FOTO - Parcul dintre bălării

1parc
1parc1
1parcu2

Dimensiune font:

| 16-03-2019 07:44

Nu există asfalt, reţea de apă potabilă sau canalizare. Crearea condiţiilor elementare necesare unui trai decent şi revitalizarea unor zone defavorabile rămân, în România, doar un lux pentru omul de rând. Unele primării din judeţul Iaşi sunt, în schimb, dominate de idei extravagante şi alocă mii de euro, fie din bugetul local, fie din fonduri europene, pentru implementarea unor proiecte fanteziste, care se dovedesc în timp fără utilitate.

Ideea construirii unui parc în comuna Româneşti, de exemplu, s-ar fi conturat în contextul în care există o comunitate, în special copii şi tineri dornici de activităţi în aer liber. Populaţia comunei Româneşti, însă, se ridică la puţin peste 1.700 de locuitori, migraţia fiind, potrivit primarului Ioan Stegariu, unul dintre factorii care influenţează scăderea populaţiei, ca migraţie internă (din rurale zone slab dezvoltate spre oraşe dinamic economic), şi mai ales externă.

Parcul, aflat „sub lacăt”, este într-o zonă nu foarte dezvoltată, compusă din teren mlăştinos, şi nu îl vizitează nimeni de când au fost încheiate lucrările, însă a fost un obiectiv „moştenit odată cu mandatul său”, după cum ne spune primarul. „Recepţia la terminarea lucrării a fost făcută în anul 2016, la începerea primului meu mandat”. Din perspectiva acestuia, nu au fost luaţi în calcul factorii de risc din zonă, sugerând că amplasarea parcului ar fi trebuit să se facă în alt loc. „Din punctul meu de vedere, nu aş fi făcut investiţia acolo. Personal, aş fi dorit o altă locaţie, o altă poziţionare, dar este tardiv acum, trebuie să îl administrez. Amplasamentul nu este tocmai bun pentru acest parc, deoarece este o zonă mlăştinoasă”, ne-a spus acesta, vădit mâhnit de situaţie.

Am plantat arbori şi arbuşti, plante floricole, şi nu s-a prins nimic”

Valoarea investiţiei s-a ridicat la peste 40.000 de euro, contractul de finanţare fiind din fonduri europene, potrivit primarului. „În discuţia pe care am avut-o ulterior cu proiectantul, după ce am preluat acest obiectiv de investiţie, mi s-a spus că suprafaţa parcului a fost prea mare faţă de suma alocată, astfel că nu au putut face parcul funcţional, fondurile nu au fost suficiente. Aleea este cu prundiş, după cum vedeţi, şi trebuia să fie cu pavele sau cu bitum, ca să poată copiii merge cu rolele, cu bicicletele. Orice proiect cu fonduri europene pe care îl ai este în monitorizare timp de 5 ani de la terminarea lucrărilor, iar în acest răstimp tot ceea ce se poate face sunt doar îmbunătăţiri din fonduri proprii, nicidecum să îi schimbi structura”, spune Ioan Stegariu.

Primarul vede totuşi şi partea bună a lucrurilor. „Parcul se află în perioada de garanţie. Recepţia finală implică obligativitatea constructorului la defecţiuni, să vină să le remedieze”, a menţionat primarul, pomenind şi de cheltuielile pe care instituţia le face pentru investiţia de bază. „Primăvara trecută am plantat arbori şi arbuşti, plante floricole, şi nu s-a prins nimic, iar administraţia a trebuit să plătească totul. Structura solului nu a permis, sperăm să fie anul acesta altfel, pentru ca locuitorii zonei să se bucure aşa cum trebuie de parc”, a adăugat acesta.

În ceea ce priveşte disfuncţiile existente în prezent în problema asigurării apei potabile în comuna Româneşti, mai precis extinderea şi branşamentul la apă, primarul spune că a fost atribuit contractul încă de luna septembrie a anului trecut, dar birocraţia îngreunează mersul lucrurilor. „Oamenii nu realizează că îţi trebuie alte 5 luni de la semnarea contractului ca să începi efectiv lucrul şi vin mereu la primărie să ne întrebe când se va întâmpla ceea ce promitem, dar cunoaşteţi birocraţia din România”, se scuză primarul. Iniţiativa suceveanului care a făcut primul metru de autostradă din fonduri proprii este, în opinia sa, „o publicitate necesară într-un regim democratic”. „Suntem într-un regim democratic, resursele sunt atâtea câte sunt, nu ajung niciodată, nu-i ajung nici lui Donald Trump, pentru câte vrea să facă, ce să mai spun de România. Problema este unde foloseşti acele resurse. Protestul suceveanului este un strigăt pe care regula jocului democratic îl permite asupra a ceea ce este important şi necesar. Mi-aş dori ca pe acea autostradă „să putem urca” de pe un drum judeţean modernizat. Multe nu sunt nici măcar pietruite”, mai spune primarul.

În aşteptarea unui drum...

Stegariu susţine că există „o posibilitate reală ca anul acesta să se întâmple modernizarea prin asfaltare” pentru porţiunea de drum Româneşti – Podu Iloaiei – Popeşti – Mădârjac, după o discuţie pe care a avut-o cu reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Drumurilor şi Poduri Iaşi. „În februarie, în şedinta de Consiliu Judeţean Iaşi a fost alocată suma de bani, credit de angajament, pentru lungimea drumului Româneşti – Podu Iloaiei – Popeşti – Mădârjac 29 de kilometri. Făcând raportul, se ajunge la aproximativ 2 milioane de lei pe kilometru. În discuţia pe care am avut-o cu domnul Ciucan, directorul DJADP, luna aceasta vor operaţionaliza documentele necesare licitaţiei. Există aşadar o posibilitate reală ca anul acesta să se întâmple modernizarea prin asfaltare. Dar, de cele mai multe ori, atunci când se spune un termen, eşti tentat să gândeşti pe termen scurt, în care lucrurile merg bine şi nu ai nicio piedică birocratică. În mare măsură, însă, trebuie să fie luate în calcul şi acestea” mai spune primarul.

Contractarea creditului de angajament menţionat de primar vizează finanţarea lucrărilor de modernizare a şase drumuri judeţene, cu o lungime totală de 61 de kilometri, cea mai mare porţiune de drum (29 kilometri) propusă pentru modernizare aparţinând DJ 282: Româneşti – Podu Iloaiei – Popeşti – Mădârjac, valoarea investiţiei ridicându-se la suma de 58.333,224 mii lei. Florentina SANDU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei