Cum se transmite hepatita A? Simptome

default

Dimensiune font:

| 01-11-2018 10:33

Hepatita A: La copii, cea mai frecventa forma de hepatita este Hepatita A (numita si hepatita infectioasa).

 

 Hepatita A: Aceasta forma de hepatita este cauzata de virusul Hepatitei A (HAV – hepatitis A virus), care traieste in fecalele persoanelor infectate. Fecalele infectate pot fi prezente in cantitati infime in alimente si pe obiecte (de la manerele usilor la scutecele de unica folosinta).

Deoarece hepatita A poate fi o infectie usoara, mai ales la copii, este posibil sa treaca neobservata la unii copii.

Iata totul despre Hepatita A la copii - de la Desprecopii.com:

Hepatita A: Ce este Hepatita?
Hepatita inseamna o inflamare a ficatului, fara trimitere la o anumita cauza.

Este posibil ca bolnavul de hepatita sa aiba:

- una sau mai multe boli, printre care infectia virala sau bacteriana a ficatului
- o leziune a ficatului cauzata de o toxina (otrava)
- functia hepatica afectata de intreruperea fluxului normal de sange catre ficat
- o criza provocata de o boala autoimuna
- traume abdominale in trecut in zona ficatului (loviri, accidente etc.)

Hepatita este cel mai frecvent cauzata de unul dintre urmatorii trei virusi:

Virusul hepatitei A
Virusul hepatitei B
Virusul hepatitei C

In unele cazuri rare, virusul Epstein Barr (care provoaca mononucleoza) poate duce si la hepatita deoarece poate provoca inflamarea ficatului. Alti virusi si bacterii care pot provoca hepatita sunt virusul hepatitei D si E, al varicelei (varsatul de vant) si citomegalovirusul (CMV).

Hepatita A la copil
La copii, cea mai frecventa forma de hepatita este hepatita A (numita si hepatita infectioasa). Aceasta forma este cauzata de virusul hepatitei A (HAV – hepatitis A virus), care traieste in fecalele persoanelor infectate. Fecalele infectate pot fi prezente in cantitati infime in alimente si pe obiecte (de la manerele usilor la scutecele de unica folosinta).

Cum se raspandeste virusul Hepatitei A
Prin ingerarea accidentala a ceva ce este contaminat cu fecale infectate cu virusul hepatitei A (ceea ce face ca virusul sa se raspandeasca usor in mediile de viata supraaglomerate, cu conditii de igiena si sanitare precare)
prin apa, lapte si alimente, mai ales crustacee

Deoarece hepatita A poate fi o infectie usoara, mai ales la copii, este posibil sa treaca neobservata la unii oameni. Ca un exemplu, desi testele medicale arata ca aproximativ 40% din locuitorii zonelor urbane din S.U.A. au avut hepatita A, numai 5% dintre ei isi amintesc sa fi fost bolnavi.

Desi virusul hepatitei A poate duce la prelungirea starii de boala pana la 6 luni, de obicei provoaca numai imbolnaviri pe termen scurt si nu duce la imbolnavirea cronica a ficatului.

Hepatita A in Romania
Romania, tara „mainilor murdare“. Cazurile de hepatita A, cunoscuta si cu numele popular de „boala mainilor murdare“, raman in numar mare mai ales in Romania, Letonia, Slovacia, Republica Ceha si in Bulgaria. Principala cale de transmitere este asa-numita cale fecal-orala, cauza fiind, deci, o igiena precara a mainilor dupa folosirea toaletei.

Cel mai mare numar de cazuri raportate in 2010 s-au inregistrat in Romania – 3.502. Totusi, in ceea ce priveste prevalenta infectiei cu virusul hepatitic A, adica numarul de cazuri la 100.000 de locuitori, Romania se situeaza pe loculz al treilea (16,28 de cazuri la 100.000 de locuitori), dupa Bulgaria si Slovacia.

Semne si simptome Hepatita A:
In fazele incipiente, hepatita poate produce simptome asemanatoare gripei, cum sunt:

- stare de rau generala
- febra
- dureri musculare
- pierderea poftei de mancare
- greata
- voma
- diaree
- icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor)

Insa unii oameni care au hepatita pot sa nu aiba deloc simptome si sa nu stie ca sunt infectati. De exemplu, copiii care au hepatita A, au de obicei simptome usoare sau nu au deloc simptome.

Daca hepatita avanseaza, simptomele incep sa indice ficatul ca sursa a bolii. Substantele chimice care sunt secretate in mod normal de catre ficat incep sa se adune in sange, ceea ce duce la simptome ca:

- icterul
- respiratia urat mirositoare (halena)
- gust amar in gura
- urina inchisa la culoare sau de culoarea ceaiului
- fecale albe, deschise la culoare sau de culoarea lutului
- Pot aparea si dureri abdominale, resimtite sub coastele din dreapta (deasupra ficatului tare si umflat) sau sub coastele din stanga (deasupra splinei tari).

Hepatita A este contagioasa?
Virusul hepatitei A se poate raspandi prin alimentele sau apa contaminate, precum si din cauza conditiilor sanitare precare din institutiile de ingijire a copiilor sau din scoli. Toaletele si chiuvetele folosite de o persoana infectata ar trebui curatate cu solutii antiseptice.

Oamenii care traiesc laolalta cu sau ingrijesc persoane care au hepatita ar trebui sa se spele pe maini dupa ce vin in contact cu persoana infectata. In plus, cand calatoriti cu copilul in tari in care este frecventa hepatita A, ar trebui sa vaccinati copilul cu cel putin doua doze de vaccin impotriva hepatitei A.

Tratamentul hepatitei A:
Daca simptomele sunt severe sau testele de laborator indica afectarea ficatului, uneori este necesara tratarea hepatitei in spital. Iata o trecere in revista a tratamentelor disponibile pentru tipurile de hepatita existente:

Nu exista medicamente folosite la tratarea hepatitei A, deoarece este o infectie pe termen scurt care trece de la sine.

Copiii care au forme usoare de hepatita pot fi tratati acasa. In afara de folosirea toaletei si a baii, ei trebuie sa stea in pat pana cand dispar febra si icterul, iar pofta de mancare le revine la normal. In cazul in care copilul are apetit redus ar trebui sa ii dati mese reduse cantitativ si mai dese si lichide bogate caloric. De asemenea, ar trebui sa ii dati alimente sanatoase, bogate in proteine si carbohidrati si apa cat mai multa. realitatea.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei