Prăbușirea Necontrolată a Ucrainei ar provoca un Deșert toxic în coasta României

7_11zon

Dimensiune font:

| 09-10-2023 00:11

Sprijinul occidental pentru Kiev se topește văzând cu ochii. Totuși, nu există nici un fel de negocieri care să ducă la o soluționare controlată a crizei. Riscul este imens.

Războiul din Ucraina băltește. După ce au ocupat o cincime din țară, rușii nu par grăbiți să facă noi cuceriri: au stabilizat linia frontului, au fortificat-o și îi lasă pe ucraineni să atace. Și îi toacă sistematic cu artileria.

La rândul lor, cu toate ajutoarele militare și financiare occidentale, ucrainenii nu par capabili să înainteze mai departe.

Mult-trâmbițata contraofensivă a eșuat.

Băltește războiul, băltește și presa. Rar am mai văzut în ultima vreme puncte de vedere originale și idei interesante despre conflictul din Ucraina. Atât în presa mainstream cât și în media alternative.

Doar premise deja bătătorite și concluzii previzibile.

Iată însă că mi-a căzut sub ochi un articol foarte, foarte interesant. A fost publicat zilele trecute de Responsible Statescraft, care este revista online a Institutului Quincy.

Institutul Quincy abordează subiecte de politică externă și militare, pledând pentru o politică de reținere a Statelor Unite pe plan internațional și împotriva implicării în războaie.

„Organul de presă” al institutului, Responsible Statescraft, are însă o orientare mult mai flexibilă și colaboratori cu orientări foarte diverse.

Articolul de care vorbesc poartă titlul „Eforturile Ucrainei vor eșua gradual... și apoi brusc?” și subtitlul „Un avertisment pentru cei care vor să oprească ajutoarele complet sau cer o «victorie totală» - fiți atenți ce vă doriți”.

Autorul articolului este George Beebe, fost între altele șeful departamentului de analiză a Rusiei din cadrul CIA și consilier pe probleme rusești al vicepreședintelui Dick Cheney.

După cum indică foarte clar și de la bun început subtitlul, Beebe se situează la mijloc între tabăra celor care cer oprirea imediată a finanțării și cei care doresc prelungirea războiului până la o ipotetică zdrobire totală a Rusiei.

Cu alte cuvinte, ideile lui Beebe sunt foarte apropiate de cele ale lui Kissinger.

Meritul lui Beebe este însă că explică și consecințele.

Articolul său din Responsible Statescraft începe voit șocant:

„Cum ar putea eșua eforturile de război din Ucraina? Evoluția evenimentelor din ultimele două săptămâni amintește de cuvintele lui Ernest Hemingway: «Două moduri. Treptat și apoi brusc».”

Beebe își structurează textul în trei părți:

1. Degradarea galopantă a sprijinului americano-occidental față de Ucraina;

2. Ce s-ar întâmpla în cazul unei prăbușiri totale a acestui sprijin combinat cu lipsa negocierilor cu Rusia;

3. Soluția pentru evitarea unei catastrofe geopolitice.

Elementele crizei occidentale invocate de Beebe în prima parte sunt în general cunoscute:

- presiunile din Congresul SUA pentru reducerea/eliminarea sprijinului financiar pentru Ucraina;

- recenta vizită a lui Zelenski la Capitoliu, unde a fost „tratat ca un intrus;

- semnele de „oboseală” din Europa – de la războiul cerealelor și compararea de către președintele polonez Duda a Ucrainei cu un „înecat” până la Polonia și Slovacia care s-au alăturat Ungariei în tabăra țărilor UE care refuză să mai trimită arme Kievului.

În partea a treia, Beebe pledează pentru o abordare moderată a războiului – continuarea finanțării regimului de la Kiev pentru a împiedica o prăbușire necontrolată a acestuia, în paralel cu deschiderea de negocieri cu Rusia pentru identificarea unei soluții de pace.

Fostul analist CIA scrie:

„Occidentul și Rusia vor trebui să facă fiecare compromisuri – nu neapărat teritoriale, dar cu siguranță privind o arhitectură mai largă de securitate europeană și locul Ucrainei în aceasta.”

Însă partea cu adevărat interesantă a articolului lui Beebe este ce-a de-a doua, în care expune perspectivele unei prăbușiri necontrolate a Ucrainei ca urmare a încetării bruște a ajutoarelor occidentale combinată cu lipsa negocierilor cu Rusia.

Partea a doua a articolului integral:

„Este puțin probabil ca aceasta să ducă, așa cum susțin mulți, la cucerirea de către Rusia a întregului teritoriu ucrainean, la integrarea lui în Federația Rusă și la orientarea unei armate a Rusiei resuscitate împotriva Poloniei și a Țărilor Baltice.

„Aproape cu siguranță Kremlinul este conștient că o tentativă de cucerire și de guvernare a celei mai mari părți a Ucrainei, dominată de o populație bine înarmată și anti-rusă ar fi o ambiție păguboasă.

„Mai mult, Rusia nu și-a demonstrat nici capacitatea, nici dorința de a purta un război de agresiune cu NATO.

„Dimpotrivă, Moscova ar avea mult mai multe șanse dacă ar urmări transformarea Ucrainei într-o rămășiță de stat eșuat.

„Obiectivul său ar fi să cucerească restul Donbasului și poate coasta ucraineană a Mării Negre.

„După ce ar crea o zonă tampon întinsă care să despartă forțele ruse de teritoriul controlat de Ucraina, Rusia ar declara apoi încetarea unilaterală a focului și ar construi vaste fortificații împotriva unor noi atacuri.

„Dacă, sub o asemenea constrângere, Kievul ar cere pace, aceasta ar putea amenința regimul Zelenski.

„Dacă ar refuza, ar putea duce la distrugerea statului ucrainean.

„În ambele cazuri, finanțarea și guvernarea a ceea ce ar rămâne din Ucraina ar deveni problema Occidentului, nu a Rusiei.

„În lipsa unei reglementări de comun acord a războiului cu Rusia, se vor găsi puțini donatori care să contribuie la fondul de sute de miliarde de dolari necesar pentru reconstrucția Ucrainei.

„Perspectivele democrației și ale statului de drept în Ucraina s-ar diminua. Fluxul refugiaților către Europa s-ar intensifica, alimentând și mai mult fisurile din interiorul NATO. Washingtonul ar fi zguduit de o dezbatere despre cine e responsabil pentru pierderea Ucrainei.

„În astfel de circumstanțe, Putin ar fi puțin dispus să caute un compromis cu Ucraina sau cu Occidentul, lăsând relațiile mai ample Est – Vest într-o stare de confruntare periculos instabilă, fără mecanismele de control al armelor și de gestionare a conflictelor care au împiedicat Războiul Rece să se transforme în Război Cald.

„Europa s-ar confrunta nu cu o nouă Cortină de Fier, ci mai degrabă cu o rană deschisă, asemănătoare Libiei, care ar putea infecta Occidentul timp de ani de zile.

„Cooperarea militară a Rusiei cu China, cu Iranul și cu Coreea de Nord s-ar dezvolta.”

Nimeni până acum, după știința mea, nu a descris cum ar arăta peisajul european și internațional în cazul unei prăbușiri a sprijinului pentru Kiev combinat cu lipsa unor negocieri cu Moscova.

O face Beebe. Iar descrierea lui este de-a dreptul apocaliptică: un pustiu în inima Europei și în coasta României!

Vulturii Războiului ar trebui să fie conștienți că, într-un deșert, la un moment dat se împuținează și leșurile.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un ministru maghiar îi trimite la naiba, de la Oradea, pe șefii de la Bruxelles
18/05/2024 00:21

Ministrul ungar al Constructiilor si Transporturilor, Lázár János, a lansat critici vehemente la adresa liderilor Uniunii Europene, in timpul unui eveniment de campanie al UDMR desfăsurat la Oradea. Confor ...

Zelenski manifestă aceeași poziție ca Putin. Ideea avansată de Macron și Xi Jinping, pusă sub semnul întrebării: 'Îmi sună ca o poveste neviabilă'
17/05/2024 21:02

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a manifestat vineri rezerve faţă de ideea unui armistiţiu in războiul cu Rusia in timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, după ce mai devr ...

Ionuț Popovici (PSD): Noaptea minții la Reșița. Au asfaltat pe șinele de tramvai
17/05/2024 20:56

Video viral in Resita, acolo unde o investitie importantă, realizarea unei linii de tramvai, s-a transformat intr-un calvar pentru cetăteni si un prilej de ironie caustică pentru internauti. Avand in veder ...

Ciolacu, sarcastic cu angajaţii din Guvern care sunt în grevă japoneză: Am promis că poate fac un team building, dar după ce ies la pensie
17/05/2024 20:47

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a existat o discuţie intre angajaţii din Guvern şi Alexandru-Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei prim-ministrului, intrebat despre greva japoneză a lucrăritorilor din E ...

România, a doua cea mai mare putere economică din estul Europei - 'Nu o spunem noi, o spun alţii', afirmă Nicolae Ciucă
17/05/2024 20:41

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, la evenimentul de lansare a candidaţilor liberali din judeţul Mureş, că instituţiile de evaluare din Europa şi America dau Romania ca fiind a doua cea m ...

Ciolacu vine la Iași, să vadă locul în care vor apărea Polivalenta și Spitalul Regional
17/05/2024 09:14

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, se va afla vineri, 17 mai, in vizită in două din judeţele Moldovei - Iaşi şi Neamţ. În prima parte a programului, prim-ministrul se va depla ...

Iohannis vs Rutte, la șefia NATO: Întrebarea la care Mircea Geoană a refuzat categoric să răspundă!
17/05/2024 06:47

Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, se arată increzător că ţările membre ale Alianţei vor ajunge ”in timp util” la un consens cu privire la succesorul lui Jens Stol ...

 Vladimir Putin și Xi Jinping atacă dur SUA: 'Americanii se ghidează după logica confruntării în bloc!'
17/05/2024 06:39

Liderii chinez Xi Jinping şi rus Vladimir Putin au promis joi o "nouă eră" de parteneriat intre cei mai puternici doi rivali ai Statelor Unite, pe care le-au catalogat drept un hegemon agresiv al Războiului ...

Ambasadoarea SUA îl contrazice pe Ciolacu: Visa Waiver la ”sfântul așteaptă”
17/05/2024 06:38

Abureală electorală. Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat convins, la TV, zilele trecute, că romanii nu vor mai avea, din toamnă, nevoie de vize pentru a călători in SUA. ”Vă mai dau o veste, anul f ...

Vești proaste de la Comisia Europeană. România se va adânci și mai mult în datoriile făcute de guvernul Ciolacu
17/05/2024 06:37

Guvernul Romaniei se imprumută si cate un miliard de lei pe zi, de la bănci sau de pe piata de capital, iar Comisia Europeană a inceput deja să tragă semnale de alarmă. Comisia Europeană a imbunătăţi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei