„Curtea Constituţională este apogeul politizării unei instituţii”

1analiza-alexandru muraru

Dimensiune font:

| 22-07-2019 00:00

 

* „Prin ceea ce a făcut, validând referendumul - atenţie, a validat referendumul inclusiv comentând întrebările în decizia de validare! - Curtea Constituţională s-a desconsiderat din nou pe sine, s-a contrazis. Acest lucru nu face decât să întărească percepţia publică asupra faptului că e vorba de o răfuială politică împotriva preşedintelui Iohannis şi a opoziţiei”, susţine politologul ieşean Alexandru Muraru.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că propunerile de modificare a Constituţiei iniţiate de PNL-USR şi PSD-ALDE încalcă legea fundamentală - este vorba de prevederea care interzice amnistia şi graţierea pentru fapte de corupţie, care face obiectul uneia dintre întrebările la referendumul pe tema justiţiei, din 26 mai.

Conform CCR, interdicţia de a amnistia şi graţia faptele de corupţie trebuie stabilită prin lege. De asemenea, judecătorii consideră că interzicerea graţierii individuale pe care o poate da preşedintele încalcă drepturile fundamentale din Constituţie. Restul modificărilor, care se referă la interdicţia condamnaţilor penal de a fi aleşi în funcţii publice, precum şi interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei, dar şi extinderea posibilităţii de a ataca şi alte instituţii la CCR ordonanţele de urgenţă, sunt constituţionale.

Referendumul consultativ pe tema justiţiei care a avut loc pe 26 mai, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, a fost validat, în contextul în care au votat 41,28% dintre români.

La referendum, în judeţul Iaşi, conform datelor Biroului Electoral Central (BEC), prezenţa la urne a fost de 38,64%. În mediul rural au votat 131.054 de persoane, iar în mediul urban 168.361 de persoane.

Analiştii politici au abordat subiectul imediat după decizia CCR, cu scopul de a crea o imagine cât se poate de clară asupra percepţiei cetăţenilor în ceea ce priveşte situaţia actuală.

Alexandru Muraru, doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a declarat, pentru Evenimentul Regional al Moldovei, că decizia CCR care spune că interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie depăşeşte limitele revizuirii Constituţiei poate reţine câteva concluzii. Potrivit politologului ieşean, ar trebui să facem o distincţie între efectele juridice ale acestei decizii obligatorii şi percepţia asupra ei.
„În primul rând, preşedintele Iohannis nu va fi perceput ca fiind în culpă faţă de această decizie. Pentru că acea convocare a referendumului a fost expresia vocii majorităţii populaţiei. Prezenţa de 50% la alegerile europarlamentare a fost o consecinţă a declanşării referendumului. Dacă ne uităm în spate, la alegerile europene din 2007, 2009, 2014, vedem că acest tip de alegeri nu depăşea 30% din sufragii. Ori această prezenţă record proiectează referendumul cu un interes major în rândul populaţiei. Mai mult, vedem din cercetări că votanţii PSD- ALDE au votat la referendum, ceea ce înseamnă că şi electoratul acestor partide nu este de acord cu politica în domeniul justiţiei pe care a dus-o această majoritate în ultimii 3 ani. Din cele două întrebări, a doua a fost practic validată şi este un mare câştig”, a spus Alexandru Muraru.

Curtea Constituţională, dominată de PSD, s-a opus voinţei majorităţii”

Totodată, politologul consideră că interzicerea ordonanţelor de guvern în domeniul justiţiei şi includerea altor autorităţi ca posibile instituţii pentru a formula la CCR sesizări este un pas înainte considerabil, pe care nimeni nu-l va putea ignora. „El scoate din joc factorul guvernamental, deciziile arbitrare şi pe ascuns, şi ne amintim aici de OUG 13/2017 dată departe de ochii publicului, care a scos jumătate de milion de români în stradă. Şi, practic, pune capăt monopolului avocatului poporului în atacarea ordonanţelor guvernamentale. De cele mai multe ori, iar practica a demonstrat, acesta nu face altceva decât să servească intereselor majorităţii guvernamentale”, a accentuat Muraru.
În opinia sa, decizia CCR luată cu unanimitate spune şi o altă realitate. „Această Curte Constituţională este apogeul politizării unei instituţii. Şi prin ceea ce a făcut, validând referendumul - atenţie!, a validat referendumul inclusiv comentând întrebările în decizia de validare! - s-a desconsiderat din nou pe sine, s-a contrazis. Acest lucru nu face decât să întărească percepţia publică asupra faptului că e vorba de o răfuială politică împotriva preşedintelui Iohannis şi a opoziţiei”, consideră analistul politic.
Acesta este convins, invocând rezultatele care vor fi la următoarele seturi de alegeri, că decizia CCR nu face decât să radicalizeze şi mai mult atitudinea populaţiei faţă de PSD şi de establishment-ul PSD-ist.
„Este pentru majoritatea populaţiei confirmarea că PSD utilizează instrumentele şi oamenii puşi în instituţii pentru a bloca o decizie covârşitoare, aceea ca amnistia şi graţierea faptelor de coruptie să fie exclusă din mecanismul legislativ. O foarte mică parte, infimă, din electorat, poate percepe subtilităţile juridice sau chiar argumentele juridice CCR, percepţia fiind că această Curte Constituţională dominată de PSD s-a opus voinţei majorităţii. Amintiţi-vă că existau multe zvonuri ca referendumul va fi invalidat. Nu a fost invalidat, dar ulterior a anulat transpunerea în Constituţie a primei întrebări”, a punctat politologul ieşean.
Muraru susţine că decizia CCR nu va face decât să mobilizeze şi mai mult opoziţia şi să amplifice tema justiţiei pentru 2020, ceea ce, în opinia sa, va crea mari probleme pentru PSD-ALDE.
„Pentru că oricât ar antrena ei măsuri sociale şi majorări de venituri, proiecte guvernamentale etc., acest lucru va trece inevitabil în subsidiar. Nu se va distinge deloc. Mai mult, decizia CCR deschide o fereastră mare de oportunitate pentru o viitoare majoritate parlamentară, pentru o revizuire de ansamblu a legii fundamentale. Ori, schimbarea filosofiei instituţionale în care PSD a guvernat o mare parte din cei 30 de ani, le va reduce şi mai mult şansele de a mai fi vreodată primul partid în România”, a precizat Alexandru Muraru. Florentina SANDU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei