Turnul cu Ceas de la Palatul Culturii

default

Dimensiune font:

| 15-08-2015 06:30

 Şantierul de la Palatul Culturii este în plină desfăşurare * lucrările de restaurare a clădirii – aflate în ultima etapă - urmează să se încheie până în februarie 2016 * printre elementele de noutate incluse în proiectul de reamenajare a expoziţiilor permanente se numără şi un circuit de vizitare în Turnul Central, în camerele rezervate ceasului cu carillon, care „cântă”, la ora exactă, „Hora Unirii”

 „Biroul meu e închis momentan”, îmi spune Ion Cristea, arătând spre ceasul din Turnul Central al Palatului Culturii, ascuns acum sub scânduri, schele metalice şi o plasă de protecţie acaparată de vânt. Prin prisma celor 38 de ani din viaţă pe care i-a consacrat fascinantului mecanism cu carillon de la Iaşi, expertul restaurator Ion Cristea este considerat „tatăl” ceasului din Turn. Domnul Cristea nu este trist că a rămas fără birou, e mai degrabă nerăbdător ca un copil să ajungă înapoi la jucăria preferată. Când se va termina şantierul, va fi multă treabă acolo, sus, în camera ceasului! Fiecare rotiţă va fi căutată „la dinţi”, lustruită şi dichisită, unsă şi iar lustruită, cât să meargă totul, vorba-ceea!, „ceas”. Şi atunci vor putea veni turiştii să vadă minunăţia şi, mai ales, să asculte povestea a două vieţi ce s-au intersectat „exact după cutremur” şi nu s-au mai despărţit de atunci. De dorul antrenamentului zilnic pe care îl făcea urcând şi coborând scările, aleargă acum pe holurile Palatului, că abia reuşesc să ţin pasul! La fel, cu glumele şi poveştile sale...

Simbol nu doar pentru Palatul Culturii, ci şi pentru Iaşi, ceasul din Turnul Central are trei cadrane, cu diametrul de 3.25 m, decorate cu mici vitralii, reprezentând cele douăsprezece zodii. Doi plăieşi în costume naţionale, zugrăviţi pe zidul turnului stau de strajă încadrând ceasornicul, după modelul oştenilor pictaţi la Castelul Peleş. Atât vitraliile, cât şi crenelurile în formă de cruce ale turnului erau luminate electric în cursul nopţii. Carillonul ceasului este un sistem de clopote acordate, o replică modernă a mecanismelor similare din Evul Mediu occidental. Cele 8 clopote din turnul palatului reproduc, la fiecare oră exactă, „Hora Unirii”. Melodia lui Al. Flechtenmacher este înregistrată pe un tambur cu 69 ştifturi.

Expertul restaurator ştie totul despre mecanismului cu carillon produs în Germania, la Hamburg, de firma J.F. Weule - Bocknem, şi instalat la Iaşi, în 1925, cu puţin înainte de inaugurarea edificiului, de „casa” inginerului Horia Pascalovici de la Bucureşti. „Importanţa ceasurilor de turn, ca fenomen social, a fost deosebită, în epocă. Regulamentele Organice spun, printre altele, ca în oraşele mari să se monteze ceasuri în turnuri. După ceasurile de turn, au apărut şi cele de buzunar, de mână şi aşa mai departe. Fenomenul social a determinat apariţia acestui mecanism, care cunoaşte o evoluţie deosebită de-a lungul timpurilor. Aşa au apărut mai multe ceasuri la Iaşi, la Sfântul Spiridon, în 1843, apoi la Bărboi, la Biserica Lipovenească... La noi, ceasul cel mai bun, care a rezistat din toate punctele de vedere, a fost acesta de tip ancarat, de la Palat, care funcţionează şi acum. Ceas carillonic înseamnă care cântă din clopote. Povestea este mare, este lungă şi este foarte frumoasă. Ceasul instalat aici cântă Hora Unirii şi este normal să fie aşa, pentru că de Iaşi se leagă cele trei uniri, prima sub Mihai Viteazul, despre care s-a vorbit mai puţin”...

Palatul Administrativ Iaşi/ 1943, fotografie realizată de Willy Pragher; sursa: www2.landesarchiv-bw.de/ facebook.com/ Iasi (Fotografii vechi)

„Ceasul este într-o stare bună, dar el e ca o maşină care merge zi şi noapte şi trebuie întreţinută. Acum l-am oprit, pentru că praful amestecat cu ulei devine un abraziv periculos, distruge mecanismul. După ce se vor termina lucrările, ceasul va trebui desfăcut, curăţat, restaurat” - Ion Cristea

Incursiunea în istoria mecanismelor ne întoarce mult în timp. „Ceasurile cu clopote erau cunoscute cu 300 de ani Înainte de Hristos, de către chinezi. Ei aveau o chestie pe care n-o înţeleg oamenii nici acum: dintr-un clopot puteau scoate mai multe note muzicale. La noi, clopotul şi toba au o singură notă!”

Ion Cristea se ocupă de buna funcţionare a acestui obiect de patrimoniu „exact de după cutremur”, un reper în timp căruia nu pare să-i acorde, totuşi, prea multă importanţă: „Zic aşa, ca să ţin eu minte!... Am absolvit, înainte de '89, mai multe facultăţi. Nu vi le spun care şi cum sunt, că nu e timp. Să vă vorbesc despre ceas, mai bine, că pasiunea mea a fost pe această direcţie, de mecanică fină şi orologerie”, se prezintă Ion Cristea.

Din 1977, expertul în mecanică fină şi orologerie, singurul din Iaşi şi unul dintre puţinii din România, meştereşte la ceasul care măsoară trecerea timpului pentru ieşeni, amintindu-le un mare motiv de mândrie, în acorduri de „Hora Unirii”. Cândva - ehe! ce vremuri... -, în turn era şi o staţie de emisie-recepţie şi „Hora Unirii” se auzea şi la Primărie, şi la Gară, şi în Piaţa Unirii, la Universitate, ba chiar înspre Breazu, la Agronomie. Staţia a ajuns obiect de muzeu, precum o relicvă din perioada comunistă. „Nu există comunism, nu există democraţie! Ar trebui să se instaleze din nou toată această sonorizare. Credeţi că ieşenii nu vor să audă Hora Unirii? Vor! În toţi anii aceştia, bucuria mea mare era când mergeam prin oraş şi auzeam, din oră în oră, Hora Unirii. Nu eram numai eu bucuros, că era ceasul de care aveam eu grijă, ci vedeam că şi alţii se bucură. Asta era bucuria mea!”, se arată Ion Cristea dispus să facă o mărturisire.


„Turişti or să fie cu grămada”!

Acum, Ion Cristea îşi doreşte să le arate tuturor minunea de la nivelurile 3 şi 4 ale Turnului Central. „Am fost prin alte părţi, unde au scară de acces lată de 20 de centimetri şi e full (sic!) de turişti. Vin vizitatori, de nu poţi trece! Până acum am tot făcut demersuri ca şi acest turn să fie vizitabil, dar am reuşit asta numai într-un an, de «Sfânta Parascheva». Şefii pompierilor au spus apoi că nu ne pot da aprobare spre vizitare. Peste tot se poate, la noi, nu!”, îşi varsă năduful expertul.


Acum, există un proiect pentru un circuit la standard european. Credeţi că vor fi interesaţii turiştii să vadă cum funcţionează mecanismul acesta?, întreb. „Turişti or să fie cu grămada! N-or să fie la Muzeu, cum or să fie la ceas!”, spune entuziasmat, dar cu tonul de glumă aferent, Ion Cristea. Redevine, apoi, serios: „Să poată fi vizitat, ar fi nemaipomenit! Turistul, dacă ajunge în Turn şi vede ce-i acolo, în spatele cadranului, chiar că nu mai uită Iaşul”!

„După 1984, s-a făcut prima restaurare serioasă a mecanismului de ceas. Atunci chiar o echipă de la IMAMUS condusă de maistrul Lazu a schimbat, a făcut roţi, ceasul a fost pus în stare de funcţionare şi eu am avut grijă de acest mecanism. Mai executând câte-o roată, că aveam unde... Acum, Iaşul nu mai are niciun fel de întreprindere la care să te duci să execuţi o roată. Cu greu mai găseşti în ţară o întreprindere” - Ion Cristea

Ceasul din Turnul Palatului Culturii nu a fost însă doar martorul trecerii timpului, ci al multor evenimente, nu puţine tragice. Şi tancuri, şi soldaţi au trecut prin Piaţa Palatului. „După luarea Basarabiei de către ruşi, în urma pactului Ribbentrop-Molotov, au trecut pe aici şi tancuri. În Turn, se văd şi acum urmele unei schije, într-o bucată de metal, iar pe un perete scrie în ruseşte că Serioja şi încă un camarad au stat aici, de gardă, în 1945”, povesteşte Ion Cristea, aşezat pe o bancă din faţa Palatului Culturii, parcă în aşteptarea turiştilor.

1944/ Sursa: www.worldwar2.rofacebook.com/ Iasi (Fotografii vechi)

În vremuri mai tihnite, au trecut prin faţa Palatului Administrativ (devenit Palat al Culturii în 1955) şi căruţe şi tramvaie. Împrejurări fericite au adus în arhivele personale „poze cu clasa” şi, probabil, câteva sute de mirese au pozat aici, de-a lungul anilor, lăsându-şi fericirea imortalizată în vecinătatea zidurilor Palatului. Ceasul din Turn a privit de la înălţime, deopotrivă oamenii şi vremurile. Gina POPA

 

„Acum se lucrează la Turnul Central, iar ceasul este conservat, este «badijonat». După ce se vor termina lucrările acolo, ceasul va intra în restaurare, va fi recalibrat şi repornit. Domnul Ion Cristea este singurul nostru specialist în acest domeniu, este un talent nativ. Se pricepe la mai multe domenii de restaurare, dar este foarte pasionat de acest ceas” - Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova”.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei