alexandru muraru

Dimensiune font:

Viorica Dăncilă, pe locul şase în sondajele pentru prezidenţiale

| 07-08-2019 00:00

 

* în barometrul IMAS privind alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis se află pe primul loc (42% din intenţiile de vot) * pe locul doi se poziţionează liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, urmat de Victor Ponta, Dacian Cioloş, Dan Barna şi Viorica Dăncilă

Deşi deziluziile provocate de politică din ultima perioadă s-au manifestat printr-un sentiment de ineficacitate politică, cinism şi neîncredere în procesul politic, politicieni şi instituţiile politice, românii au dat o adevărată lecţie de democraţie în luna mai a acestui an, odată cu alegerile europene, care s-au încheiat cu cea mai mare prezenţă la votul pentru Parlamentul European de la aderarea României la Uniune, în 2007. Asta arată că românii au început să vadă votul ca pe o „responsabilitate civică” comună, chiar dacă sunt scârbiţi de sistem. Aceştia sunt aşteptaţi din nou la vot peste trei luni şi câteva zile, scena politică pregătindu-se pentru marea confruntare: alegerile prezidenţiale.

Alegeri prezidenţiale 2019, candidaţii principalelor partide politice

Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Electorale Permanente (AEP), alegerile prezidenţiale de anul acesta urmează să se desfăşoare pe 10 noiembrie, primul tur de scrutin, şi 24 noiembrie, cel de-al doilea tur.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îşi doreşte un nou mandat încă de anul trecut, având susţinerea PNL. În ceea ce priveşte PSD, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional din 15 iulie, social-democraţii au respins prin vot propunerea ca liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, să fie susţinut la alegerile prezidenţiale şi au decis că vor avea propriul candidat, pe Viorica Dăncilă. Pe 21 iulie, USR-PLUS a stabilit ca Dan Barna să fie candidatul alianţei la prezidenţiale 2019, iar pentru funcţia de premier l-a validat pe Dacian Cioloş. Din partea ALDE, candidatul la prezidenţiale este Călin Popescu Tăriceanu.

Votul din 26 mai a prefigurat deja confruntarea din toamnă

Partidele s-au reaşezat după alegerile europarlamentare, când PSD a pierdut masiv din susţinerea pe care o avea în rândul populaţiei, din pricina numeroaselor erori comise de la preluarea puterii şi până în prezent alături de ALDE, remarcându-se o creştere la PNL, care a câştigat alegerile europarlamentare cu 27% din voturi.

Astfel, în cel mai recent sondaj IMAS privind alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis se află pe primul loc, în timp ce Viorica Dăncilă se clasează pe locul şase în preferinţele electoratului. Potrivit barometrului IMAS, Klaus Iohannis este cotat cu aproximativ 42% din intenţiile de vot. Pe locul doi, dar la mare distanţă, se poziţionează liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cotat cu 13,8% din preferinţele electorale.

De altfel, prezent săptămâna trecută la Iaşi, liderul organizaţiei judeţene ALDE, Varujan Vosganian a menţionat că ALDE va începe cât de curând campania electorală în ceea ce priveşte strângerea de semnături şi reţeaua pe care o vor face pentru promovarea lui Tăriceanu. În turul doi de scrutin Klaus Iohannis trebuie să aibă un contracandidat, nu un partener. Din partea coaliţiei, pe toate sondajele, dintre cei doi (Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu - n. r.), singurul contracandidat este Călin Popescu Tăriceanu (...) Noi încercăm să salvăm coaliţia, dar nu cu orice preţ”, a spus Vosganian la Iaşi.

Această candidatură este văzută în ALDE drept o posibilitate de revigorare a partidului înainte de locale şi parlamentare, după eşecul de la europarlamentare, când liberal-democraţii au scos un procent sub pragul electoral.

Dăncilă, creditată cu 7,5% din intenţiile de vot

Ultimul sondaj IMAS arată că pe locul trei în preferinţele electorale se află Victor Ponta (12,9%), urmat de Dacian Cioloş (10,4%) şi Dan Barna (9,4%).

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, se situează pe locul şase în preferinţele românilor pentru Palatul Cotroceni, fiind creditată cu 7,5% din intenţiile de vot.

Pentru acest studiu, realizat prin telefon în perioada 15 iulie – 2 august, au fost intervievate 1010 persoane cu vârsta peste 18 ani. Eroarea de eşantionare – plus minus 3,1%.
Din perspectiva lui Alexandru Muraru, doctor în ştiinţe politice, măsurarea
lui Dacian Cioloş şi Dan Barna separat nu presupune că această candidatură oarecum definitivă din partea alianţei USR-PLUS, în persoana domnului Barna, ar constitui suma scorurilor celor doi împreună. „În politică, niciodată 1+1 nu fac 2, mai ales în cadrul unui scrutin prezidenţial, unde alegerile sunt mai personale, mai distanţate faţă de formaţiunile politice, mai paradoxale poate. Aşa cum, într-un eventual tur doi Barna-Iohannis, 60% din electorii USR vor merge cu Klaus Iohannis, iar mare parte din electoratul PSD va sta acasă, cei puţini care vor ieşi la vot preferându-l pe Iohannis. În imaginarul votantului PSD, Dan Barna este sinonim cu întreaga pleiadă de teorii ale conspiraţiei debitate de liderii PSD în ultimii ani: Soros, #rezist, implicarea puterilor străine etc.”, a spus Alexandru Muraru.

Referindu-se la procentul lui Călin Popescu Tăriceanu, cotat cu 13,8% din preferinţele electorale, politologul îl atribuie „notorietăţii construite în 30 de ani”. „S-a menţinut la vârful politicii şi, chiar dacă este parte a unei guvernări care abia se chinuie să supravieţuiască, el nu e asociat neapărat cu guvernarea, fiind văzut ca un lider parlamentar”, a explicat Muraru. Acesta a subliniat faptul că sondajul nu surprinde întreaga perioadă de dezbateri şi dezvăluiri, întreaga serie de gafe ale instituţiilor sau ale liderilor PSD (ex: cazul Andronescu), cercetarea fiind realizată în perioada 15 iulie – 2 august. „Deci cred că acesta oferă o evaluare oarecum mai optimistă decât situaţia reală la acest moment. Pierderea autorităţii şi legitimităţii unei guvernări, care în ochii opiniei publice este vinovată de degradarea instituţiilor, are un efect negativ direct, suplimentar asupra prim-ministrului, preşedintele PSD şi candidatul acestei formaţiuni la prezidenţiale. Acum este, cred, destul de limpede, din punctul meu de vedere, că amânarea congresului PSD care trebuia să aibă loc în primele zile ale lui august este mesajul cel mai evident că se caută o soluţie de avarie”, a menţionat politologul ieşean.

E posibil ca un front de stânga să mai atenueze prăbuşirea PSD”

În opinia sa, există relativ puţine şanse ca Dăncilă să rămână candidatul PSD la prezidenţiale. Chiar dacă PSD este exclus din ipotezele cu şanse reale de a câştiga preşedinţia, pentru niciun social-democrat nu este indiferent modul în care va pierde PSD. „Eventuala ratare a candidatului PSD pentru turul II – acum foarte probabilă – va angaja o diminuare dramatică a şanselor ca guvernul să mai poată sta un an în funcţie. Niciodată un astfel de guvern nu a rezistat. Nici în 2009, nici în 2014. Se amplifică forţe centrifuge la nivelul organizaţiilor, a majorităţii parlamentare, primarii încep să migreze, coaliţia se va face ţăndări. Mai ales că aceasta ar fi o înfrângere consecutivă după europarlamentare şi cred că ar compromite definitiv şansa PSD în 2020 de a rămâne în cărţi. Este posibil fie să se apeleze la o soluţie externă (ex. Raed Arafat, Ion Ţiriac, Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei, Mircea Diaconu ş.a.), sau să se meargă pe mâna lui Tăriceanu, pentru ca PSD să nu aibă emoţii ca ALDE să iasă de la guvernare cu câteva luni înainte de alegeri (aşa cum a făcut PSD în septembrie 2009, în guvernul PSD-PDL). Cel mai probabil, Tăriceanu va prelua candidatura. Dacă vă uitaţi pe partide, PSD, ALDE, Pro-România pot spera la un 30%. Deci, e posibil ca un front de stânga să mai atenueze prăbuşirea PSD. Dar, de asemenea, apreciez că Gabriela Firea are şanse scăzute de a primi candidatura, în PSD fiind un curent nefavorabil ei, iar această cursă pierdută ar atrage şi pierderea şansei de a se realege la capitală în 2020”, a conchis Alexandru Muraru. Florentina SANDU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Rezultat INCREDIBIL - DIICOT a publicat rezultatul testului ADN al resturilor din pădurea Caracal
17/08/2019 10:32

Biroul de Informare si Relatii Publice din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism este imputernicit să aducă la cunostinta opiniei publice următoarele: &Ic ...

Cat a costat elicopterul privat cu care a venit Dancila la Iasi? Premierul zice ca e dreptul PSD, (Video)
16/08/2019 17:08

 Premierul Viorica Dancila a fost intrebata, vineri, intr-o conferinta de presa la Iasi, cat a costat deplasarea sa cu elicopterul in aceasta vizita, moment in care vicepremierul Mihai Fifor, aflat langa e ...

Test de cultură generală pentru accederea în noul PRM
16/08/2019 00:00

  * a apărut primul partid in care poţi fi membru doar dacă treci un test de cultură generală * „Dacă orele de istorie, de cultură civică sau de geografie ţi-au dat mereu bătăi de cap, l ...

Guvernul Dăncilă, „incapabil să respecte legile ţării”
16/08/2019 00:00

  * la Iaşi, construcţia de autostrăzi şi şosea de centură, spital regional de urgenţă şi secţie de chirurgie cardiacă pediatrică, noi sedii pentru Operă şi Filarmonică, ori centru de arşi ...

Lucrările la Podul de la Ungheni, blocate
13/08/2019 00:00

  * potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, pentru ca lucrările Podului de la Ungheni să poată fi demarate, este necesar un Acord intre Guvernul Romaniei şi Guvernul Republicii Moldova Luc ...

„Guvernul nu-şi face treaba decât împins de la spate de tragedii”
13/08/2019 00:00

  * „Acum un an am depus o propunere legislativă privind interzicerea live-urilor in timpul condusului, un proiect pe care Guvernul l-a avizat negativ, cu semnătura doamnei Dăncilă”, spune ...

Liberalii ieşeni au ieşit în stradă, pentru Iohannis
11/08/2019 18:46

* PNL Iaşi a demarat, sambătă, campania de strangere de semnături pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie * deşi legislaţia in vigoare admite inscrierea unei candidaturi pentru funcţia de pre ...

Cosette vrea scaunul lui Dan Barna!
09/08/2019 00:00

  * Cosette Chichirău, deputat USR de Iaşi, a anunţat, printr-o scrisoare adresată membrilor USR, că il va contracandida pe Dan Barna la preşedinţia partidului * alegerile vor avea loc la inceputul ...

ALDE moare, dar nu se predă!
09/08/2019 00:00

  * un secretar de stat ieşean face agitaţie pentru ALDE * Ciprian Lucian Roşca, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, va part ...

Costel Alexe anunţă marea migrare a pesediştilor către PNL. PSD contraatacă!
08/08/2019 10:10

  Deputatul Costel Alexe, vicepreşedinte PNL şi lider al liberalilor ieşeni, susţine că cel puţin zece primari PSD din judeţul Iaşi il vor susţine pe Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale, u ...