medicina  6800

Dimensiune font:

15 dintre cele mai groaznice dureri prin care poate trece un om

| 30-05-2019 19:59

 Durerea este mesajul senzorial pe care corpul îl trimite creierului pentru a-l anunța când și unde are loc un proces vătămător. În majoritatea cazurilor, durerea este utilă, deoarece te previne cu privire la ceva ce ar putea să-ți facă rău, precum atingerea unei suprafețe fierbinți sau instalarea unei boli.

Însă, câteodată, durerea poate fi atât de greu de suportat, încât devine ea însăși o problemă pentru organism. În acest articol, îți prezentăm 15 dintre cele mai puternice dureri pe care le poate simți un om.

1. Guta

Guta
O ilustrație din 1799, care descrie durerea provocată de gută. Foto: Wikimedia Commons

Fiind, în principiu, o criză intensă și acută de artrită, guta provoacă niște dureri cumplite. În trecut, era cunoscută drept „boala oamenilor bogați”, fiindcă una dintre cauzele gutei este dieta bogată în carbohidrați, alcool, grăsimi și carne roșie.

Practic, guta este rezultatul acumulării unei cantități prea mari de acid uric în sânge. Asta poate duce la formarea unor microcristale, care se depun la nivelul țesuturilor, inclusiv la nivelul articulațiilor.

Aceste microcristale provoacă dureri severe, precum și umflarea și înroșirea încheieturilor. 

2. Abcesele dentare

Abcesele pot apărea oriunde în corp, însă cele dentare sunt printre cele mai dureroase, din cauză că au loc în apropierea unei multitudini de nervi. Infecția începe cu degradarea dintelui.

Pe măsură ce bacteriile se multiplică și distrug dintele, infecția devine tot mai dureroasă. În unele cazuri, ea se poate răspândi și la restul feței, cauzând febră severă și, în unele cazuri, moartea.

3. Ruperea tendonului lui Ahile

Tendonul lui Ahile
Numele tendonului vine de la eroul grec Ahile, care a murit după ce a fost străpuns de săgeată în călcâiul său vulnerabil. Foto: cardiacvascularnews.com

Tendonul lui Ahile este cel mai gros și mai puternic tendon din corpul uman. De aceea, atunci când se rupe, provoacă o durere cumplită. Cei care au trecut printr-o astfel de experiență spun că e și cum ai fi împușcat în partea din spate a piciorului.

4. Fracturarea femurului

Femurul este cel mai mare os din corpul uman și, prin urmare, ruperea lui nu este deloc amuzantă. Fracturile femurale apar de obicei în urma unui impact puternic, cum se întâmplă, de exemplu, în accidentele auto. 

Este cea mai dureroasă fractură prin care poate trece un om. Procesul de vindecare este foarte dificil, durând adeseori între patru și cinci luni. O asemenea traumă are efecte de durată, care se fac resimțite timp de mai mulți ani după incident.

5. „Spânzurat, tras și sfârtecat”

Evul Mediu se poate „lăuda” cu cele mai brutale metode de execuție. Una dintre ele era cea denumită „spânzurat, tras și sfârtecat”. În primă fază, condamnatul era spânzurat până ajungea în pragul morții, moment în care era coborât din laț.

Spanzurat
Condamnați spânzurați, trași și sfârtecați. Foto: history.com

Apoi, osânditul era legat de un cal, care îl târa până la locul execuției, unde era decapitat. După moarte, trupul era sfârtecat în patru bucăți.

6. Nevralgia trigeminală

Nervul trigemen este ce mai mare nerv cranian. Este un nerv mixt, alcătuit din trei ramuri: nervul oftalmic, nervul maxilar și nervul mandibular. Când nervul trigemen este vătămat, durerile sunt de nesuportat. 

Cei care suferă de nevralgie trigeminală au descris-o ca fiind precum un trăsnet care te lovește în cap. Crizele de nevralgie trigeminală pot fi cauzate de acțiuni simple, precum periajul dentar sau aplicarea machiajului.

7. Execuția prin metoda Lingchi

Cunoscută și ca „moartea printr-o mie de tăieturi”, această formă de execuție a fost folosită în China și Vietnam până în secolul al XX-lea.

Lingchi
Un condamnat la moarte este executat prin metoda Lingchi. Foto: Wikimedia Commons

Corpul condamnatului era tăiat, încet și metodic, în bucăți. Intenția era de a păstra victima în viață cât mai mult timp posibil, pentru a prelungi și exacerba durerea.

8. Tetanosul

Tetanosul este o infecție bacteriană gravă, provocată de clostridium tetani. Bacteria pătrunde în organism în urma traumatismelor, prin plăgile provocate prin tăiere, înțepare sau cauzate de mușcături.

Infecția se manifestă prin spasme musculare, care încep la nivelul maxilarului și se răspândesc treptat în întregul corp. Ele durează câteva minute și apar cu frecvență mare. Spasmele pot fi atât de severe, încât pot produce fracturi ale oaselor.

De asemenea, spasmele ce au loc la nivelul feței și gâtului pot obstrucționa căile respiratorii, cauzând, uneori, moartea. Din fericire, există vaccinul antitetanos, care protejează împotriva infectării cu această bacterie.

Tetanos
Foto: verywellhealth.com

Majoritatea cazurilor de tetanos din ziua de astăzi sunt cauzate de lipsa accesului la acest vaccin sau la tratament medical.

9. Nașterea

Una dintre cele mai dureroase experiențe prin care poate trece corpul uman este, fără îndoială, nașterea. Unele femei spun că această durere se aseamănă cu senzația sfâșierii organelor interne.

10. Crucificarea

Practicată mai ales între secolele al VI-lea î.e.n. și al IV-lea e.n. (dar și azi, în țări precum Arabia Saudită), crucificarea a fost una dintre cele mai atroce metode de execuție din istorie. Condamnatul era legat sau țintuit în cuie de o cruce mare de lemn și lăsat acolo până murea.

Practic, crucificarea a fost gândită pentru a ține victima în viață și în dureri cât mai mult timp posibil. De obicei, condamnatul sângera până la moarte sau se stingea din cauza foamei și a setei. Dacă avea noroc, era răpus de căldura extremă sau de frigul insuportabil.

11. Peritonita

Peritonita
Foto: webmd.com

Peritoneul este o membrană subțire, care căptușește peretele cavității abdomenului și acoperă organele din această cavitate. De aceea, când peritoneul se inflamează, durerile sunt cumplite.

Netratată, peritonita este aproape întotdeauna fatală.

12. Sindromul Irukandji

Sindromul Irukandji este cauzat de înțepătura meduzei cu același nume, care poate fi întâlnită pe coasta Australiei. Înțepătura meduzei Irukandji este extrem de dureroasă, durerile neputând fi calmate nici cu doze mari de morfină. 

Iar efectele distrugătoare ale veninului acestei meduze nu se opresc aici. Veninul afectează și psihicul victimei, cauzându-i un sentiment de moarte inevitabilă.

Acest sentiment este atât de puternic, încât unii pacienți își imploră doctorul să îi ucidă și să le pună capăt suferinței. Simptomele persistă timp de mai multe săptămâni, chiar și cu îngrijire medicală corespunzătoare.

13. Torsiunea testiculară

Torsiune testiculara
O durere extremă, de care se „bucură” mai ales bărbații… Foto: medicalnewstoday.com

Fie că apare la testicule sau la ovare, torsiunea implică răsucirea gonadelor, decuplându-le de la alimentarea cu sânge. Este un proces foarte dureros și, de cele mai multe ori, necesită o intervenție chirurgicală.

14. Pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi sunt depuneri de minerale în rinichi, cauzând dureri, febră ridicată, vomă și urinarea cu sânge. Singura cale de a elimina pietrele, în afară de intervenția chirurgicală, este trecerea lor prin tractul urinar.

Acest din urmă proces este extrem de dureros. A fost comparat de unii pacienți cu senzația de introducere în uretră a unui cui încins.

15. Arsurile de gradul doi

Deși sunt mai puțin vătămătoare decât arsurile de gradele trei și patru, arsurile de gradul doi sunt cele mai dureroase. Asta, deoarece arsurile de gradele trei și patru vatămă adeseori terminațiile nervoase, anulând capacitatea creierului de a simți durere în locurile arse.

Arsurile de gradul doi ard doar stratul superior al pielii, o experiență teribil de dureroasă.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
NORUL RADIOACTIV DIN NORD-VESTUL RUSIEI MĂTURĂ MÂINE TOT TERITORIUL ROMÂNIEI./UPDATE
20/08/2019 08:11

UPDATE: SCENARIILE NEGRE prind contur: Rusia si-a inchis două staţii pentru măsurarea nivelului radioactivităţii, după explozia rachetei nucleare   Două staţii pentru măsurarea nivelului radioa ...

Trucul ieftin care te ajută să ai unghii puternice. Oricine are aşa ceva acasă
19/08/2019 21:45

      Dacă unghiile tale sunt urate, fragile si decolorate, atunci acest truc este cu sigurantă pentru tine. Puţine persoane cunosc faptul că pasta de dinţi are efecte benefice asupra u ...

Tigarile electronice, investigate dupa ce mai multi adolescenti au facut boli pulmonare grave
19/08/2019 11:00

 Centrul american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) investigheaza tigarile electronice ca posibila cauza pentru o serie de imbolnaviri pulmonare in randul adolescentilor si adultilor tineri din ...

Dieta militară: e drastică, dar cu rezultate uimitoare
18/08/2019 11:49

  Descriere foto: Dietă   Dieta militară are rezultate uimitoare. Dieta militară este una drastică. Se intinde pe parcursul a trei zile. Fiecare masă trebuie să fie luată la aceeaşi ...

Cum putem să ne păcălim cu usturoiul românesc. Semințele folosite de fermieri
18/08/2019 10:52

        00:0001:52 spatiu joc / pauză   q descărcati | Stop   f ecran complet deplasare + ← &r ...

Inamicul numărul 1 al cancerului, o PLANTĂ care crește în România
18/08/2019 10:12

          Cancerul e una din bolile care afectează un număr extrem de mare de romani, rata mortalităţii din cauza cancerului fiind, la noi in ţară, mult mai ridicat ...

Sa facem miscare la birou! Zece exercitii, in zece minute, ca sa te mentii in forma
18/08/2019 00:14

 Ziua buna de dimineata se cunoaste, Precum inaltimile albastre, prin urmare, haide sa facem miscare la birou, stretching de inviorare, tras, intins si respirat sa te simti revigorat timpul este preti ...

PERICOL cu sticlele de plastic când le reutilizezi. Descoperire îngrijorătoare a experților
17/08/2019 10:10

 Sticlele de plastic sunt un real pericol pentru sănătate. Reutilizarea unei sticle de plastic pentru a o lua la serviciu sau la sala de sport este o actiune pe care marea majoritate a oamenilor o fac f ...

AFINELE medicament si ce trateaza. Efecte impresionante
12/08/2019 15:23

 Desi este vremea vacantelor, a soarelui arzator si a bucuriei ultimei luni de vara, natura se pregateste de... iarna. Cele mai puternice fructe si legume terapeutice apar acum, ca un ajutor oferit tuturo ...

Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Doctorul Mencinicopschi spulberă mituri
11/08/2019 12:28

  Ni s-a spus dintotdeauna că alimentele grase, cu grăsimi de origine animală, trebuie evitate pentru că riscăm să ne imbolnăvim de boli cardiovasculare sau cerebrovasculare. Se pare că realit ...