72686608_915926598783692_7933601350800113664_n
Silviu-Gurlui-541x600

Dimensiune font:

Un profesor ieşean a stabilit care sunt cele mai poluate zone din oraş!

| 20-10-2019 20:20

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a monitorizat în week-end indicii de poluare pe circa 100 km de străzi din Iaşi. Acesta a postat concluziile pe pagina sa personală de Facebook. Iată care sunt acestea:

 „Prezint concentrațiile particulelor PM2.5 și PM10 măsurate pe o distanță de 100 de km, timp de 6 ore. Hartă poluării. De departe trebuie să spun că nu mă impresionează aceste valori, deși sunt imense pe alocuri, ci mai ales mirosurile, compușii chimici care se leagă de aceste particule materiale (acizi, oxizi, dioxine, detergenți, etc).

     Dintre aceste particule, cele mai periculoase sunt cele mici, mici. Adică PM2.5. Limitele, normal nu trebuie să depășească 25 de unități. Aceste particule pot produce cancer, afecțiuni cardio-respiratorii, accidente cerebrale, etc.

    Aceste particule sunt generate în mare parte de arderi (fum), de mașini (motoare), de activități industriale sau agricole (chiar și tăierea firelor de iarbă!!!). O parte este dată și de praful mineral, cel ce-l observați peste tot depus.

     Urmează particulele mai mari, PM10. Cele mai mari particule sunt cauzate în principal de praf clasic. Acesta provine din starea drumurilor, din șantiere, din industrie, etc. O să vedeți mai jos că zonele cele mai poluate se învârt în jurul zonelor lipsite de vegetație, cu multă activitate de șantier, cu trafic sau în zonele cele mai joase care predispun fenomenele fizico-chimice să modifice dinamică acestor poluanți, să crească concentrația lor, să se transforme diferit ziua și noaptea, la temperaturi diferite sau alte condiții meteo.

     O să se scrie mult despre acest top. Țin să atragă atenția că nu este un top bătut în cuie. Este doar o imagine a unei zile de vineri, cu trafic relativ redus spre zero la orele târzii, o zi cu inversie termică, o zi de toamnă în care vegetația se transformă, o zi în care există o anumită configurație a surselor de poluare ( mai mari sau mai mici, etc).

     De departe se vede clar că zona cea mai curată a Iașului este situată în jurul zonelor verzi. Zona Copou, Zonă Agronomie, Zonă Breazu. Dacă privim mai de sus, vedem acolo că ne aciuăm în jurul grădinii Copou. Așa se explică de ce în Păcurări, zonă disnpre Grădină Copou este așa de curată și mai departe, la 1 km, la intrarea în Păcurări ( zonă cu trafic infernal ce cuprinde orice tip de mașină…). Practic este o diferență de 3 până la 4 ori mai mare poluarea la intrarea în Iași decât în Piață Păcurări și de până la 6-7 ori este mai poluată zonă de intrare în Iași prin Păcurări decât zonă de ieșire din Copou (Agronomie, Breazu).

     Se văd valori foarte mari în zonă apropiată caii ferate, de o parte și de altă. Zonă Cântă/barieră Dacia, Zonă Alexandru, zonă Zimbru.

     Se vede de asemenea clar că în Podul de Piatră este poluare foarte mare, depinde de zonă de monitorizare. Spre exemplu, zona APM nu este nici pe de parte zonaă cea mai poluată. Măcar la oră când au fost făcute măsuratorile, în partea dinspre Petrom-Gară, era mult mai rău.

     Am revăzut de asemenea că zonele orașului slab aerisite sunt mai poluate. Am văzut, spre exemplu că deși în toată zonă centrală erau valori mari (Zonă Bd Independenței, Golia, Tg Cucului, Anastasie Panu, Palatul Culturii, fix pe stradă Armeană și la Hală (în spate)-valorile poluării sunt mai mari. Asta confirmă cumva disperarea oamenilor de pe stradă Armeană care m-au rugat în multe rânduri să vin acolo să-i ajut pentru că e trafic infernal (prin închiderea zonei Ștefan Cel Mare). Aviz. Prof Mihai Chiriţa!

     M-a surprins că mergând din Podul Roș spre Cug, zonă Nicolina 3 (poștă) a înregistrat un minim de poluare că apoi, mergând spre Biserică Înălțării Domnului, Cimitir Bună Vestire, poluarea să crească din nou semnificativ!!!

     Nu m-am așteptat la așa poluare în Podul de Fier. Mi-ați cerut de multe ori să ajung acolo. Nu am putut altă dată. Iată că aveți dreptate!

     Și nu în ultimul rând, Tătărași. M-a surprins zona 2 Băieți. Ceva mai curată decât Oancea sau mai sus, spre Spitale.

     Am măsurat și în Bularga, și pe pod la Bucium și la Spitalul Socola. Toate valorile se înscriu cumva într-o medie a sudului (70/170). Aceste ultime măsurători s-au făcut la ore târzii, oră 23:30-24 cînd traficul era inexistent. Deci, valorile ar putea fi mult mai mari la alte ore aglomerate.

     Notă de final se încheie astfel. Că să putem preveni trebuie să știm ce se întîmpla în orice moment. Putem să ne ajutăm, putem să prevenim acum, putem să prevenim mâine. Cunoscînd categoria de poluanți în timp real peste tot Iașul, putem urmări în timp real sursele de poluare, putem să plantăm fix ce trebuie în acord cu poluanții, putem să imaginăm soluții care să fie eficiente. Putem controla din mers dacă am făcut bine, dacă și cît, dacă și ce trebuie, unde și cum. Repet, grijă mea nu e PM10! Sunt alți poluanți care se ascund în aerosoli, în picăturile de apa, în vaporii de apa. Urmează să-i urmăresc și să va dau o informație mai clară, mai completă!

     Cauze? O spun din nou: șantiere, vegetație, mașini tip/număr, coordonare trafic, industrie, arderi vegetație, arderi lemne/cărbuni și inversie termică. Inversia termică din ultima săptămină a făcut că mai mereu să băltească tot praful, toți poluanții din zonă apropiată de sol. Vom scăpa cît de curînd va mai plouă sau condițiile meteo o vor înlesni. Sau dacă se mai iau măsuri de diminuare a surselor de poluare amintite. Cînd va plouă vom vedea iar „laptele” pe străzi. Acel „lapte” e poluarea din aer.

     În măsură timpului voi reface această hartă cu toate măsurătorile efectuate, în culori, cu avertizări, cu trasee, etc. Deocamdată am crezut de cuviință să va informez fie și așa, preliminar!”

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Alertă meteo - Furtunile vor mătura jumătate din țară. ANM a emis cod portocaliu
04/07/2020 10:38

 Sambătă intre orele 12:00 – 19:00, in cea mai mare parte a Munteniei, in vestul Dobrogei, local in Oltenia si in sudul Moldovei este in vigoare o avertizare Cod galben de disconfort termic. Indice ...

 Proiectul care schimbă complet zona Poitiers, și de ce nu, a Iașului!
04/07/2020 08:00

Avand deja experientă in construirea blocurilor turn din Cartierul Visoianu, unde am construit si vandut pană in momentul de fată aproape 1500 apartamente, proiectul Poitiers Towers s-a născut dintr-o idee ...

Tanar din Iasi, insotitor de bord, gasit spanzurat intr-o padure
04/07/2020 00:27

 Un tanar de 24 de ani din Iasi, insotitor de bord, a fost gasit spanzurat intr-o padure din municipiu, asupra sa nefiind gasit vreun bilet de adio. Robert Stefan Cepareanu a plecat in urma cu doua zile ...

Presedintele CJ Harghita reclama ilegalitati in procesul prin care Cheile Bicazului revin prin sentinta definitiva judetului Neamt. Declaratia data presei din Ungaria
03/07/2020 20:45

 Dupa o serie de procese care s-au intins pe o perioada de peste 10 ani, Curtea de Apel Ploiesti a dat o sentinta definitiva in litigiul juridic dintre judetele Neamt si Harghita privitor la administrarea ...

În Germania, cine fotografiază femeile sub fuste sau în decolteu va face pușcărie! În plus, filmarea accidentelor mortale e interzisă
03/07/2020 18:31

 Pană acum, 'upskirting'-ul nu era acoperit de legislaţia penală germană in cele mai multe cazuri, scrie agerpres.ro. Chestiunea a ajuns in centrul atenţiei in ultimii ani in contextul in care a ...

MAE anunță că NU mai sunt cozi la granița bulgaro-elenă: Se circulă fără aglomerări, procedurile de verificare sunt rapide
03/07/2020 16:21

 „În continuarea precizărilor transmise ieri referitoare la intarzierile inregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria şi Republica Elenă (Kulata – Promachonas), odată cu inst ...

Cod rosu de furtuna in anumite zone ale Romaniei
03/07/2020 14:25

 Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, vineri o avertizare nowcasting Cod rosu de furtuna, valabila in zone din judetul Suceava. Potrivit meteorologilor, pana la ora 14:00, in zona ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!