Premii de excelență pentru Marina Voica, Dorina Lazăr și Constantin Codrescu

afis-excelenta

Dimensiune font:

| 30-09-2020 10:34

 

Distincțiile vor fi oferite la Festivalul Serile Filmului Românesc, în cadrul unor proiecții speciale, dedicate invitaților

 

La ediția din acest an a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), vor fi acordate trei premii de excelență, în semn de recunoaștere a contribuției excepționale aduse în domeniul culturii, artei și cinematografiei. Artista Marina Voica, actrița Dorina Lazăr și actorul Constantin Codrescu vor fi recompensați pentru întreaga activitate în cadrul unor întâlniri speciale cu publicul SFR.

Cinefilii se vor putea întâlni cu cele trei personalități la cele trei evenimente organizate în Piața Unirii și la Cinema Ateneu. Este vorba despre Seara de scurtmetraje românești I – S'curte la SFR, care va avea loc vineri, 2 octombrie, de la ora 18, în Piața Unirii. Invitați vor fi Marina Voica, Andrei Răuțu, Pavel Bartoș, Dan Iosif, Gabi Suciu. Premiul de excelență va fi acordat Marinei Voica. În aceeași zi, la Cinema Ateneu va avea loc, de la ora 19, premiera fimului „Un timp prin care am trecut”, în regia lui Silviu Radu. Invitați vor fi Constantin Codrescu, Laurențiu Damian și Silviu Radu, iar Premiul de excelență va fi decernat lui Constantin Codrescu. Sâmbătă, 3 octombrie, de la ora ora 20, va fi decernat Premiul de excelență actriței Dorina Lazăr. Evenimentul va avea loc la Cinema Ateneu, unde va putea fi vizionat și filmul „Angela merge mai departe” (în regia lui Lucian Bratu). Invitați vor fi Dorina Lazăr, Irina-Margareta Nistor, Laurențiu Damian și Pavel Bartoș.

Trei vieți dedicate artei

Făcând parte din generația de aur a muzicii pop-soul românești, cunoscută drept o stea a tot ceea ce au însemnat emisiunile de divertisment profesionist, Marina Voica este născută pe data de 3 septembrie 1936 cu numele de Marina Alexandrovna Nicolskaia, în Ivanovo, un oraș din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă.

Marina Voica este absolventă a Facultății de Finanțe și Credit de la Moscova, acolo unde a făcut cunoștință cu românul Marcel Voica, cu care s-a căsătorit și s-a stabilit în România. Artista a figurat în paginile faimoasei reviste de top-uri muzicale americane, Billboard, primind Diploma Star of the year - Music week, în anul 1974. A participat, de asemenea, la mai multe ediții ale festivalului-concurs Șlagăre în devenire, în cadrul căruia a lansat șlagărul lui Marcel Dragomir, Ce vrei tu mare albastră. La festivalul Mamaia a fost premiată în 1973 pentru piesa Încrederea, compusă de Ion Cristinoiu și în 1975 pentru piesa La malul mării, de Temistocle Popa.

Recunoscută drept una din cele mai cunoscute interprete datorită timbrului ei vocal, Marina Voica a susținut recitaluri și a efectuat turnee în numeroase țări, printre care se numără Germania, Italia, Franța, SUA, Belgia, Polonia, Israel, Canada, Spania, Cehoslovacia, Cuba, Rusia, Republica Moldova, Turcia sau Bulgaria.

Dorina Lazăr s-a născut pe 7 noiembrie 1940 în Hunedoara, într-o familie în care arta era la ea acasă, cu mama actriță a Teatrului Bulandra din București, Dorina Lazăr a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru la secția de Actorie.

După ce și-a încheiat studiile, Dorina Lazăr a debutat în teatru pe scena Teatrului Regional din București, în anul 1961, iar din 1969 este actriță a Teatrului Odeon, unde, pe parcursul anilor a interpretat peste 50 de roluri, printre care Germaine Lauzon în Cumetrele, Marcelline în Nunta lui Figaro sau Carmen Sylva în Şi totuşi Eminescu. Pe marele ecran, actrița a debutat cu rolul Cârciumăresei în pelicula Păcală, în regia lui Geo Saizescu, în anul 1974. Pentru spectacolul Năpasta a primit, în 1979, trofeul Leul de bronz la Festivalul Internațional de Teatru de la Arezzo, iar în anul 1982 a primit premiul Cea mai bună actriță de film din partea Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pentru rolul Angela din Angela merge mai departe, realizat în 1981.

În 2000, actrița Dorina Lazăr a primit, din partea președinției României, Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de cavaler, iar în 2012, pentru valoarea creațiilor sale în film și teatru, actrița a primit distincția de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din partea Ministerului Culturii și Comunicării din Franța.

Actor român, Constantin Codrescu s-a născut la data de 5 septembrie 1931 în orașul Huși. A ales să meargă în București pentru a urma studiile Institutului de teatru, iar în perioada studenției a avut și primul rol în filmul Așa s-a călit oțelul. Între anii 1976 și 1989 a fost profesor la Institutul de Teatru din Târgu-Mureș, unde a devenit și cetățean de onoare. În 1967 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. A primit totodată Premiul UNITER pentru întreaga sa activitate.

Actorul spune că din perioada copilăriei a avut înclinare spre teatru: „A fost o chemare, o chemare peste care nu am încercat să trec, m-am aplecat cu toată dragostea și pasiunea spre ea. Am făcut apoi și regie, scenografie, am devenit și membru în învățământul artistic”. Constantin Codrescu a fost timp de 45 de ani colaborator permanent al redacției Teatru la Radio. A jucat în numeroase producții cinematografice, printre acestea numărându-se „La Moara cu Noroc”, „Haiducii lui Șaptecai”, „Vlad Țepeș”, „Roșcovanul” și serialul românesc de succes „Pistruiatul”.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
A fost stabilit juriul Festivalului de Film de la Cannes
29/04/2024 11:30

Cu 15 zile inainte de debutul celei de-a 77-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, organizatorii săi au anunţat luni componenţa juriului de pe Croazetă, din care vor face parte, printre alţii, acto ...

Şase romane,selectate pe lista scurtă a prestigiosului premiu literar Women's Prize for Fiction
29/04/2024 10:55

Şase romane ce prezintă poveşti ample, care au in comun accentul convingător pus pe experienţe trăite de femei in regiuni diverse, din Sri Lanka pană in Noul Wales de Sud şi Shanghai, au fost selectate ...

Statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii va fi restaurată. Va dura doi ani
28/04/2024 11:36

 Primarul Mihai Chirica a semnat autorizatia de construire necesară lucrărilor de restaurare a statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare din fata Palatului Culturii. Finantarea lucrărilor ar putea fi asig ...

Se termină reabilitarea de 2 ani și 2 mil. euro: e cea mai mare bibliotecă din Moldova și un edificiu emblematic al țării
27/04/2024 21:49

 BCU Iasi incheie lucrările si activitătile prevăzute in proiectul „Restaurare si reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu”, finantat in cad ...

Bărbatul fatal, seducătorul prin excelență.
26/04/2024 09:25

Atat de sigur pe platoul de filmare, in aceeasi măsură devotat femeilor care au stiut să arate că sunt femei in toată puterea cuvantului. Senzualitate, pasiune, arta de a cuceri prin naturalete si sincerit ...

Tablou semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, vândut cu 30 de milioane de euro
25/04/2024 13:39

Un tablou considerat pierdut, semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, a fost vandut cu 30 de milioane de euro la o licitatie la Viena, capitala Austriei. Lucrarea neterminată, „Portretul Domnisoarei Lie ...

Un pocal al Breslei minerilor, vechi din anul 1567, a ajuns la Muzeul Național de Istorie a României
24/04/2024 17:12

Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei a achiziţionat un pocal de argint aurit aparţinand breslei minerilor din Transilvania şi Ţara Barsei, datat in 1567, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan. &bd ...

Două filme româneşti au ajuns în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes
23/04/2024 11:21

Două filme romaneşti sunt in selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, finalizată astăzi, anume lungmetrajul „Trei kilometri pană la capătul lumii”, regizat de Emanuel Parvu, ş ...

Comic Con România, un regal al benzilor desenate
21/04/2024 08:38

Comic Con Romania, eveniment dedicat pasionaţilor de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video şi cosplay, are loc la Romexpo, de vineri pană duminică. Actori cunoscuţi de la Hollywood vor fi prezenţi ...

ICR a deschis o nouă galerie de artă la Veneția
19/04/2024 11:07

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraş, prilej cu care a remarcat că acest sp ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei