Boli de la piscină

default

Dimensiune font:

| 10-10-2012 14:07

Boli de la piscină

 
 
 
 
 

Piscinele, strandurile, dusurile comune, plajele – neigienizate corespunzator – se pot transforma vara in focare de infectii, intrucat caldura si umiditatea reprezinta mediul prielnic dezvoltarii microbilor. Apa neclorinata poate fi o sursa de bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziti. Odata patrunsi in organism, acestia produc o serie de infectii la nivelul pielii, unghiilor, ochilor, urechilor, tractului digestiv sau zonei genitale.

Conjunctivita
Una dintre cele mai frecvente boli cu care ne putem alege chiar si dupa o singura baie intr-un lac neamenajat sau intr-un bazin netratat corespunzator cu clor este conjunctivita, ne semnaleaza asistent universitar doctor Ramona Barac, medic primar oftalmolog, de la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice. Conjunctivita de piscina este o boala oculara grava, foarte contagioasa, spune medical, ce se transmite usor de la o persoana la alta si care ne poate afecta serios activitatile zilnice. Conjunctivita reprezinta inflamatia acuta a conjunctivei si este produsa de o bacterie numita Chlamydia trachomatis, care se dezvolta in medii umede, la temperaturi ridicate. Pacientul prezinta umflarea pleoapelor, inrosirea intensa a ochilor, adenopatie preauriculara, senzatie de corp srain in ochi, secretie lacrimala abundenta, vederea poate fi afectata daca apare si keratita. Aceste semne si simptome pot dura o luna. Tratamentul trebuie prescris cat mai repede de catre un medic oftalmolog. Exista si piscine cu apa clorinata excesiv; in aceasta situatie apare o iritatie conjunctivala deranjanta, senzatie de mancarime, nevoia de a clipi des.

Otita de bazin
In sezonul cald creste de asemenea foarte mult numarul cazurilor de otita externa, aceasta devenind cea mai frecventa patologie intalnita in cabinetele ORL in timpul verii, ne-a declarat doctor Daniel Mirea, medic primar ORL, de la Spitalul de Urgenta Elias. Otita externa mai este numita si otita de bazin sau otita de piscina. Cei mai frecventi agenti patogeni care pot genera otite externe sunt: Pseudomonas aeruginosa si Stafilococul auriu. Pacientii cu otita externa pot prezenta unul sau mai multe din urmatoarele simptome:
otalgie (durere in ureche), ureche infundata, prurit (senzatie de mancarime in ureche). Este important ca pacientii sa se prezinte cat mai rapid la un medic specialist ORL. In lipsa diagnosticului si tratamentului, otita externa poate evolua spre complicatii, cum ar fi extensia infectiei la nivelul pavilionului auricular, determinand pericondrita auriculara, sau la nivelul ganglionilor sateliti, determinand adenite inflamatorii. In majoritatea cazurilor, tratamentul este topic, local. El consta in utilizarea de picaturi auriculare care contin antibiotic, eventual in asociere cu un antiinflamator de tip cortizonic. Tratamentul poate fi completat cu antiinflamatoare si analgetice administrate pe gura. Antibioticele sistemice sunt rareori indicate, de regula in formele severe. Prevenirea aparitiei otitelor externe se poate face prin evitarea curatarii excesive a conductului auditiv extern, prin scoaterea apei din ureche dupa baie in piscina, eventual asociata cu instilarea in ureche de picaturi acidofile.

Infectii ale pielii, micoze
O alta infectie frecventa vara este micoza piciorului, cauzata de o ciuperca microscopica, pe care o putem contracta cand mergem desculti pe marginea piscinei, la sauna sau la dusuri comune, ne atrage atentia doctor Alin Nicolescu, medic primar dermatolog, vicepresedinte al Societatii Romane de Dermatologie. Infectia afecteaza cel mai frecvent pielea dintre degete, talpa si unghiile. Boala este favorizata de transpiratia abundenta si se extinde in cazul in care purtam incaltaminte care nu lasa pielea sa respire sau din materiale plastice sau sintetice. Nediagnosticata si netratata la timp, micoza evolueaza prin aparitia unor suprainfectii care produc mancarime, descuamarea pielii, distrugerea unghiilor, insotite de miros neplacut. Pitiriazisul este o micoza a pielii produsa de o ciuperca (Pitiriazis versicolor). Boala este caracterizata prin aparitia unor pete mici de culoare cafeniu inchis, localizate cu predilectie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscina, dar si prin utilizarea sezlongului fara un prosop personal. Furunculoza este o alta infectie a pielii, care e generata de stafilococii prezenti in apa piscinelor. Medicul spune ca toate aceste infectii trebuie diagnosticate si tratate de la primele semne. Tratamentul este simplu, local, si se poate realiza cu ajutorul unui antiseptic cu spectru larg de actiune, pe baza de clorura de benzalconiu si clorhexidina. Cele doua substante actioneaza deopotriva contra bacteriilor, virusurilor si ciupercilor.

Boli digestive
Giardioza este o infectie la nivelul intestinului subtire, cauzata de ingestia de apa contaminata cu fecale in care exista paraziti numiti Giardia lamblia. Boala apare mai frecvent la copii. O boala foarte grava este dizenteria bacilara, care apare in urma ingestiei de apa contaminata cu bacterii din materiile fecale ale persoanelor purtatoare ale bacteriei Shigella dysenteriae. In cazul in care apa este infestata, boala se transmite foarte usor, pentru ca numarul de bacterii care o poate declansa este foarte mic (intre 10 si 100). Se manifesta prin febra, greata, varsaturi si diaree. In aceste cazuri se impune prezentarea de urgenta la camera de garda a unui spital de boli infectioase.

Infectii genitale
Candidozele vaginale, cauzate de o ciuperca numita Candida albicans, sunt cele mai frecvente infectii genitale suferite de femei in sezonul cald. Boala este favorizata de transpiratie sau de umezeala intretinuta de costumul de baie. O alta infectie genitala este trichomonioza, o boala parazitara, manifestata prin secretie urat mirositoare. Parazitul Trichomonas vaginalis se transmite usor de la o persoana la alta prin apa calda a piscinelor.

Sfaturi utile
- Nu faceti baie in baltile, lacurile neamenajate din jurul marilor orase!
- Evitati piscinele foarte aglomerate si prost intretinute!
- Folositi ochelari de inot si nu inotati cu ochii deschisi in apa!
- Dupa fiecare baie faceti dus si spalati bine ochii, urechile, mainile, picioarele!
- Daca aveti o boala infectioasa, nu frecventati piscinele, deoarece ii puteti infecta si pe ceilalti!
- Consultati medicul de la primele semne de boala, nu va tratati singuri!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei