ZAHĂRUL, MIEREA ŞI DULCIURILE
Dimensiune font:
ZAHĂRUL, MIEREA ŞI DULCIURILE
Zahărul este un glucid rapid care, în afară de aportul energetic, nu conţine nici un element nutritiv. Ca şi alcoolul, zahărul are calorii „goale", organismul nostru putând să funcţioneze perfect fără nici un gram de zahăr rafinat.
Dulciurile şi ciocolata conţin, pe lângă zahăr, cantităţi mari de grăsimi (unt sau margarina), lapte, cacao, fructe, făină, ceea ce le transformă în alimente complexe cu aport caloric foarte mare şi care trebuiesc consumate ocazional - de multe ori doar pentru a satisface o plăcere.
Ce fac bun
• mierea de salcâm este folosită în tratamentul ulcerului gastric, deoarece are efect antibacterian, de inhibare a acţiunii helicobacterului pyiori, bacterie responsabilă de apariţia bolii.
• mierea are acţiune antibacteriană şi asupra altor bacterii (salmoneila şi escherichia coli) care dau diaree, în special la sugari şi la copiii mici. Rehidratarea acestora cu băuturi îndulcite cu miere ajută la o refacere mult mai rapidă.
• mâncată cu moderaţie ciocolata este un tonifiant foarte bun, fiind bogată în oligoelemente: magneziu, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, fier, majoritatea provenind din pudra de cacao.
• prezenţa taninului în ciocolată contractă fibrele musculare ale peretelui intestinal favorizând mişcările peristaltice şi ameliorând constipaţia.
• ciocolata are proprietăţi afrodisiace şi este cel mai cunoscut anti-depresiv alimentar. în ciocolată găsim 3 substanţe responsabile pentru starea de bine la nivelul creierului, dar care dau şi dependenţă: -phenyl-etil-amina = substanţă similară amfetaminelor
-anand-amida = efect similar canabisului (la doze mari)
-triptofanul = precursor al serotoninei
• ciocolata neagră (70 % cacao) conţine de 2 ori mai mulţi antioxidanţi decât ciocolata cu lapte şi protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi hipertensiunii arteriale.
% din doza zilnică de magneziu
Vi din doza zilnică de potasiu
0,5 mg de fier, fosfor, calciu şi sodiu
• zahărul rafinat conţine glucide care se absorb rapid în sânge, cresc glicemia şi determină eliberarea de insulina. Fructoza, zahărul din fructe şi miere, nu stimulează producţia de insulina şi de aceea este recomandat pentru diabetici, dar valoarea calorică este aceeaşi.
• indicele glicemic al mierii (58) este un pic mai scăzut decât al zahărului (65), însă amândouă au un indice glicemic mediu.
• dulciurile şi ciocolata sunt alimente cu conţinut caloric foarte mare (aproximativ 400-500 cal/100 g) datorită compoziţiei de zahăr şi grăsimi, deci consumul lor este contraindicat în curele de slăbire.
• în miere se poate dezvolta toxina care dă botulismul, pentru că există condiţii de anaerobioză (lipsa aerului), deci mierea este contraindicată în alimentaţia copiilor mai mici de 1 an.
• zahărul rafinat şi fructoza duc la creşterea tensiunii arteriale şi a colesterolului din sânge, în special a fracţiunii LDL, care se depunde pe vasele sangvine.
• consumul regulat de zahăr şi dulciuri duce obligatoriu
• mierea are mai multe calorii decât zahărul pentru că, fiind lichidă, ocupă mai puţin loc decât cristalele de zahăr.
1 linguriţă de miere = 65 cal 1 linguriţă de zahăr = 15 cal
• după digestie zahărul şi mierea sunt identice, conţin aceleaşi molecule de glucoza şi fructoză.
• zahărul alb este un dizaharid numit sucroză format dintr-o moleculă de glucoza şi una de fructoză, iar mierea tot un dizaharid în care cele 2 molecule nu sunt legate.
• glucoza are indice glicemic = 100, etalon maxim în funcţie de care se raportează indicele glicemic al celorlalte alimente
Asocieri recomandate
• combinaţia dintre lapte şi zahăr face ca zahărul să fie mult mai lent absorbit în sânge, deci indicele glicemic al respectivelor produse scade, variantele recomandate de dulciuri mai puţin periculoase pentru siluetă sunt îngheţata, deserturi pe bază de lapte şi cremă cu conţinut cât mai mic în grăsimi.
• ciocolata este săracă în fibre, deci este recomandat să fie consumată cu fructe sau cereale
ZAHĂRUL ESTE UN CONDIMENT NU UN ALIMENT! CONSUMAŢI-L CA PE SARE ŞI PIPER
Citiţi cu atenţie etichetele! Zahărul este folosit într-o mulţime de produse, de la muştar şi conserve până la mezeluri, deoarece îmbunătăţeşte gustul şi reduce aciditatea alimentelor.
Secrete culinare
- fie că provine din trestie de zahăr sau din sfeclă de zahăr, valoarea alimentară a zahărului este identică. Zahărul brun este nerafinat şi conţine câteva săruri minerale şi material organic care determină culoarea. De îngrăşat, îngraşă la fel, conţine 99,7 % zaharoză pură.
- mierea este mai fluidă dacă o încălziţi sau scufundaţi borcanul în apă caldă.
- zahărul cubic se dizolvă mult mai greu decât cel tos.
- ciocolata este un melanj de pudră de cacao, unt de cacao şi zahăr. Nivelul de cacao poate varia între 30-70 % şi este un indicator al calităţii gustative a ciocolatei.
- ciocolata cu lapte este mai calorică decât cea neagră, iar ciocolata albă este cea mai periculoasă, pentru că este cea mai bogată în unt de cacao (minim 20 %), deci mai grasă, fructele uscate şi oleaginoase, precum şi cremele care se adaugă sporesc conţinutul caloric al ciocolatei.
- ciocolata cu lapte conţine 50 % zahăr, 30 % cacao şi 20 % lapte.
- produsele pentru diabetici au aceeaşi valoare calorică precum a produselor obişnuite, dar îndulcitorul folosit este fructoza şi nu zahărul, pentru că fructoza NU stimulează producţia de insulina, hormon deficitar la aceste persoane.
- deserturile hipocalorice sunt cele îndulcite cu îndulcitori sintetici (zaharină, aspartan).
- îndulcitorii artificiali nu prezintă nici un risc pentru sănătate, dozele periculoase fiind de peste 80 tablete/zi.
- sucraloza este stabilă termic, deci poate fi folosită şi la pregătirea de prăjituri, fără a schimba gustul acestora (denumirea comercială este SPLENDA)
Ciocolată |
Neagră |
Cu lapte |
Cu cremă |
Cu alune |
Albă |
Proteine |
9 |
6,6 |
4 |
6,6 |
4,5 |
Glucide |
37 |
58,5 |
60,7 |
53 |
63 |
Lipide |
45 |
29,5 |
24,1 |
34 |
29,5 |
Calorii |
590 |
530 |
484 |
547 |
535 |
Nu există un zahăr „care îngraşă mai puţin” decât altul – indiferent dacă este alb, brun, roşu, cubic sau pudră are aceeaşi valoare calorică
Porţia corectă
Prăjituri: 1 porţie = 2 degete = 30g = 3 linguriţe = 100 cal
Tarte: 1 portie = 3 degete = 30g = 100 cal
1 îngheţată în cornet = 100 cal
Biscuţi, napolitane 3 buc = 100 cal
Ciocolată: 1 porţie = 2 degete = 2 rânduri tablete = 30g = 150 cal
Cât de des
Organismul nostru nu are nevoie de zahăr, de aceea consumul trebuie să fie ocazional
În plus, gustul dulce dă dependenţă, deci dulciurile trebuie privite cu seriozitate, ca şi drogurile
Esenţa de vanilie blochează instantaneu pofta de dulciuri, deci ţineţi la îndemână, în poşetă un recipient mic pe care să-l puteţi mirosi ori de câte ori ispitele vă dau târcoale
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau