medicina  6800

Dimensiune font:

15 dintre cele mai groaznice dureri prin care poate trece un om

| 30-05-2019 19:59

 Durerea este mesajul senzorial pe care corpul îl trimite creierului pentru a-l anunța când și unde are loc un proces vătămător. În majoritatea cazurilor, durerea este utilă, deoarece te previne cu privire la ceva ce ar putea să-ți facă rău, precum atingerea unei suprafețe fierbinți sau instalarea unei boli.

Însă, câteodată, durerea poate fi atât de greu de suportat, încât devine ea însăși o problemă pentru organism. În acest articol, îți prezentăm 15 dintre cele mai puternice dureri pe care le poate simți un om.

1. Guta

Guta
O ilustrație din 1799, care descrie durerea provocată de gută. Foto: Wikimedia Commons

Fiind, în principiu, o criză intensă și acută de artrită, guta provoacă niște dureri cumplite. În trecut, era cunoscută drept „boala oamenilor bogați”, fiindcă una dintre cauzele gutei este dieta bogată în carbohidrați, alcool, grăsimi și carne roșie.

Practic, guta este rezultatul acumulării unei cantități prea mari de acid uric în sânge. Asta poate duce la formarea unor microcristale, care se depun la nivelul țesuturilor, inclusiv la nivelul articulațiilor.

Aceste microcristale provoacă dureri severe, precum și umflarea și înroșirea încheieturilor. 

2. Abcesele dentare

Abcesele pot apărea oriunde în corp, însă cele dentare sunt printre cele mai dureroase, din cauză că au loc în apropierea unei multitudini de nervi. Infecția începe cu degradarea dintelui.

Pe măsură ce bacteriile se multiplică și distrug dintele, infecția devine tot mai dureroasă. În unele cazuri, ea se poate răspândi și la restul feței, cauzând febră severă și, în unele cazuri, moartea.

3. Ruperea tendonului lui Ahile

Tendonul lui Ahile
Numele tendonului vine de la eroul grec Ahile, care a murit după ce a fost străpuns de săgeată în călcâiul său vulnerabil. Foto: cardiacvascularnews.com

Tendonul lui Ahile este cel mai gros și mai puternic tendon din corpul uman. De aceea, atunci când se rupe, provoacă o durere cumplită. Cei care au trecut printr-o astfel de experiență spun că e și cum ai fi împușcat în partea din spate a piciorului.

4. Fracturarea femurului

Femurul este cel mai mare os din corpul uman și, prin urmare, ruperea lui nu este deloc amuzantă. Fracturile femurale apar de obicei în urma unui impact puternic, cum se întâmplă, de exemplu, în accidentele auto. 

Este cea mai dureroasă fractură prin care poate trece un om. Procesul de vindecare este foarte dificil, durând adeseori între patru și cinci luni. O asemenea traumă are efecte de durată, care se fac resimțite timp de mai mulți ani după incident.

5. „Spânzurat, tras și sfârtecat”

Evul Mediu se poate „lăuda” cu cele mai brutale metode de execuție. Una dintre ele era cea denumită „spânzurat, tras și sfârtecat”. În primă fază, condamnatul era spânzurat până ajungea în pragul morții, moment în care era coborât din laț.

Spanzurat
Condamnați spânzurați, trași și sfârtecați. Foto: history.com

Apoi, osânditul era legat de un cal, care îl târa până la locul execuției, unde era decapitat. După moarte, trupul era sfârtecat în patru bucăți.

6. Nevralgia trigeminală

Nervul trigemen este ce mai mare nerv cranian. Este un nerv mixt, alcătuit din trei ramuri: nervul oftalmic, nervul maxilar și nervul mandibular. Când nervul trigemen este vătămat, durerile sunt de nesuportat. 

Cei care suferă de nevralgie trigeminală au descris-o ca fiind precum un trăsnet care te lovește în cap. Crizele de nevralgie trigeminală pot fi cauzate de acțiuni simple, precum periajul dentar sau aplicarea machiajului.

7. Execuția prin metoda Lingchi

Cunoscută și ca „moartea printr-o mie de tăieturi”, această formă de execuție a fost folosită în China și Vietnam până în secolul al XX-lea.

Lingchi
Un condamnat la moarte este executat prin metoda Lingchi. Foto: Wikimedia Commons

Corpul condamnatului era tăiat, încet și metodic, în bucăți. Intenția era de a păstra victima în viață cât mai mult timp posibil, pentru a prelungi și exacerba durerea.

8. Tetanosul

Tetanosul este o infecție bacteriană gravă, provocată de clostridium tetani. Bacteria pătrunde în organism în urma traumatismelor, prin plăgile provocate prin tăiere, înțepare sau cauzate de mușcături.

Infecția se manifestă prin spasme musculare, care încep la nivelul maxilarului și se răspândesc treptat în întregul corp. Ele durează câteva minute și apar cu frecvență mare. Spasmele pot fi atât de severe, încât pot produce fracturi ale oaselor.

De asemenea, spasmele ce au loc la nivelul feței și gâtului pot obstrucționa căile respiratorii, cauzând, uneori, moartea. Din fericire, există vaccinul antitetanos, care protejează împotriva infectării cu această bacterie.

Tetanos
Foto: verywellhealth.com

Majoritatea cazurilor de tetanos din ziua de astăzi sunt cauzate de lipsa accesului la acest vaccin sau la tratament medical.

9. Nașterea

Una dintre cele mai dureroase experiențe prin care poate trece corpul uman este, fără îndoială, nașterea. Unele femei spun că această durere se aseamănă cu senzația sfâșierii organelor interne.

10. Crucificarea

Practicată mai ales între secolele al VI-lea î.e.n. și al IV-lea e.n. (dar și azi, în țări precum Arabia Saudită), crucificarea a fost una dintre cele mai atroce metode de execuție din istorie. Condamnatul era legat sau țintuit în cuie de o cruce mare de lemn și lăsat acolo până murea.

Practic, crucificarea a fost gândită pentru a ține victima în viață și în dureri cât mai mult timp posibil. De obicei, condamnatul sângera până la moarte sau se stingea din cauza foamei și a setei. Dacă avea noroc, era răpus de căldura extremă sau de frigul insuportabil.

11. Peritonita

Peritonita
Foto: webmd.com

Peritoneul este o membrană subțire, care căptușește peretele cavității abdomenului și acoperă organele din această cavitate. De aceea, când peritoneul se inflamează, durerile sunt cumplite.

Netratată, peritonita este aproape întotdeauna fatală.

12. Sindromul Irukandji

Sindromul Irukandji este cauzat de înțepătura meduzei cu același nume, care poate fi întâlnită pe coasta Australiei. Înțepătura meduzei Irukandji este extrem de dureroasă, durerile neputând fi calmate nici cu doze mari de morfină. 

Iar efectele distrugătoare ale veninului acestei meduze nu se opresc aici. Veninul afectează și psihicul victimei, cauzându-i un sentiment de moarte inevitabilă.

Acest sentiment este atât de puternic, încât unii pacienți își imploră doctorul să îi ucidă și să le pună capăt suferinței. Simptomele persistă timp de mai multe săptămâni, chiar și cu îngrijire medicală corespunzătoare.

13. Torsiunea testiculară

Torsiune testiculara
O durere extremă, de care se „bucură” mai ales bărbații… Foto: medicalnewstoday.com

Fie că apare la testicule sau la ovare, torsiunea implică răsucirea gonadelor, decuplându-le de la alimentarea cu sânge. Este un proces foarte dureros și, de cele mai multe ori, necesită o intervenție chirurgicală.

14. Pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi sunt depuneri de minerale în rinichi, cauzând dureri, febră ridicată, vomă și urinarea cu sânge. Singura cale de a elimina pietrele, în afară de intervenția chirurgicală, este trecerea lor prin tractul urinar.

Acest din urmă proces este extrem de dureros. A fost comparat de unii pacienți cu senzația de introducere în uretră a unui cui încins.

15. Arsurile de gradul doi

Deși sunt mai puțin vătămătoare decât arsurile de gradele trei și patru, arsurile de gradul doi sunt cele mai dureroase. Asta, deoarece arsurile de gradele trei și patru vatămă adeseori terminațiile nervoase, anulând capacitatea creierului de a simți durere în locurile arse.

Arsurile de gradul doi ard doar stratul superior al pielii, o experiență teribil de dureroasă.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
LISTA NEAGRĂ. Țările cu risc RIDICAT de transmitere COVID-19
26/05/2020 08:57

O ”listă neagră” cu aeroporturile din regiunile sau tările cu risc mare de transmitere COVID-19 a fost dată publicitătii de către Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei. Agenţia E ...

S-a descoperit in ce fel anticonceptionalele afecteaza starea de spirit. Iata de ce apar schimbarile bruste de dispozitie
26/05/2020 08:40

 Femei din toata lumea folosesc anticonceptionalele, chiar stiind ca acestea au o serie de efecte adverse, printre care si schimbarile de dispozitie. Pentru unele, aceste efecte sunt atat de puternice, inc ...

AFINELE medicament si ce trateaza. Efecte impresionante
26/05/2020 08:00

 Desi este vremea vacantelor, a soarelui arzator si a bucuriei ultimei luni de vara, natura se pregateste de... iarna. Cele mai puternice fructe si legume terapeutice apar acum, ca un ajutor oferit tuturo ...

Primul turneu de tenis profesionist care se disputa in aceasta vara
25/05/2020 20:45

 Noua Zeelanda va gazdui primul turneu profesionist de tenis din Emisfera sudica dupa izbucnirea pandemiei de coronavirus, care a oprit toate evenimentele sportive la nivel mondial, a anuntat federatia din ...

Durerile de spate - de ce apar, cat de grave sunt, cum le tratam
24/05/2020 22:48

 Intense sau usoare, persistente sau pasagere, uneori violente si insuportabile, durerile de spate reprezinta unul dintre principalele motive de prezentare la medic. Ele interfereaza cu performanta la serv ...

 Vaccinul anti-COVID-19 va întârzia cel puţin un an!
24/05/2020 19:46

* testele pe maimute ale unui nou vaccin impotriva noului coronavirus par să fi oferit protectie, intr-o anumită măsură, impotriva bolii, dar nu este sigur că efectul se va regăsi si la oameni * in prezen ...

Studiul care RĂSTOARNĂ cazul COVID. În câte zile DISPRARE riscul de infectare
24/05/2020 19:01

Un nou studiu ar putea da peste cap modul in care sunt tratate persoanele infectate cu COVID-19. Iată ce au decoperit specialistii si in cat timp dispare riscul de infectare. Un studiu făcut in Singapore ...

Termometrizarea si termoscanarea încalcă drepturile pacientului
17/05/2020 22:27

* Legea nr. 46/2003 relevă faptul că termometrizarea şi termoscanarea reprezintă acte cu caracter medical care nu pot fi aduse la indeplinire decat de personal specializat medical şi numai cu consimtămant ...

Patru cadre medicale revenite din Basarabia, depistate pozitiv cu COVID-19
17/05/2020 21:04

* cele 42 de cadre medicale participante la misiune au avut parte de o ceremonie in Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, primind Diplome de Onoare din partea Guvernului Republicii Moldova * sapte di ...

Socată. De ce e bine să bei sucul copilăriei?
15/05/2020 21:46

Socata este băutura copilărie cu cele mai multe beneficii. Spunem acest lucru fără rezerve. Despre beneficiile socatei vom discuta in cele ce urmează.   În primul rand, ne-ar plăcea să stii ...