9 sfaturi pentru a beneficia de toti nutrientii din alimente

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 12:47

Tipul alimentelor pe care le puneti in farfurie nu ar trebui sa fie singurul lucru care va preocupa. Felul in care le preparati si le mancati poate sa influenteze considerabil beneficiile pentru sanatate, informeaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax . Iata cateva sfaturi pentru a beneficia de toti nutrientii din alimente:

 

1. Porumbul dulce este mai bun la cutie
Porumbul dulce ar trebui sa se regaseasca pe lista celor cinci alimente zilnice obligatorii in dieta dumneavoastra. Cercetatorii de la Universitatea Cornell din New York afirma ca tratamentul termic, folosit pentru procesarea porumbului din conserve, creste cantitatea de antioxidanti din acest aliment cu pana la 44%. Antioxidantii contribuie la anihilarea radicalilor liberi din organism, care pot sa distruga celulele si cresc riscul de aparitie a unor boli, precum maladiile cardiace si cancerul.

 

2. Mancati cartofii dupa ce s-au racit
Atunci cand cartofii sunt copti, celulele lor de amidon se umfla si se sparg - acest proces se numeste gelanitizare. Astfel, cartofii pot fi digerati mai usor. Insa, atunci cand cartofii sunt raciti dupa coacere, o parte din amidonul gelatinizat este transformat intr-o forma solida si cristalina de amidon, care nu poate fi digerat in stomac, denumit amidon rezistent. Acest amidon rezistent, ca si fibrele, ajunge in intestinul gros, unde are un rol important in regularizarea tractului intestinal. Potrivit unui studiu britanic, cartofii copti contin 7% amidon rezistent, insa acest procent ajunge la 13% dupa racire.

 

3. Nu gatiti cu ulei de masline
Uleiul de masline este bogat in grasimi omega-6, care blocheaza reactia organismului fata de inflamatiile ce apar in cazul unor boli cronice precum maladiile cardiace si artrita. Multe persoane folosesc uleiul de masline in defavoarea altor tipuri de uleiuri atunci cand gatesc. Insa uleiul de masline este mai putin procesat in comparatie cu alte uleiuri si, din acest motiv, are un punct de ardere mai scazut - temperatura la care beneficiile nutritionale sunt afectate prin fierbere. Dupa ce uleiul a ajuns la aceasta temperatura, compozitia lui chimica este alterata si produce mai multi radicali liberi - molecule daunatoare care pot distruge celulele. Din acest motiv, uleiul de masline nu este indicat in prepararea alimentelor la temperaturi inalte. Folositi-l doar pentru salate si sosuri reci.

 

4. Fierbeti morcovii
Cercetatorii italieni au descoperit ca morcovii fierti, in comparatie cu cei cruzi si cei preparati la aburi, contin cea mai mare concentratie de carotenoizi - antioxidanti pe care organismul ii foloseste pentru a sintetiza vitamina A, importanta pentru crestere, reproducere, imunitate, sanatatea pielii, a ochilor si a parului.

 

5. Fierbeti ceaiul cel putin un minut
Ceaiul contine polifenoli, antioxidanti care protejeaza celulele inimii. Polifenolii sunt eliberati doar atunci cand ceaiul este incazit si au nevoie de 1-4 minute pentru a fi eliberati in apa fierbinte.

 

6. Fierbeti pastele cu cateva minute mai putin decat timpul recomandat
Pastele tind sa aiba un indice glicemic (GI) scazut, ceea ce inseamna ca ele va asigura o senzatie de satietate pentru mai mult timp. Insa pentru a realiza acest lucru, ele trebuie sa fie preparate "al dente" (sa fie fierte, dar interiorul sa fie ferm). Atunci cand pastele sunt tari, enzimele digestive din intestin au nevoie de mai mult timp pentru a transforma amidonul in zaharuri, pe care le elibereaza lent in fluxul sangvin, oferind senzatia de satietate pentru mai mult timp. Daca pastele sunt fierte prea mult, indicele glicemic creste, iar amidonul este descompus mai repede in zaharuri. Expertii recomanda sa fierbeti pastele cu 2 minute mai putin decat timpul indicat de preparare, pentru a obtine aceasta textura "al dente".

 

7. Optati pentru laptele organic
Desi multi oameni stiu deja ca laptele, inclusiv laptele degresat, reprezinta o sursa bogata de calciu, putine persoane stiu insa ca acest aliment contine si grasimi omega-3. Aceste substante sunt importante pentru sanatate: ele reduc vascozitatea sangvina, scazand riscul de produce a cheagurilor, regularizeaza ritmul cardiac si protejeaza arterele mici.

 

Potrivit unui studiu realizat timp de trei ani de cercetatorii de la Universitatea Liverpool si Universitatea Glasgow, laptele organic contine mai multe grasimi omega-3 decat laptele standardizat. Acest fapt se explica prin dieta bogata in iarba cruda a vacilor din fermele organice, in timp ce vacile din fermele nonorganice mananca in principal graunte si proteine.

 

8. Mancati bananele atunci cand sunt verzi
Exista o falsa perceptie potrivit careia bananele coapte contin mai multe calorii decat cele verzi. E adevarat totusi ca ele sunt mai dulci. Acest fapt se explica prin aceea ca amidonul se transforma in zahar pe masura ce bananele se coc, insa procesul de coacere a acestor fructe nu influenteaza continutul lor caloric. Insa gradul de coacere al unei banane influenteaza numarul de calorii pe care il primiti de la aceste fructe. Cu cat banana este mai verde, cu atat aceasta contine mai mult amidon rezistent, care este mai lent absorbit de organism. Astfel, veti absorbi mai putine calorii.

 

9. Renuntati la cafea latte, in favoarea cafelei obisnuite
Studiile recente au confirmat faptul ca oamenii pot sa bea in deplina siguranta 4-5 cesti de cafea pe zi, iar acest lucru are si cateva beneficii pentru sanatate. De exemplu, cafeaua protejeaza inima contra maladiilor cardiace si organismul contra diabetului de tipul 2. Cafeaua contribuie, totodata, la atingerea necesarului recomandat de 1,5 litri de lichide pe zi. Expertii recomanda sa evitati expresso si sa alegeti cafeaua obisnuita. In plus, un pahar mare de cafea latte, preparata cu lapte integral, contine 225 de calorii - 11% din continutul caloric zilnic al unei femei. O cafea obisnuita, in care puteti sa adaugati cateva picaturi de lapte semidegresat, contine doar 50 de calorii.


Sursa: Romania Libera

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei