Faza zilei cu doi ucraineni care au cerut, în România, prezervative gratis. O problemă reală cu care ne confruntăm de ani întregi

prezervativ

Dimensiune font:

| 09-07-2022 10:18

Mai mulți ucraineni au cerut ajutor în România, crezând că vor avea parte de același tratament ca în țara lor, dar s-au lovit de o surpriză neplăcută.


În Ucraina, dacă ești o persoană seropozitivă, primești gratuit prezervative. Vorbim, totuși, de o țară săracă, dar care își permite să facă acest lucru. În România nu se întâmplă la fel. România nu are prezervative nici măcar pentru românii la risc, cu atât mai puțin pentru oamenii care vin aici din alte țări.

La sediul ARAS – Asociația Română Anti-SIDA - au venit doi emigranți din Ucraina. Erau seropozitivi și, ținând când că în țara lor primesc prezervative în mod gratuit, fiind persoane la risc, au crezut că și în România este la fel. Din păcate, nu. În țara noastră nu se dau gratuit prezervative pentru persoanele seropozitive.

În România, de ani întregi, acest tip de programe de ajutor nu sunt finanțate.

Transmiterea virusului HIV
Virusul HIV (Virusul imunodeficienței umane) se transmite prin trei moduri: prin raporturi sexuale neprotejate, de la mamă HIV+ la făt, dacă mama nu este în tratament și prin plăgi deschise sau țesuturi moi care intră în contact direct cu sânge infectat.


Virusul HIV este un virus puțin rezistent în mediul extern. De exemplu, o picătură de sânge infectat va avea o încărcătură virală mai scăzută iar capacitatea sa de infectare scade la 15 minute de la expunerea în mediu. După 30 de minute de la expunerea la mediul extern, sângele infectat va avea o putere de infectare scăzută cu aproximativ 80% pierzându-și astfel din puterea de infectare.

Virusul HIV infectează celulele limfatice și va fi localizat în fluidele corpului găsindu-se în cantitate mare în sânge, lichidul vaginal, lichidul spermatic și limfă.

Virusul HIV nu poate fi luat prin:
strângere de mână;

îmbrăţişare;

tuse sau strănut;

sărut;

salivă, transpiraţie sau lacrimi;

înțepătură de ţânţari sau alte insecte;

toaletă sau obiecte de toaletă (săpun, prosop);

utilizarea la comun a piscinelor;

tacâmuri, veselă;

birouri, bănci şcolare, scaune;

computere sau telefoane;

echipament sportiv.

Transmiterea virusului HIV pe cale sexuală
Se transmite atât prin sex vaginal, anal cât și prin contact sexual oral, de mare risc fiind sexul anal din cauza lipsei lubrifierii anusului, cât și vascularizației intense a acestuia. Prezervativul este eficient în prevenirea infecției cu virusul HIV. În cuplurile heterosexuale, riscul de contaminare este mai mare în cazul femeilor, din cauza suprafeței mai mari a vaginului, comparativ cu meatul ureteral.

Infecția cu HIV
Infecția cu HIV progresează pe parcursul mai multor ani, trecând prin 4 stadii. Pe toată perioada celor 4 stadii se monitorizează diverși parametri:

Clinic – nu este sugestiv;Imunologic – parametrul dat de încărcătura limfocitelor CD4+ și raportul CD4+/CD8+. Se consideră că orice valoare >500 a LTH CD4+, este suficientă pentru a realiza un răspuns imun eficient;Virusologic – reprezintă numărul de ARN HIV din sânge.

Stadiul 1 – Primoinfecția

Infecția primară corespunde în general cu fereastra serologică (3-6 luni, perioadă în care virusul HIV nu poate fi detectat în sânge, dar șansele de infectare sunt mare).

Încă din primele 3 zile de la infecție, are loc o multiplicare importantă a virusului HIV, cu localizarea acestuia în creier, splină și în țesutul limfoid asociat tubului gastric, organe care vor deveni rezervoare virale.

Din punct de vedere clinic, primoinfecția este asimptomatică în cele mai multe cazuri, sau, dacă apar, simptomele sunt similare cu cele ale unei gripe, sunt tranzitorii, motiv pentru care pacientul nu se prezintă la medic.

Stadiul 2 – Infecția asimptomatică

Se caracterizează prin răspunsul puternic al sistemului imunitar, persoana apârând clinic sănătoasă. Totuși, ARN-ul HIV persistă în rezervoarele virale, fiind pregătit pentru o nouă multiplicare atunci când sistemul imun își va epuiza mecanismele.

ARC (AIDS related complex)

Reprezintă primul stadiu simptomatic. Numărul de limfocite CD4+ scade marcat, sub 300-350.

Prin endoscopie digestivă superioară se observă dispariția țesutului limfoid asociat tubului digestiv, ceea ce permite bacteriilor care alcătuiesc flora normală a mucoaselor să invadeze torentul sanguin, producând infecții.

Se reactivează și virusurile latente (de exemplu Herpesurile).

Sitemul imun este epuizat, iar patologia evoluează spre ultimul stadiu.

SIDA (Sindromul Imunodeficienței Umane Dobândite)

Se caracterizează prin scăderea numărului de LTH CD+ sub 200, valoare la care sistemul imun nu mai răspunde infecțiilor și nu le poate opri.

Apar numeroase infecții oportuniste (patologii care în contextul unui sistem imun competent nu ar produce boala).

Ținta tratamentului HIV este readucerea persoanei seropozitive în stadiile inițiale ale bolii și menținerea unei valori a LTH CD4+ cât mai mare. 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Spitalul Foișor, informații de ultimă oră despre Florin Piersic, după ce a fost operat de urgență; acum este la ATI
09/05/2024 20:25

Actorul Florin Piersic a fost transferat, joi, la Spitalul de Ortopedie "Foişor", unde a fost supus unei interventii chirurgicale de urgentă. Artistului i-a fost extrasă proteza de genunchi şi i s-a implant ...

Florin Piersic, transferat în stare gravă la Spitalul „Foișor” din București
09/05/2024 16:47

Marele actor Florin Piersic a fost transferat, in „stare generală gravă” la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular „Foisor” din Bucuresti, a anuntat institutia medicală, int ...

În fiecare an, aproape o mie de femei mor de cancer ovarian
08/05/2024 14:45

În Romania, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian si mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. Global Cancer Observatory atrage atentia că fenomenul este ingrijorător si ...

Cardul național de sănătate se mută pe telefon. Medicii de familie: „Alte cheltuieli!”
08/05/2024 09:50

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anuntat că sistemul cardului national de sănătate urmează să fie refăcut, deoarece este invechit tehnic. Mai mult, cardul va fi disponibil inclusiv in format elect ...

De sărbători, românii au sunat la 112 de aproape 160.000 de ori!
08/05/2024 09:36

În perioada 1 – 6 mai, la nivel national, operatorii STS au preluat si procesat 159.660 de apeluri primite la numărul de urgentă 112. Dintre acestea, 59,11% (94.383) au reprezentat cazuri de urgen ...

Aparatură pentru amenajarea unui cabinet stomatologic - Ce nu trebuie să-ți lipsească
08/05/2024 09:35

Aparatură pentru amenajarea unui cabinet stomatologic - Ce nu trebuie să-ti lipsească Amenajarea unui cabinet stomatologic este un proces complex care presupune atentie sporită la detalii si o intelegere ...

Peste 22.000 de copii şi adolescenţi suferă de afecţiuni psihice, susține ASSMB
06/05/2024 20:03

Peste 22.000 de copii şi adolescenţi din Romania suferă de afecţiuni psihice, sustine Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), actuala infrastructura fiind total depăsită. In a ...

Prăjelile și zahărul, în topul alimentelor cu potențial cancerigen, avertizează dr. Cezar
06/05/2024 19:55

Prăjelile si zahărul sunt pe primele două locuri intr-un top al alimentelor cu potential cancerigen, mai ales dacă sunt mancate frecvent si in cantităti mari. Cardiologul Cezar pune pe primul loc prăjeli ...

Gripă aviară: ”Dovezi puternice” că virusul a trecut pentru prima dată de la mamifere la om
06/05/2024 19:49

Cercetătorii sunt ingrijorati că gripa aviară s-a răspandit de la mamifere la oameni pentru prima dată, marcand un alt pas in evolutia virusului H5N1. O nouă analiză ajunge la concluzia că există ” ...

Neurologul Constantin Dulcan avertizează: Gândurile negative pot fi cauza bolilor, inclusiv a cancerului
06/05/2024 19:42

In cadrul unei emisiuni televizate, reputatul neurolog Dumitru Constantin Dulcan a adus in atentie impactul devastator pe care gandurile negative il pot avea asupra sănătătii noastre. Afirmand că stresul, i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei