Părintele Constantin Necula: „Credinţa nu este un Ce, este un Cine. Credinţa este o stare de spirit"

1constantin necula

Dimensiune font:

| 23-03-2022 11:03

 O întâlnire cu părintele Constantin Necula, consilier pastoral-misionar şi de imagine al Mitropoliei Ardealului şi profesor Universitar la Facultatea de Teologie din Sibiu, este mereu aducătoare de linişte * o discuţie cu el îţi oferă şansa trezirii interioare şi te simţi mai aproape de Dumnezeu



Noi, oamenii, trăim de multe ori ca nişte roboţi, suntem pe pilot automat, tânjim după tot felul de lucruri, alergăm după himere şi uităm să trăim. Cei norocoşi întâlnesc oameni precum părintele Constantin Necula, cei mai puţin norocoşi continuă să trăiască pe pilot automat şi să rateze cel mai de preţ dar oferit de Cel de Sus – viaţa. Am discutat cu părintele Necula despre credinţă, despre vocaţie şi despre împlinirea fiecăruia dintre noi.

- Cum v-aţi ales profesia de preot?
- Eu am vrut să fiu jurnalist şi ca orice jurnalist, că pe vremea aia trebuia să facă şcoală, mă pregăteam intens pentru Facultatea de Economie. N-a fost să fie. Dumnezeu a zis că nu are nevoie de încă un economist. Am terminat Liceul de Chimie-Fizică, nu Seminarul Teologic, iar undeva prin clasa a X-a sau XI-a s-a redeclanşat în mine ceea ce cândva, când eram mic, exista. A fost credinţa tatei, disponibilitatea celor din jur de a mă ajuta, dar nu am «pedigree preoţesc» în familie. Prinde bine să fii din altă sferă la acest nivel.

- Să spunem că aţi avut şansa de a vă poziţiona bine de la început în ceea ce priveşte misiunea. Ce este preoţia pentru dumneavoastră?
- Acum e tot. E foarte bine, e un mod de viaţă, ca toate celelalte lucruri venite dinspre preoţie.

- Toată lumea vorbeşte despre credinţă, dar ce este?
- Credinţa nu este un Ce, este un Cine. Poate că nouă nu ne lipseşte credinţa ca atare, cât exerciţiul ei. Cred că aici suntem foarte neatenţi, la modul în care fidelizăm credinţa pe care o avem. Ne batem cu pumnul în piept, devenim nişte bisericaşi de mâna întâi, dar suntem foarte rar şi oameni de credinţa. Ţine de faptă, de gest, de cordialitate. Uitaţi-vă cum ne încruntăm unul la altul când intrăm în biserică sau cum nu ne place că e mai întuneric decât ne aşteptam. Nu trăim într-o lume întunecată. Credinţa este o stare de spirit.

- E foarte frumoasă explicaţia dumneavoastră şi mă gândeam că ar trebui să-i învăţăm de mici pe copii acest lucru. Ajunşi oameni mari, ar fi şi oameni de credinţă.
- Dumnezeu este în sufletul celor mici. Ideea că noi îi învăţăm pe copii ceva este falsă. Copiii au credinţa în suflet demult. Ca dovadă, identifică după miros pe mama, după zâmbet pe tata, există o credinţă care se restructurează de fiecare dată.

- Pledaţi pentru educaţie, susţineţi multe proiecte adresate elevilor. Dacă îi ajutăm, prin ei vom reuşi să schimbăm multe lucruri. Poate aşa nu va fi mai violenţă în şcoli abandon...
- Copiii noştri trăiesc în lumea noastră, nu trăiesc într-o altă lume. Eu lucrez de ceva ani în foarte multe proiecte pentru copii şi tineri, constat că pe măsura ce facem tot mai multe proiecte rămânem fără oameni care să lucreze. Cred că nu avem o problemă de violenţă atât de mare cum au alte state, dar o scoatem în faţă fiindcă dă bine la fonduri europene, după cum cred că sunt lucruri mai grave decât abandonul şcolar. Lipsa de apetenţă pentru carte mi se pare mult mai gravă, mi se pare umilitor să tot obligi nişte oameni să vină la catedră şi să predea pe un salariu de femeie de serviciu de la vechile secretariate de partid, mi se pare inuman să redirecţionezi în permanenţă bani către imaginea României în loc să-i direcţionezi către chipul României reale. Chipul României reale sunt copiii de pe stradă, sunt copiii sărmani, sunt copiii care stau în bancă. Patriarhia Română a avut un proiect «Alege şcoala», care s-a desfăşurat în foarte, foarte multe locuri din ţară. Proiectul nu a dus poate la retragerea acestui virus care este abandonul şcolar, dar ca teolog ştiu un lucru – omul, din construcţia sa, abandonează. Şi Adam şi Eva, la un moment dat, au abandonat. Există un abandon în interiorul nostru care nu poate fi vindecat. Noi nici măcar pe acesta nu am reuşit să-l vindecăm.

- De ce abandonează? De unde vine lipsa de apetenţă?
- Din lipsa de motivaţie. M-am uitat că noi le punem foarte uşor la dispoziţie copiilor telefoane, smartphone-uri, iPad-uri. Credem într-o şcoală cu laptopuri, dar lor le lipseşte cartea. A nu pune mâna pe carte înseamnă, de fapt, a nu pune mâna pe cultură. Şi asta se regăseşte la toate nivelurile lumii moderne.

- Vorbiţi despre îndumnezeirea maidanului. Aţi şi scris despre asta. Cum îi ferim pe copii de stradă?
- Nu trebuie să-i ferim, nu trebui să exagerăm. Copiii noştri nu trebuie crescuţi sub un clopot de sticlă fiindcă aşa ne învaţă nu ştiu ce guru al pedagogiei care nu are legătură cu realitatea din pedagogia românească. Gândiţi-vă la imaginea lui Creangă, el nu a fost un copil crescut sub un clopot de sticlă. Şi chiar m-am gândit ce-ar fi povestit el dacă ar fi fost crescut într-o vizuină de asfalt. Cred că noi, ca români, ne-am pierdut această cordialitate cu propriul nostru ethos, ca oameni. Tot timpul ne vrem în altă parte decât unde suntem. Noi nu suntem fiinţe concurenţiale. Omul este făcut să se desăvârşească şi asta înseamnă cu totul şi cu totul altceva.

- Şi ce putem face ca să schimbăm lucrurile?
- Să fim atenţi la noi, să ne înţelegem. Priviţi la copii - dacă îi luăm în serios nu-i mai vedem trişti. Noi îi luăm pe copii ca pe nişte obiecte de cultură, dar ei sunt subiectul parteneriatului nostru de viaţă. Ei sunt ultimii pe lista învăţământului. Aţi văzut că toate restructurările din sistemul educaţional au vizat normele profesorilor, nu copiii. Nu i-a întrebat nimeni pe elevi. Pe unii pe care i-am întrebat şi care erau teleghidaţi au început să scoată tot felul de elucubraţii. Cei pe care îi vezi în curtea şcolii că-şi mănâncă sandvişul de la ora 10.00, că îşi schimbă între ei tricourile la fotbal. Copiii aceştia care trăiesc pe real viaţa şcolii nu cer altceva decât să fie elevi. Şi să fie iubiţi şi îmbrăţişaţi. Şcoala noastră, înainte de a fi europeană, trebuie să fie românească, altfel se pierde de tot.

- Aş schimba registrul şi aş trece în cel personal. Aţi amintit de tricouri schimbate la fotbal. Ştiu că va place sportul. Mergeţi la meciuri?
- Nu mai am timp, dar mi-e dor de ele. Când aveam echipă de Liga I în Sibiu mergeam. Aveam abonament, am primit şi un tricou de la echipă pentru că se spovedeau mulţi la mine. Le-am sfinţit echipamentele de sport şi, nu în ultimul rând, mergeam pe stadion când jucau. Am stat tot timpul într-un loc în care să mă vadă şi în care să nu ajungă foarte des înjurăturile galeriei la mine. Ei ştiau că undeva la boxă tipul ăla negru cu crucea la piept îi va îmbrăţişa şi dacă vor pierde, şi dacă vor câştiga. Cu unii dintre ei am rămas foarte bun prieten.

- Ascultaţi rock. Ce alte pasiuni mai aveţi?
- Lectura, în primul rând, şi da, şi muzica. M-au pârât unii că ascult patru ore de rock pe zi şi am devenit duşmanul cuvioşilor şi sfinţilor. Nu am o trupă preferată, ascult balade rock cu plăcere. Sunt radiouri care pun la dispoziţie necurmat piese de calitate. Eu fac parte dintr-o generaţie pe care, într-un fel sau altul, rockul a salvat-o. Într-un moment în care nu se auzeau decât piese patriotice, rockul ne-a redat demnitatea rostirii şi asta ne-a salvat.

- Cel mai mare vis?
- Nu am unul. Cam toate mi s-au împlinit. De mult nu mai am vise şi vedenii şi este bine fiindcă Biserica are şi capacitatea asta de a exorciza visele şi să lase unul singur, care este Împărăţia lui Dumnezeu.

- V-aţi străduit să aduceţi multă schimbare.
- Nu fac decât să fiu cuminte şi să-mi văd de treabă. Treaba mea este să le spun oamenilor că Dumnezeu îi iubeşte.

- E uşor sau greu?
- Nici nu ştiu. Mă odihnesc în ceea ce fac, este singura posibilitate să-ţi fie bine. Când profesionalizezi vocaţia e vai de tine. Vocaţia trebuie să fie inalienabilă, să fie vie.
A consemnat Maura ANGHEL


Constantin-Valer Necula a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu şi este doctor în teologie, specializarea catehetică-omiletică şi pedagogie creştină. Este autor de volume de predici, de studii şi articole de omiletică şi catehetică, dar şi de cărţi pentru copii şi tineret. A tradus mai multe cărţi şi a scris articole în publicaţii din ţară şi străinătate. A semnat zeci de studii în limba română şi în limbi străine - franceză, italiană, germană - şi numeroase recenzii. A susţinut sute de conferinţe în ţară şi în străinătate şi a participat la o serie de emisiuni de radio şi de televiziune atât la posturi naţionale cât şi internaţionale. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Din nou grevă la Radio Iași
13/05/2024 11:40

  Aproximativ 20 de angajati ai postului Radio Romania Iasi au reluat seria protestelor spontane. Prin actiunea de astăzi, acestia reclamă desconsiderarea propunerilor venite din partea salariatilor po ...

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a scăpat de controlul judiciar. El era acuzat de corupție
13/05/2024 11:27

 Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a scăpat de controlul judiciar in dosarul in care este acuzat de DNA de fapte de corupţie. Magistraţii Tribunalului Botoşani au ridicat măsura control ...

„Concert la Palat
13/05/2024 10:51

Maine, Opera Natională Romană din Iasi va oferi publicului, la Palatul Culturii din Iasi, un nou concert cameral. Acesta face parte din programul intitulat „Concert la Palat”, care a inceput luna ...

Ecce Homo, păzit cu mitralierele, la Iași
13/05/2024 09:22

O pictură celebră a artistului italian Titian a fost adusă la Iasi, de putină vreme, de la muzeul Bruckental din Sibiu. „Ecce Homo” / „Iată Omul” va sta timp de o lună la Muzeul Mu ...

Escrocii reinventează medoda Accidentul. Trei tentative de înşelăciune, într-o singură noapte
13/05/2024 09:19

Cateva persoane din Neamţ au dat dovadă de vigilenţă, necăzand in plasa unor escroci care au incercat să le speculeze stările emoţionale cand li s-a spus că „rude apropiate au suferit accidente“. ...

După şapte litri de vin, un ieşean şi-a înjunghiat mortal fratele
13/05/2024 08:45

Vineri, 10 mai, magistraţii au pronunţat sentinţa intr-un dosar ce s-a judecat cu o viteză uluitoare. Fapta, un omor prin injunghiere, s-a petrecut pe 9 ianuarie. Costel H. şi fratele său, Doru, s-au apuc ...

Guvernul a dat „undă verde” construirii drumului de acces către Aeroport
13/05/2024 08:30

În sedinta de săptămana trecută, Guvernul a adoptat o Hotărare privind trecerea unei constructii si a unui teren in suprafată de 1.070 de metri pătrati din domeniul public al statului si din adminis ...

Microbuz electric, destinat transportului copiilor aflați în situații de risc
13/05/2024 08:12

Copiii de la Centrul de zi din satul Cornesti, comuna Miroslava, vor beneficia in curand de un mijloc de transport modern, cu ajutorul căruia se vor putea deplasa in conditii de sigurantă de acasă la sediul ...

Bătrâna mamă s-a înarmat cu un ceaun şi s-a dus să-şi salveze fiica
13/05/2024 08:09

Povestea Oliviei e chiar un scenariu de telenovelă sud-americană. Acum e femeie matură, s-a indrăgostit de Cornel in urmă cu 14 ani, imediat ce a absolvit clasa a VIII-a. Locuia intr-o comună de langă Pa ...

Concurență record la admiterea în clasa a V-a, la Iași
13/05/2024 00:23

A inceput oficial perioada testărilor pentru admiterea la clasa a V-a in liceele si colegiile de top din Iasi. Prima testare s-a dat, sambătă, la Colegiul National „Costache Negruzzi”, unde s-a i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei