Hormonii sexuali feminini i-ar putea ajuta pe bărbaţi în lupta cu COVID-19

femei frumoase fata-frumoasa-300x160

Dimensiune font:

| 27-04-2020 21:23

 Hormonii sexuali feminini ar putea să îi ajute pe bărbaţi în lupta cu boala COVID-19. Este o ipoteză a cercetătorilor americani, care au remarcat că boala a ucis mai mulţi bărbaţi decât femei. Două studii clinice sunt în desfăşurare în acest sens, unul în Los Angeles şi unul în New York, potrivit Mediafax.


Bărbaţii prezintă mai multe probabilităţi decât femeile de a fi ucişi de COVID-19, boala provocată de virusul SARS-CoV-2. Indiferent de ţările de provenienţă, în cazul femeilor, sunt mai mari probabilităţile ca boala să aibă simptome mai uşoare şi ca acestea să aibă şanse crescute de supravieţuire.

Acesta este motivul pentru care cercetătorii americani au decis să încerce să trateze bărbaţii diagnosticaţi cu COVID-19 cu hormonii sexuali feminini.

Începând de săptămâna viitoare, specialiştii de la Centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles vor oferi unor bărbaţi diagnosticaţi cu COVID-19, pe o perioadă limitată, progesteron, un hormon sexual feminin, în cadrul unui studiu clinic. Progesteronul este cunoscut a avea proprietăţi antiinflamatorii şi de prevenire a reacţiilor exagerate dăunătoare ale sistemului imunitar.

Săptămâna trecută, într-un studiu similar, specialiştii de la şcoala de medicină din cadrul Universităţii Stony Brook, din Long Island, New York, au început să trateze cu estrogen bărbaţi diagnosticaţi cu COVID-19, într-un efort de a le întări sistemul imunitar.

„Este o diferenţă izbitoare între numărul bărbaţilor şi al femeilor de la terapie intensivă şi în mod clar bărbaţii se simt mai rău", a declarat Sara Ghandehari, pneumolog şi medic la secţia de terapie intensivă a Spitalului Cedars-Sinai, principalul autor al studiului.

Aceasta a spus că 75% dintre pacienţii de la terapie intensivă şi dintre cei care au nevoie de suport respirator sunt bărbaţi.

Inclusiv femeile însărcinate, care de obicei au un sistem imunitar mai vulnerabil, dar au în organism niveluri ridicate de progesteron şi estrogen, au simptome mai uşoare, potrivit nztimes.com.

Totuşi, unii experţi care studiază diferenţele dintre sexe şi asocierile cu sistemul imunitar recomandă prudenţă. Motivul este acela că, deşi femeile de vârsta a treia diagnosticate cu COVID-19 par a avea mai multe şanse de supravieţuire comparativ cu bărbaţii din aceeaşi tranşă, în cazul lor, nivelul de hormoni feminini este redus dramatic după menopauză.

Medicul Sharon Nachman, principalul autor al studiului desfăşurat în New York, spune că diferenţele între cele două sexe s-au făcut remarcate de la începuturile pandemiei. Datele venite din China, unde a apărut noul coronavirus, indicau acelaşi lucru, dar diferenţa a fost explicată printr-un număr mai ridicat al fumătorilor în rândul bărbaţilor.

Aceleaşi diferenţe au fost remarcate în Italia şi în New York City, unde numărul bărbaţilor care au murit din cauza COVID-19 a fost aproape dublu comparativ cu cel al femeilor.

Cercetătorii care studiază diferenţele între sexe spun că sunt implicaţi, de fapt, atât factori biologici care ţin de imunitate, cât şi de comportament. Numărul bărbaţilor care fumează este mai mare decât al femeilor aproape peste tot. De asemenea, bărbaţii prezintă mai mari probabilităţi să nu îşi spele mâinile. Femeile par a avea un sistem imunitar mai puternic, dar cauzele pentru diferenţe sunt complexe şi multiple şi hormonii sunt doar un aspect din tabloul general.

Pentru studiul din New York vor fi recrutaţi 110 pacienţi, diagnosticaţi cu sau presupuşi a avea COVID-19, care nu au nevoie de suport respirator.

Şi dacă la studiul din New York sunt acceptate şi femei cu vârste peste 55 de ani, având în vedere nivelul mai scăzut de hormoni feminini, pentru testele de la Los Angeles vor fi recrutaţi doar bărbaţi, 40, jumătate dintre ei fiind în grupul de control. Sunt excluşi pacienţi cu anumite boli, de exemplu, cu un istoric de cheaguri sangvine.

Cercetătorii din Los Angeles se bazează mai degrabă pe progesteron pentru că hormonul reduce nivelul celulelor care provoacă inflamaţii şi îl creşte pe cel al celor care luptă cu fenomenul, reducând, de exemplu, probabilitatea de sindrom de detresă respiratorie acută.

Ambii hormoni sunt în principiu siguri, mai ales folosiţi pe perioade scurte. Participanţii au fost avertizaţi asupra unor efecte secundare precum tensiune în ţesutul mamar şi bufeuri.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei