe 27 mai 2015, agentul şef Vasile Boianu din cadrul Postului de Poliţie Scobinţi emite ordonanţa de începere a urmăririi penale. Cazul este preluat de către agentul Cătălin Suruniuc, iar acesta a considerat că nu este cazul ca dosarul să fie înaintat procuraturii, că nu este vorba de vreo profanare, bazându-se pe declaraţia lui Fedeleş, care susţinea că a avut acordul rudelor lui Marin pentru a extinde cavoul său.

Nemulţumit de rezoluţia dată, ieşeanul a făcut plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău, acuzându-l şi pe agentul Suruniuc de faptul că a obstrucţionat ancheta. În octombrie 2017, judecătorul de cameră preliminară respinge plângerea lui Petrei, ca nefondată.

Acesta nu renunţă, caută martori şi revine la Poliţia Scobinţi cu o nouă plângere. Cazul este preluat de alt agent. Acesta reia investigaţiile şi înaintează cauza spre soluţionare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău. Procurorii preiau dosarul, care ajunge în instanţă la sfârşitul lui 2019.

Din dosar s-au evaporat 25 pagini

Pe 23 iunie 2020, Petrei merge din nou la Scobinţi, să pună lumânări la mormântul socrului şi să facă o slujbă de pomenire. Vede că s-a umblat iarăşi la monument, găseşte în apropiere un ciocan de dulgher şi o minicruce din fier striat. Încearcă să ceară explicaţii de la preot, dar nu reuşeşte, acestea slujind cu uşile închise, din cauza stării de alertă. Face câteva fotografii ale cavoului, apoi merge la poliţie, unde dă o nouă declaraţie.

Câteva zile mai târziu, primeşte soluţia de clasare a dosarului deschis în 2019. Intrigat, se duce la Parchetul de pe lângă Judecătroria Hârlău să ceară lămuriri şi ia la studiat dosarul. Constată cu stupoare că lipsesc mai multe probe. În total, 25 de pagini.

Petrei nu dezarmează nici de data asta. Revine de mai multe ori în sat, obţine alte declaraţii de martor în locul celor dispărute, iar pe 25 august trimite petiţii către IPJ şi Instituţia Prefectului. Aceasta din urmă a trimis, la rândul ei, o adresă către IPJ, în care se precizează: „avem rugămintea de a informa instituţia noastră şi petentul asupra celor întreprinse, în termen legal”.

IPJ îl înştiinţează apoi pe Petrei că „întrucât sunt reclamate fapte presupus a fi comise de către agenţi de poliţie judiciară, petiţia a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, spre competentă soluţionare”.

 

În opinia procurorilor, declaraţia notarială nu-i probă

Cazul de profanare de la Scobinţi ajunge, din nou, pe masa procurorilor. Care trimit dosarul agentului Dragoş Bolocan de la secţia de poliţie din Scobinţi.

Între timp, reclamantul are grijă să recupereze probele dispărute din dosar. Mai mult, merge la notar şi legalizează declaraţiile de martor. Degeaba. După trei zile, Bolocan propune clasarea dosarului pentru că "nu există probe noi". Dei cele vechi, plus cele recuperate erau mai mult decât suiciente.

Ca să nu fie dubii, petentul Petrei ataşează o declaraţie notarială a martorului Dumitru Stavarache, datată 11 martie 2021. Nu e luată în seamă.

Mai departe, bătaie de joc din partea procurorilor. Cu toate că Petrei făcuse plângere împotriva agentului Bolocan de la Poliţia Scobinţi, cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău răspund în zeflemea, vorbind despre agentul Boianu, care e la pensie, după ce, la sfârşitul carierei, a lucrat la postul de poliţie din Deleni. Nu la Scobinţi. Singurul progres reuşit de petent a fost că, într-un sfârşit, i s-a permis studierea dosarului. Lucrul acesta s-a întâmplat zilele trecute, domnul Petrei având parte de nişte mari surprize. Dar nu abandonează. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

indignatul

Jun 14, 2021

primarul scobintiului, parchetul, politia, judecatoria au format o societate pe actiuni, bazata pe profit si nicidecum pe aplicarea legii. oare pana cand?

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8766/99/2017 (527/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Kolado” S.R.L., cu sediul în sat Dancu, str. Daliei nr. 70, bl. D3, sc. A, et. 3, ap. 13, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Componenţa, Valoare -lei-, 1. Bunuri mobile, Echipamente şi utilaje, 90.670,00, 2. Bunuri mobile, Mijloace de transport, 62.700,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunrile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 10.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 3093/89/2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Total Media Radio - TV” S.R.L. Vaslui, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Unirii nr. 14, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV/BUN, Valoare -Lei- 1., Echipament tehnologic, aparate de măsură şi control, mijloc de transport, mobilier, aparatură birotica 174.679. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scose la vânzare este cel de mai sus şi reprezintă 100% din valoarea de inventar, iar vânzarea se va efectua conform hotărârilor Adunării creditorilor din data de 23.07.2021, respectiv la cel mai bun preţ oferit. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 12.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv până la data de 09.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefon: 0335/566.035, 0744/291.653, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
A crescut numărul de TURIȘTI care ajung în Iași. Iată care sunt cifrele
26/07/2021 13:17

  În luna mai 2021, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile in structurile de primire turistică cu functiuni de cazare au inregistrat o crestere cu 16344 cazări, iar innop ...

 Lansare de carte pe ponton - „Hai să ne îndrăgostim”
26/07/2021 12:31

  Iesenii iubitori de poezie sunt asteptati marti, 27 iulie, de la ora 17, la lansarea volumui „Hai să ne îndrăgostim”, semnat de scriitoarea si muziciana Diana Maria Urde ...

Un urs i-a băgat în sperieți pe sătenii din Bicaz Chei
26/07/2021 11:45

Un urs şi-a făcut apariţia, in noaptea de duminică spre luni, in zona locuită a comunei Bicaz Chei, a declarat purtătorul de cuvant al ISU Neamţ, Irina Popa. Oamenii din comună au primit mesaje de aver ...

Incendiu la una dintre fabricile mari ale Romanului
26/07/2021 11:20

Incendiu la una dintre fabricile mari ale Romanului Un incendiu s-a produs, in noaptea de duminică spre luni, la fabrica de obiecte sanitare ‘Cersanit’ din municipiul Roman. Purtătorul de cuvant ...

O victimă a accidentului de la Bacău, în care au murit 7 persoane, va fi transferată la București
26/07/2021 11:14

Un copil in varstă de 15 ani, rănit in accidentul de duminică, de la Răcăciuni, soldat cu 7 morţi, va fi transferat la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, a declarat, luni, purtătorul de cuv ...

TEMPO PREMIUM LOGISTIC S.R.L, angajeaza soferi profesionisti- marfa international cu ADR(comunitate).
26/07/2021 10:15

TEMPO PREMIUM LOGISTIC S.R.L, firma de transport cu sediul in CLUJ-NAPOCA angajeaza soferi profesionisti- marfa international cu ADR(comunitate). Oferim: - Contract de munca in Romania  - Salariu fix - ...

Angajăm! Șoferi profesionişti pentru comunitate, oferim contract nedeterminat direct la angajare
26/07/2021 10:00

Cu peste 3.000 de vehicule şi aproape 25 de ani de experienţă in domeniu, Grupul Sese oferă un serviciu diferenţiat de transport, oferind clienţilor soluţii flexibile, rapide şi eficiente, care le permi ...

Populația Iaşului va stagna în următorii 30 de ani
26/07/2021 10:00

  Populatia Romaniei va scădea la 15,5 milioane de locuitori pană in 2050, in scădere cu 20%, de la 19,2 milioane de persoane in 2020, pe fondul natalităţii scăzute şi al migraţiei externe, arată ...

Condamnat la doi ani de închisoare pentru o mită de 100 de lei
26/07/2021 09:38

      Pană la varsta de 56 de ani, ieşeanul Constantin B. n-a avut niciun fel de conflict cu legea pentru ca, in doar cateva minute să comită două infracţiuni. Şi n-a lipsit deloc mult ...

Se cauta sofer profesionist pe comunitate cu permis de conducere cat C E, responsabil si dornic sa lucreze intr-o echipa dinamica, la standarde europene.
26/07/2021 09:30

Se cauta sofer profesionist pe comunitate cu permis de conducere cat C E, responsabil si dornic sa lucreze intr-o echipa dinamica, la standarde europene. Cunostintele de limba straina (engleza, franceza sau ger ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei