6 plante medicinale amare. Vezi in ce boli le poti folosi

default

Dimensiune font:

| 26-09-2012 10:40

6 plante medicinale amare. Vezi in ce boli le poti folosi

 

 

Plantele amare sunt adjuvante in cura de detoxifiere. Acestea stimuleaza imunitatea, secretiile gastrice, hepato-biliare si intestinale, contribuie la cresterea poftei de mancare si usureaza digestia. Iata cate plante medicinale amare si indicatiile terapeutice:


1. Pelinul, combate problemele digestive 
Planta cu cei mai multi constituenti amari, pelinul, contine ulei eteric, bogat in azulena, tanin si rezine, substante cu efecte antiinflamatoare si cicatrizante. Folosita ca tonic amar, planta stimuleaza secretiile gastrice.


De asemenea, pelinul s-a dovedit un foarte bun detoxifiant al organismului si un remediu care inlatura efectele negative ale sedentarismului: digestie dificila, probleme cardiovasculare si respiratorii. Infuzia de pelin se prepara din 5 g de planta si un litru de apa. Se beau cate doua linguri din ora in ora, in timpul zilei. Terapia dureaza 10 zile.


Vinul de pelin este un bun remediu pentru tulburarile digestive si-l putem prepara in casa. Se pun 30 g de inflorescente sau de frunze de pelin intr-o sticla de un litru, pe care o umplem cu vin alb. Se lasa leacul la macerat patru zile, apoi se filtreaza. Se consuma cate 
50 ml inaintea meselor principale, timp de 15 zile.


2. Gentiana creste pofta de mancare
Proprietatile terapeutice ale gentianei se datoreaza principiilor amare prezente in compozitia radacinii. Preparatele din radacina plantei (infuzia, decoctul, tinctura si siropul) ajuta la buna functionare a ficatului si a bilei si stimuleaza secretiile gastrice, crescand pofta de mancare.


Terapeutii recomanda ca preparatele din gentiana sa fie administrate si copiilor (in acest caz, ei consuma o jumatate din doza bauta de adulti). Infuzia se prepara din doua grame de radacina la o cana de apa clocotita. Aceasta se bea in trei prize, inaintea meselor principale. 

3. Anghinarea, adjuvant in afectiunile cronice
Preparatele din anghinare au efecte benefice in afectiunile grave ale ficatului, precum insuficienta hepatica, ciroza, calculii biliari, deoarece stimuleaza producerea si eliminarea secretiei biliare. Efectul diuretic al plantei ajuta la eliminarea ureei si substantelor toxice de la nivelul rinichilor si ficatului.


Infuzia si tinctura de anghinare sunt foarte eficiente in afectiunile tubului digestiv (enterite, colite). De asemenea, sunt indicate ca adjuvante in afectiuni cardiovasculare (angina pectorala, hipertensiune arteriala si ateroscleroza). Infuzia se prepara dintr-o lingura de frunze care se oparesc in 500 ml de apa. Dupa racire, lichidul se strecoara si se bea indulcit cu miere.


Tratamentul dureaza 20-30 de zile si se face progresiv, incepandu-se cu doze mici. Un sfert de cana de ceai se bea dimineata, pe stomacul gol. Apoi, persoana respectiva trebuie sa stea culcata pe partea dreapta 30 de minute. Restul infuziei se bea in cursul zilei, inaintea meselor principale. 


4. Cicoarea, diuretic si laxativ
Datorita substantelor amare continute (inulina si colina), cicoarea are efect purificator, diuretic, laxativ, drenor hepato-biliar. De asemenea, planta reduce nivelul colesterolului „rau" din sange si scade aciditatea gastrica (cate o cana de decoct pe zi).


Cicoarea este si un tonic depurative, mareste si fluidifica secretia biliara, antianemic, remineralizant, vermifug si laxativ. Boli in care se utilizeaza: furunculoza si acnee (sub forma de ceai, in amestec cu radacina de brusture si trei-frati-patati), angiocolite, deschinezii biliare, constipatii cronice, tuse, insuficienta cardiaca, seboree, vindecarea ranilor si taieturilor. O cura de doua saptamini cu ceai de cicoare ajuta uimitor la cresterea secretiei de bila, a celulelor hepatice diminuate, mai ales in cazul consumatorilor de alcool.


5. Papadia, tonic hepatic
Papadia are proprietati diuretice, coleretice, tonice si laxative. Este un aperitiv puternic si se utilizeaza sub forma de tinctura. Se pun cate 20 de picaturi in ceai, de trei ori pe zi. Decoctul se prepara din doua lingurite de frunze si radacini la o cana cu apa. Ceaiul din radacina si flori uscate se lua contra durerilor de ficat, a hemoragiei si pentru circulatia sangelui, in boli de rinichi. 


6. Rostopasca stopeaza tumorile 
Rostopasca este in mod special recomandata persoanelor care sufera de dischinezie biliara (fiere lenesa), pentru cele care au avut sau au hepatita (inclusiv formele virale grave), care au suferit intoxicatii majore, cu repercusiuni negative asupra ficatului.


Rostopasca e un adevarat combinat chimic. Stimuleaza activitatea bilei si a ficatului, refacerea celulei hepatice, secretia externa a pancreasului, distruge bacterii si ciuperci parazite, are actiune citostatica (motiv pentru care este recomandata in tratamentul extern al cancerului de piele), este dilatator coronarian, are actune antitumorala. Trateaza constipatia, cataracta, obezitatea, stopeaza tumorile, dispepsia, anemia, anorexia, colesterolul crescut, fierea lenesa, hepatitele.


Aceasta planta contine alcaloizi, vitamina C, ulei volatil, substante de natura flavonoidica si saponozide. Astfel ca frunzele rostopascai au actiune sedativa si narcotica asupra centrilor nervosi superiori, relaxeaza musculatura neteda a vaselor de singe, stimuleaza peristaltismul intestinal si contractiile uterine.


Extractele din aceasta planta au remarcabile efecte antibiotice. Curata sangele de toxine si ajuta la cresterea numarului de globule rosii. Pusa in vin (30 g de planta uscata, impreuna cu radacinile, se lasa 1-2 ore in 1/2 litru de vin alb), inlatura icterul. Se poate folosi extern, contra bolilor de piele, bataturilor, verucilor (negilor) si a eczemelor care nu vor sa se vindece. Infuzia se prepara dintr-o lingurita rasa de planta uscata la 1/4 litru de apa clocotita (se opareste doar). 


Contraindicatii
Plantele amare nu vor fi folosite de catre persoanele extrem de slabite, care sunt intr-o perioada in care se confrunta cu surmenajul fizic sau psihic. In mod special, pelinul nu va fi folosit de femeile aflate in perioada de graviditate si de catre persoanele care sufera de gastrita hiperacida in faza acuta.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei