Sărbătorile Iaşului, la start

IMG_0930

Dimensiune font:

| 08-10-2019 08:31

Nu poţi să vorbeşti de luna octombrie, de calendarul Sărbătorilor Iaşului fără să aminteşti de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Toată lumea ştie, de decenii, că la jumătatea lunii octombrie Sfânta este prăznuită cu mare fast şi sărbătoare. Astfel, Iaşul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară.

În această perioadă, multă lume vine la Iaşi pentru a se ruga pentru sănătate sau pentru prosperitate. Alţii încearcă să profite de naivitatea celorlalţi, pentru a se îmbogăţi peste noapte. Pentru a evita incidentele neplăcute, autorităţile locale s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii Mitropoliei, Jandarmeriei, Poliţiei Locale şi Prefecturii, în cadrul unei şedinţe de lucru. „În primul rând, calendarul care este foarte important şi felul în care împletim activităţile organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cu cele organizate de Primărie, în special. Practic, ştim când dăm startul – în ziua de vineri, care începe cu prima procesiune religioasă importantă, de scoatere a Sfintelor moaşte ale Cuvioase Parascheva din Catedrală, după care, practic, putem spune că au început Sărbătorile Oraşului”, a spus primarul Mihai Chirica.

În principiu, faţă de anii precedenţi nu sunt multe lucruri schimbate. Doar că municipalitatea extinde pietonalul de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt până în strada 14 Decembrie. Asta va fi pe toată durata sărbătorilor, până în data de 15 octombrie. „Nu am schimbat locaţiile, nici la focul de artificii, nici la spectacolul din data de 15 octombrie. Avem panouri video care vor fi montate pe parcursul rândului pelerinilor începând cu Ştefan cel Mare şi terminând cu strada Morilor, astfel încât să spunem imaginea de ansamblu să fie mai facilă pentru cei care stau la rând. Şi, sigur că da, măsurile de ordine publică, absolut necesare”, a spus primarul.

Practic, în zona centrală a Iaşului vor fi amplasate şase ecrane mari, astfel încât cei care stau la rând să poată vedea slujba de la Mitropolie sau să primească informaţiile necesare. „Încercăm să ţinem oarecum imaginea în funcţie de cum sunt aşezate şi străzile. Strada Mitropoliei permite două ecrane, în pantă nu reuşim, pe urmă ne ducem pe strada Petru Movilă şi punem şi acolo două, unul va fi pe Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar altul pe strada Ipsilanti”, a spus primarul Mihai Chirica. Tot pentru pelerini vor fi amplasate mai multe centre de informare (unul în zona Gării), iar pe Bulevardul Ştefan cel Mare vor funcţiona două puncte de prim ajutor.

Raiul cerşetorilor devine istorie

Cei care vor fi prinşi strângând fonduri pentru biserici sau vor cere bani de la pelerini vor fi sancţionaţi. „Un lucru este clar: nici noi, şi nici Mitropolia Moldovei nu validează strângerea de sume de bani de niciun fel şi de nimeni. Dacă veţi vedea pe stradă pe cineva strângând bani să ştiţi că se află acolo ilegal. Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva devine un punct de atracţie şi pentru cei care practică cerşetoria sub formă mai mult sau mai puţin mascată, pentru că, din păcate, unii se mai îmbracă şi în haine bisericeşti sau altfel. Dar, aşa cum am stabilit, a rămas regulă generală, nu validăm strângerea de fonduri băneşti de nimeni sub motivul că reprezintă o biserică, o mănăstire sau altceva. Prin urmare, nu sunt din echipa pe care noi am făcut-o aici”, a spus primarul Mihai Chirica.

De asemenea, în perioada Sărbătorilor Iaşului comerţul va fi foarte restrictiv în ceea ce priveşte distribuţia de alimente, astfel încât să nu fie pusă în pericol viaţa celor care vin în pelerinaj.

140 de autocare cu 7.000 de pelerini doar din Voluntari

Nu poţi spune de Sărbătoarea Iaşului fără să vorbeşti de pelerini. Anual, Iaşul se transformă într-un pol al pelerinajului creştin ortodox, sute de mii pe credincioşi venind să o sărbătorească pe Sfânta Parascheva. Cei mai mulţi dintre ei vin din Voluntari. Anul acesta vor fi nici mai mult, nici mai puţin de 140 de autocare. „Cei din Voluntari vor veni şi anul acesta. Deja ne-au transmis scrisoarea de intenţie. Sunt peste 7.000 de pelerini, circa 140 de autocare. Vor intra în Iaşi pe traseele pe care noi le ştim deja. Probabil vor veni din zona Roman. Vor fi coordonaţi de echipaje de Poliţie Rutieră, conduşi către partea de jos a Mitropoliei şi, după ce Sfânta va fi scoasă, li se va facilita să treacă şi ei pe la coadă. Splaiurile Bahluiului vor servi pentru parcare, în cea mai mare parte. Parcările publice din zona centrală vor fi pentru cei care vor veni aici ocazional”, a spus primarul.

Primăria şi Compania de Transport Public vor înfiinţa în aceste zile un traseu special pe care va circula „autobuzul pelerinului”. El este înfiinţat special pentru cei care vin cu trenul la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva şi Sfântului Spiridon.

Vor fi 3 kilometri de garduri de protecţie

Pentru a asigura liniştea şi ordinea publică în perioada Sărbătorilor Iaşului şi a hramului Sfintei Parascheva, străzile din Iaşi vor fi pline de forţe de ordine. Sute de jandarmi şi poliţişti se vor asigura ca incidentele nedorite să fie cât mai puţine. De asemenea, peste 3 kilometri de garduri vor fi amplasate în Curtea Mitropoliei şi pe străzile din apropiere, pentru ca astfel niciunul dintre pelerini să nu încerce să ajungă la baldachinul cu raclele sfinţilor fără a sta la coadă. „Vom avea aceleaşi efective ale Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău ca şi anul trecut, întreaga unitate. Vor mai fi colegii de la Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei Iaşi, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, colegii de la Inspectoratul Poliţiei de Frontieră, Transporturi şi bineînţeles Inspectoratul Situaţii de Urgenţă Iaşi, care integrează ce înseamnă activitatea Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Crucii Roşii, cu tot sistemul de voluntariat pentru ajutorul persoanelor cu nevoi medicale, pentru primă urgenţă şi transportul la unităţile spitaliceşti pentru afecţiunile identificate”, a spus col. Ion Sandu, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Pregătiri fac şi salvatorii, cei care se vor asigura de starea de sănătate a pelerinilor. „Pregătirea pentru susţinerea din punct de vedere medical a acestui eveniment se face în colaborare cu serviciul de ambulanţă, cu Crucea Roşie şi cu spitalul care aparţine de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. În permanenţă, vor exista din partea SMURD cel puţin doi medici şi trei asistenţi. Vor fi şi voluntarii ISU- SMURD şi cei ai Crucii Roşii. Vor fi corturi pentru acordarea asistenţei medicale”, a spus Diana Cimpoeşu, şefa SMURD Iaşi.

Ceai şi pachete cu mâncare pentru pelerinii care stau noaptea la rând

Pentru zilele care urmează, cei de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-au organizat cum au ştiut mai bine . „Vom veni în sprijinul celor care stau la rând, în special pe timpul nopţii, cu ceai cald, pachete. Vor fi voluntari pentru a veni şi din pucnt de vedere misionar şi pastoral în întâmpinarea pelerinilor. Nădăjduim ca lucrurile să meargă bine. Ne bazăm şi pe sprijinul celorlalte instituţii care au atribuţii specifice în buna organizare, în special mă refer la Primăria Municipiului Iaşi, la Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău, care pentru al optulea an consecutiv se ocupă de ordinea din jurul Mitropoliei, şi tuturor celorlalte instituţii cu care noi colaborăm”, a spus preotul Marian Timofte, vicar administrative al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Racla cu moaştele Sfântului Spiridon va ajunge sâmbătă seara la Iaşi

Toată această mobilizare masivă este pentru cele câteva sute de mii de persoane care vor veni la Iaşi să se închine la moaştele Sf Spiridon şi moaştele Sf Parascheva de hramul acesteia.. O raclă cu mâna dreaptă a sfântului Spiridon va fi ajunge sâmbătă seara la Iaşi, ea fiind adusă cu avionul de o delegaţie din Corfu. Racla va fi purtată în procesiunea Calea Sfinţilor, după care va fi dusă pe espanada Mitropoliei şi aşezată lângă racla Sf Parascheva. „A mai trecut un an şi cu ajutorul lui Dumnezeu ne-am apropiat de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, sărbătoarea ocrotitoarei Iaşului şi a întregii Moldove. Anul acesta, ca şi în anii trecuţi, aşteptăm pelerinii din Iaşi, din Moldova, din toată ţara. Şi ştim că vin şi din afara ţării. Credincioşi care au evlavie la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Anul acesta vor fi aduse şi moaştele Sfântului Ierarh Spiridon din Insula Corfu, un sfânt drag, un sfţnt care, de asemenea, se bcucură de o evlavie mare în rândul credicioşilor, un sfânt cunoscut şi aici în Iaşi pentru biserica Biserica şi Spitalul Sfântul Spiridon, spital care este pus sub ocrotirea Sfântului Spiridon tocmai pentru ajutorul pe care l-au simţit toţi cei aflaţi în suferinţă de la acest sfânt care mijloceşte înaintea lui Dumenzeu. Aşteptăm pelerinii să ne treacă pragul şi anul acesta”, a mai spus preotul Marian Timofte, vicar administrative al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Sfântul Spiridon, cel căruia i se tocesc pantofii în raclă

Sfântul Spiridon este unul dintre sfinţii cei mai cunoscuţi în ortodoxie, un sfânt foarte popular, un sfânt care a participat la primul Sinod Ecumenic şi este binecunoscută minunea aceea pe care a făcut-o acolo ca să demonstreze că Dumnezeu este unul în fiinţă şi întreit în persoane: a luat o cărărmidă, a făcut semnul crucii şi a binecuvântat-o şi cărămida aceea a rămas ca lut în mâinile sale, focul s-a dus în sus şi apa în jos şi a arătat că trei elemente sunt în unul în acea cărămidă, tot aşa sunt trei persoane într-un singur Dumenzeu. Dar el a fost, dincolo de aspectul acesta, un sfânt foarte simplu. A fost păstor de oi, a rămas văduv, s-a călugărit, a fost numit episcop al Trimitundei, un om care făcea multă milostenie, era un om foarte atent cu cei nevoiaşi şi de aceea şi acum este cunoscut faptul că sfântul acesta are obiceiul să plece din raclă, cum se zice. Dovadă este faptul că papuceii săi se tocesc şi de multe ori sunt murdari în funcţie de locurile unde a peregrinat şi mulţi stau mărturie că i-a vizitat sfântul Spiridon şi i-a ajutat în multe situaţii grele. „Credincioşii se vor putea bucura cu siguranţă foarte mult că vor putea să se închine şi la mâna dreaptă a Sfântului Spiridon, nu doar la moaştele Sfintei Cuvioase Parscheva. Moaştele Sfântului Ierarh Spiridon cel mai probabil vor ajunge în timp ce noi vom avea procesiunea Calea Sfinţilor. Deci, sâmbătă seara începe procesiunea, în jurul orei 19.00, apoi, în jurul orei 20 vor ajunge în Iaşi moaştele Sfântului Spiridon, nu ştim sigur, în orice caz sâmbătă seara vor ajunge în Iaşi”, a spus preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Catedrala fără schele şi copertine

Pentru prima dată în ultimii 22 de ani, Catedrala Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei îşi va primi vizitatorii fără a fi ascunsă în spatele schelelor. Asta pentru că din 1997 şi până acum câteva zile la Catedrala Mitropolitană s-au făcut ample lucrări de consolidare şi restaurare. Mai mult, sub Catedrala mare a fost înfiinţat şi un muzeu care poate fi vizitat de pelerini şi nu numai. Lucrările au vizat şi reabilitarea şi modernizarea aleilor din curtea Mitropoliei, înfiinţarea unui punct de informare turistică, şi amenajarea unei biblioteci la demisolul uneia din clădiri. În urma acestor lucrări, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a fost inclusă în circuitul turistic, anual ea fiind vizitată de milioane de credincioşi şi excursionişti. „Undeva, la vreo 30 de ani au fost schele pe faţada Catedralei. Anul acesta, aşa cum se poate observa, nu mai sunt. Catedrala poate fi admirată din orice unghi. Se poate admira frumuseţea, solemnitatea şi suntem convinşi că şi acest aspect aduce un plus anul acesta la hram”, a spus preotul Marian Timofte. Laura RADU, Lavinia DUCAŞ

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei