Cum funcționează vaccinul Pfizer. Acesta se bazează pe o tehnologie ARN mesager care nu a fost niciodată testată

virus  media-158

Dimensiune font:

| 09-11-2020 20:53

 

 

Testarea vaccinului Pfizer
Testarea vaccinului Pfizer
Foto: Robin Rayne / Zuma Press / Profimedia
Printre cele patru categorii majore de vaccinuri dezvoltate împotriva Covid-19, cel folosit de Pfizer, care a anunțat luni că vaccinul său este eficient la 90%, se bazează pe o nouă tehnologie numită ARN mesager, potrivit AFP.

Toate vaccinurile au același scop: să ne învățăm sistemul imunitar să recunoască coronavirusul, să-i ridice apărarea într-un mod preventiv, pentru a neutraliza virusul real dacă ar fi să ne infecteze.
 
Vaccinurile convenționale pot fi făcute din virusuri inactivate (poliomielită, gripă), atenuate (rujeolă, febră galbenă) sau doar proteine ​​numite antigene (hepatita B).

Dar, în cazul Pfizer și al partenerului său german BioNTech, sau Moderna, care utilizează aceeași tehnică, dar nu a anunțat încă niciun rezultat, șiruri de instrucțiuni genetice numite ARN mesager sunt injectate în organism, adică molecula care spune celulelor noastre ce trebuie să facă. Fiecare celulă este o mini-fabrică de proteine, conform instrucțiunilor genetice conținute în nucleul său.

ARN mesager al vaccinului este introdus și preia controlul asupra acestei mașini pentru a produce un antigen specific al coronavirusului: „spinul” coronavirusului, vârful său atât de recunoscut, care se află la suprafața sa și îi permite să se atașeze la celulele umane pentru a le pătrunde.

Acest vârf, inofensiv în sine, va fi apoi detectat de sistemul imunitar care va produce anticorpi, iar acești anticorpi vor rămâne în gardă, sperăm, pentru o lungă perioadă de timp.

Odată ce materialul genetic este injectat, „celulele aflate la locul injecției vor începe să producă, într-o manieră tranzitorie, una dintre proteinele virusului, în acest caz proteina S, proteina spike”, a explicat pentru AFP Christophe D'Enfert, director științific al Institutului Pasteur.
 

Avanataje



Avantajul este că, folosind această metodă, nu este necesar să se cultive un agent patogen în laborator, organismul este cel care face lucrarea. Din acest motiv, aceste vaccinuri se dezvoltă mai rapid. Nu este nevoie de celule sau ouă de la găini (ca și în cazul vaccinurilor antigripale) pentru a face acest vaccin.

„Vaccinurile cu ARN au caracteristica interesantă de a putea fi produse foarte ușor în cantități foarte mari”, rezumă Daniel Floret, vicepreședinte al Comitetului tehnic pentru vaccinări

Rețineți că nu este posibil ca ARN să se integreze într-un genom uman, alcătuit din ADN. „ARN-ul, pentru a se putea integra în genom, trebuie să fie ceea ce se numește revers transcris [în ADN] - spunem retrotranscris - și asta nu se întâmplă spontan în celule. ”, explică Christophe D'Enfert.

În ceea ce privește proteina coronavirus, „nu va fi produsă tot timpul, se va opri” deoarece, la fel ca în cazul oricărui vaccin, sistemul imunitar va distruge celulele care produc proteina virală. „Prin urmare, procesul se va termina de la sine”, explică Bruno Pitard (Inserm / Universitatea din Nantes), în fruntea unui start-up care lucrează la acest tip de vaccin.

Dezavantaje și aplicații pentru viitor



Dezavantajul acestora din urmă: trebuie depozitate la temperaturi foarte scăzute. Guvernul SUA pune în aplicare logistica necesară de câteva luni.

Totuși, acest lucru nu este obligatoriu în cazul vaccinurilor ADN, care pot fi păstrate la temperatura camerei.

Până în prezent, nu a fost aprobat niciun vaccin ADN sau ARN pentru oameni. Pe de altă parte, există vaccinuri ADN pentru uz veterinar: cai, câini, somon ...

Covid-19 a dat un impuls uriaș producției acestora, în special datorită finanțării publice.

Guvernul SUA, stimulat de președintele Donald Trump, a semnat un contract de 1,95 miliarde de dolari cu Pfizer pentru a livra 100 de milioane de doze, în cazul în care vaccinul va fi aprobat vreodată.

Moderna, cea mai mică companie americană de biotehnologie, a fost, la rândul său, subvenționată cu 2,5 miliarde de dolari pentru a dezvolta vaccinul și pentru a produce 100 de milioane de doze.

Toate aceste doze vor fi livrate în Statele Unite, care speră să înceapă imunizarea persoanelor vulnerabile înainte de sfârșitul anului.

Dacă tehnologia ar fi dovedită, acest lucru ar putea deschide calea pentru multe alte vaccinuri: Moderna dezvoltă de ani de zile vaccinuri ARN mesager împotriva Zika, gripei, virusului Epstein-Barr (mononucleoză), virusului respirator sincițial (bronșiolită ...), citomegalovirus (adesea nu este grav, dar poate prezenta un risc la făt), dar și împotriva cancerelor.
 
 
UE a anunțat luni seară că este foarte aproape de a încheia în perioada imediat următoare contractul cu Pfizer / BioNTech pentru achiziționarea a până la 300 de milioane de doze, a anunțat Comisia, potrivit AFP.
 
„Contractul cu Comisia va fi semnat în curând”, a declarat comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides, salutând anunțul „încurajator” al celor două laboratoare, care consideră că vaccinul lor în dezvoltare este „90% eficient” împotriva Covid-19. Acest contract va fi finalizat „în curând (comandând) până la 300 de milioane de doze”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele executivului european.
 
Pfizer a transmis luni că vaccinul său experimental are o eficiență de peste 90% în prevenirea Covid-19, potrivit datelor preliminare a unui studiu pe scară largă, anunțul fiind o victorie majoră în lupta contra pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Pfizer și partenerul său german BioNTech sunt primele companii farma care prezintă date de succes după testarea pe scară largă a unui vaccin anticoronavirus.
 
Comisia Europeană a anunţat pe 9 septembrie că a ajuns la un acord preliminar pentru a obţine 200 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de alianţa germano-americană BioNTech-Pfizer, cu opţiunea de a achiziţiona încă 100 de milioane de doze dacă vaccinul se va dovedi sigur şi eficient contra Covid-19.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Cum recunoști roșiile injectate din piețe și din magazine
15/05/2024 11:57

 Rosiile injectate cu diverse chimicale sunt prezente atat pe tarabele pietelor, cat si in supermarketuri. Desi au un aspect aparent similar cu cel al legumelor naturale, prezintă cateva semne distincte. ...

Au apărut înregistrări uluitoare de la Spitalul Pantelimon: 'Medicul le-a scăzut doza de noradrenalină! A murit tot salonul 6!'
14/05/2024 21:38

Scandalul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon din Capitală pare să nu se mai termine. In spatiul public au apărut inregistrări cu discutia dintre o asistentă de pe sectia de anestezie si terapie i ...

Motivul pentru care unii oameni fac cancer şi alţii nu. Medicul Vlad Ciurea: 'Vă spun secretul'
14/05/2024 11:47

A crescut alarmant numărul tinerilor care se imbolnăvesc de cancer. Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat, care sunt solutiile pentru a ne creşte imunitatea şi remediile pentru a ne mentine sănătatea pe termen ...

Victor Ponta trage un semnal de alarmă după ce Florin Piersic a fost mutat prin trei spitale: 'Asta e greșit în România'
13/05/2024 10:13

Fostul premier Victor Ponta a analizat cele mai fierbinti subiecte din societatea romanească, cel mai important fiind starea de sănătate a marelui actor Florin Piersic. Victor Ponta crede că ceea ce i s-a ...

Primul pacient din lume căruia i-a fost transplantat un rinichi de porc a murit - Cât a supraviețuit cu organul modificat genetic
12/05/2024 20:45

Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic a murit la aproape două lună după acea intervenţie chirurgicală In martie, medicii de la Spitalul General Mas ...

De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
12/05/2024 19:49

Unele deficite de nutrienti si starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de imbătranire. Schimbările in nutritie pot ...

Cum să citești etichetele produselor din supermarket. La ce trebuie să fii atent, ce informații îți sunt de ajutor
12/05/2024 17:35

  În primul rand, obisnuieste-te să citesti etichetele produselor. Să le citesti nu inseamnă să citesti titlul si atat. În ziua de astăzi toate etichetele sunt colorate, cu hartie de bun ...

Cătălin Cîrstoiu intervine în cazul lui Florin Piersic: 'Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare / I-am trimis un mesaj directorului de la Balș'
11/05/2024 11:17

Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgentă Bucuresti, a oferit comentarii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic care a fost transferat de la Institutul de Boli Infe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei