Obiceiuri care te ajută să creezi un mediu sănătos în locuința ta

cum-poti-avea-un-aer-de-calitate-in-casa

Dimensiune font:

| 19-08-2021 12:47

Dacă nu ești atent la unele detalii, aerul din locuință ar putea ajunge să fie mai poluat decât cel din mijlocul orașului. Asta se poate întâmpla pentru că în casă sunt surse de noxe care viciază aerul, dar de care nu suntem mereu conștienți.

Iată la ce trebuie să fii atent și care sunt cele mai practice soluții care îți asigură un mediu sănătos în casa ta.

Factorii poluanți din baie
Principalele surse de poluare din baie sunt produsele de curățenie și cele de îngrijire, aburul și umezeala. În băile care nu dispun de fereastră proprie, există guri de aerisire. Eficiența acestora poate fi amplificată de câteva ori prin utilizarea unor sisteme de ventilație suplimentare, care elimină umezeala, previn apariția și dezvoltarea mucegaiurilor și a acarienilor și împrospătează continuu aerul.

Totodată, aceste sisteme de ventilație electrică au un consum foarte redus de energie, un nivel mic de zgomot, protecție împotriva supraîncălzirii și, dacă sunt corect calibrate la volumul încăperii și adaptate la necesități, au capacitatea de a elimina complet toate riscurile pe care le presupune o baie fără fereastră, de la umezeală, abur și mirosuri neplăcute. Așadar, ventilatorul trebuie sa fie nelipsit dintr-o baie fara ferestre.

Surse de poluare în bucătărie

În această încăpere cu rol complex, care se adaptează la nevoile familiei, dar îl include mereu și pe cel principal, de spațiu unde se pregătește mâncarea, sursele de poluare ale aerului vin de la aburii de mâncare, mirosuri și vapori de grăsime. Uneori, sursă de poluare, inclusiv fonică, poate să fie chiar fereastra deschisă, dacă locuiești într-o zonă aglomerată.

Rolul de a primeni aerul din bucătărie revine frecvent hotei, devenită absolut indispensabilă. Misiunea hotei poate fi completată, pentru un plus de eficiență, cu un sistem de ventilație electrică, foarte util indiferent de suprafața bucătăriei. Hota și ventilatorul au capacitatea de a absorbi, reține și evacua aburul, mirosurile și fumul care rezultă din prepararea mâncării.
Aerisirea corectă
Este esențial ca toată casa să fie aerisită corect, de cel puțin două ori pe zi. Fiecare încăpere din casă are nevoie de aer proaspăt pentru a avea, cu adevărat, un mediu sănătos în interior. Este bine de știut că doar simpla deschidere a ferestrelor nu este suficientă pentru ca masa de aer din interior să se primenească.

Aerisirea corectă înseamnă să faci aerul să se „miște”, iar asta nu se realizează decât deschizând concomitent ferestrele (sau ușile, după caz) din zone opuse ale casei, astfel încât să se producă curenți de aer. Este util să aerisești casa de fiecare dată după ploaie, când aerul este mai curat și lipsit de noxe.

Contează și cât timp faci asta. Ideal este ca ventilația să dureze circa 30 de minute, de două ori pe zi, în timpul verii, la ore cât mai matinale sau după ploaie, chiar dacă ai sisteme de climatizare în casă (sau mai ales atunci). Iarna, aerisirea poate dura doar 15 minute, la miezul zilei, și se poate repeta pentru zece minute seara, înainte de culcare.

Câteva sfaturi

Pentru a avea cu adevărat un aer sănătos în interiorul locuințelor, în fapt, prima condiție pentru un mediu optim în casă, ia în calcul și aceste câteva sfaturi foarte simplu de pus în practică.

Închide bine recipientele cu substanțe volatile, indiferent de tipul lor. Procedează la fel cu pungile de detergent sau alte produse chimice cu miros persistent.

Aspiră covoarele periodic și șterge suprafețele de tipul parchetului și gresiei cu soluții speciale de curățare pentru a elimina praful. Uneori, apa și un detergent uzual sunt tot ceea ce ai nevoie.

Depozitează în containere închise gunoiul și alte deșeuri și evacuează-le periodic.

Ține cont că păturile, perdelele, pernele și saltele sunt veritabili acumulatori de praf și medii prielnice pentru dezvoltarea acarienilor. Aspirarea, spălarea lor și expunerea la soare, care este cel mai bun tratament de curățare a pernelor de puf, sunt metode eficiente.

Alege să utilizezi esențe naturale pentru a parfuma casa și evită-le pe cele chimice.

Dacă este posibil, ține în casă plante cu frunze mari. Au o capacitate excepțională de a absorbi noxele din aer. Este bine să le cureți frunzele din când în când cu o cârpă moale și umedă.

Statisticile arată că omul modern trăiește indoor circa 70% din timp vara și aproape 90% iarna. Asta înseamnă că, în tot acest timp, respirăm aerul din casă. În consecință, grija pentru calitatea acestuia și utilizarea unor metode care să contribuie eficient la ventilarea și împrospătarea aerului sunt mai mult decât necesare.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cursă auto demnă de „1001 de nopți”. Primul raliu auto intercontinental românesc, în 1905: din București până în inima Persiei
19/05/2024 16:40

 La inceputul anului 1905, George Bibescu (25 de ani) planifică o aventură demnă de un print: o călătorie cu masina din Bucuresti pană la Teheran. Tanărul era deja considerat „sportiv emerit&r ...

 Vaze Înnoite: Magia Hârtiei Creponate în Decorul Floral
17/05/2024 14:32

Vaze Înnoite: Magia Hartiei Creponate in Decorul Floral  Cunoscută si sub denumirea de hartie ondulată, este adesea folosită pentru a crea decoratiuni de sărbători, ambalarea cadourilor si real ...

Cosmoenergetica și puterea transformațională în dezvoltarea personală
15/05/2024 14:46

  Cosmoenergetica, o disciplină la intersectia spiritualitătii si stiintei, isi propune să armonizeze energiile umane cu cele cosmice. Originară din cercetările rusesti de la sfarsitul secolului XX, ...

Sindromul impostorului. O călătorie ascunsă în umbra succesului
13/05/2024 18:30

  O luptă tăcută, dar intens reală pentru multi dintre cei care par a fi pe culmile succesului, sindromul Impostorului poate atrage efecte dezastruoase. Recunoasterea si abordarea sa sunt esentiale pe ...

Se schimbă modul de generare a CNP-ului. Precizări de la Ministerul Afacerilor Interne despre semnificaţia cifrelor
13/05/2024 10:37

 Odată cu operationalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, un element de noutate il reprezintă generarea codului numeric personal, sens in care Ministerul Afacer ...

VIDEO Kylian Mbappe a făcut anunțul momentului în fotbal
10/05/2024 23:19

 Paris Saint Germain nu a reusit nici in acest sezon să cucerească UEFA Champions League, iar vestea cea mai proastă pentru parizieni a venit vineri, cand Kylian Mbappe a făcut un anunt important privi ...

După carnea artificială, cafeaua sintetică e pe Agenda 2030. Si asta
10/05/2024 13:57

              "O băutură care va apărea in curand pe piată are un gust mai bun ...

Partidul Puiul Malefic și-a anunțat candidatura. Cele mai ciudate partide înscrise la alegerile europarlamentare 2024
10/05/2024 12:56

 Partide politice cu nume mai putin obisnuite vor participa la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Unele si-au inceput activitatea ca o glumă, altele si-au atribuit acest nume pentru atrage atentia as ...

Prizonieri în labirintul nefericirii personale
09/05/2024 10:30

Suntem oameni, făpturi condamnate la o existentă plină de nuante, unde lumina se impleteste adesea cu umbra. În această lume modernă, in care fiecare moment pare a fi subiect de evaluare, fiecare per ...

Salcâmul, o simfonie a naturii îmbrățișată de timp și tradiție
08/05/2024 15:02

În tăcerea dulce a primăverii, cand pămantul se trezeste la viată si cerul se imbracă in albastrul pur, un copac infloreste cu o gratie aparte, aducand cu el nu doar o frumusete efemeră, ci si o ist ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei