Problemele de sănătate mintală sunt la fel de reale ca bolile fizice

2sanatate mintala

Dimensiune font:

| 22-03-2022 11:16

 

Obiceiurile noastre alimentare, nivelul de trai sau activitatea fizică, comportamentele şi atitudinile noastre sunt legate de modul în care gândim, simţim şi ne confortăm în situaţii dificile. Ne confruntăm în fiecare zi cu starea de sănătate mintală a noastră sau a celor de lângă noi. De aceea, e bine să reţineţi că sănătatea mintală a unei persoane este la fel de importantă ca sănătatea fizică, iar problemele de sănătate mintală sunt la fel de reale ca bolile fizice

 

Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) descrie sănătatea mintală ca fiind „o stare de bine în care fiecare persoană îşi realizează propriul potenţial, poate face faţă tensiunilor normale ale vieţii, poate lucra cu folos şi productiv şi este capabilă să contribuie la rândul ei la dezvoltarea comunităţii din care face parte”.

Uneori, termenul de „sănătate mintală” se referă la absenţa unei afecţiuni psihice. OMS subliniază însă că sănătatea mintală este „mai mult decât absenţa tulburărilor mintale sau a dizabilităţii”. O sănătate mintală optimă nu înseamnă doar să evitaţi tulburările psihice, ci şi să vă îngrijiți de fericirea şi de starea dumneavoastră de bine! Fiecare dintre noi este expus riscului de a dezvolta o problemă de sănătate mintală, indiferent de vârstă, sex, venit sau etnie. Contextele sociale şi financiare, factorii biologici şi stilul de viaţă influenţează sănătatea mintală”, susține dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Primul ajutor în sănătatea mentală se referă la acordarea unui suport emoțional persoanelor din jurul nostru – prieteni, colegi, membri ai familiei – care trec prin dificultăți emoționale. Acesta presupune mai întâi de toate să le arătăm empatie și compasiune!

Sănătatea mintală depinde de echilibrul delicat dintre mai mulţi factori - biologici: predispoziţie genetică, compoziția substanţelor chimice de la nivelul creierului; sociali: sprijin social, prieteni; economici şi de mediu: statut social şi condiţii de viaţă; experienţe de viaţă neplacute în copilărie - traume, abuzuri; experienţe legate de boli cronice existente - cancer, diabet.  

Atunci când experimentați una sau mai multe dintre următoarele stări sau comportamente putem vorbi despre un semn de avertizare timpurie a unei probleme de sănătate mintală: vă simţiți neajutorați sau fără speranţă; trăiți sentimente de vinovaţie; simţiți că nimic nu mai contează pentru dvs; v-ați pierdut interesul faţă de hobby-uri sau alte activităţi anterior plăcute; plângeți mult, fără vreun motiv anume;

Treptat, începeți să vă izolați de ceilalţi; simţiți o stare de confuzie, uitaţi des; aveți foarte puțină energie; simţiți o stare de îngrijorare, panică sau simţiți o frică foarte puternică; sunteți irascibili; vă enervați usor, ţipați, sunteți ostili sau agresivi;

treceți brusc de la o dispoziţie la alta, ceea ce determină probleme de relaţionare;

auziți voci sau vedeți imagini pe care ceilalţi din jurul dvs. nu le percep; credeți că ceilalţi din jur conspiră împotriva dvs; vă simţiți incapabili să faceți faţă problemelor şi activităţilor zilnice; au apărut schimbări importante în obiceiurile legate de alimentaţie şi somn; consumați droguri, fumați, beți mai mult ca de obicei; vreți să vă faceți rău sau să faceți rău celor din jur; vă gândiți la moarte sau aveți intenţia de a vă sinucide. „Pe parcursul vieţii, dacă o persoană are o problemă de sănătate mintală, gândirea, dispoziţia şi comportamentul acesteia pot fi afectate. Cu cât aveți mai multă grijă de dumneavoastră, cu atât o să predomine mai mult starea de bine. Problemele de sănătate mintală nu sunt rezultatul unor slăbiciuni personale, al lipsei de caracter sau al lipsei de educaţie”, consideră dr. Nechita.

Oamenii cu conexiuni familiale sau sociale puternice sunt mai sănătoşi

În opinia psihiatrului de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, există câteva activități de îngrijire personală care pot ajuta în îmbunătățirea sănătății mintale.

Tratați-vă cu bunătate şi respect şi evitați autocritica. Făceți-vă timp pentru hobby-urile şi proiectele preferate şi lărgiți-vă orizontul de cunoaștere. Este indicat să petreceți mai mult timp în natură; meditați, faceți exerciţii de relaxare, rugați-vă”, spune medicul.  

Oferiți din timpul şi energia dvs. pentru a ajuta pe altcineva, păstrând, totuși, niște limite. „Vă veți simţi bine atunci când faceți ceva tangibil pentru a ajuta pe cineva aflat într-o situaţie dificilă. În plus, este o modalitate excelentă de a cunoaște oameni noi”, precizează dr. Nechita.

Învățați cum să fiți rezilienți la stres. „Ȋnţelegeți că lucrurile în viaţă nu se întâmplă mereu în favoarea dumneavoastră și adaptați-vă situaţiei, rămânând pozitivi, cu speranţa că veți găsi o rezolvare în timp, chiar dacă pe moment nu o vedeți. Această abilitate, denumită reziliență, este o caracteristică a unei sănătăţi psihice puternice. În plus, vă permite revenirea din evenimentele neplăcute, reuşind să rămâneți concentrați, flexibili şi productivi în acţiunile pe care le întreprindeți”, spune medical ieșean.

Este bine de ştiut că oamenii care au conexiuni familiale sau sociale puternice sunt, în general, mai sănătoşi decât cei care nu au o reţea de sprijin. Decideți ce vreți să realizați din punct de vedere academic, profesional şi personal şi stabiliți paşii de care aveți nevoie pentru a vă atinge obiectivele. Ţintiți sus, însă fiți realiști şi nu vă suprasolicitați. Veți avea un sentiment extraordinar de realizare pe măsură ce progresați în proiectele dvs”, apreciază medicul.

Petronela Nechita ne mai recomandă să nu ne fie teamă să apelăm la ajutorul unui  psiholog sau medic psihiatru, pentru că nu este este o dovadă de slăbiciune, ci, din contra, de putere. Sănătatea mintală reprezintă starea noastră de bine, starea emoţională, starea psihică şi cea socială, și afectează modul în care gândim, simţim şi acţionăm. De asemenea, sănătatea noastră mintală ne ajută să gestionăm stresul, să relaţionăm cu ceilalţi şi să facem alegeri în viaţă. Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieţii, de la copilarie şi adolescenţă până la maturitate. Așadar, este important să rețineți că tratamentul tulburărilor mintale este eficient, iar persoanele care primesc îngrijire adecvată se pot vindeca în totalitate sau pot obține o remisie completă a simptomelor şi pot trăi o viaţă împlinită”, a concluzionat dr. Petronela Nechita.

Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Un supliment alimentar des folosit duce la probleme ale sistemului nervos central
29/06/2022 16:47

 Comisia Europeană a cerut modificări esentiale cu privire la consumul de monakolina k, o substantă care ajută la reglarea colesterolului in sange. Se regăseste in alimente, dar si in tot mai multe su ...

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 se închide
29/06/2022 15:15

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) se inchide, dar romanii se vor putea imuniza la medicii de familie. Anuntul a fost făcut de secretarul de stat ...

 Excesul de decese înregistrat în România pe parcursul lui 2021 a depășit media europeană
29/06/2022 13:45

Romania a avut, in medie pentru anul pandemic 2021, un exces de morti de peste 25% in fiecare lună, comparativ cu anii precedenti – de două ori mai mult decat media europeană / Apogeu “alarmant&r ...

Povestea caprifoiului, floarea Maicii Domnului
29/06/2022 12:08

O plantă binecuvantată, prin insăsi denumirea sa populară – „Mana Maicii Domnului” – Caprifoiul are o fortă vindecătoare pe care incepem tot mai mult să o descifrăm. În Chi ...

Încă trei noi cazuri de variola maimuței, în România
29/06/2022 10:01

Încă trei noi cazuri de variola maimuţei au fost diagnosticate in Romania, informează marţi Ministerul Sănătăţii. Este vorba despre trei bărbaţi cu varste de 24 de ani, 33 de ani şi 38 de ani ...

 Beneficiile consumului de pepene roșu
27/06/2022 11:03

  Pepenele rosu este un fruct ideal de vară deoarece oferă hidratare si este revigorant. Dintre toate fructele pe care le cunoastem, pepenele rosu este fructul care contine cea mai mare cantitate de ap ...

Top 7 curiozități despre ciuperca tibetană Cordyceps Sinensis
27/06/2022 09:58

  Cordyceps Sinensis este un miceliu al cărui prestigiu creste de la o zi la alta datorită proprietătilor miraculoase pe care le are asupra organismului uman.   1. Cordyceps: omidă sau plan ...

 Asparagusul, ajutor pentru bolnavii de artrită
27/06/2022 09:39

  Asparagusul, o legumă fără frunze, de sezon, valabilă intr-o varietate de trei culori (alb, violet si verde) are o formă mai ciudată, dar gust suculent si textură plăcută. Este o sursă excelen ...

 Nucile braziliene ajută inima și glanda tiroidă
27/06/2022 09:30

  Provenite din pădurea amazoniană, si tări din America de Sud, nucile braziliene sunt o adevărată mină de minerale: magneziu, potasiu si zinc si seleniu. Seleniul este un antioxidant exceptionat, c ...

Începe distribuirea pastilelor de iodură de postasiu. Este nevoie de reţetă de la medicul de familie
26/06/2022 19:40

Ministerul Sănătăţii a anunţat oficial că va incepe să distribuie comprimatele de iodură de potasiu către populaţia care poate, din punct de vedere medical, să ia pastilele respective in cazul unui a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei