Povestea „Babelor” lui Kogălniceanu şi Negruzzi

1babe

Dimensiune font:

| 11-03-2023 13:39


Intelectuali mult umblaţi prin lumea fină a vremii lor, Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi au avut şi ei, ca tot românul cu stare, o atracţie aparte faţă de bunătăţi. Ne referim, desigur, la mâncare. Celor doi li se datorează, de altfel, prima carte de bucate tipărită la noi, la 1841, în fapt o culegere de reţete culinare şi trucuri gospodăreşti utile, intitulată „200 de reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti”. Multe delicii se regăsesc în acest volum, prepararea lor fiind descrisă în limbajul vremii şi cu unităţile de măsură corespunzătoare acelor timpuri.
Pentru gospodinele din lumea 2.0, cartea de bucate a conaşilor Mihail şi Costache pare scrisă într-o limbă ciudată, dar cititorul curios ar putea afla multe lucruri dacă va „traduce” scrierile vechi. La loc de cinste se află în acest volum cozonacii, pregătiţi după o metodă des folosită astăzi. Pe vremuri, cozonacul neîmpletit, din aluat moale, era copt mereu în oale numite calupuri, care se încingeau uniform, rezultatul se numea „babă”. Cum se preparau? Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi ne explică pas cu pas în cartea lor.
Babe
Să iei una ocă făină, 50 dramuri unt proaspăt. Freacă bine. Pune patru ouă, gălbenuşurile şi trei întregi şi, frecîndu-se bine cu untul, să faci plămădeală. Pune un polonic de drojdii şi-l laşi de dospeşte. Pe urmă le baţi cu lingura, amestici făina cu untul cu ou la un loc, apoi le torni în calupuri pe jumătate, le laşi dospind până să fie ca de cozonaci şi, rumenindu-se, deasupra le pui câte o hârtie ca să nu se ardă.
Babe fără lapte
Iei 200 dramuri făină, 50 dramuri unt sleit şi 50 dramuri unt proaspăt, frecat puhav. Freci cu unt 10 gălbănuşuri unul după altul, 10 ouă întregi – pui tot câte un ou şi câte două linguri de făină în unt şi le tot freci – pui şi 20 dramuri de migdale pisate şi 40 dramuri zahăr, coajă de la o alămâie, un polonic şi jumătate de drojdii de bere, puţină sare şi pe urmă mai freci un sfert de ceas. Apoi torni în calup pe jumătate, fiind calupul uns cu unt şi presărat cu posmag. Îl laşi pînă ce se umple, dai în cuptoriu şi, după ce s-a rumini pe deasupra, îi pui hârtie ca să nu ardă.
Babe opărite tare bune
Iei 300 dramuri făină măsurată cu litra, le opăreşti cu două litre şi jumătate lapte clocotit, le freci cu polonicul până se mai răcoresc. Apoi pui într-o oală 12 ouă întregi şi 27 gălbănuşuri, le baţi până ce fac spume, le strecori, iei două litre şi pui în plămădeală. Pui şi 50 dramuri drojdii bune, începi a le freca în palme, bine, jumătate de ceas, le coperi cald şi le laşi să dospească. După ce dospesc bine, pui cinci litre îndesate de făină, le apuci la frecat în palme, le pui şi câte ouă au mai rămas şi o litră de lapte şi le freci un ceas. La jumătate de ceas le pui o ceaşcă de unt clocotit – de va fi untul de vacă, o ceaşcă şi jumătate – şi, cînd se apropie de ceas, pui două ceşte de zahăr pisat şi coajă de alămâie, apoi le coperi şi le laşi iar să dospească bine. Pe urmă ungi calupurile cu unt, le presări cu posmag, ungi mâinile cu unt, iei aluatul şi-l pui în calupuri pe jumătate şi iar le laşi, până se umple calupurile, apoi le dai în cuptoriu. Rețetele sunt folosite și astăzi, cu unitățile de măsură adaptate. Un dram este echivalentul a 3,23 grame, o litră ca unitate de volum moldoveană de atunci echivalează cu 0,380 litri, iar o litră de atunci ca unitate pentru masă echivalează cu 0,322 kg.

Clara DIMA
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Râsul, elixirul fericirii
09/05/2024 16:01

Cuvintele ca bucurie, ras infloritor si sănătate radiantă isi impletesc firul intr-o poveste ce deschide usa către o lume a fericirii. Într-un univers in care zambetul este monedă de schimb, iar ra ...

Travestiul în teatru. O istorie sensibilă a transformării și relevanței în scenă
07/05/2024 13:43

 În lumea teatrului, cu fiecare evolutie si fiecare fază a societătii, conceptele de gen si exprimarea acestora au fost mereu intr-o continuă transformare. Printre cele mai fascinante si mai indr ...

Pe urmele celor nouă fericiri
07/05/2024 07:10

Întelepciunea celor nouă fericiri transcende cuvintele, dezvăluind o lumină profundă asupra esentei umanitătii si căutării noastre pentru semnificatie si pace. Aceste precepte, găsite in Evangheli ...

Săptămâna Luminată, speranța și bucuria renașterii
07/05/2024 06:46

Săptămana Luminată este o perioadă de sărbătoare profundă, care urmează Pastelui, cand in calendarul crestin lumina invierii se răspandeste cu intensitate asupra lumii. Acest interval este perceput de ...

Povestea Luminii
07/05/2024 06:44

Istoria lumanărilor se intinde pe mii de ani, iar dezvoltarea lor este strans legată de evolutia civilizatiei umane. Cu fiecare pas inainte făcut de omenire, lumanările au avut un rol important in viata de ...

Pe urmele celor nouă fericiri
07/05/2024 06:43

  Întelepciunea celor nouă fericiri transcende cuvintele, dezvăluind o lumină profundă asupra esentei umanitătii si căutării noastre pentru semnificatie si pace. Aceste precepte, găsite in E ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
06/05/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Psihologia energetică, o punte între minte și corp
06/05/2024 14:11

  Într-o lume care se miscă rapid, unde stresul si anxietatea par să fie la ordinea zilei, psihologia energetică apare ca un far de lumină, promitand o abordare mai holistică si integrativă as ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
06/05/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Tuk-Tuks: pulsul străzilor urbane
06/05/2024 11:45

Tuk-tuks, acele vehicule colorate, cu trei roti, care zburdă pe străzile aglomerate ale oraselor din Asia, Africa si America Latină, au devenit un simbol recunoscut al vietii urbane din aceste regiuni. Cu to ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei