Prima de zi de şcoală, la Iaşi: Tăieri de panglici, discursuri motivaţionale şi trafic aglomerat

1scoala 5
1scoala 13
1scoala 11
1scoala 6
1scoala 4
1scoala 10
1scoala 1
1scoala 12

Dimensiune font:

| 12-09-2023 07:24

* circumstanţele reluării cursurilor în învăţământul preuniversitar au fost aceleaşi cu cele de vara anului trecut şi fără ca vreun director de şcoală sau liceu să impună culoare de circulaţie * festivităţile au constituit un pretext nimerit pentru ca directorii de şcoli să prezinte din nou rezultatele în ceea ce priveşte promovabilitatea, fiind abordate şi alte două subiecte care intersează, dar care necesită informaţii suplimentare din partea guvernanţilor : banii de navetă şi bursele şcolare * în ceea ce priveşte traficul din oraş, s-a circulat cu destulă dificultate, situaţie care se va acutiza astăzi dat fiind faptul că, ieri, activitatea în şcoli sau licee a fost una restrânsă 

Festivităţi tradiţionale, părinţi în curtea şcolilor, flori şi ghivece, pe alocuri şi pungi, probabil, cu atenţii. Acestea a fost scenariul după care s-a derulat prima de zi şcoală la majoritatea unităţilor de învăţământ din Iaşi, diferit, evident, de alţi ani, când pandemia recomanda prudenţă din partea directorilor de şcoli. Nu a mai fost vorba de distanţare socială, de culoare de circulaţie, aglomeraţia revenind la standardele cunoscute dintr-o dorinţă firească a părinţilor fie de a-şi ajuta copiii să transporte manualele care le-au fost înmânate, fie de a le fi aproape în această zi specială. „ Emoție ca un om care a iubit întotdeauna școala, ca părinte și ca primar într-un context în care, deși începem anul școlar în condiții de normalitate, ne confruntăm cu oroarea unui război care continuă în apropierea granițelor noastre, dar și cu o criză economică cu efecte pentru fiecare dintre noi. Speranță fiindcă începem școala în condiții de normalitate și stabilitate, avem cel mai ambițios ș mai amplu program de investiții în unitățile de învățământ din istoria Iașului (cu proiecte certe de aproape 100 de milioane de euro!) și, mai ales, fiindcă știu că avem aceeași relație de succes între elevi - dascăli - părinți - administrație care este, așa cum s-a văzut în ultimii ani, cheia unei Educații care ne menține, an de an, în toate topurile naționale și cu care suntem cu toții mândri! Am spus-o în numeroase rânduri: rostul educației trebuie să fie acela de a îndrepta sufletul omului spre frumos, adevăr și bine! Trebuie să formăm în școala românească tineri de calitate și nu mașini de memorat, oameni călăuziți de imaginație și creativitate, capabili să găsească și să propună soluții la marile probleme ale lumii contemporane. Iar pentru aceasta suntem obligați să colaborăm cu toții: administrație (locală și centrală), profesori și părinți. Nu voi înceta niciodată să o o repet: pentru mine, ca primar, școala are prioritate și veți avea întotdeauna în mine un partener onest și un susținător neabătut!”, a spus primarul Mihai Chirica.

A fost inaugurată Grădiniţa Dacia

De altfel, primarul oraşului a participat la mai multe festivități de deschidere a anului şcolar 2023 - 2024, organizate în municipiul Iași. Iar una dintre acestea a fost la noua grădiniţă, construită de municipalitatea ieşeană în Dacia. Am participat astăzi, 11 septembrie, cu aceeași emoție ca la fiecare început de toamnă, la o serie de festivități de deschidere a noului an școlar în orașul nostru. Pentru început am avut bucuria de a fi alături de preșcolarii, elevii, părinții și educatorii de la Grădinița cu Program Prelungit Sfântul Stelian din Dacia. Grădinița de pe strada Prof. I. Simionescu este o unitate de învățământ nouă pe care am construit-o de la zero și am dotat-o cu fonduri europene. Cu 14 săli de grupă și 280 de locuri pentru copii, noua unitate de învățământ din Dacia este cea mai mare grădiniță din orașul nostru!”, a spus primarul.

Iar dacă fusese stabilit anterior ca, aici, să fie relocaţi copiii de la Grădiniţa PP 13 Tătăraşi, unitate aflată, la rândul ei, într-un amplu proces de modernizare, la Grădiniţa din Dacia s-au mai găsit spaţii care să preia şi alţi preşcolari. „Totodată, în urma discuțiilor cu câțiva părinți, am propus Inspectoratului Școlar Județean Iași ca în noua grădiniță din Dacia să își desfășoare activitatea și copiii și educatoarele de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 27 de pe strada Tabacului, aflată în structura administrativă a Școlii Gimnaziale George Coșbuc”, a mai precizat primarul Mihai Chirica. Tot aici a venit şi inspectorul general al ISJ Iaşi, Luciana Antoci, alături de alţi oficiali ai Primăriei. „Începând de astăzi, în fiecare dimineață vor intra în ṣcolile şi grădinițele din județul Iaşi peste 140.000 de elevi, preṣcolari, profesori şi angajați pe segmentul didactic auxiliar şi nedidactic. Pe acest fond, am prezentat stadiul pregătirii celor 602 unităţi de învățământ, dintre care 211 cu personalitate juridică, din perspectiva asigurării condițiilor optime pentru desfăṣurarea procesului didactic, subliniind faptul că, în această etapă, toate şcolile din rețeaua educațională ieşeană sunt pregătite să-şi înceapă activitatea”, a spuns inspectorul general al ISJ Iași. „Pentru mine, începutul unui an școlar înseamnă noi oportunități. Elevilor le doresc să se implice activ în procesul de învățare și să îşi urmeze pasiunile. Părinților le aduc aminte că suntem parteneri în educația copiilor noștri și împreună vom susține dezvoltarea lor. Cadrelor didactice le mulțumesc pentru munca dedicată. Educaţia şi sănătatea sunt cele mai importante, restul vin de la sine. Prioritatea noastră ar trebui să fie acestea două, şi nu de la anul, ci de acum. Să facem din acest an școlar unul de succes pentru toți. Mult succes!”, a transmis Petru Movilă, administratorul public al municipiului Iaşi.

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Consiliului Judeţean, acesta şi-a găsit timp şi pentru a fi prezent la festivităţile găzduite de şcolile din judeţ. A ales Miroslava, păstorită de colegul său de partid, Dan Niţă şi Liceul Tehnologic Agricol „Olga Sturdza” din localitate. „Noul an școlar înseamnă noi începuturi, noi oportunități și noi provocări pentru fiecare dintre noi. Îmi doresc ca acest an să fie plin de realizări, descoperiri și împliniri pentru toți. Educația este cheia spre dezvoltarea personală și spre construirea unui viitor mai bun, atât pentru noi, cât și pentru comunitatea noastră. Vă urez tuturor un an școlar plin de succese, învățături memorabile și bucurii împărtășite alături de colegi și profesori”, a transmis Costel Alexe.

Un nou liceu pe harta unităţilor şcolare ieşene: Liceul UAIC

Clopoţelul a sunat şi la licee. Cele cunoscute şi cele mai puţin cunoscute, lucru absolut normal atât timp cât data de 11 septembrie 2023 a marcat prima zi de funcţionare a Liceului UAIC de exemplu. Unitate care, la rându-i, s-a bucurat de prezenţa unui oaspete important. „Astăzi am luat parte la deschiderea noului an școlar la Școala Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, o unitate de învățământ organizată sub umbrela primei universităţi din România. Din acest an, vor funcționa în cadrul acestei școli și clase de liceu. De altfel, Liceul UAIC este un proiect unic în România, fiind singurul afiliat unei universități. La Școala UAIC copiii au oportunitatea de a-și dezvolta potențialul într-un mediu educațional de înaltă calitate, având acces la resurse moderne și la profesori dedicaţi, care îi încurajează să exploreze și să se dezvolte. Cu noul an școlar care începe, le doresc copiilor un an minunat în drumul lor către cunoaștere și multe reușite!”, a spus prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru.

Alte două licee noi sunt cele din Valea Lupului și Ciurea, din Zona Metropolitană Iași. Este vorba de Liceul „Alexandru Cătuneanu” la Lunca Cetățuii și Liceul „Prof. Mihai Dimitriu” la Valea Lupului.

La un pahar de suc

Altfel, revederea tinerilor sau primele contacte cu noii colegi au continuat şi după cele 2-3 ore petrecute cu diriginţii. Terasele au fost pline de elevi dornici să îşi împărtăşească din amintirile şi întâmplările prin care au trecut de când nu s-au mai văzut. Aglomeraţie a fost şi pe străzile din centru, unde elevii treceau în grupuri mari, vorbeau tare şi zâmbeau zgomotos. Şi staţiile de autobuz sau tramvai s-au animat de elevi aflaţi în căutarea unui mijloc de transport, din când în când în apropierea lor putea fi văzută şi câte o profesoară. O recunoşteai imediat, după buchetele de flori din braţe.

Trafic aglomerat

Singurele nemulţumiri de ieri au vizat traficul. Maşinile parcate aiurea, în special în apropierea şcolilor, au dus la aglomerarea acestor zone şi la un trafic încetinit, deşi poliţiştii locali au fost prezenţi în proximitatea tuturor unităţilor şcolare. Şi mijloacele de transport s-au văzut prizoniere în acest trafic, iar situaţia se va acutiza începând de astăzi, când se reiau cu adevărat cursurile, ieri fiind vorba de o zi, să-i ziceam festivă sau de acomodare. La fața locului au fost trimiși mai mulți polițiști de la Rutieră, însă chiar și în aceste condiții s-au format cozi de mașini. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
A doua zi de grevă la Agenţia pentru Protecţia Mediului
21/05/2024 14:42

Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui au intrerupt activitatea, marţi, pentru a doua zi consecutiv, cu scopul de a atrage atenţia cu privire la necesitatea obţinerii egalizării salari ...

Un angajat al Inspectoratului de Stat în Construcţii a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru luare de mită
21/05/2024 13:35

Un angajat al Inspectoratului de Stat in Construcţii (ISC) a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe langă Tribunalul Iaşi pentru luare de mită, intr-un dosar instrumentat de impreună cu ofiţerii de ...

Angajat al Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi, cercetat pentru luare de mită - Ar fi cerut şase sisteme de aer condiţionat cu module Wi-Fi
21/05/2024 13:04

Un angajat al Inspectoratului de Stat in Construcţii Iaşi este cercetat pentru luare de mită. Ar fi cerut şase sisteme de aer condiţionat cu module Wi-Fi pentru a semna documentaţia necesară pentru recep ...

Detalii șocante în cazul tentativei de suicid a grefierei de la Vaslui. Ce a împins-o la acest gest
21/05/2024 10:47

Apar detalii socante in cazul grefierei din Vaslui care a incercat să isi pună capăt zilelor. Femeia ar fi dat foc mai multor dosare in biroul in care lucra, iar apoi a incercat să se spanzure. Potrivit an ...

Medvedev, furibund împotriva lui Zelenski: 'Ar trebui judecat sau lichidat!' / 'E o țintă legitimă pentru noi'
21/05/2024 10:37

Vicepresedintele Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a avut o nouă iesire surprinzătoare, foarte dură impotriva presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, despre care spune că ar ...

Viitorul sună bine pentru tinerii din Moldova!
21/05/2024 08:39

Gura Humorului a găzduit in week-end unul dintre cele mai complexe si dinamice evenimente dedicate tinerilor din zona Moldovei, Tabăra RYLA Med+ Moldova — Rotary Youth Leadership Awards. Evenimentul, or ...

Consilierii locali, la ultima şedinţă!
21/05/2024 08:11

Unanimitate pentru toate proiectele * consilierii locali s-au intrunit luni, 20 mai, in ultima şedinţă ordinară din acest manadat, pe a cărei ordine de zi s-au aflat 26 de proiecte de hotărare * in mai p ...

Au fost depuse primele oferte pentru lucrările la Cinematograful „Tineretului”
21/05/2024 07:54

* potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a proiectului se ridică la peste 27 milioane de lei * in prezent, Cinematograful „Tineretului” este administrat de către Ateneul Naţio ...

Centura Ușoară de Ocolire, blocată la Schitul Tărâța
21/05/2024 07:45

* Centura Uşoară de Ocolire a Municipiului Iaşi, care are ca scop decongestionarea traficului din municipiu, va avea o lungime de 73 de km şi va traversa zece comune -Popricani, Rediu, Letcani, Voinesti, Ho ...

Iaşul va avea un centru regional de gimnastică artistică
21/05/2024 07:30

Clubul Sportiv Municipal (CSM) Iaşi 2020 şi-ar putea mări, de anul viitor, numărul de secţii, prin infiinţarea celei de gimnastică artistică. Astfel, la propunerea consilierului local Liviu Gavril, memb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei