default

Dimensiune font:

Turnul cu Ceas de la Palatul Culturii

| 15-08-2015 06:30

 Şantierul de la Palatul Culturii este în plină desfăşurare * lucrările de restaurare a clădirii – aflate în ultima etapă - urmează să se încheie până în februarie 2016 * printre elementele de noutate incluse în proiectul de reamenajare a expoziţiilor permanente se numără şi un circuit de vizitare în Turnul Central, în camerele rezervate ceasului cu carillon, care „cântă”, la ora exactă, „Hora Unirii”

 „Biroul meu e închis momentan”, îmi spune Ion Cristea, arătând spre ceasul din Turnul Central al Palatului Culturii, ascuns acum sub scânduri, schele metalice şi o plasă de protecţie acaparată de vânt. Prin prisma celor 38 de ani din viaţă pe care i-a consacrat fascinantului mecanism cu carillon de la Iaşi, expertul restaurator Ion Cristea este considerat „tatăl” ceasului din Turn. Domnul Cristea nu este trist că a rămas fără birou, e mai degrabă nerăbdător ca un copil să ajungă înapoi la jucăria preferată. Când se va termina şantierul, va fi multă treabă acolo, sus, în camera ceasului! Fiecare rotiţă va fi căutată „la dinţi”, lustruită şi dichisită, unsă şi iar lustruită, cât să meargă totul, vorba-ceea!, „ceas”. Şi atunci vor putea veni turiştii să vadă minunăţia şi, mai ales, să asculte povestea a două vieţi ce s-au intersectat „exact după cutremur” şi nu s-au mai despărţit de atunci. De dorul antrenamentului zilnic pe care îl făcea urcând şi coborând scările, aleargă acum pe holurile Palatului, că abia reuşesc să ţin pasul! La fel, cu glumele şi poveştile sale...

Simbol nu doar pentru Palatul Culturii, ci şi pentru Iaşi, ceasul din Turnul Central are trei cadrane, cu diametrul de 3.25 m, decorate cu mici vitralii, reprezentând cele douăsprezece zodii. Doi plăieşi în costume naţionale, zugrăviţi pe zidul turnului stau de strajă încadrând ceasornicul, după modelul oştenilor pictaţi la Castelul Peleş. Atât vitraliile, cât şi crenelurile în formă de cruce ale turnului erau luminate electric în cursul nopţii. Carillonul ceasului este un sistem de clopote acordate, o replică modernă a mecanismelor similare din Evul Mediu occidental. Cele 8 clopote din turnul palatului reproduc, la fiecare oră exactă, „Hora Unirii”. Melodia lui Al. Flechtenmacher este înregistrată pe un tambur cu 69 ştifturi.

Expertul restaurator ştie totul despre mecanismului cu carillon produs în Germania, la Hamburg, de firma J.F. Weule - Bocknem, şi instalat la Iaşi, în 1925, cu puţin înainte de inaugurarea edificiului, de „casa” inginerului Horia Pascalovici de la Bucureşti. „Importanţa ceasurilor de turn, ca fenomen social, a fost deosebită, în epocă. Regulamentele Organice spun, printre altele, ca în oraşele mari să se monteze ceasuri în turnuri. După ceasurile de turn, au apărut şi cele de buzunar, de mână şi aşa mai departe. Fenomenul social a determinat apariţia acestui mecanism, care cunoaşte o evoluţie deosebită de-a lungul timpurilor. Aşa au apărut mai multe ceasuri la Iaşi, la Sfântul Spiridon, în 1843, apoi la Bărboi, la Biserica Lipovenească... La noi, ceasul cel mai bun, care a rezistat din toate punctele de vedere, a fost acesta de tip ancarat, de la Palat, care funcţionează şi acum. Ceas carillonic înseamnă care cântă din clopote. Povestea este mare, este lungă şi este foarte frumoasă. Ceasul instalat aici cântă Hora Unirii şi este normal să fie aşa, pentru că de Iaşi se leagă cele trei uniri, prima sub Mihai Viteazul, despre care s-a vorbit mai puţin”...

Palatul Administrativ Iaşi/ 1943, fotografie realizată de Willy Pragher; sursa: www2.landesarchiv-bw.de/ facebook.com/ Iasi (Fotografii vechi)

„Ceasul este într-o stare bună, dar el e ca o maşină care merge zi şi noapte şi trebuie întreţinută. Acum l-am oprit, pentru că praful amestecat cu ulei devine un abraziv periculos, distruge mecanismul. După ce se vor termina lucrările, ceasul va trebui desfăcut, curăţat, restaurat” - Ion Cristea

Incursiunea în istoria mecanismelor ne întoarce mult în timp. „Ceasurile cu clopote erau cunoscute cu 300 de ani Înainte de Hristos, de către chinezi. Ei aveau o chestie pe care n-o înţeleg oamenii nici acum: dintr-un clopot puteau scoate mai multe note muzicale. La noi, clopotul şi toba au o singură notă!”

Ion Cristea se ocupă de buna funcţionare a acestui obiect de patrimoniu „exact de după cutremur”, un reper în timp căruia nu pare să-i acorde, totuşi, prea multă importanţă: „Zic aşa, ca să ţin eu minte!... Am absolvit, înainte de '89, mai multe facultăţi. Nu vi le spun care şi cum sunt, că nu e timp. Să vă vorbesc despre ceas, mai bine, că pasiunea mea a fost pe această direcţie, de mecanică fină şi orologerie”, se prezintă Ion Cristea.

Din 1977, expertul în mecanică fină şi orologerie, singurul din Iaşi şi unul dintre puţinii din România, meştereşte la ceasul care măsoară trecerea timpului pentru ieşeni, amintindu-le un mare motiv de mândrie, în acorduri de „Hora Unirii”. Cândva - ehe! ce vremuri... -, în turn era şi o staţie de emisie-recepţie şi „Hora Unirii” se auzea şi la Primărie, şi la Gară, şi în Piaţa Unirii, la Universitate, ba chiar înspre Breazu, la Agronomie. Staţia a ajuns obiect de muzeu, precum o relicvă din perioada comunistă. „Nu există comunism, nu există democraţie! Ar trebui să se instaleze din nou toată această sonorizare. Credeţi că ieşenii nu vor să audă Hora Unirii? Vor! În toţi anii aceştia, bucuria mea mare era când mergeam prin oraş şi auzeam, din oră în oră, Hora Unirii. Nu eram numai eu bucuros, că era ceasul de care aveam eu grijă, ci vedeam că şi alţii se bucură. Asta era bucuria mea!”, se arată Ion Cristea dispus să facă o mărturisire.


„Turişti or să fie cu grămada”!

Acum, Ion Cristea îşi doreşte să le arate tuturor minunea de la nivelurile 3 şi 4 ale Turnului Central. „Am fost prin alte părţi, unde au scară de acces lată de 20 de centimetri şi e full (sic!) de turişti. Vin vizitatori, de nu poţi trece! Până acum am tot făcut demersuri ca şi acest turn să fie vizitabil, dar am reuşit asta numai într-un an, de «Sfânta Parascheva». Şefii pompierilor au spus apoi că nu ne pot da aprobare spre vizitare. Peste tot se poate, la noi, nu!”, îşi varsă năduful expertul.


Acum, există un proiect pentru un circuit la standard european. Credeţi că vor fi interesaţii turiştii să vadă cum funcţionează mecanismul acesta?, întreb. „Turişti or să fie cu grămada! N-or să fie la Muzeu, cum or să fie la ceas!”, spune entuziasmat, dar cu tonul de glumă aferent, Ion Cristea. Redevine, apoi, serios: „Să poată fi vizitat, ar fi nemaipomenit! Turistul, dacă ajunge în Turn şi vede ce-i acolo, în spatele cadranului, chiar că nu mai uită Iaşul”!

„După 1984, s-a făcut prima restaurare serioasă a mecanismului de ceas. Atunci chiar o echipă de la IMAMUS condusă de maistrul Lazu a schimbat, a făcut roţi, ceasul a fost pus în stare de funcţionare şi eu am avut grijă de acest mecanism. Mai executând câte-o roată, că aveam unde... Acum, Iaşul nu mai are niciun fel de întreprindere la care să te duci să execuţi o roată. Cu greu mai găseşti în ţară o întreprindere” - Ion Cristea

Ceasul din Turnul Palatului Culturii nu a fost însă doar martorul trecerii timpului, ci al multor evenimente, nu puţine tragice. Şi tancuri, şi soldaţi au trecut prin Piaţa Palatului. „După luarea Basarabiei de către ruşi, în urma pactului Ribbentrop-Molotov, au trecut pe aici şi tancuri. În Turn, se văd şi acum urmele unei schije, într-o bucată de metal, iar pe un perete scrie în ruseşte că Serioja şi încă un camarad au stat aici, de gardă, în 1945”, povesteşte Ion Cristea, aşezat pe o bancă din faţa Palatului Culturii, parcă în aşteptarea turiştilor.

1944/ Sursa: www.worldwar2.rofacebook.com/ Iasi (Fotografii vechi)

În vremuri mai tihnite, au trecut prin faţa Palatului Administrativ (devenit Palat al Culturii în 1955) şi căruţe şi tramvaie. Împrejurări fericite au adus în arhivele personale „poze cu clasa” şi, probabil, câteva sute de mirese au pozat aici, de-a lungul anilor, lăsându-şi fericirea imortalizată în vecinătatea zidurilor Palatului. Ceasul din Turn a privit de la înălţime, deopotrivă oamenii şi vremurile. Gina POPA

 

„Acum se lucrează la Turnul Central, iar ceasul este conservat, este «badijonat». După ce se vor termina lucrările acolo, ceasul va intra în restaurare, va fi recalibrat şi repornit. Domnul Ion Cristea este singurul nostru specialist în acest domeniu, este un talent nativ. Se pricepe la mai multe domenii de restaurare, dar este foarte pasionat de acest ceas” - Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova”.
 

Comentarii

victor

Aug 18, 2015

maistrul lazu de la i.m.a.m.u.s. iasi (intreprinderea de masini agregat si masini unelete speciale)

isan constantin

Aug 17, 2015

felicitari ,ma bucur de reusita ta !!!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE S.C. VARA MR S.R.L. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, str.7 Oameni, nr.23, jud. Iaşi, C.U.I. RO4615947, O.R.C.J22/1478/1993, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iaşi, conform Sentinței civile nr. 698/18.04.2012, pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, în dosarul nr. 4938/99/2010, anunţă scoaterea la vânzare în data de 17.12.2018, ora 11.00, prin licitaţie publică cu strigare a următoarelor active: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Preț de pornire a licitației (lei, fără T.V.A. ) Activ 1 – Clădire hală producție țevi (Corp C1) cu sc. 866,61 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1971mp înscrise în CF61393/Rediu, nr.cad.1690, nr. parcelă 1(42/13), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi – echipament tehnologic producere ţevi ce include linia de producţie (include linie de calibrare, sudare şi linie de formare) – Bunuri mobile: Unitate centrala Forte Quattro, Generator LX 3000, Instalație de redresare – 1.196.900,00 lei – 718.140,00 lei Activ 2 – Clădire hală (Corp C1) cu sc. 862,37 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1952mp înscrise în (CF61394/Rediu, nr.cad.1691, nr.parcelă 1(42/14), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi; - Clădire hală (Corp C1) cu sc. 883,57 mp și st. utilă de 798mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1970 mp înscrise în (CF61396/Rediu, nr.cad.1962, nr.parcelă 1(42/15), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iasi. – 425.200,00 lei – 223.500,00 lei Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 14.12.2018, ora 11.00, la sediul Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele necesare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud.Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 14.12.2018, ora 11.00 (după o programare prealabilă, de 24 de ore) sau pe site-ul www.insolventa.ro secțiunea Portofoliu. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. 0232/243864, 0758049901, 0755132474.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitorului SC BART LIV COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 3157/103/2013 aflat pe rolul Tribunalului Neamț – Secția II Civilă, în temeiul dispozițiilor Legii 85/2006, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raportului de evaluare al bunurilor mobile – stoc de marfă compus din echipamente electrice, echipamente sanitare, instalații electrice, feronerie etc., situate în mun. Roman, jud. Neamț, astfel: a. Preț de pornire 75% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 52.019 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 04, 11, 18 și 25.01.2019, ora 12.00; b. Preț de pornire 65% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 45.083 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.02.2019, ora 12.00; c. Preț de pornire 55% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 38.147 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.03.2019, ora 12.00. Licitațiile vor avea loc la data și ora stabilită, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector nr.RO26PIRB2900710925003000 deschis pe numele debitorului la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul: RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în preziua licitaţei, ora 16.00. Lista completă a bunurilor mobile precum și alte informaţii suplimentare pot fi oferite la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, sau tel: 0744520508,0744994490, fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Samyx Forest S.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 20.12.2018, ora 12.00, a următorului activ: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară situată în sat Calafindești, com. Calafindești, jud. Suceava, inscrisă în Cartea Funciară nr.30010/Calafindesti, cu nr. cad. 30010, ce include: teren intravilan cu categoria de folosință Curți Construcții cu suprafața de 982 mp pe care sunt amplasate corp C1 – Clădire Brutărie cu suprafața construită de 216 mp, regim înălțime P și corp C2 – Clădire Magazie cu suprafața construită de 46 mp, regim înălțime P. Proprietatea dispune de utilități și are deschidere frontală la drumul comunal DC39, asfaltat. Terenul este dobândit în baza CVC nr. 3138/2008. Clădirile Corp C1 și C2 au fost dobândite în baza Sentinței civile nr. 2818/16 iunie 2008. – 85.910,00 lei – 85.910,00 lei Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, până la data de 19.12.2018, ora 12.00, documentele aferente. Bunurile se vând libere de sarcini. Tel: 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Nici cărăuşia n-a murit, nici transportul public n-a înflorit!
19/01/2019 00:00

Multă lume ii confundă ori ii asimilează cu piraţii din taximetrie. Doar pe motivul că şi ei prestează servicii de transport in mod ilicit. N-au licenţă, n-au aparat de taxat, nu dau bon fiscal, nu pl ...

Au trecut anii de glorie ai artiştilor graffiti
17/01/2019 00:00

Oricum ai face, n-ai cum să nu le observi creaţiiile. Practic, nu-i zid, făramă de clădire cat de cat expusă vederii, care să nu fie mazgălită (uneori pană la refuz). Mesaje de multe ori absurde, majo ...

 Model. Nici top-model, nici muză
16/01/2019 00:00

La nivel naţional, nu-s mai mult de 50, iar la Iaşi doar cinci. Vorbesc despre persoanele angajate cu carte de muncă pe post de modele la facultăţile de arte plastice. Iar munca lor de zi cu zi nu are apro ...

Măiestria traficanţilor de ţigări
15/01/2019 00:00

M-am intrebat şi eu, asemenea multora, cum de traficanţii performează nonşalant, in vreme ce un cetăţean obişnuit mulţumeşte Domnului că, după ore bune pierdute prin vamă, reuşeşte să mai adauge ...

Istoria celei mai mari înmormântări colective din România
25/08/2018 21:18

* ... pe 25 august 1988 au fost inmormantaţi toţi, in aceeaşi zi, in acelaşi cimitir, la aceeaşi oră. De pe fiecare uliţă ieşea cate un sicriu. Erau aşezate in faţa bisericii, la rand, li s-a făcut ...

Ştrandul şi Ciricul, variantele low-cost ale Litoralului!
09/08/2018 00:00

Iaşul oferă suficiente alternative celor care, dintr-un motiv sau altul, nu reuşesc să ajungă pe Litoral sau in staţiunile balneo-climaterice. Ştrandul Municipal, baza de agrement Ciric sau Băile Nicoli ...

FOTO  Moş Ilie - Bărbăţie şi Credinţă
21/05/2018 06:33

A trecut şi Ziua Eroilor. S-a dus cu viteza cu care o mană de politruci şi-au adunat subordonaţii de prin faţa monumentelor cu ordinul sec „Plecăm!” Nici n-au apucat unii să taie mărăcinii ...

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...