Reverențe și trandafiri albi la mormântul Otiliei Cazimir

download

Dimensiune font:

| 08-06-2021 12:51


Ce suflet sensibil și frumos trebuie să fie avut Otilia Cazimir, poeta copiilor sau „poeta sufletelor simple”, după cum i se spunea! Și cât de mult talent la condei trebuie să fi avut ca să poată atrage cititori de toate vârstele. Cei care i-au apreciat scrierile sunt invitați ca pe 8 iunie să-i trimită un gând-Lumină, iar ieșenii care doresc să-i aducă un omagiu sunt așteptați în Cimitirul Eternitatea, unde va fi resfințit mormântul în care își doarme somnul de veci.


Monumentul funerar a fost renovat, grație unui proiect derulat de Ateneul Național din Iași, în parteneriat cu Primăria, prin care vor fi onorați 20 de scriitori ce își dorm somnul de veci în cimitirul Tătărașiului. „Mormântul Otiliei Cazimir nu se afla într-o stare bună, dar am reușit să-l salvăm și să-l aducem într-o stare de normalitate, așa cum îmi place să spun. Ca o particularitate, este primul mormânt recondiționat cu finanțare exclusiv privată. Am reușit să aducem alături de noi un om de bine, care a dovedit că își iubește orașul”, a spus managerul Ateneului, Andrei Apreotesei. Este vorba despre cunoscutul avocat Gianina Vera Poroșnicu, cea care a renovat, din fonduri proprii, și Casa „Joseph Zoller”. „Este un prim pas, unul bun. Sperăm să vină și alți oameni de bine alături de noi fiindcă, așa cum am anunțat public, vrem să renovăm 20 de morminte ale unor mari scriitori, să le restaurăm”, a adăugat Andrei Apreotesei. Seria a început cu locurile de veci ale lui Garabet Ibrăileanu, Eduard Caudella, Barbu Delavrancea, George Topârceanu. În această lună vor fi resfințit, după restaurare, mormântul lui Mihail Kogălniceanu (20 iunie), apoi cel al lui Petru Poni (29 iunie).


„Otilia Cazimir e în copilăria fiecăruia dintre noi”
De restaurarea și de refacerea mormântului poetei Otilia Cazimir s-a îngrijit artistul Ciprian Stratulat, iar detaliile comemorării au fost stabilite de către Ateneul Național, Academia de Talente, prin directorul Ella Gondoș, și Casa „Joseph Zoller”. „Otilia Cazimir e în copilăria fiecăruia dintre noi: în primul caiet de școală, în primele poezii învățate cu doamna învățătoare, în toate amintirile pe care le avem despre perioada inocentă a vieții. Otilia Cazimir este vecina mea din josul străzii și când iau drumul spre casa ei memorială, trec pe la Regina Maria, muzeul care se aliniază în axa ce-mi dă direcția spre oaza de liniște – casa memorială aflată sub tutela muzeografei Indira Spătaru. Astfel, Otilia Cazimir face parte din geografia locului de zi cu zi. Nu pot decât să o iubesc pe modesta și diafana «duduca Otilia»”, a oferit avocatul Gianina Vera Poroșnicu motivul implicării ei în proiect.


La eveniment, care se dorește a fi un pios omagiu adus Otiliei Cazimir și creației poetei ieșene, vor participa atât autorități locale, cât și reprezentanți ai instituțiilor culturale și de educație importante ale Iașului, care vor depune coroane de flori și trandafiri albi. „Am răspuns afirmativ la invitația dnei Gianina Poroșnicu. Cultura merită o atenție deosebită, iar marile valori românești, comemorate pe măsură! Facem o reverență poetei Otilia Cazimir și tuturor oamenilor de valoare ai Iașului”, a spus artista Ella Gondoș, unul dintre amfitrionii evenimentului.


Pe 8 iunie se împlinesc 54 de ani de la moartea Otiliei Cazimir, poetă rămasă în istoria literaturii pentru versurile sale dedicate copiilor, dar și pentru frumoasa poveste de dragoste cu poetul George Topîrceanu.
Otilia Cazimir, pe numele ei Alexandrina Gavrilescu, s-a născut pe 12 februarie 1894, la Cotu Vameș, județul Neamț. Pseudonimul literar i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu, însă nu i-a plăcut deloc: „Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă ...”.
A debutat în anul 1912 în revista „Viața românească”, cu poezie, iar debutul în proză a avut loc în anul 1919 în publicația „Însemnări ieșene”.
Pentru bogata sa activitate literară a primit numeroase premii și distincții: Premiul Academiei Române (1927), Premiul Femina (1928), Premiul Național pentru Literatură (1937), Premiul Societatea Scriitorilor Români (1942).
Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
 Campionatul de bârfă și lehamite
29/03/2023 14:10

Ce-aţi spune dacă aţi fi invitaţi să participaţi la o astfel de acţiune? Cu siguranţă mulţi ar refuza pe motiv că „eu nu fac aşa ceva. Eu sunt om cinstit şi responsab ...

 Campionatul de bârfă şi lehamite
28/03/2023 19:36

 Ce-aţi spune dacă aţi fi invitaţi să participaţi la o astfel de acţiune? Cu siguranţă mulţi ar refuza pe motiv că „eu nu fac aşa ceva. Eu sunt om cinstit şi responsabil”. Da, cu t ...

Doi liceeni au dezlegat teorema lui Pitagora
27/03/2023 14:04

Doi elevi de liceu din New Orleans cred că au reusit să demonstreze o teoremă veche de 2.000 de ani care i-a intrigat pe matematicieni timp de secole. Cei mai multi experti credeau că e imposibil ca teorema ...

O ciornă cu planul tău de viaţă
27/03/2023 09:07

Mi-a plăcut mult provocarea lansată celor mai cunoscuţi antreprenori de succes din Romania de face o călătorie in timp şi de a-şi reinventa viaţa cu inţelepciunea adunată. Ce sfaturi ţi-ai oferi da ...

Mămăligile regale ale lui Columb
26/03/2023 16:45

  Moldovencele sunt experte in mămăligută. Se spune chiar că o tanără care nu stie să facă o astfel de fiertură cum trebuie nu-i incă bună de măritat. E mare lucru să invarti o mămăligă ad ...

Cantus Mundi - peste 250 de coruri, reunind 26.000 de voci, au cântat la Ora Pământului. Au participat și copii din Iași, Suceava, Neamț și Vaslui
26/03/2023 12:15

Copiii din peste 250 de coruri şi ansambluri instrumentale Cantus Mundi au cantat, sambătă, alături de familii, prieteni şi profesori pentru sănătatea planetei, in cadrul a 79 de recitaluri găzduite in ...

2.000 de capete mumificate de berbeci au fost descoperite în Egipt
26/03/2023 10:56

Cel puţin 2.000 de capete mumificate de berbeci datand din timpul dinastiei Ptolemeice, precum şi o structură somptuoasă din timpul Vechiului Regat au fost dezgropate la templul lui Ramses al II-lea, situat ...

Oglinda cu chipuri blânde
25/03/2023 09:50

  V-aţi intrebat vreodată cum veţi arăta peste 10, 20 sau 30 de ani? E o intrebare simplă, precum cele de la interviurile de angajare, doar nuanţa diferă. Eu mă refer la imaginea fizică, nu la jo ...

Portret în oglindă
25/03/2023 09:25

Începand de astăzi vom da extemporale. Nu veţi avea nevoie de nicio pregătire, nici de recapitulări şi nici de fiţuici. Nu puteţi copia şi nici nu are cine să vă sufle. Ca un prim test, vă invi ...

 Tradiții de Buna Vestire. Ziua Cucului
25/03/2023 08:27

   Buna Vestire (25 martie) este una dintre cele patru mari sărbători inchinate Maicii Domnului şi este marcată cu exact nouă luni inainte de Crăciun, momentul naşterii lui Isus. I se mai spun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei