Cum arata pasaportul verde care va intra in vigoare de la 1 iulie. Documentul, valabil la nivelul UE, este imposibil de falsificat FOTO

virus  pasaportul-verde

Dimensiune font:

| 27-05-2021 17:28

 Testarea de interconectare realizata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) cu grupul tehnic de lucru de la nivel european in vederea operationalizarii certificatului verde s-a realizat cu succes miercuri, 26 mai.

Documentul va fi pus la dispozitie publicului in cursul lunii iunie, iar de la 1 iulie posesorii certificatului vor putea calatori mai usor in UE si in spatiul Schengen.

Calatoriile in strainatate nu sunt conditionate de detinerea acestor pasapoarte si nici nu inlocuiesc alte documente de calatorie.

Parlamentul European a dorit sa ofere libertate de calatorie uniforma pentru toti detinatorii de "certificat verde". Avand in vedere ca sunt tari din UE si din spatiul Schengen care continua sa aplice norme de intrare si au conditii de carantina diferite, este important ca vizitatorii acestor state sa se informeze in prelabil, inainte de a face calatoria. Unele cer in mod explicit test, iar altele continua sa mentina carantina pentru persoanele care vin din zona rosie sau galbena.

Cum ne putem procura pasapoartele de vaccinare

Conform STS, vom avea un portal (site) de unde ne vom putea descarca certificatul verde.
Sunt de fapt trei categorii:

  • Certificat de Vaccinare,
  • Certificat de Testare,
  • Certificat de Recuperare, pentru cei care au trecut prin boala si s-au vindecat.



Nu exista o aplicatie pe telefon sau pe alt dispozitiv mobil. Repsonsabilii cu implementarea sistemului spun ca nu este nevoie, momentan, fiindca ar face acelasi lucru ca si portalul.

Va exista insa o aplicatie de verificare (scanare cod QR de pe certificat) care va fi utilizata de autoritati la intrarea in tara pentru a verifica validitatea certificatelor emise in Romania sau celelalte state membre UE.

Responsabilii cu securitatea noilor documente spun ca sunt imposibil de falsificat.

Cei care doresc, pot lista certificatul si il pot prezenta pe format de hartie autoritatilor. Acesta nu se va retine de autoritati ci, dupa scanare, se va inapoia posesorului.
Toate persoanele, indiferent de nationalitate, care au resedinta legala in UE, pot obtine un pasaport verde. Responsabile pentru eliberarea acestora sunt institutiile nationale, cum ar fi spitalele, centrele de testare sau autoritatile sanitare.

Certificatele digitale UE sunt gratuite si vor facilita calatoriile in spatiul european fara restrictii epidemiologice, nefiind ingradita libertatea de miscare.
Iata cum arata certificatele:
 

Certificat de vaccinare



Certificatul de vaccinare cuprinde un cod QR, indicativul tarii emitente, datele de identificare ale posesorului: nume, prenume, data nasterii si un cod unic de certificat.
 

Certificat de vaccinare



Documentul mai contine tipul de vaccin, denumirea acestuia, numarul dozelor, data vaccinarii si statul in care s-a facut vaccinul. Desigul mai este mentionat si emitentul certificatului de vaccinare

STS precizeaza ca pentru acest certificat nu este data de expirare.
 

Certificat de testare



Ca si in cazul certificatului de vaccinare, si cel de testare contine date privind persoana care a fost testata, indicativul statuluii emitent, codul QR, codul unic de indentificare al certificatului. Insa, in acest caz, se va preciza numele testului, tipul testului, unde a fost facut, cand a fost recoltat si momentul la care s-a dat rezultatul.

Certificat de testare



Acest certificat este valabil insa doar trei zile, iar acest lucru se specifica pe document.
 

Certificat de recuperare



Este cel adresat persoanelor care au trecut prin boala si s-au vindecat. Acesta contine codul QR, indicativul de tara, date despre persoana detinatoare, cum ar fi nume, prenume, data nasterii, codul unic de identificare.

Certificat de recuperare


Apoi se mai precizeaza data la care a fost primul test pozitiv, statul unde s-a facut testul, cine a emis certificatul. Dar se precizeaza si ca acesta este valabil 180 de zile de la data primirii primului rezultat pozitiv.

Valabilitatea unei dovezi va depinde de reglementarile fiecarui stat in parte. Inca nu s-a stabilit cat timp isi va pastra valabilitatea certificatul de vaccinare. Acelasi lucru este valabil si in cazul vindecarii de Covid. In Germania si Austria, se considera ca o persoana este vindecata timp de sase luni dupa ce a trecut peste infectie.

In prezent, rezultatele negative ale testelor sunt valabile - in functie de stat - timp de maximum 72 de ore.
 

Pot suferi modificari



Dupa implementarea sistemului informatic in tara noastra, preluarea datelor ce vor fi incluse in certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic National de Vaccinari pentru persoanele vaccinate impotriva COVID-19 si din aplicatia Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ in ultimele 72 de ore si persoanele care s-au recuperat dupa infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

In cursul zilei de miercuri, 26 mai, potrivit programarii stabilite la nivel european, Romania a realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizeaza si administreaza cheile publice ale tarilor membre, necesare pentru verificarea semnaturilor digitale. Testarea s-a realizat in comun cu Letonia.

Urmatoarea etapa cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetatenii vor putea sa isi descarce certificatele digitale UE si realizarea interna a testelor de performanta si de securitate ale sistemului informatic.

Certificatele digitale UE vor fi implementate la inceputul lunii iulie, pana atunci, toate tarile care fac parte din proiect ar trebui sa ofere posibilitatea de emitere in format digital a acestuia.

STS mai precizeaza ca aceste certificate pot suferi modificari pana la implementare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Cum recunoști roșiile injectate din piețe și din magazine
15/05/2024 11:57

 Rosiile injectate cu diverse chimicale sunt prezente atat pe tarabele pietelor, cat si in supermarketuri. Desi au un aspect aparent similar cu cel al legumelor naturale, prezintă cateva semne distincte. ...

Au apărut înregistrări uluitoare de la Spitalul Pantelimon: 'Medicul le-a scăzut doza de noradrenalină! A murit tot salonul 6!'
14/05/2024 21:38

Scandalul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon din Capitală pare să nu se mai termine. In spatiul public au apărut inregistrări cu discutia dintre o asistentă de pe sectia de anestezie si terapie i ...

Motivul pentru care unii oameni fac cancer şi alţii nu. Medicul Vlad Ciurea: 'Vă spun secretul'
14/05/2024 11:47

A crescut alarmant numărul tinerilor care se imbolnăvesc de cancer. Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat, care sunt solutiile pentru a ne creşte imunitatea şi remediile pentru a ne mentine sănătatea pe termen ...

Victor Ponta trage un semnal de alarmă după ce Florin Piersic a fost mutat prin trei spitale: 'Asta e greșit în România'
13/05/2024 10:13

Fostul premier Victor Ponta a analizat cele mai fierbinti subiecte din societatea romanească, cel mai important fiind starea de sănătate a marelui actor Florin Piersic. Victor Ponta crede că ceea ce i s-a ...

Primul pacient din lume căruia i-a fost transplantat un rinichi de porc a murit - Cât a supraviețuit cu organul modificat genetic
12/05/2024 20:45

Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic a murit la aproape două lună după acea intervenţie chirurgicală In martie, medicii de la Spitalul General Mas ...

De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
12/05/2024 19:49

Unele deficite de nutrienti si starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de imbătranire. Schimbările in nutritie pot ...

Cum să citești etichetele produselor din supermarket. La ce trebuie să fii atent, ce informații îți sunt de ajutor
12/05/2024 17:35

  În primul rand, obisnuieste-te să citesti etichetele produselor. Să le citesti nu inseamnă să citesti titlul si atat. În ziua de astăzi toate etichetele sunt colorate, cu hartie de bun ...

Cătălin Cîrstoiu intervine în cazul lui Florin Piersic: 'Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare / I-am trimis un mesaj directorului de la Balș'
11/05/2024 11:17

Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgentă Bucuresti, a oferit comentarii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic care a fost transferat de la Institutul de Boli Infe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei