alexandru muraru

Dimensiune font:

Viorica Dăncilă, pe locul şase în sondajele pentru prezidenţiale

| 07-08-2019 00:00

 

* în barometrul IMAS privind alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis se află pe primul loc (42% din intenţiile de vot) * pe locul doi se poziţionează liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, urmat de Victor Ponta, Dacian Cioloş, Dan Barna şi Viorica Dăncilă

Deşi deziluziile provocate de politică din ultima perioadă s-au manifestat printr-un sentiment de ineficacitate politică, cinism şi neîncredere în procesul politic, politicieni şi instituţiile politice, românii au dat o adevărată lecţie de democraţie în luna mai a acestui an, odată cu alegerile europene, care s-au încheiat cu cea mai mare prezenţă la votul pentru Parlamentul European de la aderarea României la Uniune, în 2007. Asta arată că românii au început să vadă votul ca pe o „responsabilitate civică” comună, chiar dacă sunt scârbiţi de sistem. Aceştia sunt aşteptaţi din nou la vot peste trei luni şi câteva zile, scena politică pregătindu-se pentru marea confruntare: alegerile prezidenţiale.

Alegeri prezidenţiale 2019, candidaţii principalelor partide politice

Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Electorale Permanente (AEP), alegerile prezidenţiale de anul acesta urmează să se desfăşoare pe 10 noiembrie, primul tur de scrutin, şi 24 noiembrie, cel de-al doilea tur.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îşi doreşte un nou mandat încă de anul trecut, având susţinerea PNL. În ceea ce priveşte PSD, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional din 15 iulie, social-democraţii au respins prin vot propunerea ca liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, să fie susţinut la alegerile prezidenţiale şi au decis că vor avea propriul candidat, pe Viorica Dăncilă. Pe 21 iulie, USR-PLUS a stabilit ca Dan Barna să fie candidatul alianţei la prezidenţiale 2019, iar pentru funcţia de premier l-a validat pe Dacian Cioloş. Din partea ALDE, candidatul la prezidenţiale este Călin Popescu Tăriceanu.

Votul din 26 mai a prefigurat deja confruntarea din toamnă

Partidele s-au reaşezat după alegerile europarlamentare, când PSD a pierdut masiv din susţinerea pe care o avea în rândul populaţiei, din pricina numeroaselor erori comise de la preluarea puterii şi până în prezent alături de ALDE, remarcându-se o creştere la PNL, care a câştigat alegerile europarlamentare cu 27% din voturi.

Astfel, în cel mai recent sondaj IMAS privind alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis se află pe primul loc, în timp ce Viorica Dăncilă se clasează pe locul şase în preferinţele electoratului. Potrivit barometrului IMAS, Klaus Iohannis este cotat cu aproximativ 42% din intenţiile de vot. Pe locul doi, dar la mare distanţă, se poziţionează liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cotat cu 13,8% din preferinţele electorale.

De altfel, prezent săptămâna trecută la Iaşi, liderul organizaţiei judeţene ALDE, Varujan Vosganian a menţionat că ALDE va începe cât de curând campania electorală în ceea ce priveşte strângerea de semnături şi reţeaua pe care o vor face pentru promovarea lui Tăriceanu. În turul doi de scrutin Klaus Iohannis trebuie să aibă un contracandidat, nu un partener. Din partea coaliţiei, pe toate sondajele, dintre cei doi (Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu - n. r.), singurul contracandidat este Călin Popescu Tăriceanu (...) Noi încercăm să salvăm coaliţia, dar nu cu orice preţ”, a spus Vosganian la Iaşi.

Această candidatură este văzută în ALDE drept o posibilitate de revigorare a partidului înainte de locale şi parlamentare, după eşecul de la europarlamentare, când liberal-democraţii au scos un procent sub pragul electoral.

Dăncilă, creditată cu 7,5% din intenţiile de vot

Ultimul sondaj IMAS arată că pe locul trei în preferinţele electorale se află Victor Ponta (12,9%), urmat de Dacian Cioloş (10,4%) şi Dan Barna (9,4%).

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, se situează pe locul şase în preferinţele românilor pentru Palatul Cotroceni, fiind creditată cu 7,5% din intenţiile de vot.

Pentru acest studiu, realizat prin telefon în perioada 15 iulie – 2 august, au fost intervievate 1010 persoane cu vârsta peste 18 ani. Eroarea de eşantionare – plus minus 3,1%.
Din perspectiva lui Alexandru Muraru, doctor în ştiinţe politice, măsurarea
lui Dacian Cioloş şi Dan Barna separat nu presupune că această candidatură oarecum definitivă din partea alianţei USR-PLUS, în persoana domnului Barna, ar constitui suma scorurilor celor doi împreună. „În politică, niciodată 1+1 nu fac 2, mai ales în cadrul unui scrutin prezidenţial, unde alegerile sunt mai personale, mai distanţate faţă de formaţiunile politice, mai paradoxale poate. Aşa cum, într-un eventual tur doi Barna-Iohannis, 60% din electorii USR vor merge cu Klaus Iohannis, iar mare parte din electoratul PSD va sta acasă, cei puţini care vor ieşi la vot preferându-l pe Iohannis. În imaginarul votantului PSD, Dan Barna este sinonim cu întreaga pleiadă de teorii ale conspiraţiei debitate de liderii PSD în ultimii ani: Soros, #rezist, implicarea puterilor străine etc.”, a spus Alexandru Muraru.

Referindu-se la procentul lui Călin Popescu Tăriceanu, cotat cu 13,8% din preferinţele electorale, politologul îl atribuie „notorietăţii construite în 30 de ani”. „S-a menţinut la vârful politicii şi, chiar dacă este parte a unei guvernări care abia se chinuie să supravieţuiască, el nu e asociat neapărat cu guvernarea, fiind văzut ca un lider parlamentar”, a explicat Muraru. Acesta a subliniat faptul că sondajul nu surprinde întreaga perioadă de dezbateri şi dezvăluiri, întreaga serie de gafe ale instituţiilor sau ale liderilor PSD (ex: cazul Andronescu), cercetarea fiind realizată în perioada 15 iulie – 2 august. „Deci cred că acesta oferă o evaluare oarecum mai optimistă decât situaţia reală la acest moment. Pierderea autorităţii şi legitimităţii unei guvernări, care în ochii opiniei publice este vinovată de degradarea instituţiilor, are un efect negativ direct, suplimentar asupra prim-ministrului, preşedintele PSD şi candidatul acestei formaţiuni la prezidenţiale. Acum este, cred, destul de limpede, din punctul meu de vedere, că amânarea congresului PSD care trebuia să aibă loc în primele zile ale lui august este mesajul cel mai evident că se caută o soluţie de avarie”, a menţionat politologul ieşean.

E posibil ca un front de stânga să mai atenueze prăbuşirea PSD”

În opinia sa, există relativ puţine şanse ca Dăncilă să rămână candidatul PSD la prezidenţiale. Chiar dacă PSD este exclus din ipotezele cu şanse reale de a câştiga preşedinţia, pentru niciun social-democrat nu este indiferent modul în care va pierde PSD. „Eventuala ratare a candidatului PSD pentru turul II – acum foarte probabilă – va angaja o diminuare dramatică a şanselor ca guvernul să mai poată sta un an în funcţie. Niciodată un astfel de guvern nu a rezistat. Nici în 2009, nici în 2014. Se amplifică forţe centrifuge la nivelul organizaţiilor, a majorităţii parlamentare, primarii încep să migreze, coaliţia se va face ţăndări. Mai ales că aceasta ar fi o înfrângere consecutivă după europarlamentare şi cred că ar compromite definitiv şansa PSD în 2020 de a rămâne în cărţi. Este posibil fie să se apeleze la o soluţie externă (ex. Raed Arafat, Ion Ţiriac, Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei, Mircea Diaconu ş.a.), sau să se meargă pe mâna lui Tăriceanu, pentru ca PSD să nu aibă emoţii ca ALDE să iasă de la guvernare cu câteva luni înainte de alegeri (aşa cum a făcut PSD în septembrie 2009, în guvernul PSD-PDL). Cel mai probabil, Tăriceanu va prelua candidatura. Dacă vă uitaţi pe partide, PSD, ALDE, Pro-România pot spera la un 30%. Deci, e posibil ca un front de stânga să mai atenueze prăbuşirea PSD. Dar, de asemenea, apreciez că Gabriela Firea are şanse scăzute de a primi candidatura, în PSD fiind un curent nefavorabil ei, iar această cursă pierdută ar atrage şi pierderea şansei de a se realege la capitală în 2020”, a conchis Alexandru Muraru. Florentina SANDU

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Reacția lui Dan Barna, după incidentul cu Aurelian Bădulescu și Nicușor Dan: E un eveniment fără precedent, prin violența și stupiditatea lui
05/06/2020 11:24

 „Nu o să il opriti pe Nicusor. Nu o să ii opriti pe bucuresteni. Administratia de troli a Bucurestiului a arătat că e o adunătură de huligani care a confiscat acest oras si care trebuie indep ...

O ședință de MILIARDE: Ce Ordonanțe a mai dat Guvernul
05/06/2020 07:39

Proiectele de acte normative adoptate in cadrul sedintei Guvernului Romaniei din 4 iunie 2020 I. PROIECTE DE LEGI 1. PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Acordului-cadru intre Uniunea Europeană si statele sa ...

SONDAJ CURS - Semnal de ALARMĂ pentru Guvern: Principala temere a românilor în urma pandemiei
05/06/2020 07:36

 Cel mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană si Regională - CURS arată că epidemia de coronavirus nu mai este principala temere a romanilor, ci posibilitatea pierderii locului de mun ...

Varianta avansată de UDMR pentru data alegerilor locale și parlamentare
04/06/2020 20:09

Uniunea Democrată Maghiară din Romania (UDMR) susţine organizarea alegerilor locale in septembrie sau octombrie şi a alegerilor parlamentare la termen, iar o eventuală amanare a acestora pentru anul viitor ...

Budapesta mai dă o LOVITURĂ: Uzina Suzuki va produce, în fabrica sa din Ungaria, numai mașini hibride, pentru UE
04/06/2020 15:01

 Şeful Departamentului de comunicare de la Suzuki Ungaria, Zsuzsanna Bonnar-Csonka, a precizat că producătorul auto s-a pregătit pentru lansarea de noi modele hibride prin investiţii in valoare de mai ...

Agustin Zegrean, reacție SHOW după decizia CCR pe alegeri: Ce? Credeți că ar fi foarte rău dacă am rămâne fără primari?
03/06/2020 14:47

 De asemenea, şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale este neconstituţională. "Trebuia să deschidă Codul Administrativ care a fost adoptat anul ...

Tăriceanu a răbufnit la adresa Guvernului Orban: 'În loc de vorbe dulci mai bine dați banii copiilor, bandiți de drumul mare!'
03/06/2020 11:02

 „A trecut si Ziua Copilului. Mesaje frumoase de la Presedintele Iohannis si de la “Guvernul Meu”. Cred că comunistii ar fi negri de invidie de cat de bine le functionează liberalilor m ...

Democrația a pierdut lupta cu viața!   http://clahar.eu/  by Claudiu Hirceaga
03/06/2020 09:02

  Democratia a pierdut lupta cu viata!   by Claudiu Hirceaga Democratia a murit? Claro que si! Deocamdată nu este trist, este doar adevarat, si-a dat neprevăzutul sfarsit in ziua in ...

Facilitățile fiscale pentru programatori, constructori și persoanele cu handicap, anulate de Guvern, în pandemie
02/06/2020 11:31

 Pe perioada pandemiei, Guvernul condus de Ludovic Orban a dat cu o mană somajul tehnic si a luat cu două facilitătile fiscale pentru programatori, constructori si persoanele cu handicap.   La in ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!