Durere ovare: șapte cauze care pot produce disconfort

ovare_dureri_ovare

Dimensiune font:

| 16-01-2020 12:38

Durerile în zona ovarelor pot avea o serie de cauze, însă în cele mai multe cazuri e recomandată prezența la medic. Iată șapte dinte cele mai frecvente cauze ale durerii de ovare.

Multe femei se confruntă în mod regulat cu dureri sau dosconfort în zona ovarelor. Ovarele sunt două glande mici situate de o parte și de alta a pelvisului inferior. Acestea joacă un rol vital în reproducere, în ciclul menstrual și în dezvoltarea caracteristicilor sexuale la femei.

În fiecare lună, un folicul se va maturiza într-un ou, care este eliberat din ovar într-un proces cunoscut sub numele de ovulație. Acest lucru apare regulat de la pubertate până la menopauză.

Iată șapte dintre cele mai frecvente cauze ale durerii ovariene, potrivit medicalnewstoday.com:

1. Ovulația

Durerea la ovulație este cunoscută și sub denumirea de Mittelschmerz, care provine din cuvintele germane pentru „durere” și „mijloc”.

Ovulația este procesul unui ovul eliberat din ovar și are loc în sau în jurul zilei 14 a ciclului menstrual mediu.

Unele femei nu simt nimic în timpul ovulației, dar alte femei simt disconfort sever timp de câteva minute sau ore în care ovulează.

Durerea poate apărea pe una sau ambele părți ale corpului și este uneori însoțită de greață, sângerare sau secreție vaginală crescută.

Nu există nici un tratament necesar pentru aceste dureri, deși unele femei iau anticonceptionalele pentru a preveni ovulația și disconfortul care vine cu ea.

2. Boala inflamatorie pelvină (PID)

Boala inflamatorie pelvină (PID) este o infecție care s-a răspândit la uter, ovare sau trompe uterine. De cele mai multe ori, bacteriile care provoacă PID sunt transmise sexual, cum ar fi gonoreea sau clamidia.

De asemenea, este posibil să faceți PID dintr-o infecție după naștere, avort sau o altă procedură invazivă.

PID necesită antibiotice pentru a trata infecția de bază. PID ușor poate fi tratat cu o singură injecție, în timp ce PID mai severă poate necesita o ședere în spital pentru antibiotice intravenoase.

3. Torsiunea

Ovarul este conectat la peretele abdominal printr-un ligament subțire, prin care trec și vasele de sânge și nervii care furnizează ovarul. Este posibil ca ligamentul să se răsucească, sau chiar să fie înnodat.

Torsiunea este mai frecventă dacă există un chist pe ovar, deoarece chistul face ovarul mai greu sau mai mare decât de obicei.

Torsiunea ovariană provoacă dureri ovariene severe și este o urgență medicală. Fără un tratament rapid, ovarul se poate atrofia din cauza pierderii aportului de sânge.

4. Endometrioza

Endometrioza este creșterea anormală a țesutului menstrual în afara uterului. Acest țesut poate crește oriunde în abdomen sau pelvis, inclusiv pe ovar, și se comportă la fel ca în timpul unui ciclu menstrual.

La începutul ciclului, țesutul crește ca răspuns la hormonii din organism.

Odată ce menstruația începe, țesutul începe, de asemenea, să se scurgă și se varsă, la fel ca mucoasa uterului. Aceasta poate provoca sângerare internă, țesut cicatricial și dureri abdominale sau pelvine severe.

Tratamentul pentru endometrioză poate fi medical sau chirurgical, în funcție de cât de sever este. Nu există remediu pentru endometrioză, dar femeile pot gestiona cu medicamente pentru durere, medicamente hormonale și chirurgie.

5. Chistul ovarian

Un chist ovarian este un sac plin de lichide care crește pe ovarul unei femei. Chisturile ovariene sunt foarte frecvente și, în cele mai multe cazuri, nu provoacă niciun simptom.

Cu toate acestea, un chist mare sau rupt poate provoca o varietate de simptome, inclusiv: durere, balonare, modificări ale perioadelor menstruale, urinare mai frecventă, senzație de plin, disconfort general.

Majoritatea chisturilor sunt benigne (necanceroase), dar în cazuri extrem de rare pot fi canceroase.

Dacă un chist ovarian este mic, tratamentul recomandat poate fi să urmăriți și să așteptați pentru a vedea dacă dispărea.

Unii medici vor prescrie o pilulă anticoncepțională pentru a ajuta chistul să se micșoreze. Dacă chistul este foarte mare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea chistului.

6. Sindromul rămășiței ovariene

Sindromul rămășiței ovariene apare numai la femeile care și-au îndepărtat chirurgical ovarele și trompele uterine.

Dacă oricare dintre țesutul ovarian rămâne în pelvis, acesta poate continua să răspundă și să producă hormoni.

Acest lucru poate provoca durere care poate fi constantă sau intermitentă. Femeile cu sindrom de rămășiță ovariană pot suferi, de asemenea, durere în timpul sexului, atunci când urinează sau au o mișcare intestinală.

O femeie cu sindrom de rămășiță ovariană poate avea nevoie de medicamente sau tratament cu radiații pentru a distruge orice țesut ovarian rămas. Acest lucru va reduce hormonii produși de țesutul rămas.

7. Durere

Este posibil ca o afecțiune medicală dintr-un alt organ să poată provoca dureri care simt că provin din ovare. Acestea pot include apendicita, sarcina ectopică, pietre la rinichi, constipație sau sarcină precoce.

Este deosebit de important să solicitați asistență medicală imediată dacă durerea este brusc foarte severă sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi: greaţă, vărsături, febră, sângerare vaginală.

Durerea foarte severă trebuie evaluată rapid, ceea ce poate însemna să mergi la secția de urgență.

Durerea ovariană poate avea sau nu o cauză gravă. Chiar dacă durerea nu este severă, este important să menționăm disconfortul pentru medic, pentru a putea fi evaluat.

Poate exista o modalitate simplă de calmare a durerii sau poate fi mai gravă și necesită tratament. În ambele cazuri, este mai bine să fii verificat pentru a fi sigur. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

COMUNA GROPNITA, JUDET IASI, sat BULBUCANI, tel/ fax 0232.414124, email: primariagropnita@gmail.com organizează licitație (etapa 2) în vederea concesionării spaţiilor din Dispensarul medical, aflate in domeniul public al comunei Gropniţa, judetul Iasi, în vederea amenajării de Cabinete medicale individuale şi Farmacie. Spațiile din Dispensarul Uman sunt identificate astfel: 3. Spaţiul nr. 3 - suprafaţă totală de 37,10 mp, situat la parterul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 16,55 mp-Administraţie+spaţiu de 3,75 mp-Oficiu+spaţiu de 8,80 mp-Hol+spaţiu de 4,20 mp-Depozitare+spaţiu de 3,80 mp-G.S.) 4. Spaţiul nr.4 - suprafaţa totală de 44,97 mp din care: 27,40 mp spaţii cabinete+17,57 mp spaţii comune, situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 18,45mp-Camera pentru tratamente+ spaţiu de 8,95 mp-Centru personal); 5. Spaţiul nr. 5- suprafată totală de 32,47 mp din care: 14,90 mp spaţiu cabinet+17,57 spaţii comune ,situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu 12,25 –cabinet stomatologie + 2,65 mp-Sterilizare). Concesionarea se face conform OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Hotărârii Consiliului Local nr. 110 / 18.12.2020. Informații privind documentația de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. Documentația de atribuire se poate ridica de la sediul Primariei comunei Gropnita, Compartimentul achiziții publice. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar este de 50 lei, se poate achita in numerar la casieria Primăriei comunei Gropnița. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.03.2021, ora 12:00. Ofertele se depun la sediul Primariei, data-limita de depunere a ofertelor: 26.03.2021, ora 10:00, intr- un exemplar. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 26.03.2021, ora 11:00 la sediul Primăriei comunei Gropnița, judetul Iasi. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iasi, strada Elena Doamna, nr. 1A, CP 700398, tel 0232260600, fax 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro
Coronavirus. Zonele afectate de COVID-19, in Romania. Bucuresti, Cluj si Timis au cele mai multe cazuri de infectii
07/03/2021 15:55

Numarul cazurilor raportate duminica se mentine peste 3.000, iar cele mai multe infectii au fost transmise de catre Directiile de Sanatate Publica din Bucuresti, Timis si Cluj. Insa mai sunt cateva judete unde ...

O nouă tranșă de vaccin Pfizer. Iașul va primi 29.250 doze
07/03/2021 15:10

 O nouă tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech constand in 224.640 doze va sosi luni, 8 martie, in Romania, vaccinurile urmand a fi livrată pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca ...

Bolnav de COVID, șeful Sanepid Gorj a murit în ambulanță. Se pare că utilitara a rămas fără oxigen
07/03/2021 10:19

Şeful Sanepid Gorj, Adrian Virgil Dobrin, care era infectat cu coronavirus in stare gravă, a murit in ambulanţa care-l transporta la Bucureşti. Autospeciala care-l transporta ar fi rămas fără oxygen. Do ...

FOTO/VIDEO - Cine este cel mai tânăr român care s-a vaccinat
07/03/2021 10:16

Un adolescent de 16 ani şi 3 zile s-a vaccinat, sambătă, la un centru amenajat in judeţul Prahova, fiind cel mai tanăr roman care s-a imunizat pană in acest moment. Victor Antonescu a afirmat că a văz ...

Când va apărea primul medicament împotriva COVID
07/03/2021 09:40

Gigantul farmaceutic Merck anuntă că a făcut progrese in dezvoltarea unui medicament administrat oral impotriva COVID-19.     Sambătă, gigantul farmaceutic Merck şi o companie americană au a ...

RĂSTURNARE de situație: IMUNIZAREA cu două doze Pfizer ar putea să nu fie suficientă
07/03/2021 09:00

Compania farmaceutică Pfizer a anunţat joi că studiază posibilitatea administrării unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 persoanelor care au fost deja vaccinate cu ambele doze, pentru a incerca astfel ...

Raed Arafat, despre posibilitatea unui lockdown in toata Romania.
07/03/2021 00:03

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a afirmat sambata, 6 martie, ca ne confruntam cu riscul raspandirii mai rapide din cauza noii tulpini care devine predominanta peste tot. De aceea ...

O mare companie farmaceutică, anunț URIAȘ: medicamentul care vindecă rapid Covid-19
06/03/2021 23:56

Compania farmaceutică Merck a anuntat sambătă că medicamentul experimental antiviral molnupiravir pe care il dezvoltă impreună cu Ridgeback Bio a arătat o reducere rapidă a virusului conform fazei a dou ...

48.638 persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Câte reacții adverse s-au înregistrat
06/03/2021 18:19

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că, in ultimele 24 de ore, au fost vaccinate 48.638 persoane şi s-au inregistrat 57 de reacţii adver ...

Descoperire NEAȘTEPTATă în privința vitamine D3. Cum ajută bolnavii de COVID
06/03/2021 17:22

Există cereri ca vitamina D să fie utilizată ca tratament in spitalele din Marea Britanie „imediat” după ce cercetările au descoperit că ar putea reduce rata mortalitătii atunci cand este u ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei