medicina  thumbopen

Dimensiune font:

7 efecte secundare ciudate ale bolilor intestinale

| 25-10-2019 10:21

 Microbiomul intestinal este un ecosistem complex format din miliarde de microorganisme. Atunci când flora intestinală este bună, totul este grozav cu intestinul (și starea de sănătate generală). Dar când aveți probleme la nivelul intestinelor, cum ar fi o supraagregare a microbilor care favorizează bolile, se pot întâmpla unele lucruri ciudate - și nu vorbim doar de balonare, gaze și constipație.

Aici, evidențiem șapte dintre cele mai surprinzătoare rezultate ale unui microbiom nesănătos, plus câteva sfaturi despre cum să-ți recuperezi sănătatea intestinului, potrivit Livestrong.

1. Sindromul Auto-Brewery (fermentație intestinală)

Probabil cel mai ciudat lucru care poate apărea atunci când intestinul tău nu este sănătos? Să poată prepara bere. Oricât de nebunește pare, se poate întâmpla.

 

Un raport de caz din august 2019 în BMJ Open Gastroenterology evidențiază diagnosticul unui pacient care s-a îmbătat din propriile sucuri intestinale, datorită unei afecțiuni rare, numită sindrom de fermentație intestinală. Altfel cunoscut sub denumirea de sindrom auto-bere, această tulburare este cauzată de microbiota intestinală endogenă care fermentează carbohidrații în etanol, spune Lee Ann Chen, medic gastroenterolog la NYU Langone Health, care continuă să explice că „persoanele afectate se îmbată în ciuda faptului că nu ingerarea de alcool ".

Autorii raportului BMJ au remarcat că pacientul tocmai a luat un tratament lung de antibiotice, care cred că i-au modificat microbiomul, permițând formarea drojdiei fungice în intestinul său. Tratamentul a inclus o dietă pe termen scurt fără carbohidrați și probiotice.

2. Respirație urât mirositoare

Când vine vorba de respirația urât mirositoare, probabil că atribuiți problemei anumite alimente (ceapă și usturoi,) sau sănătate orală precară. Dar, la fel bacteriile pot să zăbovească pe limbă și să producă respirație tăioasă, alte tipuri de microbi amenințători care se găsesc în intestin pot duce la mirosuri neplăcute ale gurii.

Helicobacter pylori. Cea mai frecventă cauză de gastrită, această bacterie a fost legată de halitoză (respirație utât mirositoare cronică), potrivit cercetărilor publicate în numărul din martie 2015 al Jurnalului de Stomatologie al Universității de Științe Medicale din Teheran. Alte simptome ale unei infecții cu H. pylori includ durere sau arsură în abdomen, râgâit frecvent și pierderea în greutate neintenționată, potrivit Clinicii Mayo.

3. Pofta de zahăr

Dacă aveți un dezechilibru în flora intestinului, puteți adăposti prea mulți microbi nocivi. Problema? Unele dintre aceste drojdii sau ciuperci neplăcute depind de zahăr pentru a supraviețui. Pentru a obține zahărul de care au nevoie, îți vor stimula poftele pentru dulciuri. De fapt, chiar te pot orienta către anumite alimente, făcându-le să pară mai gustoase, potrivit unui studiu din octombrie 2014 realizat în BioEssays.

4. Insomnie

Problemele intestinale pot contribui la problemele de somn. Acest lucru se datorează faptului că microbiomul tău este legat de ritmurile tale circadiene și joacă un rol în reglarea somnului, potrivit unui articol din decembrie 2018 publicat în Frontiers in Psychiatry.

Mai mult, stresul - una dintre principalele cauze ale tulburării somnului - poate de asemenea să se încurce cu microbii intestinali și să conducă la inflamații.

Dimpotrivă, atunci când intestinul tău este bine, e mai probabil să dormiți bine. Într-adevăr, un studiu din luna octombrie 2017 în Medicina somnului a găsit o corelație pozitivă între calitatea somnului și nivelurile mai mari de microbi intestinali benefici.

5. Sănătatea mintală

Ceea ce se întâmplă în intestinul tău are un impact direct asupra a ceea ce se întâmplă în capul tău - literalmente. Axa intestin-creier se referă la această interacțiune între microbiom și sistemul nervos.

Deci, dacă te simți melancolic, intestinul tău poate avea ceva de-a face. Cercetările arată că modificările din flora intestinală pot induce sentimente de anxietate sau depresie, potrivit aceluiași comentariu din decembrie 2018 în Frontiers in Psychiatry.

6. Un sistem imunitar șubred

Bacteriile sănătoase din intestin vă pot ajuta să vă păstrați sistemul imunitar în formă de vârf și să vă protejeze de invadatorii străini. Dar atunci când echilibrul este dezactivat în microbiomul tău, corpul tău poate fi mai vulnerabil la boli - și nu doar bolile gastro-intestinale.

Studiile clinice și pre-clinice (adică pe nimale) sugerează că microbiomul intestinal joacă un rol esențial în dezvoltarea normală a sistemului imunitar, ceea ce afectează sensibilitatea la o gamă largă de boli, spune Dr. Chen.

De fapt, cercetările preliminare arată că prezența anumitor tulpini de bacterii intestinale poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer, potrivit publicației Harvard Health.

7. Probleme ale pielii

Când vine vorba de o piele sănătoasă și strălucitoare, frumusețea nu vine din interior. Într-adevăr, merge mult mai adânc, până la intestin. Într-o stare echilibrată, intestinul dvs. ajută la eliminarea infecției și a bolilor. Dar atunci când nu funcționează optim, pielea ta poate fi primul loc în care să arăți semnele.

De fapt, microbiomul intestinal comunică cu pielea ta în mai multe moduri, potrivit unui review din iulie 2018 publicat în Frontiers in Microbiology. De exemplu, un dezechilibru al bacteriilor intestinale poate activa răspunsul inflamator al organismului, ceea ce poate declanșa psoriazis, eczeme și acnee.

 

Deși încă nu se știe multe despre relația complexă dintre intestin și piele, descoperirile preliminare sugerează că probioticele și prebioticele - care pot crește diversitatea florei intestinale - pot îmbunătăți condițiile pielii, cum ar fi dermatita atopică și eczema, potrivit unui review din noiembrie 2017

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Creștere URIAȘĂ a românilor aflați în carantină instituționalizată și izolare la domiciliu
06/06/2020 15:19

Un număr de 2.393 de persoane sunt in carantină instituţionalizată pe teritoriul Romaniei, iar alte 95.506 de persoane sunt in izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală, ca urmare a epide ...

OMS recomanda purtatul mastilor in locurile publice aglomerate, dar avertizeaza asupra riscurilor
06/06/2020 10:17

 Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si-a schimbat vineri pozitia referitoare la purtatul mastilor, aliniindu-se tendintei la nivel global, si a recomandat utilizarea acestora in locuri publice aglomera ...

Devenit SPECIALIST și în masturbare, CTP spune că 'fetele care se masturbează clitoridian în adolescență să știe că e posibil să li se deformeze centrul sexual'
06/06/2020 09:57

 Cristian Tudor Popescu pare să fi devenit specialist si in masturbare! O primă demonstratie in acest sens a etalat-o, vineri seara, la Digi 24, unde a declarat că stie el că ”fetele care se mast ...

Avocatul Poporului intervine la cererea pacienţilor: Spitalele stau goale, din cauza COVID-19. Solicitare către ministrul Sănătăţii
05/06/2020 20:34

Avocatul Poporului a anunţat, vineri, că a solicitat Ministerului Sănătăţii reglementarea "in regim de urgenţă" a situaţiei internărilor şi intervenţiilor chirurgicale in spitalele suport ...

Am depasit 20.000 de imbolnaviri de coronavirus. 196 de cazuri noi in 24 de ore
05/06/2020 14:44

 Grupul de Comunicare Strategica a transmis, vineri, ca in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 196 de cazuri noi de imbolnavire de COVID-19. In total, exista 20.103 de cazuri de persoane infectate. ...

Marar – tratamente naturiste marar
01/06/2020 14:13

Marar – tratamente naturiste marar   Denumire stiintifica marar: Anethum graveolens Fam. Umbelifere Denumire populara marar: crop, chimen, marar, marariu, mărar de grădină, mărar tare, mă ...

Mararul, un adevarat doctor din gradina ta
30/05/2020 07:45

Mararul, un adevarat doctor din gradina ta       Planta anuala, cu flori de culoare galbena, care creste pe orice fel de teren bogat in umiditate. In scop fitoterapeutic se exploat ...

De ce este oul atât de sănătos și cum îl consumăm pentru a aduce beneficii organismului
27/05/2020 11:19

Dacă v-ati intrebat de ce specialistii recomandă mai mereu să consumăm ouă, răspunsul este pentru că au nenumărate beneficii pentru organism. Medicul Daniel Stan explică de ce sunt sănătoase ouă ...

Cinci simptome rare de coronavirus: De la ”degetul Covid” la furnicături
27/05/2020 06:30

 Organizatia Mondială a Sănătătii a pus pe o listă cele mai intalnite simptome ale Covid-19: fiind febră, oboseală si tuse seacă. De asemenea, sunt trecute secretiile nazale, durerile in gat, nasul ...

Cei care suferă de alergii sau astm alergic sunt mai puțin expuși la infecția cu coronavirus
26/05/2020 13:48

 Desi in mod normal sunt afectati de boli respiratorii, cei care suferă de alergii sau astm alergic sunt mai putin expusi la infectia cu SARV-COV2, anuntă Societatea Mondială de Alergologie. Medicii au ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!