Pelerinaj de Rusaliile Catolice la Şumuleu Ciuc

Opera Snapshot_2023-05-28_120107_www.google.com

Dimensiune font:

| 28-05-2023 12:15

O mulţime impresionantă de persoane, venite din toate colţurile lumii, a participat, sâmbătă, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, locul unde oamenii spun că sunt chemaţi, în fiecare an, de Fecioara Maria, cea care îi ajută şi le linişteşte sufletele.

Încă de la primele ore ale dimineţii, credincioşii, majoritatea catolici de limbă maghiară, au pornit spre locul pelerinajului, altarul în aer liber aflat în şaua dintre muntele Şumuleu Mare şi Şumuleu Mic.

La pelerinaj au venit familii cu copii, unii purtaţi în braţe sau în cărucior, persoane cu probleme de sănătate sau cu dificultăţi de deplasare, oameni de toate vârstele, uniţi în credinţă.

 

 


Unii dintre pelerini se opresc preţ de câteva minute la catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, pentru a se odihni şi pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar alţii merg direct către altarul în aer liber unde se oficiază liturghia festivă.

Pentru cei în vârstă, drumul e anevoios, dar ei sunt cei mai convinşi că Fecioara Maria îi va ajuta să ajungă cu bine şi îi va primi în braţele Sale.

La fel ca în fiecare an, mulţi credincioşi au ales să meargă la altarul în aer liber folosind "Drumul Crucii", care porneşte la câteva sute de metri de Catedrala franciscană, un deal abrupt şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile unde Isus s-a oprit pe Golgota.

 

 


Oamenii s-au recules la patru vechi lăcaşe din zonă: Capela Salvator, Capela lui Iisus Suferind, Capela Sfântul Anton şi Capela Sfântul Ioan din Nepomuk.

Grupurile de pelerini merg în linişte, se roagă, cântă imnuri religioase. În port popular, cu steaguri ale Ungariei, steagul secuiesc sau cel arpadian.

Sunt credincioşi care au parcurs pe jos distanţe impresionante, de sute de kilometri, dar pentru cei bolnavi chiar şi câţiva paşi par a fi sute de kilometri.

Sprijinindu-se de baston, doamna Rozalia, din Bacău, merge cu greutate la cei 76 ani ai săi, dar spune, cu lacrimi în ochi, că în ciuda problemelor de sănătate, aici se simte atât de bine - şi trupeşte, şi sufleteşte.

 

 


Din când în când, din rând ies persoane care au nevoie să se odihnească, se aşază pe mici scăunele aduse de acasă şi îşi iau un răgaz, înainte să pornească din nou la drum.

Două doamne în vârstă, romano-catolice din Focşani, se deplasează încet şi se odihnesc des. Una are 77 ani, iar cealaltă 66 ani şi mărturisesc că vin la Şumuleu Ciuc să-şi uşureze sufletul.

"Am venit să ne uşurăm sufletul, ne rugăm pentru copii, pentru pace în lume. Am venit de multe ori aici, am urcat şi Calea Sfintei Cruci, atunci când eram mai în putere. Când venim aici, simţim o uşurare, o stare de mulţumire că am mai putut ajunge din nou", spun ele.

Pe drum este şi o familie din Bucureşti, romano-catolici care vin la Şumuleu de mai mulţi ani şi sunt impresionaţi de eveniment, de liturghie, dar şi de faptul că maghiarii şi românii se roagă aici împreună, ambele popoare fiind "copiii Maicii Domnului".

"Suntem din Bucureşti, romano-catolici, obişnuim să venim aici de mai mulţi ani, numai pandemia ne-a oprit. Venim pentru Maica Sfântă şi pentru Rusalii şi aşa cum s-a întâmplat în Biserica Primară, aşa simţim şi acum. Ne rugăm împreună cu fraţii noştri, chiar dacă sunt maghiari. Nu înţelegem, dar slujba e exact ca atunci când Evanghelia se citeşte (...). Harul este deosebit. Ne rugăm pentru pace şi binele comun, binele tuturor (...). E frumos să fii popor lângă popor şi, până la urmă (...), noi suntem copiii Maicii Domnului, o cinstim şi îi aducem veneraţie şi ne bucurăm că ne cheamă aici, mereu", spune Carmen Ivan.

Mai multe persoane vând, de-a lungul traseului, steaguri ale Ungariei sau steaguri secuieşti, iconiţe cu statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, ba chiar şi bâte din lemn, care să-i ajute pe oameni în timpul urcuşului.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 Lada cu zestre, taina unei tradiții pierdute în vâltoarea timpului
26/09/2023 15:05

În coltul unei camere prăfuite, langă fereastra căreia timpul i-a lăsat amprentele, stă o ladă veche de lemn, acoperită cu broderii traditionale. Pentru un ochi nepregătit, ar putea părea do ...

 Timiditatea, umbra care modelează viitorul copiilor
25/09/2023 14:42

* in vremuri in care comunicarea si exprimarea de sine sunt valorizate din ce in ce mai mult, copiii timizi se pot simti deseori ca niste păsări cu aripi frante, inchise in colivii invizibile * timi ...

 Între topoare și suflete. Poveștile nespuse ale tăietorilor de lemne
25/09/2023 14:01

  Povestea sună de parcă ar veni dintr-o vreme indepărtată. Desi tehnologia a avansat si masinile au preluat multe dintre sarcinile traditionale, există incă profesii care au rămas ancorate in r ...

  Lucrurile esențiale care nu se văd cu ochiul liber
25/09/2023 09:02

Într-o lume dominată de tehnologie, unde totul pare să fie la indemana noastră, există lucruri care răman invizibile ochiului uman. Acestea sunt cele care ne definesc ca oameni, care ne unesc si care ...

Lucrurile esențiale care nu se văd cu ochiul liber
24/09/2023 15:45

Într-o lume dominată de tehnologie, unde totul pare să fie la indemana noastră, există lucruri care răman invizibile ochiului uman. Acestea sunt cele care ne definesc ca oameni, care ne unesc si care ...

Rotiri istorice. Călătoria fascinantă a bicicletei
23/09/2023 13:36

O inventie ce a marcat evolutia societătii moderne, bicicleta isi incepe povestea intr-o eră a revolutiilor industriale, devenind un simbol al libertătii si al inovatiei tehnologice. Aceasta nu a fost doar u ...

Dogăritul, arta de a împleti lemnul
23/09/2023 12:23

Amurgul pătrunde cu smerenie printre crapăturile usii atelierului. De undeva, din adancul sălii, se aud ciocăniri ritmice, echivalente cu bătăile unui inimă trăitoare. Miroase a lemn proaspăt si a trad ...

 Scrisorile, peregrinări temporale ale cuvintelor
23/09/2023 10:55

Într-o lume fără internet si telefoane mobile, in care distantele păreau mai mari si timpul se misca mai lent, scrisorile au impletit destine, au sfintit legămanturi si au adus vesti de la capătul lu ...

Potcovarii, viață între foc și fier
23/09/2023 10:52

  La marginea satului, departe de zgomotul vietii moderne, o bătaie ritmică se aude in zori de zi. Clopotei de metal se lovesc de o nicovală fierbinte, iar ritmul este unul cunoscut de toate generatiil ...

 Cum sporim creativitatea la copii. O călătorie spre viitorul inovării
23/09/2023 10:14

Într-o eră dominată de inovatii rapide si tehnologie infloritoare, incurajarea creativitătii la copii se prezintă ca o necesitate, nu doar ca o modalitate de a imbogăti experientele lor personale, ci ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei