Mic ghid de schilodit suflete

1 x editorial

Dimensiune font:

| 06-01-2023 16:01

  

Eu te-am făcut, eu te omor! Vă sună cunoscut? Este o expresie des întâlnită în familiile obişnuite să-şi crească odraslele într-o atmosferă tensionată, în care bătăile şi scandalurile sunt la ordinea zilei. Există şi o variantă stilată, în care violenţa fizică este înlocuită de cea emoţională. Adică părinţii, oameni educaţi, de cele mai multe ori, ştiu că nu dă bine să-şi pocnească puştiul, dar îl pedepsesc nevorbindu-i ori aruncându-i în faţă critici de tot felul şi ironii. Rezultatul este acelaşi – copiii se vor transforma în adolescenţi nesiguri, apoi în adulţi care cu greu îşi vor găsi drumul în viaţă. Dacă aveţi intenţia de a-i învinovăţi pe părinţi nu vă grăbiţi. Şi ei au fost, la rândul lor, victimele aceloraşi violenţe şi fac acum ce au văzut acasă, îşi reconfigurează prezentul după obişnuinţele trecutului. Puţini sunt cei care reuşesc să se rupă din această plasă, să-şi redimensioneze sufletul şi gândurile şi să-şi vindece viaţa.

 Eu te-am făcut, eu te omor! Vă sună cunoscut? Este o expresie des întâlnită în familiile obişnuite să-şi crească odraslele într-o atmosferă tensionată, în care bătăile şi scandalurile sunt la ordinea zilei. Există şi o variantă stilată, în care violenţa fizică este înlocuită de cea emoţională. Adică părinţii, oameni educaţi, de cele mai multe ori, ştiu că nu dă bine să-şi pocnească puştiul, dar îl pedepsesc nevorbindu-i ori aruncându-i în faţă critici de tot felul şi ironii. Rezultatul este acelaşi – copiii se vor transforma în adolescenţi nesiguri, apoi în adulţi care cu greu îşi vor găsi drumul în viaţă. Dacă aveţi intenţia de a-i învinovăţi pe părinţi nu vă grăbiţi. Şi ei au fost, la rândul lor, victimele aceloraşi violenţe şi fac acum ce au văzut acasă, îşi reconfigurează prezentul după obişnuinţele trecutului. Puţini sunt cei care reuşesc să se rupă din această plasă, să-şi redimensioneze sufletul şi gândurile şi să-şi vindece viaţa.

Cum am adus în discuţie acest subiect? Catalizatorul a fost procentul mare al abandonului școlar.  Când vine vorba de școlari, lucrurile sunt mai simple, viitorul lor este încă departe. Însă mulți tineri aflaţi în pragul majoratului, adică la acea vârstă de la care teoretic îşi pot lua viaţa în mâini, au arătat că nu sunt în stare să facă dovada cunoştinţelor acumulate de-a lungul anilor de studiu. Practic, ei nu au învăţat mare lucru, nu ştiu să facă mai nimic şi sunt victime sigure ale viitorului. Este clar că sunt viitorii şomeri, viitorii infractori sau viitorii emigranţi. E trist să spun asta, dar zarurile aruncate de ei nu dau un scor prea bun.

La început i-am ocărât pe profesori că nu-şi fac treaba, că sunt delăsători, că sunt plătiţi degeaba, că vin la catedră ca să aibă de unde pleca. După ce mi-am vărsat oful, adică am făcut oleacă de terapie cu mine, mi-am dat seama că munca dascălilor este inutilă în absenţa oricărui sprijin din partea familiilor elevilor. Dacă părinţii nu se ocupă deloc, doar şcoala nu poate face minuni. Este adevărat că mulţi părinţi nu au au instrucţie, că munca la câmp este mai importantă decât declinarea substantivelor şi că singura conjugare pe care o ştiu este cea a verbului „a supravieţui”. La fel de adevărat este că unii adulţi abia îşi duc zilele, din ce să mai cumpere manuale? Sau, mai nou, tablete ori laptopuri, pentru școala on-line. Iar când nu ai bani de pâine nu te mai interesează caietul special de limba română. Dar la fel de adevărat este că nici nu discută cu copiii lor şi nu le explică faptul că o viaţă mai bună, mai frumoasă, este indisolubil legată de educaţie. Nu-i uşor să fii premiant când vii la şcoală cu papucii peticiţi sau împrumutaţi, dar nici imposibil nu este. Totul ţine de determinarea de a-ţi depăşi condiţia şi de ambiţia de a fi mai bun, ambiţie pe care o pot insufla cel mai bine părinţii. Dacă îşi iubesc copii, dacă le pasă de ei şi dacă nu îi privesc doar un mijloc de a obţine alocaţii sau ajutoare de la UE.

Abandonul nu este doar fizic, să-i spunem aşa. Poate fi şi sufletesc şi este la fel de grav ca şi atunci când decizi să-ţi laşi copilul la prima poartă întâlnită în cale. Dacă nu-ţi pasă de educaţia lui, de viaţa lui de zi cu zi, el , copilul, nu va avea rezultate. Situaţii de acest gen sunt întâlnite nu numai la persoanele care trăiesc în bordeie, ci şi la cele din vile somptuoase, în care îşi petrec câteva ore şi nu neapărat discutând cu copilul. Singurătatea poate fi şi în doi, şi în trei şi poţi fi singur chiar dacă ai o familie mare. Conexiunea cu sufletul celor din jur este importantă, iar în lipsa ei apar veştile proaste. Copiii o iau pe căi greşite, cum ar spune bunica, agaţă cartea de grad, încep să bea, să consume droguri, să facă tot felul de nebunii pentru a atrage atenţia. Rezultatele şcolare sunt mereu o unitate de măsură a vieţii pe care o duce un tânăr. Notele proaste arată un derapaj pe care nu-l poate stopa decât părintele, dacă vrea să-şi salveze copilul.

Maura Anghel

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

  Ce sunt hărțile neuronale și cum ne poate ajuta construirea lor
23/04/2024 14:40

În căutarea unor modalităti inovatoare de a ne intelege si imbunătăti viata, o nouă tehnică a captat atentia celor pasionati de dezvoltare personală: neurografica. O combinatie fascinantă intre ...

Copiii supradotați, luminile ascunse
23/04/2024 14:04

 În zgomotul si tumultul unei lumi ce pare să se miste cu viteză coplesitoare, există copii ale căror minti strălucesc precum stelele pe cerul noptii. Acesti copii, supradotati in inteligentă, ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
23/04/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Îmbrăcămintea în lumea antică, un tezaur de tradiție și inovație
22/04/2024 15:08

  De-a lungul istoriei umane, imbrăcămintea nu a servit doar ca o barieră protectoare impotriva intemperiilor, ci si ca o expresie vividă a identitătii culturale si a stratificării sociale. &Ici ...

Ecoul din adâncuri. Misterul memoriei apei
22/04/2024 15:04

  Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile sti ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
21/04/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei