ANALIZĂ Bilanțul dosarelor grele care zac la DNA, unele chiar și de 6-7 ani / Ce dosare sensibile privind liderii Opoziției sunt încă în lucru

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 09-10-2021 12:06

Dosare vechi din 2015-2016 sunt încă în lucru pe rolul DNA, fără ca procurorii să dea o soluție într-un sens sau altul, potrivit unei analize a G4media.ro pe baza unor răspunsuri primite de la parchetul anticorupție, la solicitarea redacției.E vorba, în primul rând, de dosarele deschise de DNA Ploiești pe baza informărilor de la SRI, în perioada 2015-2017, preluate apoi de DNA Central după scandalurile privind presupusele abuzuri de la DNA Ploiești. Însă sunt și alte dosare vechi aflate de la bun început pe rolul DNA Central.


Astfel, sunt încă în lucru dosarele lui Sebastian Ghiță și Victor Ponta, cazul Murfaltar cu prejudiciu de 132 de milioane de euro, dosarul Rompetrol 3 în care sunt investigate infracțiuni de corupție privind memorandumul de înțelegere semnat de Guvernul Ponta cu compania kazahă sau deja celebrul și vechiul dosar Teldrum privindu-l pe Liviu Dragnea.

De menţionat, în context, că actualul procuror general a României, Gabriela Scutea, a câştigat procedura de nominalizare cu un proiect de management care prevedea soluţionarea dosarelor mai vechi de 5 ani.

În plus, sunt în lucru o serie de dosare mai recente, dar sensibile, precum cele ale liderilor Opoziției: dosarele privind proiectele cu fonduri europene derulate de Dan Barna de la USR sau un caz privind obținerea de către liderul PSD Marcel Ciolacu a calității de luptător cu rol determinant în Revoluție.Vezi mai jos lista pe larg

DNA a comunicat că dosarele fugarului Sebastian Ghiță sunt încă în lucru, deși au fost deschise în 2015, 2016 și 2017.

1. Dosarul Hidro Prahova privindu-l pe cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu

În acest caz privind fraudarea fondurilor europene pentru canalizarea din județul Prahova, Sebastian Ghiţă este inculpat pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Alături de el, sunt investigați încă din 2015, cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, omul de afaceri Vladimir Ciorbă (soțul deputatei PSD Laura Vicol, unul dintre patronii unei firme din grupul Nordis), fostul baron PSD de Prahova, Mircea Cosma, fiul lui, fostul deputat PSD Vlad Cosma și directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu.În acest dosar au fost făcute chiar arestări în 2015 de către DNA Ploiești. Spre exemplu, cumnatul lui Victor Ponta a stat câteva luni în arest. Prejudiciul se ridică la peste 2 milioane de euro.

2. Dosarul Tony Blair

Și acest caz este încă în lucru, potrivit unui răspuns al DNA la solicitarea G4media.ro, deși au trecut 5 ani de la deschiderea lui de către DNA Ploiești.

Fugarul Sebastian Ghiță și fostul premier Victor Ponta sunt inculpați încă din septembrie 2016 pentru folosirea influenței de lider de partid în scopul obținerii de foloase necuvenite și spălare de bani. Cei doi au avut și control judiciar și au dat cu subsemnatul la poliție în acest dosar.

DNA susţine că fostul preşedinte al PSD, Victor Ponta, şi-ar fi folosit autoritatea de lider de partid pentru a-l pune pe amicul lui, omul de afaceri din Ploieşti, Sebastian Ghiţă, pe un loc eligibil la alegerile parlamentare din 2012. În schimb, ar fi primit o sponsorizare de 220.000 de euro pentru aducerea în România a fostului premier britanic laburist Tony Blair. Astfel, fostul lider PSD ar fi beneficiat de un capital electoral finanţat cu bani negri.

3. Dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT”

Cazul a fost deschis tot de DNA Ploiești, în februarie 2017, și este încă în lucru, potrivit DNA.

 
Este cel mai serios dosar instrumentat la adresa lui Ghiţă, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro. Este dosarul din pricina căruia Ghiță a fugit din ţară în decembrie 2016, imediat ce a rămas fără imunitatea parlamentară. Cazul este instrumentat acum de procurorul Gheorghe Moţa de la Secţia 1 DNA.

Procurorii se chinuie să îi comunice lui Sebastian Ghiță, în Serbia, actele din dosar astfel încât să nu aibă probleme în instanță la o eventuală trimitere în judecată – sunt explicațiile primite off the record de G4media.ro la întrebarea de ce durează atât de mult soluționarea acestui dosar.

Fostul deputat PSD și ex-secretar al Comisiei de control a SRI, Sebastian Ghiţă, este acuzat că ar fi vămuit contractele IT acordate de stat. Patronii unor companii IT ar fi acceptat să îi dea o parte din bani lui Ghiţă, fie ca să câştige contracte, fie ca aceste contracte să se deruleze în bune condiţii.

”În această modalitate, Ghiță Sebastian Aurelian a primit, în perioada 2007 – 2014, pentru contractele atribuite societăților comerciale respective, sume de bani cuprinse între 3 milioane euro și 10 milioane euro”, aratau procurorii în 2017.

4. Dosarul Murfatlar

În octombrie 2016, procurorii DNA anunțau că au pus sub acuzare 41 de oameni de afaceri și funcționari de la Ministerului Finanțelor și ANAF pentru abuz în serviciu și evaziune fiscală. Prejudiciul e uriaș: 132 de milioane de euro. Compania Murfaltar România e acuzată de 5 infracțiuni de evaziune.

5. Dosarul lui Relu Fenechiu

Cu 2 condamnări la activ și cu 2 milioane de euro de dat la stat, fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, mai are la DNA un al 3-lea dosar penal în care e acuzat că ar fi primit mită 4,3 milioane de euro de la o companie IT ”pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții”.

După 5 ani de la începerea urmăririi penale, dosarul este încă în lucru, a anunțat DNA, la solicitatrea G4media.ro.

6. Dosarul Teldrum

Fostul lider PSD Liviu Dragnea este suspectat din noiembrie 2017 de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri europene în dosarul Teldrum. Prejudiciul se ridică la peste 6 milioane de euro.


Sursa: Inquam Photos/ Octav Ganea
Faptele ar fi fost comise în perioada în care Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. Procurorii i-au pus sechestru lui Dragnea pe o treime din venituri, un teren de aproape 3.000 de metri, un apartament de 80 de metri pătraţi, două maşini şi mai multe sume de bani aflate în conturi.

7. Dosarul Rompetrol 3

Și acest caz deschis în 2015 este încă în lucru la DNA, potrivit unui răspuns al parchetului anticorupție din octombrie 2021, la solicitarea G4media.ro.

Dosarul privește memorandumul de înțelegere cu Rompetrol, semnat de Guvernul Ponta în 2014. Este începută urmărirea penală în personam față de 2 persoane pentru trafic de influență, respectiv cumpărare de influență. Procurorii au ridicat documente de la Guvern privind memorandumul cu Rompetrol. Detalii aici.

În acest caz, și Departamentul de Justiție al SUA a deschis o anchetă în perioada 2015-2016, potrivit surselor G4media.ro. Este neclar ce s-a întâmplat cu ancheta americanilor.

8. Dosarul Palatul Știrbei al lui Andrei Chiliman

Un dosar deschis în decembrie 2015 pe numele fostului primar PNL din Sectorul 1, Andrei Chiliman, este înă în lucru la DNA, potrivit unui răspuns al intituției la solicitarea G4media.ro.

În acest caz, Chiliman este acuzat de abuz și complicitate la distrugere. Potrivit procurorilor, fostul edil ”a dat ajutor unei persoane interesate să distrugă, în perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, construcțiile monument istoric, anexe ale Palatului Știrbei, situat în centrul municipiului București (Calea Victoriei). Între construcțiile distruse se află pivnița Palatului Știrbei, împrejmuirile și remiza (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum și toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obținut niciun aviz sau autorizație de descărcare de sarcină arheologică. Acțiunea de demolare a pus in pericol bunul imobil Palat Știrbei (monument istoric) și vestigiile subterane care, astfel, au fost și ele distruse”, arătau procurorii ăntr-un comunicat din 2015.

În decembrie anul trecut, DNA a clasat dosarul în care fostul primar PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, și fostul lider al PNL Sector 1, Vlad Moisescu, erau acuzați de primirea de comisioane în schimbul unor contracte privind reabilitarea termică a blocurilor.

Totuși, o parte din dosar a fost disjunsă în vederea continuării cercetărilor. ”Prin aceeași soluție s-a mai dispus (…) disjungerea cauzei și constituirea unui nou dosar în vederea continuării cercetărilor cu privire la săvârșirea de către un om de afaceri a infracțiunii de evaziune fiscală”, a arătat DNA într-un răspuns pentru G4media.ro din ianuarie 2021. Și acest dosar disjuns este încă în lucru.

9. Dosarul ApaNova disjuns

Pe 1 noiembrie 2019, DNA a clasat parțial și dosarul Apa Nova cu prejudiciu de 23 de milioane de euro, ca rezultat al unor presupuse infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit portalului Tribunalului București, clasarea i-a privit pe directorii francezi ai companiei, Bruno Roche și Laurent Lalague, pe directoarea româncă Lavinia Săniuță și pe oamenii de afaceri Vlad Moisescu și Ovidiu Semenescu.

O parte a dosarului a fost disjunsă însă în vederea continuării anchetei. ”La data de 1 noiembrie 2019, s-a dispus disjungerea și continuarea cercetărilor, în stare de libertate, față de inculpata SC Apa Nova SA București, față de doi inculpați, la data faptelor persoane din conducerea societății, menționate anterior, fiecare sub aspectul infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor, precum și față de un administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare a banilor.

De asemenea, s-a dispus continuarea urmăririi penale “in rem” (față de faptă), sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, arăta DNA într-un răspuns pentru G4media.ro din mai 2020.

Potrivit unui răspuns al DNA din octombrie 2021, la solicitarea G4media.ro, această parte din dosarul Apa Nova este încă în lucru, deși e vorba de un caz deschis în 2015.

Dosare mai recente, sensibile

1. Dosarul lui Marcel Ciolacu

În octombrie 2020, DNA i-a comunicat revoluționarului Marian Moroșanu zis Ceaușescu soluția de clasare față de mai mulți revoluționari reclamați de acesta. Ceaușescu reclamase faptul că revoluționarii ar fi dobândit ilegal calitatea de ”luptător cu rol determinant” în Revoluție și ar fi obținut anumite privilegii financiare care decurg din aceasă calitate.


 
Totuși, procurorul Mihai Prună, adjunctul șefului Secției a-2-a din DNA, nu a clasat cazul și cu privire la Marcel Ciolacu și alte 11 persoane, ci îl ține în lucru.

”Persoana menționată de dv. în solicitare nu are calitate de suspect sau inculpat în legătură cu aspectele prezentate în articolul la care faceți referire”, este răspunsul DNA din octombrie 2021, la solicitarea G4media.ro privind stadiul dosarului care îl vizează pe liderul PSD, Marcel Ciolacu.

2. Dosarele lui Dan Barna

DNA a comunicat recent că a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene al vicepreședintelui USR Dan Barna, deschis în plină campanie prezidenţială, în 2019, când Barna a candidat la Preşedinţia României. Totuși, Dan Barna rămâne vizat în alte dosare privind fondurile europene derulate de familia lui ca urmare a unor sesizări DLAF din mai și septembrie 2021.

3. Dosarul lui Alexandru Cumpănașu

Și acest caz deschis de DNA Constanța în decembrie 2019 este încă în lucru la DNA, potrivit răspunsului parchetului anticorupție la solicitarea G4media.ro. Fostul candidat la prezidenţiale, Alexandru Cumpănaşu, a fost pus sub aczuare de DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, în decembrie 2019.

 

 

Procurorii suspectează că Alexandru Cumpănaşu ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul unui proiectului cu foduri europene. 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Dumitru Buzatu, șeful CJ Vaslui, prins în flagrant de DNA când primea o mită 1,25 milioane de lei. Mascații sunt acum la locuința lui din județ. Reacția lui Ciolacu
22/09/2023 21:53

Presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins in flagrant de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in timp ce ar fi primit o mită de 1,25 milioane lei pentru acordarea unui cont ...

Premierul combate speculațiile: 'N-a avut nimeni în cap vreodată să impoziteze nunţile şi botezurile'
22/09/2023 18:11

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, vineri la Buzău, că incă nu şi-a asumat proiectul de lege privind măsurile fiscale şi a anunţat că va avea, luni dimineaţă la ora 9.00, o nouă intalnire cu minist ...

Două scenarii 'imposibile' pentru moțiunea de cenzură
22/09/2023 17:47

Fără semnăturile parlamentarilor UDMR, partidele din opozitie sunt in fata unei mari dileme. Nu doar că opozitia are sanse infime să demită Guvernul prin motiune de cenzură, dar devine o „misiune impos ...

Proteste în Bulgaria împotriva bazelor militare NATO: Vrem să fim o țară neutră. S-a cerut demisia Guvernului
22/09/2023 13:11

La Sofia s-au produs joi ciocniri intre poliţia bulgară şi susţinători ai partidului ultranaţionalist Văzrajdane (Renaştere) care protestau impotriva politicilor guvernului prooccidental, cerand cabinet ...

ÎNTOARCEREA. DRUMUL CĂTRE IOBĂGIE PAVAT CU GRIJĂ ȘI INTENȚII
22/09/2023 12:40

Tu esti un om cinstit. Te trezesti dimineata, iti bei cafeaua, te imbraci frumos si pleci la serviciu. O zi, două, trei, o lună, un an, toată viata. Pentru munca prestată esti remunerat cu un salariu. Pest ...

Aruncă-l pe Goe din tren!
22/09/2023 12:13

Fostul repetent a imbătranit urăt: cu fata schimonosită de ură, bate isteric din picior si terorizează călătorii... O amenintă inclusiv pe Mamitica. Polonia si Ucraina, marile aliate de pană ieri, se ...

Steagul AUR, scos în afara legii, la inițiativa lui Nicolae Ciucă
22/09/2023 08:45

Presedintele PNL, Nicolae Ciucă, propune impunerea de amenzi mari pentru orice modificare adusă drapelului national, vizat fiind inclusiv steagul AUR Un proiect de lege initiat de către fostul premier Nicol ...

Guvernul vrea să dea ordonanță de urgență să poată crește taxele de mâine: „Având în vedere situația financiară dificilă a României”
22/09/2023 01:49

Ministerul Finantelor a publicat un proiect de Ordonantă de Urgentă care, odată adoptat, ar permite introducerea de impozite si taxe noi, dar si majorarea celor existente, fără să mai fie nevoie de astept ...

Preşedintele Coreei de Sud avertizează ONU despre posibile tranzacţii cu armament între Rusia şi Coreea de Nord
22/09/2023 01:46

Yoon Suk Yeol, preşedintele Coreei de Sud, a avertizat miercuri, in discursul ţinut la Adunarea Generală a ONU, despre posibilele tranzacţii cu armament intre Rusia şi Coreea de Nord. Liderul de la Seul ...

Analiză BBC: câți bani au cheltuit SUA pentru a ajuta Ucraina să reziste invaziei Rusiei
22/09/2023 01:45

Statele Unite au reprezentat un important aliat al Kievului in lupta impotriva trupelor ruse, care au invadat Ucraina in februarie 2022. De la inceputul războiului, America a sustinut financiar cu nu mai putin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei