Ce trebuie să știi despre importanta analiză de sânge VSH: Când trebuie făcută și ce indică

3

Dimensiune font:

| 23-11-2022 12:52

Printre analizele de sange pe care ti le poate recomanda medicul tau se numara si viteza de sedimentare a hematiilor (pe scurt, VSH). Hematia mai este denumita si globula rosie sau eritrocit (eritrocite) si este o celula a sangelui specializata in transportul oxigenului si dioxidului de carbon. Hematiile sau eritrocitele au o culoare rosie, datorita unui pigment din componenta lor, numit hemoglobina.

Ce inseamna VSH

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) este un test de sange care poate scoate la iveala activitatea inflamatorie din corpul tau. Un test VSH nu este o unealta de diagnostic de sine statatoare, insa viteza de sedimentare a hematiilor il poate ajuta pe medicul tau sa puna diagnosticul corect sau sa monitorizeze astfel progresia unei boli inflamatorii

Atunci cand sangele tau este recoltat si pus intr-un tub inalt si subtire, eritrocitele (globulele rosii din sange) se depun (adica se sedimenteaza) lent la baza acestui tub. Se spune ca eritrocitele sunt sub forma unei coloane. Inflamatia, insa, poate cauza acumularea globulelor rosii. Deoarece aceste aglomerari sunt mai dense decat hematiile individuale, ele se asaza/se sedimenteaza mai rapid pe fundul tubului, potrivit doc.ro.

Testul VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) masoara distanta la care globulele rosii ale sangelui cad intr-un tub de testare intr-un interval de o ora. Cu cat hematiile au coborat mai mult, cu atat este mai mare este raspunsul inflamator al sistemului tau imunitar. Viteza de sedimentare a hematiilor este un test nespecific.

Este folosit intr-o gama larga de afectiuni infectioase, inflamatorii, degenerative si maligne asociate cu modificarile proteinelor din plasma, in special cand e vorba de cresteri ale fibrinogenului, imunoglobulinelor si proteinei C-reactive. Totodata, VSH este afectata de multi alti factori, printre care si anemia, sarcina si tratamentul cu medicamente antiinflamatoare.

Un rezultat anormal la analiza VSH nu diagnosticheaza nicio boala in special.

Testul doar identifica orice inflamatie din corpul pacientului. Acest test nu este intotdeauna fiabil sau semnificativ. Multi factori, cum ar fi varsta sau utilizarea medicamentelor, pot sa iti modifice sau sa iti influenteze rezultatele, tocmai de aceea citirea si interpretarea rezultatelor obtinute la analiza VSH trebuie facute de medicul tau.

Medicul tau iti poate recomanda sa faci analiza VSH daca ai simptomele unei boli inflamatorii. Aceste simptome includ:

• dureri de cap

• pierdere in greutate

• redoare (rigiditate) articulara

• durere de umar sau durere de gat (zona cervicala)

• pierderea poftei de mancare

• anemie.

Numeroase afectiuni pot afecta proprietatile sangelui tau si, prin urmare, pot influenta cat de repede hematiile se sedimenteaza intr-o mostra de sange. Astfel, informatiile despre bolile inflamatorii (ceea ce doctorul tau intentioneaza sa afle din analiza VSH) pot fi mascate de influenta altor afectiuni.

Acesti factori care complica sau influenteaza acuratetea testului VSH pot fi:

• varsta inaintata;

• anemia;

• sarcina;

• problemele rinichilor;

• bolile glandei tiroide;

• unele forme de cancer, cum ar fi mielomul multiplu,

• infectiile.

Medicul tau va lua in considerare posibilii factori care complica lucrurile atunci cand interpreteaza si iti citeste rezultatele obtinute la analiza vitezei de sedimentare a hematiilor.

Valorile normale ale VSH-ului

Valorile VSH pot sa varieze in functie de varsta, de sex (ele sunt ceva mai ridicate la femei si cresc o data cu varsta) sau pot sa varieze de la un laborator la altul, in functie de metoda folosita. Rezultatele analizei VSH sunt masurate in mm/h sau milimetri pe ora.

Urmatoarele valori sunt considerate rezultatele normale la testul VSH (sunt valori de referinta):

• VSH normal la femei: Femeile sub 50 de ani ar trebui sa aiba VSH sub 20 mm/h.

• VSH normal la barbati: Barbatii sub 50 de ani ar trebui sa aiba VSH sub 15 mm/h

• VSH normal la nou nascuti: Nou-nascutii ar trebui sa aiba VSH intre 0 si 2 mm/h.

• VSH normal la copii: Copiii care nu au atins varsta pubertatii inca (0-18 ani) ar trebui sa aiba VSH intre 3 si 13 mm/h sau chiar sub 10 mm/h.

• VSH normal la varstnici: Femeile peste 50 de ani (intre 50 si 85 de ani) ar trebui sa aiba VSH sub 30 mm/h. Barbatii peste 50 de ani (intre 50 si 85 de ani) ar trebui sa aiba VSH sub 20 mm/h.

Totodata, femeile cu varsta peste 85 de ani ar trebui sa aiba VSH sub 42 mm/h, iar barbatii cu varsta peste 85 de ani ar trebui sa aiba VSH sub 30 mm/h.

Ce semnifica un VSH crescut sau scazut

Rezultatele anormale (viteza de sedimentare a hematiilor prea mare sau prea mica) nu ii spun medicului ce este, de fapt, in neregula cu tine. In schimb, valorile pot indica nevoia de a cerceta mai in profunzime ce afectiune are pacientul. Medicul tau va comanda, de obicei, teste de follow-up (sau de urmarire) daca valorile pe care le-ai obtinut la analiza VSH sunt prea mari sau prea mici.

Daca la analiza VSH ai obtinut in urma rezultatelor valori anormal de mari) sau anormal de mici, acestea pot semnifica faptul ca suferi de anumite afectiuni sau infectii.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

Nereguli grave găsite de inspectorii ANSVSA la peste 3000 de unități din industria alimentară înainte de Paște. Amenzi de peste 2 milioane de lei
30/04/2024 21:30

 Ultima săptămană din luna aprilie nu a fost cu noroc pentru unitătile din industria alimentară, situate in zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. Vine minvacanta de 1 mai - Paste, ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei