Perfecţiune într-un bob de orez. Pasiunea violonistului Alexandru Tomescu pentru gastronomie

al-tomescu0

Dimensiune font:

| 03-03-2021 18:15

 

E călător, timp de câteva luni pe an, pasionat de cultura asiatică, vorbitor de limba coreeană, aspirant la o dietă raw, cititor de Dilema Veche, zâmbitor din fire. Iar, de ceva vreme, e într-o relaţie fericită cu o vioară Stradivarius. Îl cheamă Alexandru Tomescu.

Ţi se pare că boeuf bourguignon e floare la ureche, mille-feuille îţi iese ca la cofetăriile franţuzeşti, iar bezeaua italienească o poţi pregăti şi cu ochii închişi? Ei bine, nu l-ai văzut pe Alexandru examinând câteva boabe de orez fiert, apoi lăsându-le liniştit deoparte şi măsurând încă o cantitate de orez, ca să-l pună la fiert.

După ce ţi se spune (cu o uşoară ironie în voce?) „Sushi e despre perfecţiune, nu poţi să-l faci decât perfect”, faci un pas înapoi şi-ţi revizuieşti toată relaţia pe care ai trăit-o cu focul şi cuţitele. Poate că ai ars paşii prea repede, poate că trebuie s-o iei de la zero, bunăoară cu un orez ajuns exact la consistenţa care trebuie.

Apoi te relaxezi când îl vezi pe el (care visează să ajungă la o alimentaţie bazată pe fructe, legume şi nuci) muşcând dintr-o negresă cu fructe uscate şi cafea, apoi închizând gura într-un zâmbet larg. „Dieta mea nu există atunci când intru la Violeta (Violeta’s Vintage Kitchen, în bucătăria căreia Alexandru a pregătit reţeta, n.red.), dar asta e tocmai excepţia care confirmă regula.”

Când a început să gătească, făcea supă de roşii de la plic şi cartofi prăjiţi, din cei gata tăiaţi şi congelaţi. „În studenţie am mâncat foarte prost, recunosc. Când eram în America mâncam o pungă mare de tortilla chips cu câte o găletuşă de smântână. Dumnezeule mare, dacă stau să mă gândesc, nici acum nu m-aş putea abţine!”.

Încet, încet, a ajuns la o alimentaţie preponderent vegetariană („Din păcate, la noi e greu să mănânci vegetarian. Dacă te duci la un restaurant obişnuit, ţi se dă caşcaval pane, cartofi prăjiţi şi salată de varză.”).

Meniuri în deplasare

Turneele au şi o componentă gastronomică: „Îmi amintesc de o supă thailandeză extraordinară, cu lapte de cocos şi lemongrass, pe care am mâncat-o într-un restaurant din Petrila; şi de un somon umplut cu gorgonzola, la Piteşti. Dar am dat şi peste chestii oribile, ca de exemplu un piept de pui care mirosea atât de tare, încât nu-l puteai duce la gură”.

Şi tocmai pentru că nu se poate baza pe ce găseşte la restaurant, poartă cu el o „rezervă strategică” – nuci, alune, fructe uscate, biscuiţi cu tărâţe. Pe cei din urmă (pe care i-a denumit „placaj”, din categoria „croanţelor”) obişnuia să-i cumpere în cantităţi atât de mari, încât vânzătoarea l-a întrebat o dată dacă sunt pentru câine. Iar el i-a răspuns, candid: „Nu, pentru mine”.

Pentru că mănâncă în oraş trei-patru luni pe an, când ajunge acasă tânjeşte după mâncăruri făcute acasă. „Am ajuns să detest să mănânc la restaurant, cu excepţia Violetei, unde atmosfera e ca de Greenwich Village”.

Abordare asiatică

Îi place mâncarea asiatică pentru că e sănătoasă, rapidă şi cu o estetică pe gustul lui: „În Coreea am descoperit o bucătărie foarte rapidă, produsul unei naţii care e nerăbdătoare de felul ei. Dacă un preparat s-ar face în mai mult de 10-15 minute, ar da faliment restaurantele. Acolo se trăieşte în alt ritm. Când mi-am deschis cont bancar, mi-au dat cardul de debit pe loc. Asta e Asia”. Apoi adaugă dezamăgit: „Am prieteni coreeni care sunt nedumeriţi când vin în România - aşteaptă o oră într-un restaurant, după care primesc un fel de mâncare rece”.

Preferă să mănânce puţin, mai ales seara şi evită combinaţiile „periculoase”. „Risotto?! Adică orez cu brânză? Niciodată!”, declamă zâmbind, apoi continuă cu explicaţia: „Italienii au nişte chestii fantastice, pastele, pizza, fructele de mare, dar le mănânc cu măsură fiindcă vreau să fiu sănătos, ca să pot da concerte încă mult timp de acum înainte”.

Micul dejun ideal

„Iei nişte musli, din cei simpli. Îi amesteci cu seminţe de floarea-soarelui, seminţe de in, nuci macadamia, goji sau alte fructe uscate, tărâţe şi un pic de miere. Fără lapte, Doamne fereşte, că nu e bună combinaţia dintre carbohidraţi şi proteine de origine animală; cu asta sunt de acord toţi nutriţioniştii. Apoi pui pulpa de la două portocale într-un blender şi o amesteci cu cerealele. Laşi totul deoparte 10-15 minute, ca să se înmoaie un pic.”

Un Ferrari în bucătărie

Alexandru nu concepe să fiarbă orezul altfel decât într-un aparat făcut special pentru asta: „Pe primul l-am cumpărat acum mulţi ani, în Olanda, la un preţ exorbitant. Apoi mi-am luat din Coreea un Cuckoo, un fel de Ferrari al rice cookers. Funcţionează pe pricipiul maşinii de spălat – bagi totul înăuntru, apeşi butonul şi pleci. Iar aparatul îţi ţine orezul cald chiar şi patru zile”.

http://www.goodfood.ro 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Imaginea emblematică a căderii Berlinului: un rus, cu două ceasuri la mână, ridică steagul Armatei Roșii deasupra Reichstag-ului
03/05/2024 14:48

La 2 mai 1945, a avut loc căderea Berlinului. Generalul Helmuth Weidling a semnat predarea capitalei germane către Armata Rosie. Anul 1945. Din buncărul său, Hitler vedea cum visul său, Reich-ul de 1000 ...

Informații de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Ce ar putea urma pentru marele actor: „O manoperă extrem de riscantă
03/05/2024 11:32

 Florin Piersic trece prin momente dificile, in pragul Pastelui. Actorul in varstă de 88 de ani incă se află internat in spital. Celebrul actor a fost internat la Spitalul Militar din Cluj, pentru o op ...

”Cutremur” în media. Nouă televiziuni nu se mai văd începând de azi în grila RCS
01/05/2024 22:15

 Nu mai putin de nouă posturi de televiziune au iesit incepand de azi din grila naţională a celui mai mare jucător din zona de cablu, RCS&RDS. Conform Paginademedia.ro, au apărut modificări impo ...

Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
01/05/2024 21:29

Desi este venerat pentru povestile sale pline de umor si intelepciune, Creangă era, de asemenea, renumit pentru farmecul său si pentru relatiile pasionale cu femeile din jurul său. Fără a fi constrans de r ...

1 Mai muncitoresc. Povestea melodiei lui Ciprian Porumbescu
01/05/2024 14:12

Cantecul de primăvară,precum si versurile la acea vreme, a fost compus de Ciprian Porumbescu in 1880. Cantecul original nu a avut nici o legătură cu sărbătoarea muncitorească. Se pare că versurile in ...

Câștigătorii Galei Premiilor Gopo 2024
30/04/2024 14:30

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului National ,,I. L. Caragiale’’ din Bucuresti, a avut loc cea de-a 18-a editie a Galei Premiilor Gopo, in cadrul căreia au fost celebrate performantele inregistrate d ...

Splendida Baie Turcească din Iași devine un hub al creativității
30/04/2024 12:38

 Splendida Baie Turcească din Iasi devine un hub al creativitătii, pentru zeci de artisti romani si străini, la Romanian Creative Week: expozitii, proiectii cinematografice si călătorii spre sine. Ba ...

A fost stabilit juriul Festivalului de Film de la Cannes
29/04/2024 11:30

Cu 15 zile inainte de debutul celei de-a 77-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, organizatorii săi au anunţat luni componenţa juriului de pe Croazetă, din care vor face parte, printre alţii, acto ...

Şase romane,selectate pe lista scurtă a prestigiosului premiu literar Women's Prize for Fiction
29/04/2024 10:55

Şase romane ce prezintă poveşti ample, care au in comun accentul convingător pus pe experienţe trăite de femei in regiuni diverse, din Sri Lanka pană in Noul Wales de Sud şi Shanghai, au fost selectate ...

Statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii va fi restaurată. Va dura doi ani
28/04/2024 11:36

 Primarul Mihai Chirica a semnat autorizatia de construire necesară lucrărilor de restaurare a statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare din fata Palatului Culturii. Finantarea lucrărilor ar putea fi asig ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei