Cancerul, vindecat prin imunoterapie și inteligență artificială

download

Dimensiune font:

| 02-02-2023 11:31

Impulsionată de un nou arsenal terapeutic şi de o mai bună înţelegere a cancerului, oncologia a înregistrat progrese spectaculoase în ultimii ani, domeniul de cercetare fiind în continuare vast, relatează joi AFP.

Cauzat de o transformare a celulelor, care devin anormale şi prezintă o proliferare excesivă, cancerul este un flagel la fel de vechi ca şi viaţa.

Însă, progresul în domeniul cercetării a făcut posibilă o mai bună înţelegere a acestei boli, cauza a aproape 10 milioane de decese pe an în lume - acum se ştie că pentru acelaşi organ nu există "unul" ci "multe" cancere şi că pentru acelaşi tip de cancer pot exista tumori diferite.

"A vorbi despre cancerul de colon sau cancerul de sân nu înseamnă nimic; provocarea, astăzi, este de a defini cum arată cancerul din punct de vedere biologic", a explicat pentru AFP doctorul Fabrice André, director de cercetare la centrul de tratament al cancerului Gustave-Roussy din Franţa.

Există, de exemplu, trei tipuri principale de cancere de sân, care nu sunt receptive la aceleaşi tratamente.

În ultimii ani, "dezvoltarea tehnologiilor moleculare a făcut posibilă o mai bună identificare a proteinelor anormale care trebuie blocate" pentru fiecare tip de tumoare, a continuat Fabrice André.

Această înţelegere mai aprofundată a bolii a condus la apariţia, în anii 2000, a unor terapii direcţionate care vizează o mutaţie genetică specifică.

- Imunoterapie -

Anterior, chimioterapia era adesea singurul tratament propus, dar prin scopul său de eliminare a celulelor canceroase, indiferent de localizarea lor în corpul uman, putea să antreneze efecte secundare.

Pentru mai multe tipuri de cancer, precum anumite forme de leucemie, "terapiile direcţionate au reprezentat o revoluţie", a subliniat profesorul Bruno Quesnel, director de cercetare şi inovaţie la Institutul naţional al cancerului (INCa) din Franţa.

În ultimii zece ani, imunoterapia s-a remarcat drept cel mai important progres în oncologie.

Principiul: pacientul devine propriul medicament. Spre deosebire de chimioterapie, nu mai sunt ţintite celulele canceroase în sine, ci celulele imunitare care le înconjoară. Reactivate, acestea din urmă sunt cele care distrug celulele tumorale.

Această descoperire a adus în 2018 Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pentru doi cercetători, James Allison de la Universitatea din Texas, Statele Unite şi Tasuku Honjo de la Universitatea Kyoto, Japonia.

Pentru unele tipuri de cancer, această descoperire a fost majoră. Spre exemplu, înainte de 2010, rata de supravieţuire a pacienţilor cu melanom (cel mai grav cancer de piele) metastatic era foarte scăzută. Datorită imunoterapiei, speranţa de viaţă a crescut la zece ani, comparativ cu câteva luni cât era înainte.

Însă, nu toate tumorile răspund la acest tratament, care poate provoca şi reacţii adverse.

- Inteligenţă artificială -

"Suntem abia la începutul imunoterapiei", a dat asigurări profesorul Bruno Quesnel. Variaţiile acestei noi arme terapeutice sunt deja numeroase: anticorpi bispecifici, terapii celulare şi genice (celule CAR-T) şi altele.

"Va trebui acum să reuşim să combinăm tratamentele într-un mod cât mai inteligent posibil", a notat Pierre Saintigny, medic oncolog la centrul Léon Bérard din Lyon, Franţa. "Cu imunoterapia am făcut un pas înainte în tratamentul cancerului, dar mai sunt paşi de făcut pentru toţi pacienţii".

Cercetătorii pot conta pe capacitatea biotehnologiilor de a dezvolta medicamente noi, din ce în ce mai specifice şi mai puţin toxice.

Un alt pilon important îl reprezintă dezvoltarea inteligenţei artificiale (IA), care permite deja o mai bună definire a prognosticului cancerului. Datorită ei, "vom putea identifica pacienţii care pot beneficia de un tratament scurt", a dat asigurări Fabrice André. Avantajul: o dezescaladare terapeutică pentru pacienţi şi costuri mai reduse pentru comunitate.

Cancerul de sân a fost pionier în utilizarea inteligenţei artificiale, de care ar trebui să beneficieze acum şi alte tipuri de cancer.

O altă speranţă constă în capacitatea de a detecta foarte precoce o tumoră dezvoltată în organism. "O facem deja în Statele Unite, analizând ADN-ul datorită unui simplu test de sânge, dar există încă o mulţime de (rezultate) fals pozitive", a precizat Fabrice André.

Înainte de generalizarea unei astfel de tehnici, prevenţia rămâne cea mai bună modalitate de evitare a unei părţi semnificative a cancerelor. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:43

 Terapia cu aerosoli: descoperă oferta de nebulizatoare de la Med Tehnica
21/03/2023 13:49

Terapia cu aerosoli este una dintre modalitătile de tratament pe care medicii specialisti le recomandă pacientilor care se confruntă cu anumite afectiuni respiratorii. Terapia se realizează cu ajutorul unui ...

1.464 de persoane cu COVID-19 sunt internate în spitale
20/03/2023 13:00

Un număr de 1.464 de persoane cu COVID-19 sunt internate in unităţile sanitare de profil, a informat, luni, Ministerul Sănătăţii. La ATI sunt trataţi 142 de pacienţi, dintre care 119 nu sunt vaccinaţ ...

Cafea cu ulei de cocos. Care sunt beneficiile acestei băuturi aromate
19/03/2023 08:05

Multă lume este dornică să afle de ce este bine să consume cafea cu ulei de cocos. Pe langă faptul că savuroasa cafea este o sursă de energie, aceasta este bogată in antioxidanti si nutrienti. Specialis ...

Olandezii sunt plini de râie
17/03/2023 14:42

Numărul cazurilor de scabie in Olanda creste din nou si se află in prezent la cel mai inalt nivel de cand a atins varful la inceputul lunii decembrie, potrivit institutului de cercetare Nivel. Institutul a ra ...

China este vinovată de criza medicamentelor împotriva răcelii
16/03/2023 13:00

Medicamentele pentru răceală şi gripă ar putea lipsi din farmacii şi in sezonul următor, atrage atenţia preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Răzvan Prisada. În opinia sa, susţine ...

Capsunile si afinele intarzie declinul mental
15/03/2023 17:46

Declinul mental care apare treptat, deodata cu inaintarea in varsta, poate fi intarziat cu pana la doi ani. Asta doar daca introduceti in dieta voastra anumite fructe care, conform studiilor efectuate de spe ...

VIDEO: Rafila: În această lună se finalizează proiectarea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi
13/03/2023 20:36

 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat luni că in martie se finalizează etapa de proiectare a Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi, urmand a se trece la procedura de achiziţi ...

De ce este atât de complicat să primești un dispozitiv cardiac în România, când ai nevoie de el. Hibele din sistem care au făcut posibil cazul de Ia Iași
12/03/2023 15:09

​În Romania, numărul pacientilor care au nevoie de montarea unui dispozitiv cardiac - stimulator sau defibrilator - il depăseste pe cel al dispozitivelor cardiace decontate de stat, indiferent că vor ...

Condimentul care otrăvește toată mâncarea. Fiecare gospodină îl are în bucătărie
11/03/2023 12:34

În bucătărie, multi oameni folosesc condimente lichide pentru a găti, a da gust si a rafina mancărurile. În timp ce unii il consideră gustul copilăriei, altii resping categoric condimentul lic ...

Europenii sunt cei mai mari consumatori de antidepresive
10/03/2023 15:57

Consumul global de medicamente antidepresive (AD) a crescut dramatic in ultimele două decenii, europenii fiind cei mai mari consumatori. Utilizarea antidepresivelor a crescut de aproape două ori si jumăt ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei