Sculpturi de peste un milion de euro, expuse la Iași

brancusi
brancusi1

Dimensiune font:

| 19-02-2024 14:36

 

* ieri a început la Iași Luna sculptorilor români * la Iași vor fi etalate peste 350 de opere de artă, cu o valoare de peste 1.000.000 de euro * 50 de opere vor fi amplasate temporar în spațiu liber, transformând Iașul într-un veritabil circuit cultural

De patru ani, Ziua Brâncuşi, sărbătorită pe 19 februarie, data aniversării marelui sculptor, deschide la Iași Luna Sculptorilor Români - LSR, cel mai amplu eveniment din România dedicat acestei arte. Demersul a fost inițiat de către Ateneul Național Iași, cu sprijinul Primăriei, iar din acest an se bucură și de susținerea

Complexului Muzeal Național „Moldova”. Timp de o lună, între 19 februarie și 19 martie, publicul este invitat să descopere proiectele expoziționale ce aduc în prim plan sculptori români, derulate la Palatul Culturii și Muzeul Unirii, așa cum a anunțat la conferința de presă de ieri Andrei Apreotesei, managerul Complexului Național „Moldova”, partener al proiectului. Există momente în viață când îți dai seama că trăiești un moment istoric. Acest moment istoric începe aici la Ateneu și continuăm timp de trei zile intense. Sunt mândră și am un sentiment care mă copleșește când îmi dau seama că au venit la Iași nume mari. Se anunță o lună explozivă pentru cei care ingerează arta”, a transmis Maria Bilașevschi, preşedintele UAP, filiala Iași. Pe 19 februarie, ne unim într-un solemn omagiu adus marelui maestru al sculpturii moderne, dar și unei întregi pleiade de artiști români care au ridicat înălțimile artei cu creativitatea și sensibilitatea lor. La eveniment participă invitați din 15 orașe, din țară și străinătate, iar publicul este așteptat să descopere cele 24 de expoziții personale și colective, cât și lucrări pe principalele artere pietonale ale orașului, ce vor transforma orașul într-un veritabil circuit cultural. Maeștri ai artei, alături de creatori tineri, reprezentanți ai școlii românești de sculptură, curatori și operatori din sfera culturii vor prezenta publicului ieșean creații reprezentative într-un efort susținut de radiografiere și documentare a fenomenului sculpturii moderne și contemporane”, a declarat managerul proiectului LSR 2024, sculptorul Vladlen Babcinețchi.

Portretul lui Brâncuși, expus la Iași

Luna Sculptorilor Români 2024 reunește în spațiile instituțiilor partenere lucrări apreciate la nivel internațional, iar pe principalele artere pietonale ale orașului vor putea fi admirate cele mai noi creații ale artiștilor contemporani din România și Republica Moldova.

Peste 350 de sculpturi vor fi etalate în cadrul celor 24 de expoziții personale și colective, iar 50 de opere vor fi amplasate temporar în spațiu liber, transformând orașul într-un veritabil circuit cultural. Maeștri ai artei, alături de tineri creatori, reprezentanți ai școlii românești de sculptură, curatori și operatori din sfera culturii vor prezenta publicului ieșean creații reprezentative, într-un efort susținut de radiografiere și de documentare a fenomenului sculpturii moderne și contemporane.

În premieră pentru Iași, la Palatul Culturii - Muzeul de Artă, în cadrul expoziției „Fațete ale modernității. Mari artiști în colecția Mariana Florescu”, sunt prezentate desene semnate Constantin Brâncuși, precum și o serie de fotografii originale ale celebrului sculptor, realizate de Edward Steichen la New York. Invitatul de excepție al ediției din 2024 a Lunii Sculptorilor Români este artistul internațional Mircea Cantor, care va expune „Coloana funie” (opera sa reprezentantivă) în Rotonda Muzeului de Artă.

 Emoție și semnificație prin intermediul artei 

În ediția din 2024, Muzeul Mitropolitan și Baia Turcească din Iași se alătură spațiilor de expunere LSR, precum Galeria Ateneului Național din Iași, Palatul Culturii, Muzeul Unirii, Palatul Roznovanu, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Palatul Braunstein, Casa Universitarilor - Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Expoziții speciale vor fi organizate în spațiile Uniunii Artiștilor Plastici din România - Filiala Iași, precum Galeriile de Artă „Theodor Pallady", Galeria de Artă „Victoria”, Galeriile de Artă „Nicolae Tonitza”, Galeria „Drossu”, Galeria de Artă „Octav Băncilă”, Galeria „La Geam”, Arcada Central Art Space, cât și în cadrul Galeriilor private „Dana” și „Arteast”. 

Grădina Palas, Esplanada Palatului Culturii, Palas Campus, Bulevardul pietonal Ștefan cel Mare și Sfânt, Piața Unirii, Str. Lăpușneanu, Bulevardul Carol I vor găzdui timp de o lună sculpturi monumentale, invitând publicul larg la introspecție, într-un demers educativ și interactiv de familiarizare cu estetica artei contemporane.

În primele zile ale evenimentului, publicul va avea ocazia să îi întâlnească pe invitații speciali: Ion Mândrescu (Suceava), Florin Marin (Cluj-Napoca), Costin Ioniță (București), Felix Aftene (Iași) și să participe la expoziții, workshop-uri și acte performative alături de Gabriela Vanga, Vladlen Babcinețchi, Suzana Fântânariu, Dragoș Pătrașcu, Dan Covătaru, Ilie Bostan și Vlad Țenu - artist multipremiat pentru inovație. O prezență deosebită în eveniment vor avea Andrei și Sorina Jecza (Galeria Jecza din Timișoara) și Mihai Pop (Galeria Plan B din Cluj-Napoca), alături de curatori remarcabili precum Maria Bilașevschi, Luiza Barcan, Ioan Răducea și Cristina Simion. Acești artiști, în ciuda diversității stilistice și tematice, sunt uniți într-o misiune comună: aceea de a transmite emoție și semnificație prin intermediul operelor lor. Fiecare sculptură, fiecare tablou, fiecare creație devine o modalitate de comunicare între artist și spectator, între trecut și prezent, între culturi și civilizații.

Aisbergul artei românești

În inima artei, în răsfrângerea purității și a genialității, Constantin Brâncuși strălucește ca un far etern. În fiecare trăsătura a sculpturilor sale, în fiecare formă sculptată cu măiestrie, se conturează nu doar trăsăturile unui artist, ci și povestea unei întregi culturi. Brâncuși, în mod unic, a reușit să îmbine esența tradiției românești cu inovația și universalitatea artei moderne. În lucrările sale, cum ar fi Coloana Infinitului, Muza Adormităsau celebrul Le Baiser, se regăsesc atât elemente ale mitologiei românești și a culturii populare, cât și influențe cosmopolite, conturate prin experiența sa în atelierul lui Auguste Rodin și prin călătoriile sale în lumea artistică europeană.

Importanța operelor lui Brâncuși transcende granițele geografice și temporale. În egală măsură, Brâncuși este doar vârful unui aisberg în ceea ce privește bogăția artei românești. În istoria sculpturii, numele ca al lui Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, sau al contemporanilor precum Paul Neagu și Mircea Cantor strălucesc alături de Brâncuși, fiecare aducând în creațiile lor unicitate și profunzime.

Luna Sculptorilor Români aduce publicului ieșean, timp de o lună, peste 350 de opere de artă, cu o valoare de peste 1.000.000 de euro, ce poartă semnătura a 113 autori din perioada modernă și contemporană, organizate în 24 de expoziții personale și colective, dintre care 50 expuse pe principalele artere pietonale ale orașului.

Omagiul adus artiștilor nu se oprește la simpla apreciere a operelor lor. Este și un apel la perpetuarea și promovarea artei românești în toată diversitatea și profunzimea ei. Este o invitație la explorarea constantă a frumuseții și a semnificației în artă, și la recunoașterea valorii inestimabile pe care o aduce în viețile noastre.

Constantin Brâncuși și artiștii români nu sunt doar creatori de opere de artă, ci și purtători de lumină în întunericul ignoranței și al superficialității. Ei ne învață că frumusețea poate fi găsită în cele mai simple lucruri, că arta este o oglindă a sufletului nostru colectiv și că, prin înțelegerea și aprecierea acesteia, ne putem conecta într-un mod profund și autentic cu noi înșine și cu lumea înconjurătoare.

Sculpturile sale nu sunt doar simple obiecte de contemplare, ci adevărate portaluri către o lume a imaginației și a simbolurilor. Ele ne provoacă să reflectăm asupra esenței umane, asupra frumuseții simple și pure, și asupra relației noastre cu universul înconjurător.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Artiștii de la Naționalul ieșean, invitați la un important festival de la Suceava
14/05/2024 15:58

  Spectacolul Teatrului National Iasi, „Lysistrata, dragostea mea” de Matei Visniec, in regia lui Zalán Zakariás, este invitat să participe la cea de-a VIII-a editie a Festivalu ...

Clinica Kinetic Sport&Medicine, specializat în recuperare medicală, ortopedie, fizioterapie, kinetoterapie și recuperare medicală pentru adulţi, copii și bebeluși, inaugurată în Palas Campus
14/05/2024 14:22

Clinica Kinetic Sport&Medicine, specializat in recuperare medicală, ortopedie, fizioterapie, kinetoterapie si recuperare medicală pentru adulţi, copii si bebelusi, inaugurată in Palas Campus Iasi, 14 m ...

Scandal de corupție în Primăria Bacău. Funcționar prins în flagrant când lua o mită de 4.000 de euro
14/05/2024 12:59

Un angajat al Primăriei Bacău, functionar la Direcţia Administrare Baze Sportive, a fost prins in flagrant, sambătă, 11 mai 2024, cand lua o mită de 4.000 de euro. Salariatul a pretins bani de la un cond ...

Motocicletă izbită violent de o fântână, într-un sat din Suceava. Un tânăr a murit și altul a fost grav rănit
14/05/2024 12:46

O persoană a murit, iar alta a fost grav rănită in urma unui grav accident de motocicletă produs pe raza satului Sălăgeni din comuna Dumbrăveni, judetul Suceava. Un accident rutier incheiat tragic a avu ...

Mașină spulberată de tren, în Neamț. Șoferul care a forțat trecerea de cale ferată a scăpat teafăr
14/05/2024 12:19

Un nou accident feroviar s-a petrecut in judeţul Neamţ. Masina unui conducător auto iresponsabil, care nu a fost rănit, a fost surprins pe calea ferată de o garnitură a unui tren de persoane. Pompierii d ...

Sinucidere bizară în Constanța. Un șofer de TIR din Neamț, dat dispărut, s-a aruncat de pe podul de la Agigea
14/05/2024 12:07

Politistii din Constanta au fost chemati să deslusească un caz misterios petrecut marti, 14 mai 2024. Tragedia a avut loc dimineată pe podul de la Agigea, unde un bărbat de 37 de ani, dat dispărut de cătr ...

Literatura de lângă noi. Focus: Ungaria
14/05/2024 09:39

De Noaptea Muzeelor, 18 mai 2024, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii se va desfăsura editia a treia a proiectului cultural Literatura de langă noi. Focus: Ungaria. Evenimentul va avea ...

Ungaria, despre războiul din Ucraina: O superputere nucleară nu poate fi învinsă. Ceea ce se întâmplă este, practic, ţinerea în funcţiune a unui abator
14/05/2024 09:18

Guvernul maghiar nu doreşte să participe in niciun fel la pregătirea militarilor ucraineni şi la livrarea de arme, dar presiunea asupra Ungariei este uriaşă şi este de aşteptat ca in următoarele săpt ...

Palatul Culturii se pregătește de bal
14/05/2024 09:00

Cea de-a treia editie a Balului Palatului din Iasi va avea loc la finalul acestei luni. Manifestarea, desfăsurată la Palatul Culturii, este organizată de Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Opera Nation ...

Proiectele de infrastructură ale Iașului rămân înțepenite
14/05/2024 08:36

* se intrevede posibilitatea ca proiectele Variantei Ocolitoare Podu Iloaiei si Variantei de Ocolire Iasi Sud (Uricani – str. Cicoarei – str. Arh. Berindei – intersectie Soseaua Nicolina) să ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei