FOTO VIDEO Orasul roman vechi de 2.000 de ani, abandonat sub autostrada A1. Descoperirea arheologica exceptionala de la Sibot

0000   0141700

Dimensiune font:

| 14-02-2021 11:21

 Un veritabil oras roman, considerat una dintre cele mai mari asezari romane din Dacia, a fost descoperit in zona comunei Sibot din Alba, in 2012, in timpul constructiei segmentului de autostrada (A1) dintre Orastie si Sibiu.

Descoperirea a fost considerata una deosebit de valoroasa, dar nu a putut fi pusa in valoare. Orasul roman dateaza din secolul al II-lea si avea o suprafata de peste 2 hectare. A fost scos de sub pamant un sistem de ziduri din piatra, ce delimita, sub forma rectangulara, mai multe incaperi si trepte. Din cercetari a rezultat ca asezarea romana era locuita de o populatie cu un nivel de trai foarte ridicat, cel mai probabil mestesugari.

Potrivit arheologilor, locuintele aveau un sistem de podele suspendate pe sub care circula aerul cald, iar accesul in incaperi se facea pe trepte. Orasul roman avea edificii somptuoase si un sistem de fortificatii, fiind considerat cel mai vechi din Transilvania. O marturie a populatiei de mestesugari ar fi numarul mare de cuptoare in care se ardeau lutul si artefactele descoperite in incinta orasului.



Din constatarile arheologilor de la Muzeul National de Istorie al Romaniei (MNIR) din
Bucuresti, care au fost insarcinati cu cercetarea vestigiilor, era vorba de un vicus (asezare, oras) roman din secolele II-III d.Ch., insa unul destul de intins, bine conservat si deosebit de important, intrucat constituia un centru mestesugaresc major ce deservea caravanele si unitatile militare care treceau pe drumul dintre Colonia Augusta Dacica Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei Romane, si orasul Apulum, Alba Iulia de astazi, resedinta garnizoanei principale a Legiunii a XIII-a Gemina.

 

Orasul a fost descoperit in apropierea drumului national nr. 7, care "taie" in doua asezarea. Este de presupus, astfel, ca situl ar fi fost identificat si la momentul constructiei drumului national. Pentru ca s-a interpus exact pe traseul autostrazii, situl arheologic a fost acoperit de pamant dupa finalizarea cercetarilor, iar apoi, cea mai mare parte a acestuia a fost acoperit de autostrada in sine. Au existat la
vremea respectiva voci care au solicitat devierea cursului autostrazii si conservarea sitului arheologic, dar, in final, acest lucru nu s-a intamplat.

oras, roman, autostrada, sibot, descoperiri, arheologice



La momentul respectiv a existat si o plangere penala in legatura cu distrugerea sitului arheologic, depusa de reprezentantii unui ONG. Dosarul penal a fost solutionat cu neinceperea urmaririi penale impotriva firmei Strabag, care a construit lotul 1 al Autostrazii Orastie - Sibiu, respectiv impotriva reprezentantului Directiei Judetene pentru Cultura Alba, care ar fi dispus acoperirea sitului inainte de a se emite certificatul de descarcare arheologica.

Ce au gasit arheologii

Potrivit raportului arheologic, situl se afla intr-o stare de conservare precara, atat din cauza interventiilor antropice de tot felul de-a lungul vremii (terasari, excavari, trasarea DN7 etc.), cat si din cauza unor "catastrofe" naturale (alunecari de teren, inundatii etc.). Au fost cercetate peste 300 de complexe arheologice, cuprinzand atat complexele cu caracter funerar (228), cat si cele specifice unei locuiri (drum,
strazi, cladiri, cuptoare etc.), databile pe parcursul intregii stapaniri romane in Dacia.

"Cea mai mare parte a sitului, cum era si normal, era ocupata de zona de locuit, respectiv intre km 9+650-9+910 (la sud si nord de DN7). Au fost identificate si cercetate un numar de 17 cladiri cu dimensiuni si planimetrie individuala, surprinse partial sau in intregime. Cele mai multe dintre zidurile cladirilor (surprinse la nivelul fundatiilor sau pana la primele doua-trei asize ale elevatiei) sunt construite din pietre de rau, sisturi/calcare locale si material tegular (fragmentar) legate, in egala masura, cu pamant sau mortar. S-a constatat folosirea cu predilectie a mortarului la corpurile cu functionalitate domestica, lutul fiind folosit fie la zidurile care delimiteaza curtile ansamblurilor, fie la zidurile care formeaza anexele gospodaresti", se precizeaza in document.

oras, roman, autostrada, sibot, descoperiri arheologice



Dat fiind starea de conservare a sitului in general, nivelurile de functionare ale cladirilor au fost surprinse in foarte putine situatii. Acestea constau fie din lut batatorit (care in urma incendierii a capatat o culoare rosie), fie din pavaje din caramida. In ambele cazuri, substructura era formata din straturi de pietre, pietris si lut batatorit.

 

"Cele mai multe dintre incaperi erau prevazute cu o instalatie de incalzire, de forme si marimi variate. Cladirile erau acoperite cu tegulae si imbrices, descoperite in numar mare in interiorul si exteriorul cladirilor. Judecand dupa grosimea zidurilor11 si a materialelor descoperite, se poate afirma faptul ca unele dintre cladirii puteau avea peretii din materiale perisabile (barne din lemn, lut etc.), iar altele din materiale mai durabile (material litic si/sau tegular). Cel mai adesea, curtile erau pavate cu pietris sau pietre de mici dimensiuni", au mai precizat istoricii care au studiat situl arheologic.

Cladirea termala, cu sistem de incalzire prin pardoseala

Una dintre cladiri (aflata la limita de vest a asezarii) era prevazuta cu instalatie de incalzit de tip hipocaust (prin pardoseala). De forma dreptunghiulara, constructia era compartimentata in cinci spatii aproximativ de forma patrata, doua dreptunghiulare, unul rotund si unul in forma de semicerc. Zidurile, masive, sunt construite din blocuri de calcar, sisturi si pietre de rau legate cu mortar. Trei dintre spatiile de forma patrata, incaperea rotunda si cea in forma de semicerc erau prevazute cu instalatie de incalzire.

oras, roman, autostrada, sibot, descoperiri, arheologice



Acest fapt, precum si detaliile constructive a doua dintre spatiile neincalzite (folosirea mortarului hidrofug, prezenta unui canal de scurgerea apelor menajere etc.) constituie indicii pentru atribuirea unui caracter termal acestei cladiri, cel putin in primele doua momente ocupationale ale zonei. Observatiile in situ indica doua momente de functionare a cladirii cu instalatie de incalzire si un al treilea in care planimetria si functionalitatea se schimba radical. Din aceasta ultima etapa, unele ziduri anterioare continua sa fie folosite, apar si altele noi, dar cele mai multe, mai ales traseele spre sud, sunt puternic deteriorate.

Descoperiri arheologice spectaculoase din Roma, prezentate publicului. Ultimele artefacte scoase la lumina

Printre descoperiri se numara si un spatiu vast (de minim 275 mp), delimitat de trei ziduri, prevazute din loc in loc cu cate un pinten interior, pavat cu dale din calcar (pastrate pe alocuri), care erau asezate pe un pat din pietricele, bine batatorite (ce se pastra pe o suprafata mai mare). Cel mai probabil acest spatiu are un caracter public. Au mai fost cercetate 15 cuptoare de ars material ceramic, unele dezafectate (fiind surprins doar fundul acestora) sau prabusite in timpul arderii si abandonate.

Materialul arheologic descoperit este foarte variat: rasnite, material ceramic (dolia, mortaria, amfore, ulcioare, cani, oale, castroane, cupe, teracote, opaite etc.), obiecte din fier (unelte, arme etc.), din bronz (fibule, placute, ace etc.), material de constructie (piese arhitectonice, material tegular si obiecte din fier - cuie, piroane), obiecte din sticla si os, material numismatic.

oras, roman, autostrada, sibot, descoperiri, arheologice



Au mai fost identificate si cercetate 228 de complexe cu caracter funerar, dintre care 213 morminte de incineratie, 200 dintre acestea fiind morminte de incineratie cu ardere pe loc, pentru 13 nu s-a putut stabilii varianta de ritual, datorita starii precare de conservare. De asemenea, au fost identificate mai multe elemente de arhitectura funerara si o incinta funerara. Inventarul mormintelor este constituit, preponderent, din material ceramic, obiecte din metal, obiecte din sticla si varia (os, silex).

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
AUR l-a prezentat pe actorul Mugur Mihăescu drept candidatul său pentru președinția CJ Olt
28/04/2024 18:19

 Actorul Mugur Mihăescu, cunoscut pentru rolul „Garcea” din „Vacanta Mare”, si-a depus duminică la Biroul Electoral Olt candidatura pentru presedintia Consiliului Judetean Olt, re ...

Depășirea pe linie continuă, permisă în România! În ce condiții pot efectua șoferii o astfel de manevră
20/04/2024 16:02

Soferii din Romania pot efectua depăsirea pe linia continuă in anumite circumstante. Codul Rutier specifică clar unde si cand poti efectua o astfel de manevră. Există reguli clare pentru soferi in ceea ...

 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei