1iohannis1

Dimensiune font:

Se pregăteşte formula liberală

| 12-10-2019 07:58

 

* potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, marţi, cel târziu, va fi nominalizat un prim-ministru * „După consultările de astăzi, ne îndreptăm cel mai probabil spre formula unui guvern PNL sau în jurul PNL”, a spus şeful statului

După cinci ore de dezbateri aprinse pe marginea moţiunii de cenzură, 238 de voturi din cele 245 exprimate în plenul Parlamentului au fost de ajuns pentru ca guvernul PSD, condus de Viorica Dăncilă, să fie demis. Preşedintele Klaus Iohannis a chemat la consultări partidele parlamentare pentru constituirea noului guvern, imediat după anunţarea rezultatului oficial.

Nu vor exista tăieri de salarii şi pensii”

Klaus Iohannis a subliniat faptul că România are nevoie urgentă de un executiv care să pregătească bugetul pentru 2020. „Vreau să fie foarte clar: nu vor exista tăieri de salarii şi pensii, aşa cum, în mod mincinos, afirmă pesediştii. În privinţa alegerilor anticipate, sunt în favoarea acestei soluţii, dar după prezidenţiale. Potrivit Constituţiei, anticipatele se realizează foarte greu şi numai cu acordul şi sprijinul concret ale unei majorităţi solide în Parlament. În plus, până la organizarea anticipatelor care nu poate fi mai devreme de primăvara anului viitor, Guvernul interimar Dăncilă ar rămâne în funcţie, lucru inacceptabil. Aşadar, acum avem nevoie de un guvern rapid instalat, iar după prezidenţiale putem să redeschidem discuţia pe alegeri anticipate”, a spus Iohannis.

Liderul USR Dan Barna a declarat vineri, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că au încheiat pactul pentru alegerile anticipate, iar şeful statului a fost în „asentimentul” formaţiunii pe care o conduce. „S-a discutat despre necesitatea unui nou Guvern. Guvernul Dăncilă a fost demis de către Parlament şi România are nevoie de un nou Guvern, care să aibă ca obiectiv realizarea de alegeri anticipate în februarie-martie anul viitor, obiectiv despre care USR vorbeşte de mai bine de un an de zile”, a spus Dan Barna. Astăzi chiar am înaintat pactul pentru anticipate. Preşedintele a fost în asentimentul nostru”, a mai menţionat liderul formaţiunii politice.

Dan Barna a afirmase de joi că USR va merge la consultările de la Cotroceni de vineri cu pactul pentru alegeri anticipate. El a susţinut că îi va cere lui Klaus Iohannis să îşi asume rolul de mediator şi mandatul pe care îl are conform Constituţiei.

În ceea ce îl priveşte pe Ludovic Orban, preşedintele PNL, acesta a precizat că, în cazul în care există posibilitatea unui acord în vederea anticipatelor, PNL susţine revenirea la popor, încredinţarea cât mai rapidă cetăţenilor români a posibilităţii de a decide un nou Parlament. „În cazul în care acest lucru nu va fi posibil şi preşedintele României ne va solicita să formăm guvernul, Partidul Naţional Liberal este pregătit să îşi asume răspunderea guvernării şi să formeze un guvern în jurul Partidului Naţional Liberal. Propunerea de premier a PNL este în persoana preşedintelui partidului, adică subsemnatul. În ceea ce priveşte toate minciunile pe care le-a lansat propaganda diversionistă a PSD că nu mai dăm salarii, că micşorăm salarii, că micşorăm pensii, că nu mai plătim proiectele pe PNDL sunt nişte minciuni gogonate, care nu au nicio legătură cu programul PNL”, a spus Ludovic Orban.

PNL, PMP şi USR au responsabilitatea principală de a forma un Guvern”

În opinia parlamentarului de Iaşi Petru Movilă, vicelider al deputaţilor PMP,„responsabilitatea celor care au votat moţiunea de cenzură este de a instala, în cel mai scurt timp, un guvern responsabil, care să guverneze pentru o Românie stabilă”. „În primul rând, trebuie să acceptăm ideea că nu toţi cei care au votat moţiunea de cenzură au votat pentru aceleaşi scopuri. Pro România a votat din argumente cu totul diferite faţă de PMP, PNL şi posibil USR. În ceea ce îi priveşte pe cei din ALDE, să nu uităm că până de curând erau în tabăra cealaltă... Referindu-mă la PNL, PMP şi USR au responsabilitatea principală de a forma un Guvern, iar pentru a realiza acest lucru este nevoie să facem apel, din nou, la instituţia dialogului, deoarece România a ajuns în situaţia de faţă din cauză că puterea şi opoziţia s-au baricadat în tranşee şi nu au insistat pe momentele de dialog. România are nevoie urgentă de Guvern”, a spus Petru Movilă.

Legea spune că, în cazul în care o moţiune de cenzură primeşte votul în Parlament, atunci se retrage votul de încredere al Legislativului pentru Guvern.

Potrivit Legii 90/2001 privind funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, principala consecinţă este aceea că Executivul nu mai poate emite ordonanţe de urgenţă sau propuneri legislative către Parlament.

Cum ar arăta schiţa viitorului Guvern al PNL

Nou guvern de tranziţie ar urma să fie unul mai suplu. Vor fi între 15 şi 18 ministere. Printre propunerile de numire a noilor miniştri se află, conform unor surse liberale, şi deputatul de Iaşi Costel Alexe, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, considerat a fi „specialistul partidului pentru portofoliul Ministerului Mediului”.

În ceea ce priveşte noul premier, acesta va fi Ludovic Orban, deja desemnat de PNL.

Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice: Robert Sighiartău (secretarul-general al PNL).Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României: Rareş Bogdan. Ministru de Externe: Vlad Nistor. O altă variantă este deputatul Ben Oni Ardelean, care are relaţii foarte bune cu republicanii americani. Pe ultima sută de metri au intrat în cursă şi Emil Hurezeanu, actualul ambasador al României în Germania şi fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu).

Ministru de Finanţe: Florin Cîţu, liderul senatorilor PNL. O altă variantă este deputatul Bogdan Huţucă.

Ministrul Justiţiei. Liberalii iau în considerare să meargă pe varianta unui independent, dar şi variante precum Cristina Trăilă, Alina Gorghiu, Cristian Băcanu sau Ioan Cupşa sunt luate în calcul. Ministerul Educaţiei: Raluca Turcan. Deputatul de Bihor Florica Cherecheş este o altă variantă luată în calcul de liberali.

Ministerul Apărării: Ovidiu Raeţchi, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale: Dan Vâlceanu, vicepreşedinte al PNL şi deputat de Gorj. Ministerul Tineretului şi Sportului: Mara Mareş, liderul tineretului PNL şi deputat de Braşov.

Ministerul Afacerilor Interne: Victor Paul Dobre, deputat liberal cu experienţă în domeniu şi care a mai deţinut acest portofoliu. O variantă ar fi şi deputatul Florin Roman. Ministerul Economiei: Iulian Dumitrescu, senator de Prahova.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: senatorul de Caraş-Severin Marcel Vela, care activează în Comisia pentru Ape şi Păduri, este o variantă. Alternativele sunt deputatul de Dolj Nicolae Giugea sau preşedintele Comisiei Permanente pentru UNESCO, deputatul Ionel Palăr.

Ministrul Transporturilor: Deputatul Lucian Bode, preşedinte al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor. Ministrul Culturii: Adriana Săftoiu, deputat de Bucureşti, jurnalist şi scriitor Şi Gigel Ştirbu, actualul preşedinte al Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, poate fi o opţiune. Ministrul Turismului: Pavel Popescu. Ministrul Fondurilor Europene: Bogdan Glăvan, profesor universitar în economie şi consilier al lui Orban în acest domeniu. Florentina SANDU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Traian Băsescu, semnal către parlamentarii PMP: Moțiunea de cenzură este nepotrivită în actuala situație
03/08/2020 17:20

Fostul presedinte Traian Băsescu a declarat luni, la Digi24, referitor la motiunea de cenzură pregătită de PSD si a cărei adoptare in Parlament ar provoca demiterea Guvernului, că in opinia sa nu este mom ...

Guvernul Orban spune că pedofilii riscă să fie discriminați / DOCUMENT
03/08/2020 17:18

 Guvernul Ludovic Orban a atacat la CCR o lege care inăspreste pedepsele pentru viol si pedofilie si prevede că faptele devin imprescriptibile, Executivul fiind de părere că persoanele care abuză sexu ...

VIDEO După Ludovic Orban și Rareș Bogdan, încă un PNL-ist calcă pe 'bec': petrecere cu dedicații, băutură, horă și manele pentru un candidat PNL
03/08/2020 12:25

Reprezentantii PNL mai fac o gafă, in plină pandemie de Covid-19. Marcel Deac Iancău este omul pe care mizează PNL Timis la alegerile locale pentru Primăria Giarmata din Timis. Întalnirea liberalului ...

Ludovic Orban a EXPLODAT la adresa PSD din cauza moțiunii de cenzură: E un gest politicianist
03/08/2020 12:05

Premierul Ludovic Orban a izbucnit la adresa PSD din cauza motiunii de cenzură pe care partidul a promis că o depune pentru a dărama guvernul. Orban spune că e vorba de un gest politicianist si că PSD nu a ...

Tăriceanu dă primul semnal pentru suspendarea lui Iohannis: 'Încep să cred că doar plecarea lui Orban nu va fi suficientă'
03/08/2020 11:43

Călin Popescu Tăriceanu presedintele ALDE, dă de inteles că ar fi oportună suspendarea presedintelui Iohannis. Acesta afirmă că doar plecarea premierului Orban nu este suficientă, in conditiile in care ...

Reprezentanții elevilor protestează în fața Guvernului: i-au adus un ceas lui Ludovic Orban
03/08/2020 10:37

Elevii din Capitală protestează in fata Guvernului, dar o fac si in numele colegilor din tară. Elevii protestează din cauza faptului că se apropie inceperea anului scolar, iar la nivel guvernamental nu s-a ...

Un fost ministru din Giurgiu, candidat PSD la Primăria Piatra-Neamţ
02/08/2020 20:55

    * desemnarea lui Răzvan Cuc drept candidat la Primăria Piatra-Neamţ a determinat-o pe senatoarea Emilia Arcan, preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Neamţ, să demisioneze din partid ...

Ce alibiuri au cei 33 de mercenari ruși arestați în Belarus. Unul a spus că nu-și cunoaște destinația
02/08/2020 11:59

 Dezacordul intervine intr-un moment cand relaţiile diplomatice sunt tensionate intre Belarus şi aliatul său tradiţional Rusia, cu legăturile afectate după ce aceşti vecini nu au reuşit să se pun ...

Prefectul județului Timiș, unde masca a devenit OBLIGATORIE, în concediu, la data luării măsurii
02/08/2020 11:09

 De ieri, de la ora 19, locuitorii judetului Timis au obligatia de a purta măsti in spatii publice deschide precum pietele, targurile sau statiile de transport in comun. De asemenea, patronii de terase si ...

HAOS total - Primarul Timișoarei susține că a fost DEZINFORMAT de propriul Guvern: Am fost indus în eroare
02/08/2020 10:46

 Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, sustine că a fost ”indus in eroare” de textele emise de Guvern, la nivel national. El arată că era doar o recomandare de a inchide terasele după ora 23.0 ...